O Slavii

Kam se poděli Brazilci?

Jako mávnutím kouzelného proutku zmizela přes letní přestávku početná skupinka Brazilců, kteří se ve Slavii na jaře pohybovali. Důvody, proč již ve Slavii nejsou, jsem hledala společně s manažerem Josefem Jinochem a trenérem B týmu Pavlem Trávníkem.

Na jaře bylo ve Slavii celkem pět Brazilců, pokud k nim počítáme i Adauta, který však spíše pobýval doma v Brazílii při léčení zlomeného kotníku. Ve Slavii tedy působili Jefferson Luis, Abrilio Adelcio Neno, Danilo da Silva a Camargo.

Jefferson Luis

Jednoznačným zklamáním byl příchod Jeffersona, který měl ve Slavii zůstat na osmnáctiměsíční hostování. Dvacetiletý hráč měl být náhradou za jiného levého brazilského záložníka Marca Tulia, který do Slavie mířil, ale na poslední chvíli jeho příchod ztroskotal kvůli odmítavému postoji jeho klubu. Jefferson nastoupil za áčko ve třech zápasech: odehrál shodně čtyři minuty proti Plzni a Jablonci a poté si připsal celý poločas v derby proti Spartě. Jeho výkon na hřišti zůstal daleko za očekáváním jak slávistických fanoušků, tak i trenéra Josefa Csaplára. K problémům s aklimatizací se přidalo ještě zranění.

Jefferson se po zranění objevil na hřišti až 10. dubna v zápase juniorky proti Břevnovu. Zaujal svojí nepohyblivostí a neschopností, z levého kraje zálohy byl střídán. Poté nastoupil ještě v pár zápasech, trenér Pavel Trávník ho stavěl i na hrot, kde byl přeci jen trochu lepší než v záloze, nicméně nijak zvláš? své spoluhráče nepřevyšoval. Předvedl se proti Náchodu, kterému dal dva góly, ale jeho herní projev zůstával na stejné úrovni.

Před týdnem se pak Slavia dohodla s jeho mateřským klubem na předčasném ukončení hostování. „Předpokládali jsme, že bude podobný typ jako Adauto, že se rychle aklimatizuje. To se však nestalo, pochází z chudších poměrů a byl tedy v jiné situaci. Nepovedla se mu aklimatizace, špatně se učil česky a tak vázla i komunikace, což je podstatné. Usoudili jsme, že se tento stav bohužel již asi nezlepší a dali jsme mu šanci k návratu do mužstva, kde bude moct mluvit portugalsky a nebude tak komunikační bariéra. Jinak po stránce individuální techniky to byl velmi dobrý hráč, dá se říct na vysoké úrovni,“ říká k Jeffersonovi manažer Slavie Josef Jinoch. Většinu jara měl Jeffersona v týmu kouč béčka Pavel Trávník. „Jefferson odehrál produktivní zápas s Náchodem, ale že by v utkáních byl tahounem mužstva, to ne. Myslím, že měl na víc, že neodvedl vše, co v něm bylo. Je pravda, že ho limitovalo zranění, že po každém zápase byl skoro týden zraněný, byla s ním i těžká komunikace,“ potvrzuje Pavel Trávník, že naučení se jazyku je základ.

Adelcio Abrilio Neno

Druhým Brazilcem, který byl hodně vidět, byl pětadvacetiletý Adelcio Abrilio Neno, který nastoupil k většině zápasů rezervy na jaře. Pokud nehrál, bylo to z důvodů cizinecké kvóty. Neno byl ve Slavii na půlroční stáži a v létě se mělo rozhodnout, co bude dál. V zápasech prokázal velmi dobrou technickou úroveň, i přes malý vzrůst výborný hlavičkář, dokázal se prosadit v situaci jeden na jednoho, podnikal po levé straně obrany i ofenzivní výpady, ale vždy se stihnul spolehlivě vrátit do obrany. V posledních zápasech hrál i na levém kraji obrany. Jeho nevýhodou byl věk, z kterého šlo soudit, že se o nějakého perspektivního hráče pro A tým nejedná a že těžko bude měnit své herní návyky. Na rozdíl od Jeffersona neměl problémy s jazykem a česky se naučil poměrně rychle. „Neno nám hodně pomohl, adaptoval se bez problémů a i v další sezóně by hrál v základu,“ říká Trávník.

Camargo

Jen jeden přípravný zápas odehrál za B tým devatenáctiletý Camargo, který s béčkem pouze trénoval. „Uměl to s balonem, měl fantastickou techniku a zahrávání standardních situací, skvěle kopal levou nohou. Měl problémy s defenzívou, ale byl to chytrý hráč, chtěl se učit jak češtinu, tak fotbal,“ chválí hráče Trávník.

Danilo da Silva

Půlsezónu v A dorostu odehrál osmnáctiletý Danilo da Silva. Tento brazilský útočník se párkrát prosadil i gólově, podobně jako Neno byl ve Slavii na půlroční stáži. „Měl nastoupit do letní přípravy k nám, ale myslím si, že na základní sestavu by to nebylo, jen by asi střídal,“ domnívá se Trávník.

Již během jara si často Pavel Trávník lámal hlavu, jak poskládat mužstvo, ve kterém bylo dost cizinců a platila cizinecká kvóta tří hráčů bez českého občanství na jeden zápas. „Předpokládali jsme, že po vstupu české a Slovenské republiky do Evropské unie se cizinecká kvóta přestane vztahovat na občany EU. To se však nepotvrdilo, ve třetí lize, ze které béčko nepostoupilo, se vztahuje na všechny hráče, kteří nemají české občanství. A jelikož tito brazilští hráči zatím pro A tým nebyli, bylo je asi rozumnější poslat domů. Pokud v zápase béčka nastoupí Slováci Kozáčik a Otočka, už zbývá místo jen pro jednoho cizince,“ vysvětluje Josef Jinoch. Slavia i přes tyto problémy nyní testuje dalšího Brazilce, levého obránce Rodriga. „Hráče zkoušíme, pokud uvidíme, že by některý z nich byl superhráč a supertalent, tak bychom si ho ve Slavii nechali,“ uzavírá Jinoch.

Komentáře (5)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Kam se poděli Brazilci?

    Richi (admin)     před 20 lety 28.07.2004 23:14 |  
    0 0

    Musím uznat, že je to pěkný článek. A to neříkám proto, že pracuji na tomto webu. Jako nezaujatého člověka se mi to opravdu líbí.

    • Re: Kam se poděli Brazilci?

      (host)     před 20 lety 28.07.2004 23:49 |  
      0 0

      jj fakt dobry

  2. Re: Kam se poděli Brazilci?

    (host)     před 20 lety 29.07.2004 00:28 |  
    0 0

    Super článek, jen je škoda, že si aspoň jednoho Brazilce nenechali. :-(

  3. Re: Kam se poděli Brazilci?

    (host)     před 20 lety 29.07.2004 07:38 |  
    0 0

    článek je opravdu vynikající, jak už je u Jane zvykem. Proč ale nezůstali aspoň ti dva mladí jsem nepochopil. Že by byli moc drazí jak po stránce odstupného, tak platu? Kozáčik jistě nebude pravidelně nastupovat za B-tým, takže z "cizinců" zbývá jen Otočka - dvě místa jsou volná. Abychom za pár let nelitovali, až z nich třeba budou hvězdy světových mužstev.

  4. Re: Kam se poděli Brazilci?

    (host)     před 20 lety 29.07.2004 21:01 |  
    0 0

    a proč tu nezůstal aspoň jeden z dvijice Camargo,Abrilio,když sou tu na ně samý superlativy...