Ženský fotbal

Slávistky nestačily na profesionálky z Almy

Sen o postupu do další fáze Women´s Cupu se rozplynul. Postup nebyl daleko, ale kazašský celek převedl svoje kvality v plné síle a vyhrál 2:1.

V tomto utkání jsme museli bezpodmínečně vyhrát, remíza posouvala do další fáze našeho soupeře. A začali jsme skvěle. Hned v prvním útoku Kateřina Hejlová vybojovala ztracený míč u rohu, nacentrovala na Zubkovou, která skákavý míč obloučkem umístila za brankářku.

Soupeř byl očividně zaskočen, ale po chvíli ukázal svoji sílu. Jejich hráčky si začaly přesně nahrávat na jeden dotek, my chvílemi měli docela problémy. Do menší šance jsme je pustili v 9. minutě, hráčka Karaseva střílela z hranice vápna nad branku. I nadále si kazašský celek uchovával převahu. Hlavně hráčka číslo 10 Jalova byla velmi nebezpečná. Ona bylo jako jediná v útoku a jakmile dostala míč, rychle dokázala utéct.

Alma se ale i tak nedostávala do šancí, dobře jsme bránili, i když někdy i za cenu faulů. Rozhodčí však očividně žluté karty pro naše hráčky ráda vytahovala, podobné zákroky na druhé straně buď nebyly odpískány či vůbec nenapomenuty.

Druhou velkou šanci na skórování jsme měli ve 33. minutě, Hejlová zahrála standardní situaci, Chlumecká se dobře prosmýkla mezi obránkyněmi a ve skluzu tečovala do protisměru brankářky, v poslední chvíli však další hráčka Almy odkopla.

Druhý poločas pro nás nezačal dobře. Ve 49. minutě vytvořila velkou chybu Petranová, soupeř ihned vyslal do brejku Jalovou, která utekla naší obraně a nekompromisně před brankářkou Zbořilovou k pravé tyči zakončila.

V tuto chvíli postupovala Alma, my tedy potřebovali vstřelit branku. Začali jsme útočit, ale příležitosti jsme si nevytvořili. často nás zastavila hlavní rozhodčí, někdy i pomezní pro ofsajdy. Důležitým momentem byla 67. minuta. Kazašská hráčka Karaseva dostala druhou žlutou kartu a musela předčasně pod sprchy. Otevřela se možnost vstřelit další branku. V té době jsme již hráli na tři útočnice.

Vytvořili jsme si drtivý nápor a šance na skórování také přišly. V 74. minutě po rohu naběhla na přední tyč Pěničková, ale zakončila těsně vedle. O pár minut později Chlumecká vyslala další centr, Ižové však v posledním momentě míč utekl a brankářka ho tak chytla. Z další standardní situace jsme vytvořili v pokutovém území velký závar, ale míč se do brány nepodařilo dostat.

Pak ale přišel šok. Alma se dostala do ojedinělého protiútoku, za obranu opět utekla Jalova, která však byla v ofsajdu a rozhodčí ho neodpískali. Jalova se pokusila obejít brankářku Zbořilovou, která ale nejdříve zasáhla míč, jenže k překvapení všech sudí odpískala pokutový kop, který s menšími problémy proměnila Aniskovceva. Nyní zbývaly do konce zápasu včetně prodloužení asi tři minuty a tedy i velmi malá naděje na zvrat.

Před začátkem turnaje nikdo netušil, kdo to Alma je. Ovšem během turnaje se zjistilo, že jejich hráčky jsou profesionálky, berou peníze, které v Kazachstánu stačí v pohodě na živobytí. Na Slovensko dorazili o několik dní dříve a udělali si zde soustředění. Ještě předtím však měli další soustředění v Rusku. Almu mimo jiné sponzoruje Ministerstvo železnic, takže o peníze nemají nouzi. Po tomto zjištění byla tedy Alma favorit turnaje. Slávistky však kazašskému celku hodně zavařily a nescházelo mnoho a mohli jsme postoupit.

"Bylo to vyrovnané utkání, vytvořili jsme si plno šancí ze standardních situací, hlavně z rohů. Na náš útok nebyl faul, takže jsme neměli možnost zahrát standardní situaci z hranice vápna. Po vyloučení hráčky Almy jsme měli výraznou převahu, ale opět jen ze zahrávání rohů či přímých kopů. Bohužel jsme nedokázali vstřelit branku, kterou bychom si rozhodně zasloužili," zhodnotil utkání trenér Pavel Hejhal.

Alma KTZH – Slavia Praha 2:1 (0:1)

Sestava:
Zbořilová – Hreňová – Marková, Šteffanová, Petranová (57. Holečková) –Hejlová, Pěničková, Budošová, Zubková – Chlumecká, Ižová

Branky: 49. Jalova, 90. Aniskovceva z pen. – 1. Zubková

ŽK: 17. Petranová, 34. Šteffanová, 37. Hejlová, 50. Zubková, 58. Chlumecká, 90. Zbořilová – 45. Karaseva, 57. Jalova

čK: 67. Karaseva

Komentáře (0)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)