Ženský fotbal

Turnaj v Lázních Bělohrad

O tomto víkendu se konal již čtvrtý ročník mezinárodního turnaje O putovní pohár města Lázně Bělohrad. Fotbalistky Slavie obhajovaly loňské prvenství, letos bylo však vysláno jen béčko.

Turnaje se letos zúčastnilo osm týmů, i tentokrát zde byly zahraniční celky, jako Wroclaw či Bratislava. Slávistky zde reprezentovalo posílené béčko, protože hráčky áčka potřebovaly odpočinek před prvním ligovým zápasem po nabitém programu v Lize mistrů. Z áčka přijela brankářka Marcela Zbořilová, hrající asistentka Dana Jeřábková a dvě mladé naděje, Pavla Benýrová a Šárka Holečková.

Naše béčko skončilo ve druhé lize na druhém místě a jelikož na turnaji bylo několik prvoligových a kvalitních zahraničních celků, nedalo se čekat, že bychom mohli nějak zazářit. Jenže holky zabojovaly a byly příjemným překvapením celého turnaje.

1. utkání skupina A:
Slavia B – SKP Plzeň (7. místo v 1. lize) 0:0, hráno 2x20 minut
Do utkání jsme vstupovali s očekáváním, jak se nám bude dařit. A první poločas se ukázalo, že se můžeme rovnat i s lepšími celky. Byli jsme totiž lepší, útočnice Šárka Holečková se několikrát ocitla v brejku, bohužel zaváhala. Druhý poločas získávala Plzeň převahu, ale do výraznějších šancí se nedostala. Když už to začalo před naší bránou hořet, zaskvěla se v bráně Marcela Zbořilová. Získaný bod byl dobrý.

2. utkání skupiny A:
Slavia B – PVFA Bratislava (mistr Slovenska) 0:1 (0:1), hráno 2x20 minut
Branka: Andrea Rimáková
V tomto utkáním byl jednoznačným favoritem slovenský celek. Jenže opět se ukázalo, jak mají holky bojovného ducha. Ve velkém vedru téměř vypustili duši, bylo to poměrně vyrovnané utkání, bohužel v závěru prvního poločasu jsme dostali smolný gól po rohovém kopu. Jestli jsme chtěli získat alespoň bod, museli jsme začít více útočit. Vytvořili jsme si dvě velmi slibné příležitosti, ale neproměnili je. I Bratislava hrozila, hlavně z brejků. Nakonec jsme prohráli 0:1 a o postupu ze skupiny se rozhodovalo v posledním utkání.

3. utkání skupiny A:
Slavia B – Hradec Králové B (6. místo ve 2. lize) 2:0 (2:0), hráno 2x20 minut
Branky: Věra Hýblová, Daniela Hanzlová
V tomto utkání jsme byli favoriti. A museli jsme vyhrát o více jak jednu branku a doufat, že v dalším zápase prohraje Plzeň, se kterou jsme bojovali o druhé místo. Zápas jsme po většinu času měli pod kontrolou a bylo jen otázkou času, kdy vstřelíme branku. Tu první dala Hýblová střelou k tyči. Ještě do poločasu se nám podařilo přidat druhou branku. Zahrávali jsme standardní situaci asi z dvaceti metrů, k míči se postavila Daniela Hanzlová a nádherně vystřelila do pravé šibenice. Ve druhém poločase jsme měli ještě nějaké příležitosti, ale již jsme nedokázali přidat třetí branku.

Ostatní zápasy skupiny A:
PVFA Bratislava – Hradec Králové B 1:0
SKP Plzeň – Hradec Králové B 1:0 (Jitka Malátová)
PVFA Bratislava – SKP Plzeň 3:0 (2x Helena Schlejferová, Dana Fecková)

Tabulka skupiny A:
1. PVFA Bratislava – 9 bodů – skóre 5:0
2. Slavia B – 4 body – skóre 2:1
3. SKP Plzeň – 4 body – skóre 1:3
4. Hradec Králové B – 0 bodů – skóre 0:4

Výsledky skupiny B:
AZS Wroclaw – Hradec A 0:0
DFC Otrokovice – DFC ředice 4:1 (2x Katarina Strožová, Regina Bačová, Eva Zderčíková – Michaela Krejcarová)
Hradec A – DFC Otrokovice 1:3 (Veronika Moráčková – 2x Ungarmenová Eva, Katarina Strožová)
DFC ředice – AZS Wroclaw 0:6 (2x Marta Otrebska, 2x Patrycja Pozerska, Justyna Nazarczyk, Kamila Koscielak)
AZS Wroclaw – DFC Otrokovice 3:0 (2x Marta Otrebska, Justyna Nazarczyk)
DFC ředice – Hradec A 0:3 (Markéta Ringelová, Zuzana Rovenská, Lucie Šmahelová)

Tabulka skupiny B:
1. AZS Wroclaw – 7 bodů – skóre 9:0
2. DFC Compex Otrokovice – 6 bodů – skóre 7:5
3. Hradec Králové A – 4 body – skóre 4:3
4. DFC ředice – 0 bodů – skóre 1:13


Semifinále:
Slavia B – Wroclaw (mistr Polska, účastník druhé fáze LM) 2:4 (1:1), hráno 2x30 minut
Branky: Pavla Benýrová, Dana Jeřábková – Liliana Gibek, Anna Wertepna, Marta Otrebska, Kamila Koscielak
čK: Martina Králová
Polský celek Wroclaw byl velkým favoritem, protože postoupili do další fáze Ligy mistrů, což se třeba Slavii nepodařilo. Navíc první tým s tímto celkem v přípravném zápase v zimě jen remizoval 2:2. A jelikož proti nim hrálo naše béčko, tak se každý obával, jak to dopadne. Samozřejmě že všichni byli odhodláni co nejvíce favorita potrápit.

Soupeř měl hned od začátku převahu, ale my jsme pozorně bránili. V šesté minutě jsme bohužel neuhlídali soupeřovi hráčky a po pěkné kombinaci vstřelili první branku. Takto brzy dostat gól nebylo vůbec příjemné. Holky to však nechtěly vzdát. V jedenácté minutě skvěla zabojovala Benýrová, jedné obránkyni vypíchla míč a šla sama na bránu. Brankářku nakonec prostřelila a my tak vyrovnali na 1:1. Byli jsme ve velké euforii, protože jsme si přáli dostat zápas na penalty. Do poločasu se již výsledek neměnil.

Druhý poločas začal podobně jako první, ve 36. minutě po velmi podobné akci té první jsme opět inkasovali branku. Byla to pro nás velká rána. Další nastala o pár minut později. Martina Králová dostala červenou kartu, dosti nefér. Chtěla rozehrát, jenže protihráčka jí dost obtěžovala, několikrát i kopla do ruky, Martina to nevydržela a ohnala se nohou. Rozhodčí, jak je zvykem, viděl až oplácení a hned vytáhl červenou kartu. Cítili jsme se hodně poškozeni, navíc Polky tyto málo viditelné zákroky dělaly často.

Situace to pro nás tedy nebyla vůbec jednoduchá, prohrávali jsme o branku a navíc hráli v deseti. Malá naděje ještě svitla. Asi ve dvanácté minutě jsme zahrávali přímý kop asi ze čtyřiceti metrů. K míči se postavila Dana Jeřábková a kupodivu z takové dálky vstřelila branku. Míč zaplachtil přesně pod břevno, byl to asi nejhezčí gól turnaje. Cítili jsme zase naději. Wroclaw ale ukázala své kvality a o dvě minuty později se dostala opět do vedení. I tak jsme se v deseti chtěli pokusit o vyrovnání, ale všechny naděje zhasil pomezní rozhodčí, který pustil metrový ofsajd, soupeř tak šel ve dvou proti naší brankářce a samozřejmě nezaváhal. Všichni jsme byli hodně naštvaní, i okolní diváci nadávali na pomezního. Do konce zápasu se již skóre nezměnilo, prohráli jsme 2:4 a šli do boje o třetí místo. Musím velmi pochválit holky, velmi mladý tým dokázal dlouho vzdorovat proti mnohokrát kvalitnější Wroclawi, zvláště ve velkém vedru. Navíc se nám začal rozpadat celek, do posledního utkání jsme šli s třinácti hráčkami, přičemž dvě byly brankářky!



O třetí místo:
Slavia B – DFC Otrokovice (4. místo v 1. lize) 0:2 (0:0), hráno 2x30 minut
Branky: 50. Martina Danielová, 55. Zdeňka Skupinová
V posledním zápase bylo od začátku zřejmé, že budeme mít problémy. Rozpadl se nám takřka tým, některé hráčky musely být na nezvyklých postech. Navíc síly už došly, takže hrály pouze silou své vůle. Přesto i v tomto utkání je musím jen chválit.

Po většinu času byly lepší Otrokovice, měly více sil, vždy? přivezly dvacetičlenný kádr. Přesto branku se jim dlouho nedařilo vstřelit. Naše holky statečně bojovaly, podnikaly i sprinterské úniky, párkrát i zahrozily u soupeře. Na naší straně bylo štěstí, protože párkrát se rozezvučela branková konstrukce. Hodně nás opět podržela brankářka Zbořilová.

Postupem času jsme stále více doufali, že by utkání mohlo dospět až k penaltám. To se bohužel nepodařilo. V padesáté minutě po velkém závaru se k míči dostala Danielová a z hranice vápna vystřelila prudce k tyči, naše brankářka neměla žádnou šanci. Byla to nepříjemná situace, na zvrat jsme prakticky už neměli žádné síly, přesto jsme se o to pokusili. Začali jsme hrát na tři útočnice. Obrana už nebyla tolik pevná a o pár minut později nás soupeř přečíslil a dvě hráčky šly na naši gólmanku. Samozřejmě nezaváhaly a skórovaly. Nutno poznamenat, že po první vstřelené brance se Otrokovice dokonce snažily zdržovat pomocí střídání, prostě se našeho celku bály, přestože jsme druholigový mančaft.

O 5.-8. místo:
SKP Plzeň – DFC ředice 3:0 (Lucie Šuhajdová, Renata Sládečková, Eva Bohmannová)
Hradec Králové B – Hradec Králové A 1:4 (Jana Lacinová – 2x Zuzana Rovenská, 2x Markéta Ringelová)

O 5. místo:
SKP Plzeň – Hradec Králové A 1:2 (Hana Hanželová - Jana Midlochová, Zuzana Rovenská)

O 7. místo:
DFC ředice – Hradec Králové B 0:0, na pen. 5:6

Druhé semifinále:
PVFA Bratislava – DFC Otrokovice 2:1 (Naďa Špaščuková, Dana Fecková – Petra Polášková)

Finále:
AZS Wroclaw – PVFA Bratislava 2:0

Vítězem se nakonec stal největší favorit Wroclaw. Velmi potěšitelná je zpráva, že naše hráčky se staly jediným týmem, který vstřelil vítězi turnaje nějaké branky. Navíc v konečném pořadí za námi skončily i prvoligové mančafty. Slávistky prostě ze sebe vydaly vše, co v nich je. Všechna čest, že to zvládly, zvláště v takovém vedru.

A kdo všechno byl v Lázních Bělohrad?
Marcela Zbořilová (ročník 1978), Lucie Gablovská (1988), Veronika Pincová (1989), Martina Suchá (1988), Gabriela Pilařová (1973), Ivana Králová (1988), Dana Jeřábková (1969), Lucie Šamonilová (1973), Šárka Holečková (1990), Daniela Hanzlová (1970), Pavlína Benýrová (1989), Kristýna Feixová (1986), Lenka Tománková (1988), Věra Hýblová (1981), Hana čmakalová (1989), Martina Králová (1981)

Konečné pořadí:
1. AZS Wroclaw
2. PVFA Bratislava
3. DFC COMPEX Otrokovice
4. SK Slavia Praha „B“
5. DFC SLAVIA Hradec Králové „A“
6. SKP RAPID SPORT Plzeň
7. DFC SLAVIA Hradec Králové „B“
8. DFC ředice

Nejlepší střelkyně turnaje: 5 branek - Marta Otrebska (Wroclaw)
Nejlepší brankářka turnaje: Marcela Zbořilová (Slavia B)
Nejlepší hráčka turnaje: Petra Polášková (Otrokovice)
Miss turnaje: Štěpánka Baštová (Plzeň)

Fotografie nejlepší brankářky turnaje Marcely Zbořilové:

Komentáře (1)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Turnaj v Lázních Bělohrad

    (host)     před 20 lety 10.08.2004 10:52 |  
    0 0

    Holky super výsledek!!!!To nikdo nečekal,klobouk dolů.Je vidět,že je o budoucnost postaráno.