O Slavii

Jak probíhala valná hromada?

Na valnou hromadu se dostali jen akcionáři. Objevil se tam však i Jirkku. A díky němu si můžeme přečíst, jak to vše dnes probíhalo.

Akce se odehrávala od 10:00 v hotelu Crowne Plaza, což je nové jméno starého dobrého Internacionálu v Dejvicích. Hlavní aktéři byli na místě, a to zástupce Enicu, pan Matthew Collecott a pan Vladimír Leška, předseda stávajícího představenstva a generální ředitel Slavie. Valná hromada proběhla podle všech právnických regulí za dozoru JUDr. Balcara.
 
Hlavním bodem byla kapitalizace pohledávek Enic ve formě navýšení základního jmění.
Další bod bylo odvolání stávajícího představenstva a dozorčí rady a volba nového složení obou těchto orgánů. Byl předložen návrh a ten hladce prošel (pro představu, většina drobných akcionářů měla k dispozici 1 hlas, zatímco Enic disponoval kolem 100 000 hlasů).
 
Po oficiální části začala neoficiální diskuse s přítomnými, většinou nespokojenými minoritními akcionáři. Někteří z nich se snažili dotazy klást i během oficiální části, ale většina dotazů byla odsunuta právě na tuto závěrečnou část, což bylo rozumné, nutno podotknout.
 
A o jakých bodech se mimo jiné jednalo?
 
1. Stadion
Pan Collecott uvedl, že stadion je životaschopný projekt a bude postaven, že to je jeden z hlavních cílů. Nyní se hledá partner, který vše pomůže financovat.
 
2. Diskuse o nepovedených nákupech
Pan Leška nás ubezpečil, že na přestupech pracuje tým odborníků v čele se sportovním ředitelem panem říčkou, který hráče sleduje a vyhodnocuje pro a proti při každé investici.
 
3. Komunikační manuál
Ohledně stávky, problém byl v tom, že když vedení v kabině slíbilo hráčům výplaty k určitému datu, tak toto datum mělo také v kabině zůstat. Jenže hned druhý den se objevilo všude v médiích a tudíž se ozvali i další partneři, co měli u Slavie nějaké pohledávky s žádostí o vysvětlení, proč dostanou hráči a oni ne. Díky tomu se ten termín nedodržel. Prostě interní věci klubu nesmějí hráči ventilovat navenek.
A co je to komunikační manuál? Více na www.jirkku.wz.cz.
 
4. Dluh Liberci
Nový dluh Liberci se uhradí, dotazující byl přesvědčen, že se nemusí bát odečtu bodů. Stejně jako Slavia uhradila své předchozí dluhy, uhradí i tento.
 
5. Dluh od Schalke
Případ dospěl do finále, což by měl být jakýsi arbitrážní soud v Laussane, který se koná 17. března 2005. Tam padne definitivní stanovisko. Všichni věříme, že úspěšné pro nás. Znamenalo by to přísun cca 15 mil. Kč.
 
Níže jsou další body, o kterých se mluvilo. O těch se dočtete na www.jirkku.wz.cz:
Obecné plány Enicu se Slavii
Populismus
Sponzoring
Volba předsedy čMFS
 
 
Po skončení VH padl ještě dotaz na pana Lešku, zda a kdy plánují prodej lístků přes terminály Sazky. Na toto téma se už se Sazkou jedná, ale bude to až na novém stadionu, pro Strahov by to byla moc velká investice.
 
Více informací a mnohem detailnější článek si můžete přečíst na stránce www.jirkku.wz.cz -  ZDE.

Komentáře (6)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Jak probíhala valná hromada?

    (host)     před 19 lety 25.02.2005 02:47 |  
    0 0

    Pan Leška je opravdu mediální mág. Obzvláště poznámka o Pacandovi byla geniální. Kolik z jeho věrných zaslzí nad jeho prozíravostí. Proč zmiňovat takovou drobnost, že o Pacandu jsme se asi zajímat vůbec nemohli, protože jsme neměli ani na nové dresy, že? A on asi zadarmo nebyl. Takhle to vyzní opravdu lépe. Pane Leško gratuluji.
    Populistou ovšem přesto jste. Váš rozhovor on-line byl toho klasickým příkladem. Pár příkladů:
    - Vedení si v těžkých dobách nevyplácelo mzdy. Vy už si nekupujete na každý zápas nový oblek, jak jste o tom hrdě informoval v počátcích Vašeho působení? Že by změna image?
    - Jezdíte starým Sharanem, který má najeto přes 100 tisíc km. Dojemné. Tak to jste asi z vedení Slavie jediný takový skromný. Pokud jsem si všimnul, všichni pracovníci realizačního teamu mají k dispozice služební vozy Škoda. Vy ne? Kopcem

  2. Re: Jak probíhala valná hromada?

    gary     před 19 lety 25.02.2005 05:09 |  
    0 0

    Koukám ,že nejsem jediným komu ta dnešní valná hromada nedá spát. Já prostě považuji Matthewa Collecotta za chytrého chlápka. Proto je mi divné ,že by byl spokojený s člověkem, který dokáže vyrobit dluh 400 milonů korun.
    Pojďme se podívat do dob ,kdy se pan ing.Leška ještě rád chlubil skvělou finanční situací ve Slávii.(čerpám z částek uváděných v sezoně 2000/2001 )Tenkrát se pohyboval rozpočet našeho klubu kolem 120 milionů korun.
    Přibližně 40 procent nákladů se skládá z částek ,které jsou každý rok velmi podobné. Chod klubu jako je Slávia přijde ročně na přibližně 25 mil. Kolem 12 mil. musíme přičíst na platy administrativních zaměstnanců a vedení klubu. Asi deset mil. nás stojí mládež a bémužstvo.. Když tyto položky sečtu, dělají přibližně 50mil.
    Náklady na platy hráčů Amužstva a realizačního týmu tvoří v klubech jako je Slávia okolo 60 %. To je řekněme zbylých 70 mil.
    Teď si připomeňme zisky klubu. Pan Kliment přiznal, že marketing letos vydělal 40 milionů. Asi 10 MIL. dostaneme od firmy STES za reklamní práva na naší ligu. Přibližně 5 MIL ze vstupného a řekněme dalších 5 Mil nám spadne z nebe ,nebo alespoň od pánů politiků co strhávají stožáry. Rozpočet 120 mil. byl tvořen v dobách ,kdy Slávia hrála pohárová utkání. Prodej pohárových práv nám přinesl nějakých 20 mil. ročně navíc.
    Náklady klubu jsou 120 mil. zisk klubu 80 mil. Roční ztráta činí přibližně 40 milionů.
    Nesmíme však zapomenout na částky určené na přestupy hráčů. Tyto částky jsou ve Slávii vedeny v samostatné účetní kapitole. Není žádným tajemstvím, že hospodaření v této kapitole končilo do příchodu pana Csaplára VŽDY ziskem. Troufám si tvrdit, že roční zisk dokázal smáznout i výše avizovaný dluh 40 milionů ročně.
    Jak je tedy možné ,že Slávia dluží kam se podívá??? A to nemluvím o tom, že poslední roky je tento rozpočet stlačen k částce kolem 90 milionů.
    Pokud by Enic opravdu investoval do Slávie údajných 400 milionů ,kam se pak tyto peníze poděly ?? Jednalo se o vyrovnávání 40 milionového dluhu po dobu desíti let ?? To bychom ,ale na přestupech nesměli vydělat ani korunu.
    Jediným vysvětlením je ,že Slávia sice dluží firmě Enic částku 400 milionů ,ale pouze účetně. Pak bych dokázal pochopit spokojenost s prací pana ing. Lešky.
    Další věc ,která mi nedá spát je kapitalizace půjček.
    Jediné co má ve Slávii opravdovou hodnotu jsou její pozemky v Edenu. Právě zde bych hledal zakopaného psa. Pozemky které má v držení Slávia ,jsou určitě vázány podmínkou, že na nich bude vystavěno sportoviště. Někde jsem četl ,že takovéto stavby mohou přibližně z 20 procent tvořit komerční prostory. Bude takováto skladba nového stadionu stačit k návratnosti vložených investic ?? Nedá se tento předpis nějak obejít ??
    Zdá se že ano. V případě Bohemians k tomu slouží uvalení konkursu na klub. Po tomto konkursu bude jistě k těmto pozemkům přistupováno více komerčněji.
    Zde Enic nevyužil možnosti uvalení konkursu na klub Slávia. Rozhodl se pro kapitalizaci půjčky .Proč ??? Tento krok vede k navýšení základního jmění a tím se klub stane zajímavější pro jednání s případnými investory ,nebo bankami o půjčkách. Tento krok také vede k odstavení minoritních akcionářů. Moc bych se divil ,kdyby právě zde nebyl ten problém. Když vidím ,kolik nových odborníků přišlo do vedení Slávie, nevěřím ,že jde o fotbal ,ale o pozemky v Edenu. Nezbývá nám než věřit v solidnost majitelů. Snad bude jednou na těchto pozemcích stát fotbalový stánek Enic Aréna.
    Prostě bzum, bzum ,nejde mi to na rozum .Ale já to někde vyš?ourám.

    • Re: Jak probíhala valná hromada?

      Kopcem     před 19 lety 25.02.2005 12:19 |  
      0 0

      Mně ty výpočty vycházely podobně. 40 milionů od ENIC na rok, pokud by se neprodali žádní hráči. Ale tak tomu nebylo. I když udávané příjmy z prodeje byly mnohdy směšné - porovnejme, za kolik ve stejném období odcházeli talentovaní tvořiví hráčijako Pavel Horváth nebo Ivo Ulich a za kolik bořič Gabriel- pořád příjmy byly vyšší než výdaje. Že by i tady bylo jedno z tajemství, proč setrvává ENIC ve Slavii, i když jeho přítomnost - nepřítomnost jinak logiku nemá? Financování Slavie pomocí "daňově výhodných" půjček a "daňově ještě výhodnější" příjmy z prodeje hráčů? Kolik by pak byly skutečné investice ENIC do Slávie, než se stal jejím naprostým vládcem? 250 milionů? Nebo dokonce vůbec nic? I za těch 250 milionů by to byl geniální obchod. Jen ty pozemky skoro v centru Prahy!!!!!
      Jaká jedna z možných variant dalšího vývoje? ENIC nějak obejde tu 20% klausuli. Investor se najednou nachází bez problému. Je to třeba i sám ENIC, pro který 1,2 mld Kč zase není takový objem. Optimistická varianta - ruší se treninkové plochy, staví se jen hlavní satadion, na zbytku jsou postaveny komerčně využitelné prostory. Zisky z pronájmu a provozu těchto prostor dosahují v průběhu 2 let několika set milionů ročně. ENIC z toho dotuje Slavii, jejiíž rozpočet byl snížen na cca 50 mil. ročně a která se statečně drží uprostřed ligové tabulky. Pan Leška kromě postů generálního ředitele a místopředsedy představenstva získává řád ENIC za loajalitu. Kdo by se ostatně divil.
      Ale variant může být nekonečné množství. ENIC a pan Leška vypadají, že jsou opravdu mimořádně vynalézaví. Kam se na ně všichni hrabeme. Škoda, že svého zjevného talentu nevyužívají k prospěchu Slavie. Třeba by na tom dokázali také vydělat.

  3. Re: Jak probíhala valná hromada?

    (host)     před 19 lety 25.02.2005 17:51 |  
    0 0

    Prodej vstupenek přes SAZKA terminály! Jen to NE! Prodej lístků přes SAZKA terminály je to nejhorší, co může být. Kdo zná (nebo dokonce zažil) zmatek, kolem prodeje do SAZKA arény, ten ví o čem mluvím. A to nemluvím o tom, že díky skvělému systému SAZKY přišla hokejová Slavia absolutně o domácí prostředí. To chcete?

    • Re: Jak probíhala valná hromada?

      honzah (přítel SN)     před 19 lety 25.02.2005 22:28 |  
      0 0

      Co to plkáš blázínku. Prodej lístků přes terminály přivedl do hlediště mladé rodiny a zvýšil 2x-3x návštěvnost. Pravda je, že už to není úplně domácí prostředí. Ale Strahovu by to pomohlo...

    • Re: Jak probíhala valná hromada?

      (host)     před 19 lety 28.02.2005 15:11 |  
      0 0

      Osobně jsem žádný zmatek nezaznamenal, prostě si ráno v trafice koupím spolu s cigaretami jeden lupen, nevím, možná jsem divnej :-). Co se týče domácího prostředí, je to fakt, ale na druhou stranu když přijede 10 000 diváků z Pardubic, pro hokejovou Slavii to znamená zisk něco přes 2 miliony a nakonec stejně vyhraje, by? nemá v hledišti převahu svých fanoušků. A zeptej se každýho fotbalisty, je radši když je v hledišti hodně diváků, i když třeba většina fandí soupeři. A možná by to i vyprovokovalo víc fanoušků Slavie k podpoře svýho týmu, kdyby věděli, že se do Prahy chystá třeba 6 tisíc fanoušků Teplic.