B-Tým

P. Řehák: Cizinci v juniorce mají skvělý přístup

 Slávistická juniorka vstupuje do mistrovských zápasů o následujícím víkendu. Generálka se jí proti druholigové Vlašimi nadmíru vydařila a cílem pro jaro je postoupit do nadstavbové části.

Během pětitýdenní zimní přípravy se svěřenci trenéra Pavla Řeháka připravovali v domácích podmínkách, tréninkové dávky polykali na soustředění v Nymburce a v domácím prostředí na Xaverově. „Příprava splnila to, co jsme od ní očekávali. Zvolili jsme přípravu hodně s balonem, na můj vkus možná až moc. Náš španělský asistent Javier Gallego i s kondičním trenérem Victorem Segurou do tréninků dávají svou španělskou fotbalovou školu, na druhou stranu máme dost zraněných, protože hráčům ordinují často minihry, při kterých se dost pokopou,“ vysvětluje Pavel Řehák.

Díky tréninkům si kouč pochvaluje i individuální zlepšení, které nastalo u několika hráčů. „Určitě se zlepšili. Třeba Šimon Havrda - hlavně u prvních doteků s míčem. Stejně tak Dan Stropek, u obou vidím velké zlepšení, hrají super zápasy. Zároveň vidím, že je nakazili svým elánem zahraniční hráči.“

Právě zahraničních fotbalistů má Řehák v týmu větší než malé množství. Španěl, Makedonec, Rakušan, Rumun, Ázerbajdžánec, Bosňani - ti všichni dohromady tvoří pestrou mezinárodní směsici. Jejich přístup k fotbalu je však podle Řeháka více než příkladný. „Je radost s těmi kluky pracovat. Chtějí na sobě hodně pracovat. Na hráčích z Balkánu a Ázerbajdžánu je vidět, že fotbal milují. To je opravdu oproti našim klukům něco neuvěřitelného a doufám, že tím naše kluky více nakazí. Oni chtějí pořád trénovat, furt chtějí hrát. Je vidět, že fotbal je pro ně život. Pod rukama mi v juniorce a béčku prošlo spoustu hráčů a takovou chuť jsem u nich neviděl. Samozřejmě jsou výjimky, třeba Oskar Fotr, na něm je vidět, že taky fotbal miluje. Když se našich hráčů zeptáte, kdo hraje ligu, tak ty hráče ani neznají, to je pro mě nepochopitelné. Na zahraničních hráčích, které vedení přivedlo a kteří jsou výborní fotbalisté, je vidět, že mají fotbal pod kůží. Kdybych jim po zápase řekl, že si ještě půjdeme zahrát, tak by okamžitě šli,“ pochvaluje si náš kouč.

Na testech byli během části přípravy další zahraniční hráči, kteří nastoupili i do zápasů. „Dělá se na příchodu Ázerbajdžánce Rovlana Muradova. Další Ázerbajdžánec Samir Gurbanov je ještě mladý, bude se muset vrátit do svého klubu. Pracuje se také na definitivním příchodu Alejandra Mitrana, kterému se vyřizuje povolení.“

Naopak žádní další hráči by už kádr juniorky opustit neměli. "Už tak je nás málo, šestnáct hráčů a dva brankáři, někdo se ještě může zranit, takže to spíše nevypadá, že by někdo ještě odešel.“

Během přípravy juniorka odehrála šest přípravných zápasů. Remizovala 0:0 s juniorkou Jablonce, porazila 2:1 třetiligové Litoměřicko, zvítězila 5:2 nad třetiligovými Štěchovicemi, remizovala 3:3 s třetiligovou Dobrovicí, porazila tým krajského přeboru Humpolec 6:0, 3:0 divizní Meteor a na závěr získala nejcennější skalp druholigové Vlašimi 4:1. "Vlašim den před utkáním s námi hrála zápas v Jihlavě, tak to měli asi trochu komplikovanější, ale přeci jen je to druhá liga a výhra se cení. Měli jsme těžké soupeře, například v Dobrovici to bylo těžké, ale tam jsme měli i trochu problémy se sestavou,“ vrací se k přípravným zápasům trenér Řehák.

První jarní zápas čeká juniorku v pondělí 19. února od 11 hodin doma na Xaverově, v malém pražském derby přivítá Duklu. Do konce základní části ligy se hraje už jen pět zápasů a Slavia je na 5. místě jen kvůli horšímu skóre. Na první Teplice ztrácí sešívaní šest bodů. "Určitě se chceme udržet na pozici, která nám zaručí postup do závěrečné části Juniorské ligy. To je naším cílem,“ říká Pavel Řehák k jednoznačnému úkolu, který tým má. Do boje o titul postoupí prvních šest celků.

Komentáře (20)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: P. Řehák: Cizinci v juniorce mají skvělý přístup

    knl66 (přítel SN)     před 6 lety 14.02.2018 15:44 |  
    2 1

    Mnohonárodnostní tým, zahraniční asistenti - jaký je dorozumívací jazyk při taktických poradách, při trénincích? Opravdu všichni mladí Španělé, Makedonci, Arméni, Azerbajdžánci atd. umí (třeba) angličtinu na komunikační úrovni? Kolik je u týmu tlumočníků? :) Staráme se jim o nějaké hodiny češtiny? Jak vlastně dochází k prvním kontaktům s vytipovanými hráči, jak dlouho je sledujeme a jakým způsobem? Otázek by byla hromada...
    No, hlavně, že ten manšaft funguje.

    • Re: P. Řehák: Cizinci v juniorce mají skvělý přístup

      jane (admin)     před 6 lety 14.02.2018 16:25 |  
      21 0

      Tento týden bude hodně obsáhlý rozhovor s J. Plíškem o juniorce s odpovědí na všechny otázky.

      • Re: P. Řehák: Cizinci v juniorce mají skvělý přístup

        knl66 (přítel SN)     před 6 lety 14.02.2018 22:15 |  
        2 0

        Díky, budu se těšit.
        Ale aby nedošlo k omylu: já opravdu nechci práci lidí kolem juniorky nějak zlehčovat nebo bagatelizovat, to vůbec ne. Jen bych se zkrátka a dobře rád dozvěděl, jak tým, ve kterém je jánevímvůbeckolik národností a jazykových/regionálních mikrosvětů funguje. Je fajn číst, že ti 17-20ti letí kluci jsou posedlí fotbalem, že jim to jde atd. Jenže stejně důležité třeba je, jak ti mladí kluci snášejí odloučení od rodiny, vytržení ze svého prostředí, jak čelí možným mimofotbalovým rizikům, jak probíhá jejich začleňování nejen do týmu, ale i do českého prostředí. Abychom o ně třeba za pár měsíců nepřišli. Prostě něco z obyčejného všedního života... :)
        Kdysi tady Barra psal o zkušenostech a sytému z Belgie, kdy tihle mladí kluci (u nich většinou z Afriky) bydleli přímo v rodinách, pozvolna se s belgickým stylem života seznamovali, měli "předepsaný" program, aby "nezvlčili" apod.

  2. Re: P. Řehák: Cizinci v juniorce mají skvělý přístup

    Kenny     před 6 lety 14.02.2018 17:04 |  
    0 0

    Neví někdo, proč končí Antwi předčasně v Příbrami?

    • Re: P. Řehák: Cizinci v juniorce mají skvělý přístup

      petrnovy     před 6 lety 14.02.2018 17:35 |  
      1 3

      Tipuji, že výkony je to pro Příbram málo a takového hráče do juniorky nepotřebují...

    • Re: P. Řehák: Cizinci v juniorce mají skvělý přístup

      Ladislav (přítel SN)     před 6 lety 14.02.2018 21:08 |  
      2 1

      Oni Antwiho zkoušeli na levém beku, jako záložní variantu za Rudu Skácela, který tam hraje stabilně a tohle je asi lepší varianta, protože by tam stejně moc nehrál. Snad dostane šanci jinde, stejně jako Daniel Souček, kterého si nakonec Uhrin do MB nevzal a je zpátky v FC Táborsko.

      • Re: P. Řehák: Cizinci v juniorce mají skvělý přístup

        Kenny     před 6 lety 15.02.2018 23:09 |  
        0 0

        Aha tak oni zrušili hostování a Antwi tam přestoupil......

        • Re: P. Řehák: Cizinci v juniorce mají skvělý přístup

          Ladislav (přítel SN)     před 6 lety 16.02.2018 21:41 |  
          0 1

          Nedivím se, že ho Nezmič pustil, protože na Slavii nemá a jsem na něho hodně zvědavý, jestli se chytne v Příbrami. To spíš mě mrzí Mára Kodr, který má už teď ligové parametry a velký potenciál do budoucna (tak třeba na něho máma předkupní právo jako u Holíka ?).

          • Re: P. Řehák: Cizinci v juniorce mají skvělý přístup

            Kenny     před 6 lety 16.02.2018 23:44 |  
            0 0

            Momentalne mame na stoperu pretlak a v bolce Chaluse. Kodr je asi nezajimavej.

            • Re: P. Řehák: Cizinci v juniorce mají skvělý přístup

              Ladislav (přítel SN)     před 6 lety 17.02.2018 02:11 |  
              0 0

              Myslel jsem pro budoucnost, tak za pár let, vždyť Marek Kodr má 21 let a může se zlepšovat.

  3. Re: P. Řehák: Cizinci v juniorce mají skvělý přístup

    Eskaes     před 6 lety 14.02.2018 19:24 |  
    3 6

    Vzhledem k současnému nedostatku kvalitních trenérů domácí provenience (třeba se to změní a SKS si dokáže takovou osobnost vypěstovat sama) nás dřív nebo později čeká plnohodnotná cesta zahraničního kouče a realizačního týmu.

    • Re: P. Řehák: Cizinci v juniorce mají skvělý přístup

      bongor     před 6 lety 14.02.2018 20:17 |  
      3 7

      Pro mě je do budoucna nejlepší volbo Pavel Řehák.Slávista až za hrob a už se snad taky leccos naučil.

      • Re: P. Řehák: Cizinci v juniorce mají skvělý přístup

        bongor     před 6 lety 14.02.2018 20:17 |  
        2 0

        volbou

  4. Re: P. Řehák: Cizinci v juniorce mají skvělý přístup

    sks9     před 6 lety 14.02.2018 21:14 |  
    1 0

    Má někdo info o Petaru Musovi jak je to s nim ?
    Mimochodem z Mitrana mam velkou radost líbí se mi od začátku co přišel.

    • Re: P. Řehák: Cizinci v juniorce mají skvělý přístup

      klimi     před 6 lety 15.02.2018 09:31 |  
      1 0

      Petar pokračuje v hostování na Žižkově.

  5. Re: P. Řehák: Cizinci v juniorce mají skvělý přístup

    Kmotr (přítel SN)     před 6 lety 14.02.2018 21:17 |  
    0 0

    Jestli si tohle prectou italsti treneri,tak asi moc nadseni nebudou..
    A propo bylo to nekde zmineny,ze jsou u nasi juniorky tihle treneri?

  6. Re: P. Řehák: Cizinci v juniorce mají skvělý přístup

    Hernacek70     před 6 lety 15.02.2018 13:35 |  
    2 6

    Článek se čte moc hezky, ale myslím, že to asi není úplně přesné. Zahraniční hráči co přicházejí, už něco stojí ( někdy i nemalé peníze) a jejich smlouvy taky nebudou na pár tisícovek měsíčně :-). To by nikdo z nich do Slavie nešel !!
    Tito 18-20 letí zahraniční hráči už nemají jiné starosti než fotbal, placené ubytování, stravu, celý servis atd. Čeští hráči mají v tomto směru nevýhodu v tom, že většinou mají ještě školní povinnosti, někteří třeba v maturitních ročnících. A to nemluvím o více než 2/3 hráčů, kteří jsou v tomto věku, jsou na Slavii 10 let i více, žádná smlouva, perspektiva v A mužstvu je v současnosti úplně minimalní. Takže zatím jen škola, trénink, učení, spánek a stále dokola. A to úplně zadarmo :-) !! Ve věku 18-19 to už zase není tak veselé, jak se může zdát ... Ta takzvaná zažranost do fotbalu asi už občas chybí :-(

    • Re: P. Řehák: Cizinci v juniorce mají skvělý přístup

      liquid     před 6 lety 15.02.2018 23:53 |  
      0 5

      Přesně tak, nevím proč všichni bezmezně věří tomu že tu opravdovou práci v týmu plní cizinci. Ono když přijde cizinec, stejné úrovně, dostane bydlení, jídlo a dvakrát takový plat, nedivím se že Češi jsou v ústraní. Samozřejmě se o cizincich musí psát, jakože to ten Plíšek dělá dobře -_- ruku v ruce s Řehákem... Uvidíme příští rok jak se chytnou v druhé lize a pro kolik z nich se najde adekvátní hostování, vzpomenete si na mě ;)

    • Re: P. Řehák: Cizinci v juniorce mají skvělý přístup

      Steve2924 (přítel SN)     před 6 lety 16.02.2018 12:27 |  
      4 0

      Život je o prioritách. Jestli chceš být profesionální fotbalista na takové úrovni aby tě 15 let kariéry zajistilo do konce života. Tak prostě tomu musíš neco obětovat. Třeba to, že mezi 15 a 19 rokem je pro tebe priorita fotbal a škola. Ne hry nebo parby s kamosema. Nebo myslíš, že hráči jako Nedvěd, Šmicer to měli jinak? Ještě můžeš mít talent jako Simak nebo Fenin a neco si i pri těch parbach vydělat... Jestli je pro chlapce fotbal jen trenink a zapas, a berou to jako nutné zlo tak se prostě s odrenyma ušima dostanou tak někam na úroveň spodku gambac ligy a po kariéře půjdou makat někam do fabriky nebo skladu. To ale neni materiál pro Slavii.