Rozhovory

Jiří Vrba v čT

Dnešním hostem pořadu Studio sport na čT byl manažer pro komunikaci a pro marketing Jiří Vrba. Pokud jste to neměli možnost sledovat, přínášíme vám přepis celé konverzace a odpovědi na otázky televizních diváků.

Co říkáš na los mistrovství Evropy?
No tak mě se to líbí, myslím, že máme dost dobré vyhlídky. Například dnes odpoledne jsem sledoval pořad na německé stanici ARD, která se tomu věnovala dost obšírně, a mám takový pocit, že z nás mají ostatní soupeři docela velký respekt a strach.

Jak je vedení spokojeno s výkony v posledních týdnech?
Odpověď je jednoduchá, samozřejmě že není a nemůže být, protože výsledky nejsou takové, které jsme očekávali, navíc i předvedená hra není dobrá. Na druhou stranu je třeba říct, že současná situace v tabulce nás ještě neodsuzuje k nějakým vyloženě kritickým závěrům a pesimistické náladě.

Proč se nepokusíte situaci řešit sami? Co když vám majitelé řeknou: „řešte tuto situaci sami.“ Tak proč se tomu nepokusíte jít naproti?
Určitě to budeme řešit sami a postavíme se k tomu čelem, ale je potřeba vidět jednu věc, Enic, vlastník bezmála 97% akcií Slavie, má rozhodující slovo a on je ten poslední, který tyto kroky musí posvětit. Musí říct: „Ano, takto to chceme.“

Takže jedete se zcela konkrétními návrhy, nečekáte co vám řeknou v Londýně?
Jedeme se zcela konkrétními návrhy a také s tím, abychom si vyjasnili strategii do budoucna, co se týká dalšího vývoje ve Slavii. Není žádným tajemstvím, že v průběhu posledního rok a půl došlo v Enicu k určitým personálním změnám na důležitých postech. Trenér Beránek např. při vstupu do Slavie udělal s tehdejším vedením Enicu, Jamesem Smithem, ředitelem sportovní divize, nějaké konkrétní dohody, které se týkají dlouhodobější politiky směru, kterým se Slavia má ubírat. James Smith tam není, nejsou tam ani někteří jiní lidé, takže je potřeba se ujistit, zda-li tato strategie platí i nadále.

Má Slavia zajištěno financování výstavby stadionu a proč dochází k rozprodeji mužstva? Ptá se ing. Brabenec.
Slavia je podle mě na tom poměrně dobře, na to, jaké je současné ekonomické prostředí kolem profesionálního sportu nebo řekněme kolem domácího fotbalu. Jsme na tom úplně standardně. To, že dochází k prodejům, je naprosto zákonité, důsledek toho, že se nepodařilo naplnit některé konkrétní sportovní cíle, které jsme si dali, tím hlavní byl postup do Ligy mistrů, to se prostě projevit musí. V okamžiku, kdy do Ligy mistrů nepostoupila třeba Borussia Dortmund, sáhla k poměrně drastickým opatřením, na platy hráčů, na prémiový řád. U nás se nic takového nestalo, ale bylo potřeba financování klubu podpořit i prodejem hráče, v tomto případě to byl Rudolf Skácel, který by ze Slavie neodešel, pokud by se do Ligy mistrů postoupilo. Je to zákon trhu.

Nebyly některé přestupy hráčů vynuceny okolnostmi? Mluví se o tom, že Dostálek se Petroušem nepřispívali k dobré atmosféře klubu a právě kvůli tomu byli prodáni, co je na tom pravdy?
Proti tomuto bych se chtěl hodně ohradit, protože do vztahů hráčů těžko zasahovat zvenčí, málo kdo tam vidí, já osobně si obou kluků strašně moc vážím, po lidské i herní stránce. Vůbec bych se je neodvážil označit za viníky špatných vztahů ve Slavii. Oba už toho ve Slavii hodně dokázali a zahraniční angažmá si zasloužili. Speciálně Ríša Dostálek, který příští rok oslaví třicáté narozeniny. Byla to jeho šance, rozhodl se sám a odešel.

Současný kapitán Radek Bejbl konstatoval, že tým je tak rozhádaný, že už se to nedá dohromady, podle toho, co se objevilo v novinách. Co je na tom pravdy a co má na to největší vliv?
V první řadě musím říct, že mě mrzí, že se to dostalo do médií. V kolektivu hráčů, stejně tak jako v jiném pracovním kolektivu, se najdou lidé, kteří k sobě mají blíž, někteří dál, ale zdá se mi, že propírat tyto věci přes média a začít si vzkazovat určité věci přes noviny, není vůbec š?astné a ve výsledku to mohl být jeden z vážných důvodů toho, proč jsme se v závěru sezony dostali do takového útlumu, v jakém jsme byli.

Vím, že vás to mrzí jako tým, ale co je na tom pravdy, to zajímá fanoušky …
Domnívám se, že jsem to řekl zcela zřetelně, je to stejně jako v jiném pracovním kolektivu, někteří k sobě mají blíž, někteří dál, ale nemyslím, že krize je tak hluboká, že by spolu hráči nemohli komunikovat.

Jak jsme na tom s výstavbou stadionu? Ptá se ing. Jiří Pelka.
Tuto otázku by nejlépe zodpověděl pan architekt Kotík z ateliéru Omicron-K, který má projekt výstavby stadionu na starost. Myslím si, že v průběhu prosince tohoto roku potěšíme fanoušky Slavie, jelikož oficiálně zahájíme výstavbu nového stadionu první etapou, fanoušci budou o tom prostřednictvím médií informování a stane se tak ještě před Vánocemi. Nic bližšího k tomu nechci říct, ale ještě se vrátím k tomu, co zaznělo předtím, zda-li má Slavia připraveny prostředky, jak bude probíhat financování stadionu. Tady je potřeba říct, že na výstavbu stadionu se váže devět stavebních povolení a my už tuším pět máme pravomocných, takříkajíc v kapse. Modely financování vychází i z návaznosti toho posledního stavebního povolení na vydání konkrétní stavby. Je to připravené, ale čekáme, až budeme mít v ruce poslední stavební povolení a budeme moci doladit i v tomto směru detaily a potom budeme moci předstoupit před veřejnost a zveřejnit jména investorů.

Jaké chystá Slavia posily a kým chce nahradit Dostálka a Petrouše? Ptá se Jan Pavlík.
Tady odpovím v obecné rovině, ale nejlépe by odpověděl sportovní manažer Josef Jinoch. Nicméně jednu posilu už od včerejšího večera máme, kdy jsme definitivně získali brazilského záložníka Marca Tulia da Silvu, je to dvaadvacetiletý hráč, popsal bych ho tak, že je velmi technický, s výbornou střelou a rozehrávkou standardních situací, hráč použitelný na levou stranu, jak do obrany, tak do zálohy. Už je takzvaně pod střechou. Další věci jsou v jednání a v tuto chvíli k tomu můžu říct, že se budeme ohlížet po hráčích z reprezentační jedenadvacítky, případně po hráčích širšího kádru české reprezentace.

Kolik Brazilec stál?
Neřeknu přesné podrobnosti, protože je v tuto chvíli přesně neznám, ale dá se k tomu říct, že model příchodu tohoto brazilského fotbalisty je podobný jako to bylo v případě Adauta.

Kdo nese zodpovědnost za neuspokojivé výsledky týmu? Ptá se Radek Sčasník.
Zodpovědnost je samozřejmě širší, trenér Beránek však na mnoha fórech přiznal, že zodpovědnost bere na sebe, ale otázka je, nakolik zodpovědnost ještě leží na bedrech hráčů či někoho jiného.

Počítáte na novém stadionu s velkoplošným barevným displejem, jako mají například kluby v Anglie?
Mohu odpovědět zcela jednoznačně. Stadion bude konstruován tak, aby to byla stavba, která bude svou funkčností a parametry vyhovovat po několik ne pět let, ale desítky let. A v okamžiku, kdy bude stát, tak bude patřit k nejmodernějším svého druhu v Evropě, takže můžu říct ano.

Prosákly zprávy, že do Londýna nejedete zlepšovat komunikaci, ale žádat po Enicu stoprocentní převzetí klubu, aby do Slavie nedával peníze formou půjček, ale prostřednictvím přímého investování, tedy klasické investice. Konstatuje Jiří Vojáček.
K tomuto nedokážu říct nic bližšího, jen zopakuji co jsem říkal. Jde o to potvrdit si kroky do budoucna a shodnout se na strategii, kterou jsme rozjeli a která doufám bude nadále fungovat bez problémů.

Jednáte s Teplicemi o příchodu Petra Voříška? Ptá se Ondřej Žák.
Mohli bychom probírat jedno jméno za druhým a stejně bychom se k tomu dostali, ale nechme tuto otázku bez odpovědi, myslím, že jsem leccos naznačil v předchozí odpovědi.

Má Slavia případné procento z případného dalšího přestupu Skácela a Vachouška?
Popravdě nevím jak jsou konstruované tyto kontrakty, ale vzhledem k ceně tam asi žádné další klauzule nebudou, nicméně tato odpověď nemusí být ode mě přesná.

Vyplatil se nákup Pavla Fořta?
Domnívám se, že nákup Pavla Fořta se teprve vyplatí. Ukáže se, že to byl správný krok. Není tajemstvím, že toto je část strategie Slavie, se kterou vstupovala do sezony pod vedením trenéra Beránka, sportovního ředitele Jana říčky či manažera Josefa Jinocha. Zkrátka přivádět do Slavie mladé perspektivní hráče, kteří se postupem času stanou oporami a neplatí to jenom o Pavlu Fořtovi, ale i o Latkovi, Kozáčikovi a mnoho dalších slávistických odchovanců.

Podle oficiálního webu se Slavia chystá kromě jiného změnit přístup k médií, mohl byste to upřesnit? Ptá se Radek Beran. Mě by to zajímalo, protože upřímně řečeno poslední tisková konference, kterou jste svolali a kde jste chtěli prezentovat velké věci, se smrskla na informaci o tom, že vedení jede do Londýna. Nebylo to právě nejšťastnější.
Je to ve dvou rovinách. Přijali jsme argument, že v některých situacích jsme se nechovali maximálně otevřeně a komunikaci vůči fanouškům bychom tímto směrem měli zlepšit, nicméně na druhou stranu jsme se nechovali neférově, byli jsme z různých médií osočovány z různých věcí, které se kolem fotbalu mohou dít, nereagovali jsme, protože nám to přišlo tak nízké a podlé, že nám přišlo pod úroveň vedení Slavie se těmito spekulacemi zabývat. Možná to nebyla vždy chyba, což je dobře, druhou záležitostí je změna přístupu k médiím, už jsme podnikli určité kroky a vůči určitým článkům a věcem, které se v médiích objevily, jsme se ohradili právní cestou a hodláme v tom i nadále pokračovat.

Kdy začne fungovat nový fanklub? Ptá se Jiří Eischmann.
Konstrukcí fanklubu se zabýváme už zhruba tři čtvrtě roku, proces po administrativní stránce byl poměrně náročný, nicméně už máme všechny právní dokumenty pohromadě, dáváme dohromady poslední funkční záležitosti, které se budou týkat samotného fungování fanklubu a veřejnost seznámíme se vznikem nového fanklubu v rámci širší promo akce, kterou chceme odstartovat na začátku příštího kalendářního roku.

Komentáře (8)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Jiří Vrba v čT

    (host)     před 20 lety 01.12.2003 10:51 |  
    0 0

    Rozhovor pana Vrby na čT2 jsem chvíli sledoval a musím konstatovat jediné. Stal se z něj bohužel dobrý žák pana ing. Lešky. Hlavní zásadou je mlžit, mlžit a zase mlžit (pokud nechceme použít rovnou slova lhát). Za jakoukoliv by? jen trochu konkrétnější odpověď by byl zřejmě potrestán.
    Myslím, že opravdu mistrovským kouskem v oboru mlžení a lhaní pak byla páteční tisková konference. S velým humbukem týden dopředu oznámit konání zásadní tiskové konference, na které se pak neřekne vůbec nic, to je u mě Leškovina první kategorie. A krásné na tom je, že to nikomu v podstatě nevadí.

    • Re: Jiří Vrba v čT

      (host)     před 20 lety 01.12.2003 10:57 |  
      0 0

      Dle mého názory byl pan Vrba konkrétní dost. Viz. odpověd na výstavbu stadionu, fan-club, apod. V otázkách přestupů a investorů se před uzavřením smluv nikdy a nikde nemluví.

      • Re: Jiří Vrba v čT

        (host)     před 20 lety 01.12.2003 12:04 |  
        0 0

        Tobě to tedy nepřipadalo jako naše klasická slávistická mlha...? Já už ovšem konkrétním odpovědím v otázce stadionu z úst našeho vedení dávno nevěřím, takže jim nepřikládám žádný význam.

        • Re: Jiří Vrba v čT

          bojler     před 20 lety 01.12.2003 20:09 |  
          0 0

          Pokud tomu nevěříte, nevěřte. Ale neříkejte, prosím, že pan Vrba mlží. Zdá se mi, že si asi pletete pojmy.

  2. Re: Jiří Vrba v čT

    (host)     před 20 lety 01.12.2003 21:34 |  
    0 0

    abych reagoval na Vás všechy.... i kdyby měl PAN Vraba za úkol mlžit. Tak to plně chápu. A podporuju a má to i své opodstatnění. To že "mlžej" jen ve Slavii je blbost. Mlžej všude, jen u nás je to výrazní, protože když vemete kolik se toho třeba o nás napíše v českejch novinách. Tak je to zdaleka nejvíc ze všech klubů. A proto to "mlžení" vychází nejvíc najevo právě u nás. Tím že se o tom furt píše, tak to vnímá víc a víc lidí.... bohužel.

    Občas si myslim že nevíte co chcece, chcete aby se nekupovali "DRAHÉ" posili, ale chcete slyšet jména která Slavie chce koupit!! Ale proč?? když to řeknou... klub lkde doposavaď hráč hrál zvedne jeho cenu, hráč bude draží. a navíc když se přestup nepovede, co se stane??? No budete nadávat že ho vedení neuskutečnilo. Jenže nevíte jaký pro to mělo vedení opodstatnění. A v tom je problém....

    Stejně tak u stadiónu. Chcete slyšet co se děje. Jenže to není tak jednoduchý. Takovej věcí co se musí ujednat, a to se jedná o blbosti. A když teď vedení oznámilo že se dojednali smlovy o úpravě zeleně v edenu, přestavbu kanalizace... tak jsem se tomu jen smáli..(někteří) jenže co pak chcete slyšet?? Datum kdy bude stadión hodtov.... Proč by to ale měli říkat, když ani kdyby se snažili sebevíc to nemůžou plně zaručit.. Může se stát cokoli a vyjednat třeba další "blbou" smlouvu jako se Vám zdála ta ohledně úpravy zeleně a kanalizace.

    Prostě top není jen o vedení, ale hlavně o Vás, fanoušcích, kteří si radši hledaj negativní stránku, než tu kladnou.

    • Re: Jiří Vrba v čT

      EdCable     před 20 lety 01.12.2003 21:44 |  
      0 0

      Naprostej souhlas

    • Re: Jiří Vrba v čT

      (host)     před 20 lety 02.12.2003 13:30 |  
      0 0

      Já bych chtěl jen a jen vidět koncepční práci vedení, ne amaterismus a následně ono mlžení.

      • Re: Jiří Vrba v čT

        (host)     před 20 lety 02.12.2003 17:21 |  
        0 0

        a jak si přišel na to že předváděj "amaterismus" ?? není to proto že zase něco nakukali novináři?