O Slavii

2011: Rok minus jedna (část 1)

Když se začíná tvořit něco nového, často se hovoří o bodu nula. Z tohoto pohledu by se uplynulý rok 2011 pro Slavii dal nazvat rokem minus jedna. A to ještě pouze v případě, pokud se řadíte mezi optimisty.

Na rok 2011 budoucí generace nebudou vzpomínat rády. Byl to totiž rok, kdy fotbal šel ve Slavii úplně stranou a v dění převládla úplně jiná témata. Už to hovoří samo za sebe. V první části souhrnu se vrátíme k událostem prvních šesti měsíců roku 2011.

Už samotný vstup do nového roku byl nešťastný, v diskuzním pořadu Kamelot svými vyjádřeními pobouřil fanoušky trenér Michal Petrouš. Začátkem ledna šla Slavia do přípravy a začalo se spekulovat o možném posílení týmu, který přezimoval na ostudném 14. místě v tabulce. Jenže brzy jsme všichni měli možnost zjistit, že jména jako Chigou nebo Papadopulos byla jen zbožným přáním, ekonomická realita v klubu byla úplně jinde. Na tradičním Víkendu šampionů skončila Slavia poslední. V půlce ledna se začal připravovat s týmem Zbyněk Pospěch, který svými brankami na jaře výrazně přispěl k tomu, že Slavia brzy přestala mít sestupové starosti. Přesto výrazně převládly odchody: do Plzně odešel Petr Trapp, Tijani Belaid zamířil do Hullu, Hocine Ragued do Karabuksporu, Adam Hloušek po prosincových čachrech s Peltou do Kaiserslauternu.

V únoru pak začal téměř nekonečný seriál mediálních vyjádření generálního ředitele Platila o tom, jak je Slavia na dobré cestě k záchraně a má v ruce konkrétní nabídky od zájemců o Slavii. O dopadech takových výroků, které se navíc nepotvrdily hned několikrát, se mohla celá veřejnost přesvědčit v květnu. Ale to bychom předbíhali, jsme teprve v únoru, kdy se navíc udála jedna z mála pozitivních věcí - parádní zápas ve Splitu, který navíc Slavia vyhrála 2:0. Tou dobou se však již v diskuzích stalo velkým tématem založení "záchranného fondu". Na tiskovce před zahájením jarní části ligy jsme se dozvěděli, že z klubu odchází Tomáš Rosen a že nový majitel bude do měsíce (ha ha). Jarní ligová premiéra s později sestoupivším Brnem skončila výsledkem 1:1, který později šéf oddělení prof. fotbalu Ivo Lubas potvrdil, přestože za Brno startoval neoprávněně hráč Pejič.

V březnu pak přišly solidní výsledky, výhra 2:0 v Liberci se z dnešního pohledu jeví jako vynikající výsledek, 4:1 proti Teplicím zrovna tak a remíza 0:0 v Olomouci je tak jedinou březnovou ztrátou bodů. Na konci měsíce finanční problémy Slavie vyústily až k odstavení oficiálního webu provozovatelem a na pár hodin tak převzaly pozici oficiálního webu právě Slávistické noviny. Avizovaný nový majitel nebo strategický partner byl přes veškeré proklamace stále v nedohlednu a nervozita mazi fanoušky Slavie narůstala.

V dubnu už šly fotbalové výsledky stranou a prim ve zprávách o Slavii převzaly obavy o samotnou existenci Slavie. Strach - o kterém si dodnes myslím, že byl naprosto oprávněný - o to, že Slavia je cíleně řízena ke krachu a bude nahrazena "novou Slavií" bez dluhů, vedl k vytvoření fanouškovského seskupení Sešívaní drží spolu, které se hlasitě přihlásilo k boji o zachování Slavie, sepsalo několik otevřených dopisů a později se stalo hlavním partnerem nových majitelů při komunikaci o stavu Slavie. Při ligovém zápase se Slováckem (2:0) proběhla protestní akce v podobě přesunu kotle na východní tribunu, ke které se před zahájením druhé půle připojili také hráči. Ti tou dobou - stejně jako zaměstnanci klubu - byli už tři měsíce bez výplat a zvažovali stávku, k té však nakonec nedošlo.

Jednoznačně nejturbulentnějším měsícem roku 2011 ve Slavii byl květen. Prakticky odnikud se zjevila do té doby neznámá investiční skupina Natland, která chtěla Slavii ovládnout a posléze se na pár měsíců skutečně stala majoritním vlastníkem. Čí zájmy reprezentovala, to nevíme dodnes. Každopádně její zjevení se před neúspěšným licenčním jednání na svazu nezabránilo v masivních protestech při pohárovém zápase s Olomoucí, který byl po poločase předčasně ukončen a později kontumován. Tato událost vrazila obrovský klín mezi fanoušky a vedení klubu a narušila už tak problematické vztahy, na stranu ředitele Platila se také přiklonili hráči. Následovalo několik jednání SDS se zástupci Natlandu, která nelze zpětně hodnotit jinak, než jako mazání medu kolem úst a v některých případech dokonce bezostyšné lhaní ("NATLAND Group nevlastní žádný stadion v republice a rozhodně to ani není naším cílem"). Jako menšinový majitel se zjevil na scéně exministr Aleš Řebíček, který se stal vlastníkem 30 % akcií Slavie a také on byl ochotný s fanoušky komunikovat. Sezónu nakonec Slavia zakončila na devátém místě se ziskem 40 bodů a v odvolacím řízení získala také licenci na příští sezónu.

V červnu působil ve Slavii restrukturalizační tým Natlandu, který zastavil veškeré platby a zatímco ostatní ligové týmy sháněly posily, Slavia byla prakticky v hibernaci. Podařila se alespoň dohoda se Zbyňkem Pospěchem, který uzavřel ve Slavii tříletou smlouvu. Po jednání Natlandu a Aleše Řebíčka s Enicem se Slavia definitivně zbavila problémů způsobených podivnou valnou hromadou z roku 2008 a Natland s A. Řebíčkem zkonsolidovali téměř všechny akcie Slavie do svého vlastnictví. V polovině června také začala příprava na novou sezónu, do které naskočili s novými smlouvami také Vlček, Jarolím a Hubáček, skončili naopak Hora, Vaniak a Kisel, později také M. Černý a Čelůstka.

Komentáře (9)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: 2011: Rok minus jedna (část 1)

    edenian     před 12 lety 02.01.2012 20:35 |  
    0 0

    Jen bych jednu vetu upravil na >>>> Jako menšinový majitel se zjevil na scéně exministr Aleš Řebíček, slávista o kterém nikdy nikdo nikde neslyšel, který...

    Tak Quelhare a ostatni, at to letos nejak dopadne. Nenechme se otravit 2012.

  2. Re: 2011: Rok minus jedna (část 1)

    Eluin (přítel SN)     před 12 lety 02.01.2012 20:38 |  
    0 0

    Tak snad skutečně -1 a teď už míříme výš...

  3. Re: 2011: Rok minus jedna (část 1)

    marek018     před 12 lety 02.01.2012 22:03 |  
    0 0

    skvěle shrnuto, krom formy psaní u vás, quelhare, obdivuji, že dokážete i ty velmi negativní věci komentovat objektivně, to umí málokdo..
    Za článěk děkuji a těším se na druhou polovinu..

  4. Re: 2011: Rok minus jedna (část 1)

    martyni (přítel SN)     před 12 lety 03.01.2012 11:00 |  
    0 0

    Hezky clanek, quelhare, jo, rok minus jedna je pekne oznaceni.. tak at mame v roce nula vic slavisticke radosti, nebo.. at je alespon rokem nula..:)

    • Re: 2011: Rok minus jedna (část 1)

      Jiri1     před 12 lety 03.01.2012 12:11 |  
      0 0

      Zdravim, jenze k tomu je nutne neco udelat, pokud to bude i nadale treba v doplneni tymu stejna tragedie , pokud se nam bude neustale vnucovat predstava , ze to chce klid , tak je to spatne. Zacala sezona a nam chybi zakladni veci kolik hracu trenuje , co teda vlastne chce trener a kdo by mohl prijit. To ze se priprava zameruje na halu je spravne , stejne jako to ze se na ni pocita hlavne s mladsimi hraci , jiste je zajimavy i rozhovor s novou posilou , ale nebylo by od veci udelat to treba jako temer vsude okolo treba v Olomouci a dat fandum nejake informace , ale relevantni takoveto , ze klub nic nevi o konci Jandy , nebo to ze Hlousek nema zadne nabidky , to neni info hodne tak velkeho klubu.

      • Re: 2011: Rok minus jedna (část 1)

        japhy     před 12 lety 03.01.2012 13:12 |  
        0 0

        V tom jsme pravý opak např. Sparty, která všechno dělá hned a nejlépe už včera. U nás se něco vyzkouší, zjistí se, že to nefunguje, tak to necháme půl roku, rok dohnít a v klidu vyhlížíme lepší zítřky.
        V létě AŘ tvrdil, že sponzoři budou v zimě, kvůlivá fiskálnímu roku. OK, to dá rozum. Ale v prosinci jsem se dočetl, že smlouvy by se měly uzavírat až po sezoně. To snad i ten čokl dohoní svůj ocas dřív, než se u nás pohnou ledy :(
        Ale zas - kdyby se objevila zpráva, že máme přichystanou smlouvu s gen. sponzorem, která vstoupí v platnost se startem nové sezony, neřeknu ani popel. Teda, pokud to neřekne Platil :)
        Setkání s AŘ jsou perfektní, vytváří to pozitivní atmosféru, dodává to optimismu. Stejně to ale bylo i s Natlandem a co z toho? Kecat a plánovat by nám šlo, stejně tak dobře jako pak vysvětlovat proč to nešlo. Nechci nikomu křivdit, třeba dochází k dílčím úspěchům na různých frontách, tak proč se to náležitě neodprezentuje?

        • Re: 2011: Rok minus jedna (část 1)

          japhy     před 12 lety 03.01.2012 13:26 |  
          0 0

          Aha, tak teď se odprezentoval kádr, co jde do přípravy. Jdou na mě mdloby a čekám, jestli k tomu bude i článek zde.

          • Re: 2011: Rok minus jedna (část 1)

            edenian     před 12 lety 03.01.2012 16:28 |  
            0 0

            Ja jsem na tom stejne.