O Slavii

2011: Rok minus jedna (část 2)

Ve druhé části přehledu dění minulého roku si připomeneme nedávnou minulost letních a podzimních měsíců.

Připomeňme, že první část shrnutí jsme skončili v červnu, kdy se rozjížděla letní příprava, majoritním vlastníkem byl Natland, který do klubu poslal restrukturalizační tým a sportovní stránka jej vůbec nezajímala. Navzdory tomu se začátkem července podařilo dohodnout angažování Kamila Čontofalského, který se stal na podzim výraznou oporou a jasnou jedničkou. Jako volný hráč přišel také Róbert Cicman, celou přípravu se Slavií absolvovali také nově příchozí, věkem ještě dorostenci Voráček s Vondráčkem, kteří však na podzim nastupovali převážně za béčko. Naopak Čelůstka a Černý podle očekávání z klubu odešli a oba zamířili do Turecka. Zatímco áčko odjelo na herní soustředění, kde remizovalo s Parmou a Laziem, proběhla mimořádná valná hromada Slavie, ze které jsme díky dvěma ochotným akcionářům z řad čtenářů SN připravili online reportáž. Slavia tak získala nové představenstvo i dozorčí radu. Po přípravě, ve které Slavia nevyhrála jediný zápas, přišla ligová premiéra a v ní v Edenu porážka 0:2 od Bohemians 1905. Po zápase bylo oznámeno, že na roční hostování z Jablonce přijde Adam Hloušek, nakonec ve Slavii vydržel jen půl roku.

Hned začátkem srpna Aleš Řebíček odkoupil akcie Natlandu a potvrdil tak předchozí spekulace i vlastní slova, že má zájem vlastnit Slavii celou. V klubu vznikla pro nového majitele funkce prezidenta klubu. Disciplinární komise svazu pak nevyhověla žádosti Slavie o snížení trestu za květnové události a třetí ligové kolo tak Slavia v Edenu porazila Příbram bez účasti diváků. Ještě předtím přišla porážka v Liberci a postup v Ondrášovka Cupu přes Meteor. Po třetím ligovém kole přivedla Slavia z Budějovic Milana Nitrianského, který se stal stabilním členem základní sestavy. Po remíze 0:0 v Teplicích přišla při zápase s Mladou Boleslaví (1:1) další z mála pozitivních věcí loňského roku - krásná a dojemná rozlučka s Martinem Vaniakem, na kterou přítomní jistě jen tak nezapomenou. Poslední srpnový den ovšem následovala největší ostuda roku 2011, debakl 0:3 na hřišti divizního Převýšova, který znamenal konec v domácím poháru.

Pokud byl vstup do sezóny nemastný neslaný, září přineslo úplně novou úroveň zmaru. Slavia sice oznámila příchod Latky, Frejlacha a o pár dní později Blažka, jenže první z nich přišel zraněný a do hry zasáhnout nemohl, druhý si prakticky okamžitě obnovil předchozí zranění a pouze třetí hrál celkem pravidelně. Ovšem ani on se nestal výraznou posilou a po skončení podzimu se začalo spekulovat, že by Slavia dokonce mohla předčasně ukončit jeho hostování. Navíc přišel debakl v Jablonci (0:4), pouze bod proti Dukle (0:0) a vysoká porážka na Letné (0:3). Ještě před derby přišel první veletoč v realizačních týmech, Martin Vaniak a Martin Poustka k áčku, Petr Vrabec a Luboš Přibyl k béčku. Po mizerných zářijových výsledcích nebylo divu, že frustrace fanoušků narůstala. A to ta největší rána teprve měla přijít.

Druhého října totiž Slavia v Edenu porazila Olomouc a v jejím základu poprvé po návratu nastoupil Martin Latka. Jenže vše přebilo pozápasové odvolání Michala Petrouše (později nastoupil k béčku) a nástup do té doby sparťanské ikony Františka Straky na jeho místo. To spustilo lavinu následků, jak mediálních, tak faktických. Ze Slavie okamžitě odešel dlouholetý ředitel komunikace Ondřej Zlámal, k áčku se znovu vrátil Petr Vrabec. SDS vyzvalo vedení k jednání a ze stran téměř všech fanouškovských komunit přišly ostře odmítavé reakce. Na základě této mediální bouře bratři Řebíčkové konečně přistoupili ke komunikaci s fanoušky na pravidelné bázi a do konce roku proběhlo několik setkání se zástupci SDS. Františku Strakovi bylo jasně sděleno, že ze strany fanoušků nemůže počítat teď ani v budoucnu s žádnou podporou a dokud bude ve Slavii, budou také pokračovat protesty proti jeho osobě. Vinou přítomnosti Straky ve Slavii také skončila tradiční pozápasová děkovačka. V prvním zápase pod Strakou Slavia po mizerném výkonu prohrála na Žižkově 0:1 brankou Kalivody, po zápase navíc pobouřil fanoušky svými vyjádřeními Blažek. Pár dní po zápase musela Slavia z Edenu odstranit foto Pepiho Bicana na žádost jeho syna Ivana. Ten nechtěl být spojován se Slavií pod současnými majiteli. Když však o pár týdnů později zemřela paní Jarmila Bicanová, Pepiho manželka, sám Ivan požádal Slavii o spolupráci při organizaci pohřbu. V říjnu také navzdory předchozím proklamacím ovládla stadion v Edenu skupina Natland a přestože závěry ze schůzky se zástupci SDS byly veskrze pozitivní, v současnosti máme náznaky, že soužití Slavie a stadionu je velmi komplikované a oproti situaci z předchozích měsíců se vůbec nezlepšilo, pokud dokonce nedošlo ke zhoršení. Na závěr měsíce přišla výhra 3:1 na hřišti Slovácka.

Začátkem listopadu otevřela Slavia nové zázemí pro mládež, to staré již bylo v katastrofálním stavu. Třetí výhru v řadě Slavia zaznamenala nad Plzní (2:1). V půlce měsíce proběhlo setkání zástupců sportovního vedení klubu s fanoušky, které mělo velmi pozitivní ohlasy. Proběhla také řádná valná hromada, která rozhodla o snížení základního kapitálu o 634 milionů. Po reprezentační pauze Slavia po slabém výkonu remizovala v Hradci Králové 1:1 a v nekoukatelném zápase doma s Baníkem 0:0. V prosinci pak završila nepřesvědčivý podzim porážkou s Libercem 1:3. Mládež potěšila výhrami na Fair Play Cupu a Bican Cupu, internacionálové vyhráli tradiční vánoční turnaj v Edenu, silvestrovské derby v hlavní kategorii však vyhrála Sparta. Prvním zimním příchodem se stal Jiří Böhm, vrátil se golman Berkovec, odešli Hloušek, Tusjak a Mareš, Jandovi skončila smlouva a chce zamířit do zahraničí.

Takový tedy byl rok 2011. Rok, ve kterém byla Slavia blízko zániku. Rok, ve kterém fanoušci ukončili zápas s Olomoucí. Rok, ve kterém schytala Slavia debakl od Převýšova. Rok, ve kterém ukončil kariéru Martin Vaniak, tentokrát opravdu definitivně. Rok, ve kterém se majoritním vlastníkem stal Aleš Řebíček. Rok minus jedna, ovšem s podmínkou. Aby byl totiž rok 2012 pro Slavii opravdu rokem nula, je potřeba přistoupit k budování základů úspěšného týmu. V ideálním případě hned, lidé ve Slavii však zřejmě preferují jako start nového projektu léto 2012, kdy by měl přijít nový kvalitní trenér se smlouvou na delší časové období. Na co se můžeme od léta těšit (jestli vůbec na něco), to stále zůstává zahaleno velkým otazníkem, jaro by prý mělo být ve znamení příležitostí pro stávající mladé hráče.

Komentáře (20)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: 2011: Rok minus jedna (část 2)

    tolsimir     před 12 lety 03.01.2012 15:33 |  
    0 0

    Mladi hraci se meli zapracovavat uz na podzim. Vysledkem bylo, ze v utkani s libercem byl nas vekovy prumer skoro 28 let

    • Re: 2011: Rok minus jedna (část 2)

      quelhar (admin)     před 12 lety 03.01.2012 15:41 |  
      0 0

      Jo, nasledne byl Straka servan Platilem i Drzmiskem a pry se polepsi... Tak uvidime...

      • Re: 2011: Rok minus jedna (část 2)

        edenian     před 12 lety 03.01.2012 17:27 |  
        0 0

        Zdravim Q., mam takovou prosbu na tvou statistikymilovnou naturu. Me by zajimalo, kterymu agentovi ktery hrac patri a jak dlouho je ve Slavii / od prichodu do odchodu, za kolik pokud je to ofi./ Myslim samozrejme hrace od "Ajaxu" po dnesek. Mam pocit, ze by z toho vylezlo neco zajimavyho. Nejaka struktura uspesnych hracu, ty vsichni zname a tech kteri tzv. proficeli. A tedy i agentu, jak se kdo "prosadil v obchodech se Slavii". nejen sebefinancne, ale jaky prospech to prineslo klubu.
        Nechci te samozrejme nikam tlacit, velmi ocenuji, ze v SN nepraktikujes zimni lenoseni :-), ale mohlo by to byt zajimavy. Tak kdybys mel cas. Zatim nashle...

  2. optimismus moc neni na miste

    Kactus     před 12 lety 03.01.2012 16:07 |  
    0 0

    Nevim, ale optimisticky to nevidim.

    Zacatek roku a vime neco? Klub mlci, na ofic webu jsou jenom zvasty. Pouze blaboly strakavena o tom, jak mame kadr na horni polovinu tabulky. Kde ten kadr vidi?

    Navic, jsou nejake naznaky ze fakt trener vypadne? pouze neformalne rebicek tu a tam neco utrousi. Ale, chytre to udelal, nez bychom se vrtali v koncepci klubu (ktera neni), budoucnosti (ktera je nejasna), predhodil kost strakaven.

    Mladi hraci? jiz tady nekdo psal, ze nic takoveho za cely podzim nenastalo a nevim, proc by nastat melo. Ledaze se vsichni ti starci zrani, pak by to mohlo vyjit.

    Nezda se mi tedy, ze by se situace zlepsovala - vedeni nejasne, koncepce rozvoje klubu nulova, trener na nic, komunikace slaboucka.

    ale co, stejne tam polezem :) v nocem roce hlavne zdravi vsem!

  3. Re: 2011: Rok minus jedna (část 2)

    VitK     před 12 lety 03.01.2012 16:42 |  
    0 0

    Rok hrůzy popsán moc pěkně. Opravdu nevím, co bylo letos nejhorší. Zda obavy z úplného konce a nekonečné čekání na nějakou pozitivní zprávu na jaře, zmar, který představovaly příšerné výsledky, strašlivá hra a ještě děsnější nečinnost (nebo spíš jediné viditelné aktivity ve funkcionářském prostředí směřující na podporu Sparty) po údajném zachránění na začátku podzimu, nebo nástup pana Straky.

    Na druhou stranu si tu dovolím zopakovat něco, co už jsem tu jednou psal. Po shlédnutí Pokondr live s Franzem, jsem sice byl znovu znechucen jeho způsobem vystupování, ale zároveň jsem si musel objektivně přiznat, že má v něčem pravdu a že mám vůči němu opravdu předsudky. A že na tak silný odpor vůči němu má asi opravdu vliv frustrace. I když si ješitně myslím, že v mém případě se nejedná o frustraci ubožáka, jak pravil velký Franz, ale frustrace z vývoje ve Slavii.

    Za poslední roky jsme toho zažili moc. Napřed euforie. Pak ovšem špatné výsledky po 2 titulech, trapné vedení, které odvolávalo a neodvolávalo K.Jarolíma. Potom další pád, zjištění, že Slavia přestala být mužstvem slušných, naopak, že ji vlastní skuteční zločinci. Její vytunelování, obavy o úplný zánik. Potom podivná záchrana neznámou, ale zřejmě podivnou finanční skupinou. Následovalo překvapivé převzetí dalším vlastníkem, který tedy opět skvělou pověst nemá. Jeho sliby, že fanoušky přesvědčí prací a výsledky, byly v kontrastu s mizerným vstupem do podzimní ligy s vrcholem v Převýšově. A jedinou změnou, kterou jsme mohli vidět, byl výrazný příklon ke Spartě a podpora jednoho z největších škůdců Slavie, pana Pelty. To vše doplňováno odvoláváním-neodvoláváním trenéra Petrouše, rošádami s asistenty...

    A potom přišlo angažmá Straky. Podle mě krok, kterým příslovečný pohár přetekl. A naše zloba se obrátila proti němu. A on přitom opravdu, na rozdíl od jiných, pokud je známo nic neukradl, nikoho nepodrazil, nic špatného neudělal. Stal se terčem, na kterém se odreagováváme ze smutku, znechucení, odporu, nebo jak tomu chceme říkat, ze všeho špatného, co se se Slavií děje. Asi ne úplně zaslouženě. Nic na tom nemění, že na něj nepřestávám být alergický. Na to, jak vystupuje, na jeho manýry celebrity, že si o něm myslím, že je mizerný trenér a že se nemůžu dočkat, až u nás nebude.

    • Re: 2011: Rok minus jedna (část 2)

      Eluin (přítel SN)     před 12 lety 03.01.2012 17:59 |  
      0 0

      Zajímavý názor, mám na Straku podobný pohled.
      Chtěl bych rovněž poděkovat quelharovi za velmi dobrý a čtivý přehled. Doufejme, že příští rok budeme touto dobou číst něco pozitivnějšího...

      • Re: 2011: Rok minus jedna (část 2)

        urs (přítel SN)     před 12 lety 03.01.2012 18:06 |  
        0 0

        já se přidávám, Q to dělá profi a osobně se na jeho práci vždy těším :)
        s názorem na trenéra se stotožňuju.., je to bohužel tak - má frustrace je dílem klubového separé a vylejvat si to na na stračeně mi přijde ještě docela v pohodě, ikdyž je to celý dost neuvěřitelný a šílený..

        • Re: 2011: Rok minus jedna (část 2)

          mig52     před 12 lety 03.01.2012 19:54 |  
          0 0

          Odpovídám mimo mísu, promiňte,ale všimli jste si, jak dlouho s původně nicneříkajícím zraněním laboruje Koreš? Mám dojem,že ti naši felčaři jsou stejní,jako ti u rudochů - viz Kadlec. I když-možná byli embargoizování, čili hubudržte!

  4. Re: 2011: Rok minus jedna (část 2)

    tolsimir     před 12 lety 03.01.2012 19:58 |  
    0 0

    od 1.7. bude ve Slavii Skoda z Bohemky..

    • Re: 2011: Rok minus jedna (část 2)

      Eluin (přítel SN)     před 12 lety 03.01.2012 20:01 |  
      0 0

      Já osobně nepatřím mezi příznivce příchodu Škody, ale budu jen rád, když se zmýlím.
      Ten hráč mě nikdy nezaujal, přijde mi poněkud neohrabaný, ale zase musím upřímně přiznat, že zase tolik zápasů jsem jej hrát neviděl.

      • Re: 2011: Rok minus jedna (část 2)

        denydzlSKS     před 12 lety 03.01.2012 21:45 |  
        0 0

        Taky jsem nikdy pro jeho příchod nebyl, ničím mě neupoutal. Ale zas když to vidim teď...lepší než drátem do oka. Nemůžem si vybírat..mě třeba naprosto nejdou do hlavy přispěvatelé, kteří ohrnují nos nad Ondráškem, Kalivodou, nebo právě teď Škodou..někde začít musíme...momentálně k nám asi hvězdy chodit nebudou.

  5. Re: 2011: Rok minus jedna (část 2)

    petrjir     před 12 lety 03.01.2012 20:00 |  
    0 0

    Přichází Milan Škoda z Bohemians 1905. Od léta má u nás smlouvu, do té doby bude na hostování, viz bohemians1905.cz. Alespoň toto se mi zdá od vedení rozumný krok, u nás to většinou chodilo naopak. Evidentně vedení pokračuje v příchodu typově stejných útočníků. Myslím si, že se tímto příchod útočníků vyčerpal. Je to škoda, rád bych tu viděl perspektivního Ondráška, který je bojovník a myslím si, že nám by se typově hodil. Ale třeba se necháme překvapit a přijde. Každopádně v záloze máme 5 zdravých hráčů a to je velká bída. Divím se, že zimní přípravu neabsolvuje Perez. Kdy jindy být s týmem, když ne teď. Mrzí mě zranění Koreše, který, když hrál, tak byl zápas od zápasu lepší. Ale koho koupit do zálohy? Piliev, Kalivoda, Fillo? Necháme se překvapit. I když mně to ostatní omelou o hlavu, tak bych klidně zkusil toho ,,alkoholika,, Lenskyho z Ultrechtu. Levý, mladý obránce, v repre do 21. Ale jestli se chce léčit, pak by to u nás nebyl ideální klub.... Zajíma mně diskuze k eventuálním posilám...

  6. Tisková zpráva klokanů

    Kmotr (přítel SN)     před 12 lety 03.01.2012 20:12 |  
    0 0

    Dne 2.1.2012 obdržel klub Bohemians 1905, a.s. oznámení od SK Slavia Praha - fotbal a.s. o uzavření nové profesionální smlouvy s hráčem Milanem Škodou a to od 1.7.2012, který využil práva hráčů uzavřít novou profesionální smlouvu v posledních šesti měsících staré smlouvy.

    Vzhledem k tomu, že hráč Milan Škoda má uzavřenu platnou smlouvu s Bohemians 1905 a.s.do 30.6.2012, by standardním a oprávněným rozhodnutím klubu bylo jeho přeřazení do B týmu, protože odmítl prodloužit nabídnutou smlouvu s naším klubem.

    Vedení klubu chápe, že pro hráče jsou okolnosti tohoto případu, především opětovné zapsání tohoto hráče do konkurzní podstaty FC Bohemians Praha, procedurální a věcné komplikace. Neobvyklý postup správce konkurzní podstaty spočívající především v tom, že ani k dnešnímu dni stále není z jeho strany zhotoveno opakovaně vyžadované ocenění cen jednotlivých hráčů k datu vyhlášení konkurzu
    „ FC Bohemians Praha v konkurzu“ , tj. 1.2.2005, což je téměř 7 let.

    Na základě těchto okolností a s přihlédnutím k dlouholetým zásluhám hráče Milana Škody představenstvo rozhodlo, že umožní hráči zahájit tréninkový proces s klubem SK Slavia Praha – fotbal a.s. a pověřuje vedení klubu k před projednání podmínek o hostování hráče Milana Škody do 30.6.2012 v tomto klubu. Toto rozhodnutí představenstva umožní úsporu nákladů klubu a možnosti hledat perspektivní hráčskou náhradu.

    Dalším krokem představenstva pak bude snaha o přijatelnou dohodu s klubem SK Slavia Praha – fotbal a.s. o úhradě kupní ceny za volného hráče, popřípadě se obrátíme na smírčí komisi FAČR. Rozhodně však budeme rozdíl mezi touto cenou a tržní cenou hráče Milana Škody vymáhat soudní cestou po všech, kteří tento stav způsobili, tj. především po správci konkurzní podstaty.

    Tuto situaci a celkový postup považujeme za zcela výjimečné řešení vynucené okolnostmi. Proto s plným důrazem upozorňujeme, že v dalším obdobném případě zaujmeme nekompromisní stanovisko a budeme trvat na setrvání hráče do vypršení platnosti smlouvy.

    V Praze dne 3.1.2012

    Představenstvo Bohemians 1905 a.s.

    • Re: Tisková zpráva klokanů

      marek018     před 12 lety 03.01.2012 20:38 |  
      0 0

      zajímavá posila.. Ten by měl pomoct. Aspoň bude velkou konkurencí Pospěchovi. Za mě palec nahoru.
      A vysvětlí mi někdo, jak je to s tou konkurzní podstatou a Škodou? Nemůže s tím mít SKS nějaký trable? Do tohohle moc nevidím.

    • Re: Tisková zpráva klokanů

      DrFe1     před 12 lety 03.01.2012 20:41 |  
      0 0

      Na mercedesa není, tak bereme zavděk rozhrkanou neperspektivní škodovkou 120L. Taková je smutná realita dnešní Slávie. Ale ryba beztak smrdí od hlavy a tak nezbývá než doufat a čekat, že je to alespoň rok minus jedna a ne třeba minus deset .......

      • Re: Tisková zpráva klokanů

        Viking     před 12 lety 03.01.2012 21:34 |  
        0 0

        Marek018: Jde o to, že Škoda byl registrován ve zkrachovalé Vejsadově Bohemce a když ta skončila fotbalovou činnost, na "rádobynástupickou" B1905 přešly s posvěcením našeho kamaráda Doležala všichni Vejsadovi kluci, resp. jejich registračky - hrozná prasárna.

        Teď samozřejmě (a zcela oprávněně) správce konkursní podstaty, co chce vymoct peníze pro věřitele Vejsadovy Bohemky, chce logicky s těmito právy disponovat a zpeněžit je. Je to defakto stejný případ jako Morávek, za kterého doteď Schalke nezaplatilo ani korunu protože upozorňuje, že vlastně neví ani komu by mělo platit...

        • Re: Tisková zpráva klokanů

          marek018     před 12 lety 03.01.2012 23:08 |  
          0 0

          aha, to jsem taknějak tušil, že by to mohlo být podobně jako Morávek. Díky:)

    • Re: Tisková zpráva klokanů

      spojka     před 12 lety 03.01.2012 21:34 |  
      0 0

      Padáme hlouběji a hlouběji. Na angažmá ve Slavii už ani není třeba umět fotbal, stačí mít dva metry a být zadarmo.