Ženský fotbal

M.Svoboda: Příprava proběhla výborně

Již v sobotu začíná první liga žen svou jarní část stejně jako dorostenky, které mají za sebou velice zajímavou zimní přípravu. O celém průběhu si můžete přečíst rozhovor s trenérem dorostenek Martinem Svobodou. A kdo chce vidět děvčata v akci, tak v sobotu od 14:00 hrají v Edenu na UMT ženy proti Hradci, od 16:30 poté proti stejnému soupeři také dorostenky.

Jak bys zhodnotil zimní přípravu?
Musím říct, že jako celek jí hodnotím výborně. Nevím, kdy naposledy se nám podařilo vše takto dopředu naplánovat a plán v podstatě celý dodržet. Zvolili jsme vhodné soupeře, počasí nás prakticky v ničem důležitém neomezilo oproti předchozím zimám. Opravdu vyvedená příprava! 

Proběhlo několik zápasů s německými týmy, proč?
Je to jednoduché - šli jsme za kvalitou, kterou Německo nabízí. Když hrajeme proti klukům, je někdy těžké strefit správnou kategorii a tým, se kterým by zápas dával smysl. Týmy hrající v rámci německé Bundesligy juniorek nabídly jasné srovnání bez možnosti výmluv na rozdílné fyzické parametry a podobně. Naše hráčky stály proti stejně starým soupeřkám a musely ukázat, jak se s tím vypořádají.

Co přinesly zápasy s Potsdamí, Norimberkem a Berlínem?
Tři výborné zápasy. Ukázku toho, jak by měl dívčí mládežnický fotbal vypadat. Motivaci pro hráčky i trenéry. A také, věřím, začátek dlouhodobé spolupráce s těmito kluby, které jsou pro nás v dostupné vzdálenosti. Také ovšem musím zdůraznit, že tato utkání přinesla pozitivní odezvu nejen ze strany soupeřů. Vždyť jsme porazili Turbine Potsdam, mnohonásobného šampiona Německa! Přestože to bylo vítězství vybojované, 3 minuty před koncem jsme vedli dokonce 3:0. Je to prostě výhra nad evropským TOP týmem. Stejně tak výborný zápas byl v Norimberku. Pouze v souboji s Unionem Berlin jsme neviděli moc pěkný fotbal, na což ale mělo vliv zasněžené hřiště a únava našich hráček z bitvy s Potsdamí.

Proběhlo kondiční i herní soustředění, jak bylo pojato?
Myslím, že velký rozdíl mezi oběma soustředěními vlastně nebyl. Drtivá většina "kondičního" soustředění proběhla formou her 3:3 nebo 4:4 nebo třeba 6:6. V podstatě celou přípravu byly holky na míči, běhání po horách jsme přenechali jiným... Dříve jsme kladli na přípravu bez míče poměrně velký důraz a rozhodně se to podle výsledků testování kondice projevilo, nicméně v poslední době jdeme cestou celé Slavie. Připravujeme se tedy, pokud to jen jde, na hřišti. Na druhém, tedy „herním“ soustředění jsme se zaměřili přeci jen o něco víc především na způsob rozehrávky a přechodu do útoku, kde se někdy zbytečně loudáme. Slibuji, že na jaře vrhneme všechny síly do útoku!

Co tě na přípravě nejvíce potěšilo?
Celá příprava mě bavila! A věřím, že holky bavila taky! Užil jsem si každý trénink, i když někdy přišlo z různých důvodů třeba jen 6 hráček. Každý trénink měl svůj náboj! Po podzimu jsem se rozhodl po několika letech skončit ve funkci asistenta reprezentace do 19ti let a tak jsem mohl být celou přípravu s mýma sešívkama. A bylo to skvělé, jsem za to opravdu rád! Z pohledu týmu musím ještě jednou vyzdvihnout náš zápas s Turbine Potsdam. Jak jsem holkám vtloukal do hlavy, je to ženský Real Madrid a výhra má prostě svojí váhu. Po takových zápasech mají všichni zase větší chuť trénovat a hrát dál a víc.

  Na čem je třeba naopak stále pracovat?
V první řadě je třeba stále pracovat. Ale neřeknu nic nového, když zmíním, že hlavně a především na individuálních schopnostech hráček. Práce s míčem u většiny fotbalistek všech tří německých týmů, se kterými jsme se utkali, byla na někdy až výrazně vyšší úrovni než u našich. Od prvního doteku přes přihrávku až po střelu. 

A jaké jsou cíle do jarní sezony?
Útočit, co to půjde! Hrát odvážně, nebudeme věřím žádní posránkové, nikdo na hřišti se nesmí schovávat! Máme dvě výborné gólmanky, kdyby se náhodou něco při útočení nepovedlo… Musíme si užít každý zápas a co půjde, tak vyhrát! Chci si být po každém zápase jistý, že jsme do toho celý tým dali maximum. Asi nejvíc se ale chystáme na květnový turnaj do Budapešti, kde se kromě z léta známého Ferencvárose potkáme ještě s týmy z Norska, Švédska nebo Španělska. Rok 2013 jsme se rozhodli pojmout v mezinárodním duchu a to jsme teprve na jeho začátku… 

Komentáře (0)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)