Fortuna liga

Slavia - Sparta 2:0

V 298. derby se Slavia vítězstvím 2:0 výrazně přiblížila zisku třetího titulu v řadě. Po slabším začátku hru vyrovnala, v poslední minutě první půle otevřel skóre krásnou ranou zpoza vápna Tomáš Holeš, ve druhé půli pečetil výhru střídající Stanislav Tecl.

Nad sestavou pro derby určitě přemýšlelo mnoho fanoušků, trenér Trpišovský je nakonec možná mírně překvapil, když na křídla postavil Oscara s Lingrem místo Simy s Olayinkou, kteří navíc ze zdravotních důvodů nebyli ani na lavičce. Na stoperu nastoupil Taras Kačaraba a Tomáš Holeš se tak vrátil do středu zálohy. Hostům se do sestavy po zdravotních problémech vrátil Dávid Hancko na post levého obránce. Zápas začal převahou hostů, kteří si vytvářeli šance hodně jednoduše. Po akci středem nezachytil Kačaraba náběh Hložka na přihrávku Hancka a Kolář musel nejlepšího hráče hostí vychytat skvělým zákrokem. O chvíli později se k zakončení dostal Krejčí mladší, střílel jen do středu branky a Kolář míč lapil, jen o minutu později pak Hložek sahal nohou do centru Plavšiče a míč proskákal těsně vedle vzdálenější tyče. Slávisté reagovali pumelicí Stancia do boční sítě, byla to však jen ojedinělá ofenzivní akce domácího týmu. Hra se však postupem času více vyrovnala. sešívaní se rozběhali a přestali pouštět hosty k vlastnímu vápnu tak často. Sami se ovšem ke kloudnému ohrožení branky soupeře rovněž dostat nemohli. Ve 26. minutě prudce střílel Dočkal, Kolář skvěle vyboxoval, pak se podél brankové čáry protáhl až k brance Hancko, tam ale zvítězili slávisté a Kolář míč ukryl v náručí, sudí navíc pískal Hanckovi faul. V první opravdu velké příležitosti se zjevil na kraji osamocený Masopust, jenže se střelou za vápnem čekal o trochu déle, než by měl, a následně trefil jen přesouvajícího se Čelůstku. Čas ubíhal a hra byla plná soubojů ve středu hřiště, držení míče se často měnilo ze strany na stranu a přestože slávisté v této činnosti byli v této fázi zápasu úspěšnější, na hru to žádný valný vliv nemělo. Naopak, hosté působili v rychlých protikacích opticky více nebezpečně. Když už to vypadalo, že se do kabin půjde za bezbrankového stavu, slávisté krásně vykombinovali soupeře na pravé straně, Stanciu vrátil Holešovi a ten zpoza vápna poslal míč přesně k tyči, Nita skákal marně - 1:0! Se hrou ale o poločasové přestávce spokojenost v kabině Slavie panovat nemohla.

Úvod druhé půle byl ve znamení zvýšené bojovnosti a sudí Franěk byl nucen pískat větší množství nedovolených zákroků. Po chybě Masopusta v rozehrávce šli hosté do rychlé protiakce, byli však nuceni ji zpomalit a Plavšič pak střílel z nedobré pozice za vápnem vysoko nad. Hosté pak posílili ofenzivu, když Wiesnera nahradil Karlsson, načež slávisté reagovali vystřídáním Stancia za Ševčíka. V 60. minutě chybovali hosté Kuchta šel s Provodem na jednoho obránce, nepřihrál a sám se dostal mimo střeleckou pozici, akce skončila jen rohem. Dalším ofenzivním hráčem, který se v dresu hostí dostal do hry, byl Krejčí starší, ten nahradil Plavšiče. V 68. minutě se zčistajasna po Kolářově dlouhém výkopu dostal do vápna Bořil, přiťukl Lingrovi, který vyprášil rukavice Nitovi. Vzápětí přišli do hry Tecl s Bahem místo Kuchty s Lingrem. Hosté nebyli schopni si dlouhé minuty vytvořit nic kloudného a Ondřej Kolář v bráně Slavie měl nejvíc práce s rozehrávkou. Po centru Ševčíka z přímého kopu naopak na druhé straně hlavičkoval Kačaraba nad bránu. Další pěknou kombinaci slávistů pod tlakem hostů vyplynula v průnik Masopusta do vápna podél brankové čáry, který odvrátila obrana letenských. Na konci 80. minuty slávisté rozehrávali další přímý kop z hloubi pole, rozehráli ho signálem, míč se vrátil k Ševčíkovi, ten nacentroval míč do vápna, kde se odrazil k Teclovi. Slávistický útočník se zády k bráně otočil kolem Sáčka a poslal ho pod břevno - 2:0! Slávisté pak zkušeně hlídali závěr zápasu, Masopust se ještě z úhlu dostal tváří v tvář Nitovi, brankář hostů tentokrát zvítězil. Na závěrečné minuty zápasu se do hry dostali ještě Traoré s Hromadou, to už se ale zápas prakticky dohrával na polovině soupeře. Krejčí starší ještě v poslední minutě nastaveného času z frustrace ostře zajel do Masopusta, pak už se slávisté mohli radovat, titul už mají osm kol před koncem ligy na dohled.

26. - Neděle 11. 04. 2021 18:30

Fortuna liga, 2020/2021
2 - 0
1 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

45. Tomáš Holeš
80. Stanislav Tecl

AC Sparta Praha
AC Sparta Praha

Komentáře (762)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé