Ženský fotbal

Martin Šeran zhodnotil sezonu

Slávistické fotbalistky v neděli odehrály poslední ligové utkání, díky výhře nad Plzní obsadily v konečné tabulce druhé místo. Právě ukončenou sezonu zbilancoval trenér A-týmu Martin Šeran, který naše hráčky trénuje od léta loňského roku.

Jak byste zhodnotil právě uplynulou sezonu?
Víceméně pro nás sezona skončila dobře, obsadili jsme druhé místo. Na Slavii je to už zvykem, Sparta totiž disponuje takovým kádrem, který tvoří převážně reprezentantky. Pro náš mladý tým je druhá příčka úspěch, i proto, že jsme na tom byli bodově stejně jako Slovácko a druhé místo jsme získali jen díky lepšímu skóre. Ale dá se říci, že jsem s umístěním spokojený.

V tabulce jste skončili 9 bodů za Spartou, která neztratila ani bod. Můžete se jí v dohledné době vyrovnat nebo ji začít porážet?
Sparta má určitě svoji kvalitu, náš tým si musí snad postupně sednout, holky určitě naberou více zkušeností. Myslím, že výhledově za rok za dva by se to mohlo vyrovnávat, ale samozřejmě Sparta nebude spát, proběhne tam také nějaká hráčská výměna. Bude to určitě těžké, ale pokusíme se o to.

Jak obecně hodnotíte úroveň ligy, když mezi třetím a čtvrtým místem byl rozdíl 25 bodů?
Je pravda, že jsou tam tři týmy, Sparta, my a Slovácko, které se drží pravidelně nahoře, dobrého umístění dosahuje také Hradec Králové a Plzeň. Hlavním rozdílem asi je, že my trénujeme více než ta mužstva z dolní části tabulky.

Nemají hráčky problémy s motivací, například proti Ivančicím, které letos nezískaly ani bod a dostávají hodně branek?
Tak v těchto zápasech hrají hlavně hráčky ze širšího kádru a samozřejmě se chtějí ukázat. Letos bylo jasně vidět, jak důležitou roli hraje skóre, jen díky němu jsme skončili na druhém místě, takže v těchto zápasech je důležité vstřelit co nejvíce branek, holky motivaci určitě nepostrádají.

Jaké máte cíle do další sezony?
Cílem je pochopitelně vždy být nahoře, ale my bychom se chtěli opět umístit mezi prvními třemi týmy. Hlavně ale potřebujeme zlepšit herní stránku, nemáme problémy co se týče ofenzivy, ale řekl bych, že máme rezervy v defenzivě. Obrannou činnost bych chtěl v další sezoně určitě vylepšit.

Takže plánujete posílení defenzivy?
Ano, máme vyhlédnuté dvě tři hráčky do obrany a do zálohy.

V sobotu vás čeká finále poháru proti Spartě, jak vidíte své šance?
Ten zápas chceme pochopitelně vyhrát, ale Sparta je momentálně lepší. Záleží ovšem na holkách, jestli odbourají psychický blok ze Sparty a vydají se ke konci sezony se svých sil. Pokud tomu zápasu odevzdají všechno, tak můžeme uspět.

Za A-tým nastupují často i hráčky z juniorky, jako Kulichová nebo Tomášková, jak hodnotíte jejich přínos?
Jsou to mladé a šikovné hráčky, ve věku kolem 16, 17 let. Dá se říci, že teď nastupují každý druhý zápas, většinou střídají. Postupem času určitě zapadnou do mužstva a dostanou se do základní sestavy, protože mají talent.

Určitě sledujete i výkony juniorek, je tam nějaká hráčka, která má momentálně výkonnost a věk na A-tým?
Tak v juniorce jsou holky hodně mladé, kolem 15 let, nemají ještě moc zkušeností. Kdybych měl jmenovat, v úvahu by připadala Hana Čmakalová.

Hodně fotbalistek máte také v reprezentaci, jen v A-týmu jich je v kádru pět, myslíte si, že v současné době nějaká jiná hráčka dosahuje výkonnostně na to, aby reprezentovala?
Myslím si, že ta pětice je akorát. Postupem času by se k nim mohla určitě připojit Lucka Voňková nebo Veronika Přibyslavská.

Rozhovor připravila Kamila Brejtrová pro slavia.cz.

Foto: Martin Šeran během zimního soustředění při debatě s asistentem Michalem Pospišem.

Komentáře (1)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Martin Šeran zhodnotil sezonu

    (host)     před 16 lety 19.06.2008 01:55 |  
    0 0

    Aštar Šeran. Určitě ovládá tu kosmickou loď.