Fanoušci Slavie

Beseda

Dnes se konala další z besed pořádaným Pražským klubem přátel fotbalové Slavie. Přišlo pět hostů, sportovní ředitel Jan říčka, asistent trenéra Miroslav Jirkal a tři hráči, Jakub Hottek, Tomáš Hrdlička a Radek Sláma. Na besedu přišlo cca 45 lidí.

Beseda trvala téměř dvě hodiny a určitě by byla delší, kdyby se neukončila. Probralo se několik témat, které se vám pokusím shrnout s postřehy pozvaných hostů.

Zdravotní stav hráčů:
„Radek Bejbl dnes s námi již začal trénovat, Matěj Krajčík natržen přední křížový vaz a odhaduje se, že bude mimo hru 6 měsíců. Lukáš Došek má zhmožděný nárt, jeho výpadek bude pár dní. Dnes již vyklusával. Jestli nastoupí v neděli, to se teprve uvidí. Je zde velký otazník. A Štěpán Vachoušek s námi plně trénuje, nemá úlevy. Jeho zranění jsme vyléčili za pochodu,“ zhodnotil stav našich hráčů asistent Miroslav Jirkal.

Vítězství nad Marilou Příbram:
„Velmi si cením vítězství nad Příbramí, zvláš? když vím, že po poháru UEFA je to vždy těžké,“ řekl Jan říčka. A proč se nám dlouho nepodařilo prosadit? „Velmi dobře bránili, hráli na brejky. My jsme se proto dostali k nakopávaným míčům, ale pak jsme se vrátili k naší kombinaci,“ pravil Jirkal.

Sporný gól:
Nesměl chybět dotaz na náš třetí gól v síti Besiktas Istanbul, který nám ale nakonec rozhodčí neuznali. „Rozhodčí udělali chybu a myslím si, že se měli poradit,“ řekl Jirkal. A co na to Tomáš Hrdlička? „Nabíhal jsem na centr, asi jsem byl v ofsajdu, ale míč letěl přímo do brány a myslím si, že gól byl regulérní.“ Poté proběhla delší diskuse, kdy jeden z přítomných přečetl pravidla a že prý neměl platit. Další člověk oponoval, který shodou okolností také píská. Bohužel rozhodčí gól neuznal a my s tím již nic neuděláme.

Odkládání zápasů:
Slavia si chtěla původně odložit zápas na Bohemians kvůli pohárové účasti. Jak je známo, svaz nám nevyhověl. Jan říčka nad tím projevil lítost: „Je mí líto, že ostatní týmy, se kterými jsme hráli, si mohli odložit utkání a my nemůžeme.“ Má pravdu, svaz by se nad tímto měl zamyslet, jde přeci o propagaci české kopané. Jenže na svazu jsou asi lidé, kterým nejde o fotbal. To by také změnili termínovou listinu tak, aby se nehrálo na podobných hřištích.

Projekt Stadiony 2003:
Jak všichni víme, hraje se v tomto období většinou na katastrofálních hřištích. Bohužel v projektu Stadiony 2003 se zapomnělo na jednu podstatnou věc. Aby byla povinnost mít vyhřívaný trávník! Takže na podobných hřištích se bude hrát i v dalších letech.
V neděli hrajeme v Jablonci a zajímavé je, že mají nejužší hřiště v lize. Šířka je pouze 64 metrů! Přitom je podmínkou mít 68 metrů. Jenže oni to dokázali obejít a dodrželi podmínku ohledně projektu, kdy musí být kolem hřiště určitá volná plocha. V Jablonci jsou na stranách dráhy pro skok do písku a místo aby to dali pryč, tak zúžili hřiště! Úzké hřiště je tedy výhodné pro bránící tým, což Jablonec v neděli určitě bude. Navíc toto hřiště je hrbolaté. Ale aspoň není bahnité, je suché.

Turnaj v Itálii:
Mladí slávisté předvedli skvělý výsledek na turnaji v Itálii. Skončili na druhém místě. Jeden z přítomných byl rozhořčen, že se o tom nic nedočetl. Asi četl špatné noviny, jelikož v dnešním deníku Sport tomu byla věnována celá stránky. Ale i tak Jan říčka projevil lítost nad nezájmem médií o tento turnaj, který je velmi ceněn. Na zápasy mimo jiné chodilo spoustu skautů. A nehrozí odchod nějaké hráče do ciziny? Na internetu se objevilo, že projevil zájem Manchester United o Jakuba Hottka. „Nejel jsem obchodovat, turnaj byl hlavně o získání zkušeností,“ řekl říčka. Je jasné, že žádná konkrétní nabídka na stole není, proto je předčasné mluvit o tom, že by někdo mohl odejít. A v případě Hottka? Do Anglie by to měl těžké, je potřeba mít pracovní povolení, když není z EU, dále musí mít odehraný určitý počet mezistátních utkáních.

Slavia B:
Jelikož se besedy účastnil i Jakub Hottek, který nastupuje i v béčku, řekl o ambicích Slavie B v čFL toto: „Ambice máme velké, zvláš? po turnaji v Itálii. Chtěli bychom skončit do třetího místa.“
Samozřejmě byl dotaz, zda se chceme dostat do druhé ligy. „Chceme se dostat do druhé ligy, ale nemá cenu se tam dostat, když bychom se tam pak ani neudrželi. Musíme mít k tomu odpovídající kádr. A musíme si přiznat, že áčko nemá zas tak široký kádr, aby mohli hráči pomoci. A nechceme dopadnout tak, aby pak jeden den černý chytal za áčko a druhý den za béčko. Proto se chceme dostat do druhé ligy postupem a my se tam časem dostaneme,“ řekl sportovní ředitel Jan říčka.

Působení Slámy ve Slavii:
Radek Sláma je ve Slavii již rok, ale skoro nic neodkopal. A jak hodnotí dosavadní působení v prvním týmu české ligy? „Hodnotím to záporně. Měl jsem těžké zranění, mimo hru jsem byl až osm měsíců. Teď musím čekat na naskytnutou šanci a bude záležet jen na mě, zda se ji zhostím či ne.“

Míč:
Na každém stadionu se obvykle hraje jiným míčem, proto jeden dotaz padl, zda je nějaký rozdíl hrát pokaždé s jiným míčem. „Já v tom rozdíl nevidím,“ řekl Tomáš Hrdlička. „Já bych řekl, že by bylo lepší, kdyby se hrálo všude se stejnými míči. Pro brankáře to musí být také nepříjemné. Teď na Bohemce mi přišlo, že míč byl podhuštěný,“ řekl Radek Sláma.

Střídání:
Proč Kuka a Adauto střídají tak pozdě, proč nejdou na hřiště dřív, aby odehráli aspoň 25 minut? „Tomáš Došek a Vachoušek jsou góloví hráči, rozhodli spoustu zápasů. Trenér Beránek má v ně důvěru a stále věří, že rozhodnou zápas. Proto Kuka a Adauto nastupují v závěru, kdy navíc soupeřovi obránci jsou již unavení a tím se naskýtá více možností pro ně,“ řekl Jirkal.

černý:
Poslední zápasy Radek černý nepředvedl dobré výkony. Zavinil gól proti Příbrami, v Istanbulu se dopustil v závěru velké hrubky, která naštěstí nebyla využita. Proč tedy nedostane šanci Michal Václavík? Miroslav Jirkal se ho zastává. „Radek černý prodělal zranění zad, ale před zápasem s Bohemkou se cítil fit, proto nastoupil on a ne Václavík. On si navíc rozumí dobře s obranou a ona zase na něho, jsou již sehraní a tvoří pilíř celého týmu. Proto ani nechceme zasahovat.“

Rohy:
Proti Příbrami byly naše standardky hrozné, často létaly nízko nad zemí a tak jsme ani nemohli z této pozici moc zahrozit. Jirkal souhlasí: „Proti Příbrami se nám opravdu nedařili kopy. Ale těžko uspějeme s normálním kopem. My proto nacvičujeme různé signály, každý týden. Máme jich spoustu.“

Adauto:
Odejde v létě Adauto? O tom se bude jednat v nejbližších dnech. „Brzy se to vše musí projednat. Bude záležet na samotném hráči, zda bude chtít ve Slavii zůstat. My máme na něho opci, takže můžeme buď prodloužit hostování či ho získat na přestup,“ řekl Jan říčka.

Byly i další zajímavá témata, např. se bavilo o divácké kulise a důvody, proč lidé nechodí. Paní Ziková se bude snažit dát podnět pro zlepšení pohodlí fanoušků. Padlo i téma našich rozhodčích. Jirkal se k tomu vyjádřil takto: „V mladých trenérech je šance mít čisté zápasy. Chybí nám osobnosti, nezachytili mezinárodní trend.“ A jeho názor na Messinu? „Bál se o holý život, v Istanbulu mají špatnou únikovou zónu.“ Proto není divu, že gól platil.
Každopádně zde nejsem schopen zachytit vše, co bylo řečeno. Tato beseda musím říct, že byla vyvedená. Byla i slušná účast, téměř třikrát větší než normálně! Proto všem doporučuji, aby chodili a přišli se podívat příště, která se bude konat nejspíš za dva měsíce.

Komentáře (2)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Beseda

    vizzir     před 21 lety 07.03.2003 14:43 |  
    0 0

    velmi pekne zpracovane,je fajn si precist nazory, hracu a treneru, kdyz nemam cas se besedy zucastnit...jen bych opravil malou pravopisnou chybicku... "jsou již sehraný a tvoří pilíř celého týmu" asi by tam melo byt spis mekke,ale je to jen drobnost..jinak opravdu velmi pekne shrnute...

    • Re: Beseda

      Richi (admin)     před 21 lety 07.03.2003 23:57 |  
      0 0

      Chybičku jsem již opravil. Opravdu by tam mělo být měkké. Jinak jsem rád, že se to líbilo. Jak sem tam ale uved, není zahrnuto vše, o čem se mluvilo.