Fortuna liga

Jablonec - Slavia 1:1

Slávistům se tradičně proti Jablonci nedaří a bohužel ani dnešek nebyl výjimkou...


sestava Slavie: M. Václavík - L. Došek (30. E. Adauto da Silva), M. Müller, A. Petrouš, R. Bejbl - K. Piták (88. P. Novotný), R. Dostálek, P. Gedeon, R. Skácel - T. Došek (78. T. Hrdlička), Š. Vachoušek

góly: Piták

lavička: M. Kozáčik, T. Šilhavý, R. Sláma, J. Hottek

Dnešní škaredé počasí jako by nám napovídalo, že se stane něco nemilého. Již při cestě do Jablonce na mě padala jistá předtucha, že dnešní fotbal bude velký boj a radovat se nebudeme, přesto jsem samozřejmě veřil, že kluci tradičně bojující Jablonec na jeho malém hřišti porazí respektive vítězství vybojují, stejně jako minulý týden proti Příbrami.

Jablonec se stal dalším klubem, kde použili slevovou akci na nalákání diváků - lístek stál pouze 10kč a stadion byl slušne zaplněn, přišlo se podívat asi 6000 fanušků.

Slávisté nastoupili s jednou změnou v sestavě, gólman černý nebyl kvůli zdravotním problémům k dispozici, a tak se do branky postavil věčný náhradník Václavík. Nutno říci, že ačkoliv si dlouho nezachytal, tak patřil k nejlepším hráčům hostujícího týmu a jen jemu a štěstí můžeme poděkovat za bod. Bohužel je to tak, dnešní remíza je zasloužená, domácí Slavii dlouho tlačili a až ve druhém poločase byli hosté lepší. Do té doby nás několikrát zachránil právě Václavík, případně branková konstrukce. Navíc po první půlhodině musel střídat uzdravený L. Došek, který si nejspíš obnovil zranění, takže v sestavě nastal několikanásobný přesun. Lukášovo místo zastal Radek Bejbl, na jeho místo se postavil Skácel a Vachoušek se stáhl na levou stranu zálohy. Do útoku se vydal bojovat Adautu, který naši hru výrazně oživil a již po několikáte si řekl o základní sestavu.

Ve druhém poločase jsme se trochu zlepšili, ale stále jsme měli velké problémy proniknout hlouběji do pole. Opakovala se situace z utkání s Příbramí, kdy jsme vstřelili gól a během minuty další inkasovali, jen dnes v obráceném pořadí. Nakonec jsme vybojovali alepsoň bod, ale mohli jsme i prohrát. Na konci utkání byl na hřiště do útoku nečekaně poslán Pavel Novotný, který měl za úkol nejspíše uplatnit svou výšku. Bohužel zvrat se nepodařil, ale scházelo málo.

Ne všichni fanoušci se soustředili na fotbal, v prvním poločase se vydal jeden z příznivců Jablonce ukrást slávistům vlajku, byl však polapen a zatčen bezpečnostní službou. Slávisté se zase bavili koulováním domácího brankáře a pomezního rozhodčího, připsali si dva zásahy do černého, což byl opravdu vynikající výkon, protože se trefili z dálky nějakých čtyřiceti metrů.

Vedení v lize jsme si užili tedy necelý týden, na letenského soupeře ztrácíme opět dva body. Uvidíme za týden, kdy nás na Strahově čeká bitva s Teplicemi.



Info ze Sportovních novin: Fotbalisté Jablonce potvrdili, že pražskou Slavii umějí zahrát. V zápase, v němž byli lepším týmem, měli mnohem blíže k výhře, ale nakonec se museli spokojit s remízou 1:1. V souboji na dálku Slavie se Spartou to pro Slavii znamená další ztrátu a dvoubodové manko v tabulce.

Hosté přijeli na sever čech bez útočníka Kuky a brankáře černého, které zmohla chřipka. Poprvé v sezoně tak nastoupil v brance Slavie Václavík a rozhodně si nemohl stěžovat na nedostatek práce. Jablonec si v poslední době na Slavii věří a jinak tomu nebylo ani dnes. V prvním poločase Slavii naprosto jasně přehrál a hosté jen zásluhou nepřesné koncovky domácích a několikrát i notné dávky štěstí ubránili čisté konto.

Už ve třetí minutě po Müllerově chybě namířil Gula vedle, ale v dalším průběhu hry to byl právě on, kdo spolu s Majsniarem a Vodehnalem zle zatápěli obraně Pražanů. Po čtvrthodině hry centroval na Majsniara a Václavík zachraňoval nadvakrát. Gula posílal na branku Slavie jeden centr za druhým, na jeden si naběhl Vodehnal a po jeho hlavičce pomohlo Václavíkovi až břevno.

Každá standardní situace domácích znamenala pro branku Slavie značné nebezpečí a po další Gulově přihrávce se Majsniar otočil kolem Lukáše Doška a Václavík podruhé děkoval dobře postavené tyči. Slovenský záložník to pak zkoušel z trestného kopu a po pěkné akci po ose Majsniar - Vodehnal i prudkou střelou, ale Václavíka nepřekonal.

Domácí vyhrávali osobní souboje, u míče byli téměř vždy rychleji než soupeř, který naopak hrál velice nepřesně. Trenér hostů Beránek na nepříznivý vývoj zareagoval vystřídáním nejistého Lukáše Doška Adautem, ale vývoj zápasu se nezměnil.

Jablonečtí na těžkém terénu měli stále navrch a ve 31. minutě po Gulově rohu a Vítově hlavičce zachránil hosty skvělým zákrokem Václavík. Když brankou neskončila ani akce Vodehnala, který se zbavil Petrouše, ale z malého vápna namířil vedle tyče, branky se diváci v první půli nedočkali.

Hosté se neprobrali ani po přestávce a Jablonec je zaslouženě potrestal. V 53. minutě nechala obrana hostů dlouho volného čápa, ten měl dost času zatáhnout míč až do vápna, jeho přihrávku prodloužil Herzán k Vodehnalovi a ten zamířil přesně k pravé tyči. Odpověď Slavie však byla rychlá a brankou skončila hned její první nebezpečná akce zápasu. Po centru zprava stačil Vachouškovu střelu ještě Lovásik vyrazit, ale Piták ze tří kroků míč do sítě dorazil.

Slavia převzala iniciativu, ale do šancí se proti dobře ogranizované obraně Jablonce prakticky nedostala. Slabým náznakem byl Adautův průnik, který ale zakončil nepřesnou střelou. Rozhodnout mohl Tomáš Došek, k němuž se odrazil míč, ale jeho prudkou střelu parádně vyrazil gólman Lovásik. Slavia tak s Jabloncem v české lize posedmé remizovala.

I když jablonecký trenér Vlastimil Palička myslel před zápasem na výhru, byl nakonec se ziskem bodu spokojen. "Určitě byl první poločas z naší strany velice kvalitní, zvláště v kontextu ke kvalitám soupeře. Vypracovali jsme si šance, dvakrát nastřelili břevno, měli minimálně čtyři veliké šance," řekl domácí kouč, který si postěžoval, že v druhém poločase se mu zranili tři defenzivní hráči.

"Musel jsem střídat a nemohl potom udělat to, co jsme potřebovali, oživit ofenzivu. I proto se Slavia dostala do tlaku a druhý poločas byla celkově lepší. Mrzí mě, že jsme rychle inkasovali, navíc po naší chybě," pokračoval Palička, který poukázal i na jeden moment ze závěru zápasu. "I když nemám ve zvyku upozorňovat na chyby rozhodčích, tak si myslím, že místo penalty po faulu na Majsniara bylo pískáno obráceně," prohlásil.

Jako zápas dvou zcela odlišných poločasů viděl střetnutí hostující kouč Miroslav Beránek. "Z našeho pohledu to byl zápas dvou rozdílných poločasů. V prvním jsme nehráli dobře, domácí měli šance a při některých jsme měli velké štěstí. Po přestávce jsme se zlepšili, ale paradoxně dostali gól. Naštěstí jsme vzápětí vyrovnali a byli až do konce lepším týmem," řekl Beránek.

Komentáře (2)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Jablonec - Slavia 1:1

    vizzir     před 21 lety 10.03.2003 15:06 |  
    0 0

    Nevim co si o nasi hre mam myslet:( nikdo neodesel,nic se nezmenilo..jen proste nehrajeme tak dobre jak na podzim...a to mela Slavie vzdycky jara lepsi nez podzimy....za posledni 2 roky urcite...Docela bych se primlouval za to,aby ted chvili chytal Vaclavik,ale vcera jsem slysel rikat Beranka,ze jednickou je Cerny a ze je nebude stridat,kvuli nervozite...urcite vi co dela,ale pokud Radek nema formu a navic zdrav.problemy,par zapasu by si odpocinout mohl...

    • Re: Jablonec - Slavia 1:1

      (host)     před 21 lety 11.03.2003 13:38 |  
      0 0

      Nedá se nic jiného než souhlasit, černému by mohl odpočinek pomoct, navíc si myslím, že odpočinek potřebuje i Vachoušek, ten se posledních několik kol úplně vytratil a trápí se, Kuka snad má zdravotní problémy, ale Adauto by zaskočit mohl.
      Momentálně není hra Slavie dobrá, ale věřím, že se kluci zase zmátoří a budou hrát alespoň tak jak na podzim.