O Slavii

Proběhlo setkání vedení Slavie s fanoušky

Vedení Slavie pozvalo fanoušky k další besedě o dění v klubu. Z tohoto setkání přinášíme reportáž.

Za Slavii se debaty účastnili pánové Jaroslav Tvrdík, Martin Krob, Jan Nezmar, Jindřich Trpišovský a Tomáš Syrovátka. Setkání proběhlo ve velmi přátelské a otevřené atmosféře, kdy dotyční podrobně zodpověděli jakýkoliv dotaz přítomných fanoušků.

Na úvod Jaroslav Tvrdík pohovořil o situaci našeho majitele, která je v posledních týdnech často probírána v médiích sportovního i nesportovního zaměření. Klubu se zatím situace nikterak nedotkla a CEFC plní všechny závazky. Slavia má zabezpečený rozpočet zhruba do konce kalendářního roku, stejně tak jsou připraveny finance na nákup posil v letním období. V současné chvíli tak není žádný důvod k panice a vše funguje standardně.

Hlavní téma schůzky byla činnost nového sportovního úseku a zejména bližší představení trenéra Jindřicha Trpišovského fanouškům. Ten spolu se sportovním ředitelem Janem Nezmarem prezentoval vizi sportovního rozvoje A-týmu. Pro ten platí jasná koncepce - Slavia ví, jakým způsobem chce hrát, a ví, které atributy musí splňovat hráči pro určité posty. Kromě práce se statistikami je důležitý i rozvoj videotechnického zázemí v Edenu. Hráči dostávají pravidelná sestříhaná videa z tréninků i ze zápasů a je s nimi individuálně hovořeno tak, aby věděli, co se od nich očekává a v čem se musí zlepšit.

S tím souvisí i zdokonalení skautingu. Skauti mají přesné informace, jaké požadavky má sportovní vedení pro určité posty. Co se týče vyhledávání posil pro letní přestupní období, tak nepřekvapí, že se Slavia rozhlíží po nejlepších hráčích v české lize i po zajímavých posilách ze zahraničí. Právě příchody hráčů z ciziny by měly spadat do dvou kategorií - buď půjde o top hráče, u kterého je předpoklad, že se rychle adaptuje a bude patřit k nejlepším fotbalistům v týmu, nebo půjde o vysoce talentovaného mladíka zhruba v rozmezí 19-21 let. Kromě případných posil jsou podrobně sledováni i naši hráči na hostování, aby vedení vědělo, s kým má cenu počítat a s kým ne.

Velký prostor pro představení své vize fotbalu měl pak trenér Trpišovský. Ten nejprve promluvil o specifikách české ligy oproti evropským pohárům. Uvedl, že v naší lize sice není tolik fotbalovosti a není až tak atraktivní na pohled (jako třeba liga v Nizozemsku), ale je i dle statistických ukazatelů nesmírně náročná fyzicky. Hráči se musí vyrovnat s tvrdou hrou a s tím, že se toleruje spousta skrytých faulů a nepíská se každý kontakt jako na jihu Evropy. Stejně tak je v naší lize kladen důraz na takticky propracované bránění, takže není snadné se v ní prosadit. Do Slavie tak budeme chtít získat hráče, kteří mají potenciál evropské úrovně, ale zároveň budou vyhovovat specifičnosti naší soutěže. Velký důraz bude kladen na charakter hráčů. Chceme mít v Edenu vítězné typy hráčů, kteří by pro tým na hřišti padli a kteří se nebudou schovávat za nepříznivého vývoje zápasu. Pro trenéra je základním předpokladem nasazení a bojovnost hráčů - běhat a dodržovat taktické pokyny může každý. Slavia pak bude chtít hrát aktivní útočný fotbal. Nebudeme čekat zalezlí v bloku ve vlastním vápně, co udělá soupeř. Budeme chtít hrát s míčem a často se dostávat do zakončení.

Co se týče kádru, tak je trenér velice spokojený s přístupem hráčů. S tréninkovou morálkou nejsou problémy, k čemuž pomáhá i vysoká konkurence v kádru. I hráči, kteří jsou dosud na lavičce nebo na tribuně, pracují velmi dobře a čekají na svou šanci. Nikdo není odepsaný a když bude lepší než ostatní, tak bude hrát. Již nyní je ale zřejmé, že někteří hráči se typologicky do nového herního systému hodí více a někteří méně.

Diskuze byla velmi obsáhlá a samozřejmě se debatovalo i o rozvoji zázemí klubu. Slavia neusíná na vavřínech a snaží se stále zdokonalovat ve všech oblastech - ať už se to týká techniky (zmiňovaná videomístnost), zdravotní péče o hráče či mládeže.

Na závěr dodám, že téměř čtyřhodinová debata byla skutečně velmi otevřená a pro fanoušky nesmírně zajímavá. Vedení za tuto akci patří poděkování!

Komentáře (277)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé