Evropská liga

Slavia - Maccabi 1:0

Slavia vstoupila do základní skupiny Evropské ligy výhrou 1:0 nad izraelským Maccabi Tel Aviv. Nepříliš pohledný zápas rozhodl už ve 12. minutě Tomáš Necid. Trenér Jaroslav Šilhavý postavil mladou sestavu a na derby šetřil například Josefa Hušbauera, Jana Bořila nebo Milana Škodu.

Trenér Jaroslav Šilhavý dal očividně větší důležitost nedělnímu derby a tak do zápasu vyběhla mladá sestava, ve které chyběli Laštůvka, Ngadeu, Hušbauer, Bořil, Škoda i tři ze čtyř velkých letních zahraničních posil. Jako jediný z nich nastoupil Miroslav Stoch na postu podhrotového hráče, vedle sebe měl na křídlech Zmrhala se Sýkorou, ve středu zálohy operovali Souček a Hromada. Do obrany se vrátil Simon Deli, na krajích nastoupili Frydrych a Sobol. V bráně pak překvapilo nasazení Kováře na úkor Laštůvky. Na hrotu útoku nastoupil Tomáš Necid. Hosté také nenastoupili ve svém standardním složení, chyběl třeba křídelní hráč Atzily, který dal v předkolech dvě branky a další dvě přidal v úvodních třech kolech izraelské ligy.

Pochybnosti o zařazení Kováře do základní sestavy přiživil sám brankář Slavie, když už ve druhé minutě chyboval při rozehrávce mimo vápno a měl štěstí, že soupeř jeho chybu nepotrestal střelou do odkryté brány. Slávisté měli v úvodu zápasu územní převahu, Stoch zkoušel po chybě Maccabi v rozehrávce přehodit golmana Rajkoviće z poloviny hřiště, což se mu však nepovedlo. Pak už se ale slávisté radovali. Frydrychův centr na Zmrhala ještě úspěšný nebyl, ale míč se odrazil k Sobolovi, který nádherným míčem našel ve vápně Necida, který hlavičkou o tyč otevřel skóre zápasu - 1:0! A to nemuselo být vše, brzy nato sebral míč na vlastní polovině Zmrhal, utekl s ním sprintem snad 70 metrů, vrátil jej na hranici vápna Stochovi, po jeho akci se míč odrazil k Součkovi, který měl ideální pozici na hranici vápna, ale nechal jen vyniknout Rajkoviće. Po dvacáté minutě se ale Slavia stáhla a nechala hrát soupeře, což vedlo k prvnímu závaru, dobrý centr Davidzady odvracel na poslední chvíli Deli. Byla to ale spíš výjimka, jinak se hrálo bez šancí a když už se něco naskytlo, byla u toho Slavia, jako když Zmrhalův centr hlavičkoval Necid mimo. O chvíli později opět předvedl výborný náběh a centr Sobol, Necid na míč sice dosáhl, ale nedokázal jej usměrnit do sítě. Do konce poločasu se už nic zajímavého nestalo, slávisté přitom změnili rozestavení na 4-4-2 se Stochem nalevo a Zmrhalem v útoku vedle Necida. Hosté byli v ofenzivě naprosto bezradní a nepřipsali si žádnou šanci ani střelu na bránu.

Do druhé půle nastoupily oba týmy beze změn. V 50. minutě se hosté dostali k centru uvnitř pokutového území, obrana Slavie ale opět odolala a ani tentokrát Maccabi ani nevystřelilo. Slavia kontrovala akcí Zmrhala se Součkem, prvně jmenovaný se dostal ke střele ve vápně, ale minul. Velké emoce vzbudila 54. minuta, Zmrhal šel do brejku, ale v souboji s obráncem fauloval, hosté rychle rozehráli, ale vlastní chybou přišli o míč, jenže Slavii ve velké šanci zastavil rozhodčí, když odpískal špatné rozehrání. Stoch za následné prostesty uviděl žlutou kartu. Hosté se k další akci dostali po hodině hry, Kjartansson se dostal za obranu, udělal kličku Kovářovi, ale jeho střelu před brankovou čarou zablokoval na roh Deli. Po něm měli hosté další velký závar, i tentokrát z toho byl jen roh. Hosté se ale oproti první půli viditelně zvedli a začali být nebezpeční. Slavia zatím mařila své brejkové akce hned v zárodku, Atar na druhé straně z voleje pálil těsně vedle. Slávisté brzy dvakrát vystřídali, Sýkoru se Zmrhalem nahradili Hušbauer a van Buren, obraz hry se ale nezměnil, hosté drželi míč a spíš méně než více úspěšně se snažili něco vymyslet, slávisté se snažili po zisku míče o brejky, které jim však vůbec nevycházeli a nedostávali se vůbec na dostřel branky Rajkoviće. V 78. minutě dal sice Necid gól, ale z jasného dvoumetrového ofsajdu, takže pochopitelně nemohl platit. Další a další nadějné brejky Slavie zůstavaly nevyužity a výsledek zápasu tak visel na vlásku i pět minut před koncem. Hosté se dostali k několika střelám, ale byly to pokusy z dálky a mířily buď mimo nebo byly zblokovány. Na druhé straně Hušbauer střílel z 20 metrů také dost mimo. Závěr zápasu nebyl vůbec pohledný, slávisté chybovali, hosté stříleli z dálky a nepřesně. Na středu hřiště se na tomto obrazu hry podílel Stoch, který ztratil velké množství míčů. V závěru zápasu se už nic zajímavého nestalo a tak slávisté mohli oslavit první vítězství v základní skupině Evropské ligy. Ve druhém zápase podle očekávání zvítězil Villarreal doma nad Astanou 3:1, slávisté tak jsou v tabulce na druhém místě.

Jaroslav Šilhavý byl po zápase spokojený: "Jsem rád, že se nám povedl takový vstup do skupiny. Přáli jsme si vítězství a to se nám podařilo. Do utkání jsme vstoupili dobře, aktivně, bránili jsme soupeřovu rozehrávku a jim to dělalo problémy. Dali jsme gól a mohli přidat další. Brejkové situace jsme nevyužili. Ve druhé půli jsme neudrželi míč, čekali jsme na brejkové situace, nějaká přišla ale nevyužili jsme to. Obrana v čele s brankářem Kovářem to zvládla. Věřím, že to je pro nás motivace do dalších zápasů, že nám to pomůže i v derby. Derby hrálo v dnešní sestavě velkou roli. Hráči, kteří dnes hráli, mají ale také svou velkou kvalitu. Kovi chytal velký zápas po dlouhé době, Sýkora, Hromada Deli i Necid zápas zvládli. Hlavu ale zamotanou nemám co se týče sestavy do derby. Hrajeme teď zápasy v rychlém sledu za sebou, sestavu jistě budeme rotovat i nadále. Ale nestavěl bych to tak, že někteří budou hrát ligu a jiní poháry. Určitě bude hrát roli forma a momentální situace. Většinou chceme, aby i brankářská dvojka byla v herním zatížení. Většinou se to řeší juniorkou nebo domácím pohárem, ale to není ono. Před pár dny měl Laštůvka nějaký zdravotní problém a chvíli to vypadalo, že bude muset nastoupit Kovář. Proto mi trenéři brankářů také navrhli, aby do tohoto zápasu šel Kovář a byl případně připraven. Sobol podal velmi dobrý výkon, možná v závěru mu trošku došli síly a udělal nějaké chybky, ale jinak velmi dobře, přihrál na gól, další šanci připravil Necidovi. Nechci mu nic slibovat, ale když bude takhle hrát, bude se do hry jistě dostávat častěji. Je rychlejší než naši další krajní obránci. Necid splnil to, co měl. Dal gól, počínal si velmi dobře. V neděli očekávám těžký zápas, věřím, že atmosféra v přípravě na zápas bude teď lepší, je to taková podpora. Maccabi nastoupilo se třemi středními obránci, z toho vyplývalo, že se beci vysouvali hodně vysoko a proto také hrál Sýkora v obranné fázi hodně hluboko. Je nás v kádru 22, šest hráčů muselo být mimo, dnes to padlo i na Halila Altintopa. V tréninku pracuje, ale asi i on sám si to představoval trochu jinak. Do derby budeme mít nácvikové tréninky, taktické, spíš lehčí. Hráči, co nehráli, budou mít intenzivnější. Část bude regenerovat a část se bude připravovat. Myslím, že derby bude těžší zápas než ten dnešní, ale nemyslím, že to bude pro podzim rozhodující zápas."

skupina, 1. kolo - Čtvrtek 14. 09. 2017 19:00

Evropská liga, 2017/2018
1 - 0
1 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

12. Tomáš Necid

Maccabi Tel Aviv F.C.
Maccabi Tel Aviv F.C.

Komentáře (360)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé