Ženský fotbal

Zklamané slávistky se vrátily

V neděli brzy ráno se vrátily slávistky ze Slovenska, kde absolvovaly Pohár UEFA. Stačilo málo a mohly se radovat z historického postupu. V článku naleznete velmi mnoho ohlasů a též i fotografie z jednotlivých utkání.

Ohlasy k poslednímu zápasu s Almou:

V posledním utkání na turnaji jsme se utkali s kazašskou Almou. Tento tým je plně profesionální, má velmi kvalitní zázemí. Do vzájemného duelu jsme vstupovali s vědomím, že musíme vyhrát, remíza posouvala dále Almu. A hned od první minuty jsme vedli gólem Evženie Zubkové. „A pak jsme začaly nesmyslně bránit,“ řekla.

 

Nám se přestala dařit kombinace, soupeřky nás v záloze hodně přehrávaly, ale do šancí jsme je nepustili. Nakonec jsme si ještě vytvořili jednu šanci. Ve druhé půli jsme po chybě dostaly zbytečný gól,“ připomněla Zubková. Právě tento gól nás srazil, musely jsme vstřelit další branku, jinak bychom se pakovali domů. Dokonce jsme začali hrát na tři útočníce. „Pak jsme měly smůlu, chybělo nám štěstíčko, které jsme si asi vybraly proti Spartě.“ Nápor byl opravdu velký. A v poslední minutě nám přidala Alma hřebíček do rakve. Po neodpískaném ofsajdu se hráčka Jalova řítila do brejku, snažila se obejít brankářku Zbořilovou, která nejdříve vypíchla míč, přes ní pak útočnice spadla a k překvapení všech byla odpískána penalta.

 

Velkým překvapením turnaje byl právě náš poslední soupeř, dopředu jsme o nich nic nevěděli. Než jsem sem jela, považovala jsem Kazachstán za nejlehčího soupeře, ale když jsem je pak viděla na hotelu, znala jejich výsledky, tak jsem si uvědomila, že to nebude jednoduchý, i tak jsem se však domnívala, že na ně máme a postoupíme,“ uvedla Zubková. Alma byla na nás taky dokonala připravená. Věděla o nás prakticky vše, každou hráčku měli zmapovanou, jelikož si všechny zápasy natáčeli. Dokonce znali přesné výsledky z loňského účinkování v pohárech. Přes to všechno je škoda, že se nepodařilo vyhrát, byli jsme totiž lepším týmem a rozhodně bychom si to zasloužili.

 

 

Hodnocení turnaje:

Trenér Pavel Hejhal na tomto turnaji vedl slávistky poprvé v ostrých zápasech. „Vystoupení Slavie bylo na slušné úrovni, předvedli jsme dobrou hru ve všech utkáních, bylo zde i nasazení, i když bylo vedro,“ uvedl. „Poslední zápas mrzí hodně,“ dodal.

 

„Turnaj byl vylosován šalamounsky, poslední zápas rozhodoval. Podle toho se taky vše odvíjelo, všichni nastříleli plno gólů, ale my měli o ty dva méně. Hra se v klíčovém utkání přelévala, dali jsme brzy branku. Utkání nepomohla rozhodčí, nepískala rovinu, ale na to se nemůžeme vymlouvat, měli jsme šance, které se měly proměnit,“ prozradil k celému turnaji a ještě k poslednímu zápasu Hejhal.

 

Jelikož jsme ještě před ligou neodehráli ani jeden přátelský zápas, byl tento turnaj i dobrou přípravou. „Sehráli jsme kvalitní zápasy. A taky jsem hráčky více poznal, kdo co vydrží. Bylo to pro ně náročné sehrát v pěti dnech tři těžká utkání v takovém vedru,“ zakončil slávistický kouč.

 

Byla to pro nás další velká zkušenost,“ začala s hodnocením našeho vystoupení na turnaji kapitánka Martina Marková. „Celkový herní projev byl dobrý, ale bohužel nám v závěru turnaje chybělo trochu štěstí.“ Všechny přítomné příjemně překvapilo ubytování. „Vzhledem k loňským zkušenostem ve švédské Umee jsme asi všichni byli mile překvapeni s úrovní ubytování,“ řekla Marková. „Ani po stránce organizační nebyl celkem žádný problém,“ přidala. Hodně nepřesností předvedli rozhodčí. „Jejich úroveň mě zklamala, i když ani moc nepřekvapila. Byl to nejslabší článek turnaje,“ vytkla jeden z větších problémů. Ten další, který však nejde ovlivnit, bylo počasí. „Bylo šílené vedro.“

 

Na turnaji jsme zanechali dobrý dojem, ale to je k ničemu, když se nepostoupilo. „Je to velké zklamání,“ pronesla Marková za všechny hráčky. Slzy si po posledním zápase neodpustila většina holek. „Všichni jsme věřili v postup ze skupiny, ale bohužel jsme v posledním zápase narazili na profesionální tým Kazachstánek, což ale rozhodně nebyl celek, který by se nedal porazit. Jak už jsem řekla, výsledek z větší části ovlivnily rozhodčí a chybělo nám trochu štěstí,“ dodala.

 

Již podruhé s námi na Pohár UEFA odcestovala Hana Nováková, která se starala o veškerou organizaci a hlavně o komunikaci s delegáty, organizátory apod. „Jsem ráda, že jsem mohla opět doprovázet slávistky,“ řekla. Jako kompetentní osoba může též hodnotit i organizační stránku na Slovensku. „Musím pochválit slovenskou stranu za perfektní organizaci, což se oproti Švédsku nedá srovnat,“ uvedla. Právě ve Švédsku se čekalo, že by to mělo být na lepší úrovni. „Když tam hrají profesionálky, tak jsme se domnívali, že to bude perfektní.“

 

Kdybychom postoupili do další fáze Poháru UEFA, tak by byla velká šance, že by se turnaj pořádal v čechách. Přesto i první fáze se mohla konat u nás. Je škoda, že organizace nepřipadla naší straně, protože by se ženský fotbal mohl zviditelnit a mohla by se na tom vydělat i nějaká koruna, protože na každý tým je dotace z UEFY 20 000 švýcarských franků a na rozhodčí a delegáty 15 000 franků, takže při naší české přirozené pohostinnosti bychom se o ty mančafty, rozhodčí a delegáty postarali perfektně, udělala by se reklama ženskému fotbalu a určitě by se ušetřila nějaká koruna,“ připadala Nováková důležitou připomínku. Kdyby se holkám opět podařilo dostat do pohárů, Hanka Nováková by se ráda zúčastnila a opět se vším pomohla.

 

 

Rozhovor s Blankou Pěničkovou

Kde se stala chyba, že jsme nedokázali porazit Almu?

Problém byl asi ten, že jsme velmi brzy na začátku druhé půle dostaly gól. Kazašsky tedy vyrovnaly, čímž se dostaly do potřebného klidu. Remíza jim totiž stačila k postupu. Hrály jsme najednou pod tlakem a jim stačilo pouze bránit, takže se rozestoupily kolem vápna a tvořily tam nepropustnou bariéru, kterou jsme bohužel nedokázaly překonat.

 

A jak bys zhodnotila utkání proti Almě?

Je to velké zklamání. V první půli jsme měly hrát více aktivněji, přestože jsme vedly 1:0. Alma byla hratelná, měly jsme na ně, byly jsme příliš pasivní. Druhou půli poznamenal rychlý vyrovnávací gól. Poté byla hra v naší režii umocněna vyloučením soupeřky, nedostaly se na dostřel naší brány, až v devadesáté minutě, kdy byla odpískána sporná penalta, z jediného protiútoku. Jinak byly přikovány na své půlce a jen bořily naše akce.

 

Jak jsi na tom byla se silami, měla jsi v závěru ještě nějaké?

Utkání sice bylo náročné, ale tím, že ve druhém poločase pršelo a konečně po týdnu bylo k dýchání, tak se hrálo v pohodě. Kdyby se hrálo ještě dalších dvacet minut, tak si myslím, že bych to ještě zvládla. Celkově jsme měly celý mančaft více běhat, nevím kde byla ta chyba, že to nedopadlo.

 

Jak hodnotíš celkově naše vystoupení na turnaji?

Paradoxně poslední zápas, který jsme prohrály, byl náš nejlepší na tomto turnaji. První zápas se Žiarem bylo vidět, že jsme měsíc nehrály, takže jsme se znova dávaly dohromady a zvykaly si na sebe. Utkání jsme ale zvládly, i když jsme tam měly další šance, které jsme měly proměnit. Další zápas s Bulharkami se nepovedl téměř nikomu z našeho mančaftu, nejspíš se na tom podepsalo počasí, bylo hrozný vedro, nedalo se dýchat. Jelikož jsme věděly, že potřebujeme dát hodně branek, abychom měly lepší skóre než Alma, tak jsme asi měly těžké nohy. Přesto jsme si šance vytvořily, ale neproměnily je. Škoda, že jsme nedaly o dva góly více, protože bychom měly lepší výchozí pozici do posledního zápasu a nemusely bychom dohánět manko soupeře.

 

Co tě na turnaji nejvíce překvapilo?

Překvapila mě úroveň ubytování, bylo na velmi dobré úrovni, nečekala jsem to. Dokonce to předčilo i Švédsko. Divácká kulisa zde však nebyla dobrá, utkání nebyla moc navštěvována. Ale úplně nejvíc mě překvapil tým Kazachstánu, nikdo z nás ho neznal a určitě jsme ho před turnajem nepovažovaly za největšího soupeře. Spíše jsme měly obavy z Bulharek a Slovenek, u zápasu s Kazaškami jsme si myslely, že to bude záležitost skóre, nicméně jak jsme se dozvěděly a na místě i ukázalo, byly to profesionálky, v týmu měly tři hráčky z ruské reprezentace. Nejpodceňovanější soupeř nám nakonec ukázal, že byl nejkvalitnější.

 

Je spokojenost s umístěním vzhledem k soupeřům?

Určitě ne. Před posledním zápasem s Almou jsme měly strach, protože jsme se dozvěděly o jejich kvalitách. V samotném utkání se ale ukázalo, že jsme byly lepší, takže o to to více mrzí. Kdyby to skončilo třeba pět nula pro ně, tak neřeknu ani slovo a vezmu to tak, že jsme byly prostě horší, ale vzhledem k vývoji utkání to nesmírně mrzí, mohl z toho být historický postup a asi to ještě bude dlouho bolet.

 

 

Fotografie ze zápasu Slavia – Žiar nad Hronom (4:0):



 

 

Fotografie ze zápasu Slavia – Super Sport Sofia (3:0):


 

 

Fotografie ze zápasu Alma – Slavia (2:1):




 

 

Odpočinek při cestě na Slovensko:


 

 

Pohled na náš hotel Golfer:

 

 

Týmová fotka při prvním tréninku:

 

 

Odpočinkový trénink v blízkosti hotelu:

Komentáře (3)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Zklamané slávistky se vrátily

    (host)     před 20 lety 02.08.2004 16:27 |  
    0 0

    Druhé místo v předkole a tím neprobojování se ani mezi 16 nejlepších celků je nejhorší bilance za 4 roky, co český mistr reprezentuje český fotbal v tomto poháru. Tak to je ten nový impuls.....

    • Re: Zklamané slávistky se vrátily

      Richi (admin)     před 20 lety 02.08.2004 17:12 |  
      0 0

      Tak za prve, letos se to hralo uplne jinym systemem, nez v predchozich letech, kdy stacilo skoncit na druhem miste a byli jsme jakoby mezi sestnacti. Ted se muselo vyhrat skupinu, coz zvlaste kdyz tam byly profesionalky, rozhodne nebylo jednoduche. Nerikam, ze jsme na to nemeli. Prave naopak, musim ocenit, ze i kdyz Kazasky maji nesrovnatelne lepsi kadr, byli jsme lepsi. Bohuzel behem celeho turnaje se od nas odvratilo stesti, ktere jsme si, jak uz jedna hracka zminila, vybrali ve finale proti Sparte. A srovnavat bilanci s predchozimi roky, kdyz je novy system, mi prijde velmi ubohe a nefer.

      • Re: Zklamané slávistky se vrátily

        (host)     před 20 lety 11.08.2004 11:08 |  
        0 0

        Ty moulo neustále neúspěchy omlouváš. český ženský fotbal je na takové úrovni, že už se asi nikdy nestane, aby český mistr z předkola nepostoupil!!!