Hráči Slavie

Yira Sor přestupuje do Genku

Také v zimní přestávce sezóny 2022/23 uskutečňuje Slavia velký přestup směrem ven z klubu. Do belgického Genku odchází útočník Yira Sor, přičemž média spekulují o přestupní částce ve výši 6,5 milionu Eur, tedy více než 150 milionů korun. Aktualizováno: Slavia přestup potvrdila v pátek před polednem.

Yira Sor přitom do Slavie přišel teprve před necelý rokem, v druhé polovině ledna 2022 z Baníku Ostrava. Během jara pak neskutečně zazářil v Evropské konferenční lize. Už v prvním zápase na hřišti Fenerbahce zaujal rychlostí, ale velkou šanci neproměnil a připsal si "jen" asistenci u třetí branky Slavie, kterou vstřelil Lingr. V odvetě už byl hlavní hvězdou Sor, když vstřelil dvě branky. V dalším kole potkala Slavia LASK Linec, Slavia měla potíže poskládat sestavu, ale měla Sora, který svou rychlostí naprosto ničil obranu soupeře a připsal si opět dvě branky. V odvetě Slavia sice o gól prohrála, Sor však opět ozdobil utkání krásnou brankou po rychlém brejku středem hřiště. Branku si připsal i ve čtvrtfinále na hřišti Feyenoordu a naprázdno tak vyšel až v posledním zápase, který Slavia v soutěži odehrála, při domácí prohře s Feyenoordem. Celkem zakončil své jarní působení v EKL s bilancí 6 branek a dvou asistencí v šesti zápasech. Zatímco v evropských pohárech Sor zářil, v lize se mu nedařilo a měl také smůlu. Jedinou branku vstřelil až v předposledním ligovém zápase, na hřišti svého bývalého klubu Baníku Ostrava.

V letní přípravě vypadal Sor výborně a v prvním soutěžním zápase na hřišti St. Joseph's vstřelil dvě branky. Poté však Slavii chyběl až do října, kdy se na hřiště vrátil v domácím zápase s Libercem. Nastoupil také do čtyř zápasů EKL, nepřipsal si v nich ani bod a Sorovy výkony také nebyly zrovna přesvědčivé. A tak jediný další zajímavý zápis si Sor připsal v zápase na hřišti Bohemians, kde významně přispěl k brance na 1:3, která zápas zlomila.

Genk měl o Sora zájem už v létě, kdy Slavia údajně odmítla ještě krapet lukrativnější nabídku. V realitě této zimy, kdy Slavia vypadla z evropských pohárů a Sor si nezískal silnou pozici v základní sestavě, klub už neměl důvod další nabídku odmítnout a Sor se tak stěhuje do Belgie za více než šestinásobek přestupní sumy, kterou Slavia zaplatila Baníku Ostrava před rokem. Jakkoli tak některá média budou hodnotit Sorův prodej ze Slavie jako propadák vedení klubu, které připravilo Slavii o ještě větší přestupní sumu v létě, stále je potřeba mít na paměti, že Slavia prodává hráče, pro kterého nemá místo v základní sestavě za krásnou částku více než 150 milionů Kč.

Přestup oznámil belgický klub na svém webu už ve středu večer, kdy ještě nebyl úplně dotažen. Jaroslav Tvrdík pak ve čtvrtek napsal na Twitter, že přestup hotový ještě není. Vše se dotáhlo v pátek, kdy Slavia přestup potvrdila na svém webu.

Komentáře (39)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Yira Sor přestupuje do Genku

    buri     před rokem 28.12.2022 19:21 |  
    22 1

    Díky Yiro ... Byl jsi úžasný.

  2. Re: Yira Sor přestupuje do Genku

    Rossonere     před rokem 28.12.2022 19:34 |  
    20 0

    Díky za představení, jaké tu dlouho nebylo a dost dlouho asi ani nebude. Tvé úniky v Evropě byly famózní.

  3. Re: Yira Sor přestupuje do Genku

    buran     před rokem 28.12.2022 19:35 |  
    20 0

    Pěkně se dívalo na jeho hru,částka slušná . Potom co o něj měli zájem kluby ze západu Evropy se mi zdálo že snad ani u nás nechce zůstat, možná taky trochu skleněnka ,něco jako Sima. Přeju mu jen to nejlepší,z Baníku by asi ven nešel, takže to děláme asi dobře!!!!!!

  4. Re: Yira Sor přestupuje do Genku

    padre     před rokem 28.12.2022 20:10 |  
    15 0

    Belgičani ho vesměs vítají pozitivně, méně informovaní se podivují, proč na podzim odehrál tak málo. Ovšem to jen do vysvětlení, že po letní nabídce Genku Yira dostal "přestupový zánět mozku", tedy že mentálně to nezkousnul. Asi nebylo lehké s ním pak pracovat.

    S trochou velkorysosti Yirovi vše nej a ... Slavii ještě lepší a mentálně odolnější plejery. A hlavně, titul 2023!

  5. Svoje umění ukázal,

    Slávista 51     před rokem 28.12.2022 20:12 |  
    8 1

    Slavii pomohl a cenu si zvýšil - od toho Slavia je a bude ještě dlouho.
    Ať se tak daří dál - jemu i Slavii.

  6. Re: Yira Sor přestupuje do Genku

    Wulfstan (přítel SN)     před rokem 28.12.2022 20:48 |  
    13 0

    Ať se daří, Jíro.

    Myslím, že Slavii nijak zvlášť chybět nebude. To není hráč pro naši ligu.

    • Re: Yira Sor přestupuje do Genku

      Edenjejenjeden     před rokem 28.12.2022 21:07 |  
      14 0

      Škoda , že ho přibrzdilo zranění , ale i tak to byl dobrej kauf . A zejména v zápasech v "Evropě" byl fantastickej ...

  7. Re: Yira Sor přestupuje do Genku

    pehacko     před rokem 28.12.2022 20:51 |  
    10 5

    Sestinasobek nákupní ceny za necelý rok a vlastne pulrok… to neni spatny. Na jare rozdal spoustu radosti a protoze uz se na nej dokazal kazdy souper pripravit, tak je pro vsechny dobre, ze jde dal… Vsak my si vychovame dalsi skvele fotbalisty o to nemam strach

  8. Re: Yira Sor přestupuje do Genku

    Ragnarok     před rokem 28.12.2022 21:40 |  
    11 0

    V St. Poltenu to byla parádní show.

  9. Re: Yira Sor přestupuje do Genku

    standa.e     před rokem 28.12.2022 22:07 |  
    28 2

    Hlavně je podle mě je v pořádku neprodat hráče po půl roce, pokud nemusím. I když za něj nabídnou relativní raketu a vedení by s prodejem problém nemělo. Co se dnes Podroužkům a Špryňarům jeví jako prokaučovaný prodej, se mi jeví jako rozumná snaha vyvážit sportovní i finanční výkon s tím, že prvek rizika tam bude vždycky.
    Sorovi každopádně přeji vše nejlepší (s výjimkou zápasů proti nám). I kvůli Slavii samotné a obchodům příštím.

  10. Re: Yira Sor přestupuje do Genku

    Gibi     před rokem 28.12.2022 22:09 |  
    15 3

    Jeho přestup dává smysl. Naše liga pro něho vhodná nebyla. V pohárech se sám zaplatil a teď nám za rok slušně vydělal. Dobrý tah od vedení. Yiro, ať se daří.


    Komentář byl uživatelem upraven (29.12.2022 08:01) . Zobrazit původní komentář

  11. Re: Yira Sor přestupuje do Genku

    bbslavia     před rokem 28.12.2022 22:33 |  
    11 19

    Dobrý večer,
    skvělý obchod, ale v létě jsme ho měli prodat a mohli jsme vydělat jednou tolik.Teď je důležité investovat peníze do posil, ne do rozšíření kádru z české ligy.Zatím avizované posily a návraty z hostování nejsou posily do základu.

    • Re: Yira Sor přestupuje do Genku

      MarekB98     před rokem 28.12.2022 22:43 |  
      10 1

      Ahoj, souhlasím jen částečně. Skvělý obchod to bezesporu je, ale nevím, kde se vzala ta pověra, že se mohl prodat za jednou tolik. Taková částka nikdy neležela na stole, maximálně 8 mil. eur, co tak vím. Některá média uváděla 10, ale myslím, že to bylo s případnými bonusy - kdo ví, jak to bylo. Nakonec je to 6,5 (+ snad bonusy) a i to je dost slušné. A k těm přestupům. Je pravda, že by se dalo víc zaměřit na zahraničí, ale když si to tak vezmeš, tak pokud přijdou Chytil a Pech, tak zrovna tihle dva jsou hráči s velkým potenciálem, dá se na nich pěkně vydělat a hlavně tu můžou vykopat třeba i titul(y) a případnou Ligu mistrů, nebo alespoň Evropskou ligu. U přestupu Hronka si nějak nejsem jistý, tam mi to přijde spíše jako rozšíření kádru, ale klidně bych se vsadil, že Chytil a Pech se budou za 2-3 roky prodávat za částky třeba alespoň kolem 5 mil. eur.


      Komentář byl uživatelem upraven (28.12.2022 22:45) . Zobrazit původní komentář

      • Re: Yira Sor přestupuje do Genku

        bbslavia     před rokem 28.12.2022 22:51 |  
        13 8

        Já bych u Chytila a Pecha nebyl takový optimista.Nelze někoho hodnotit na základě jednoho povedeného podzimu v naší lize, to je fakt málo.To samé se říkalo o Douděrovi, Ewertonovi, Filovi a realita je jiná.My potřebujeme posílit hlavně na stoperovi, pravém beku a ve středu zálohy.Útočníků máme dost, ale stejně to vždy skončí tím, že hraje Standa Tecl a stopera Holeš.

        • Re: Yira Sor přestupuje do Genku

          MarekB98     před rokem 29.12.2022 19:13 |  
          3 0

          Douděra a Ewerton přicházeli do Slavie starší, než jsou Chytil a Pech. U nich se podle mě s nějakým výrazným zpeněžením počítat nedá. A Fila? Nechci se nějak chvástat, ale já jsem v něm ten potenciál neviděl. Jakožto Brňák vím, jak hrál za Zbrojovku a i tady spíš jen střídal, no a pak šel do Mladé Boleslavi a potom do Slavie. Nevím, ale i když ho mám osobnostně rád, přijde mi, že u něj byla vždycky obrovská výsada, že se říkalo, jak je mladý a talentovaný a spoustu lidí na to slyšelo. Ale výkony nikdy až tak skvělé nepodával.

      • Re: Yira Sor přestupuje do Genku

        mig52     před rokem 29.12.2022 04:51 |  
        8 2

        Tak já myslím, že bbslavia měl asi na mysli to, že Sor navýší svoji cenu i výbornými výkony v lize. Jenže to se, údajně i díky zranění a změknutí mozku po nabídkách, které dostal, nenaplnilo. Vždyť on snad v lize nedal branku. Takže očekávané navýšení ceny se nejen nekonalo, ale šel s cenou dolů. Budu mu držet palce, ale mám obavu, že jakmile si v belgické lize načtou jeho rychlost a pohlídají si ho, bude mít problém se prosadit. Proti Simovi má obrovskou nevýhodu v malé postavě, nemá šanci prosazovat se ze vzduchu ani pomoct týmu při standardkách a to jak útočných, tak i obranných. No, jsem zvědav, jak si povede.


        Komentář byl uživatelem upraven (29.12.2022 13:32) . Zobrazit původní komentář

        • Re: Yira Sor přestupuje do Genku

          MarekB98     před rokem 29.12.2022 19:14 |  
          5 0

          To je v podstatě pravda, ale ta cena šla dolů jen minimálně. Někteří tu falešně uvádějí, že by v létě odešel do Genku za 10 mil. eur. To podle mě není pravda.

      • Re: Yira Sor přestupuje do Genku

        Chooze     před rokem 29.12.2022 09:26 |  
        7 17

        Nesazej se Marku prohral by si. Bohuzel Chytil si pod Trpisovskeho drilem znovu odrovna koleno a Pech tak jako pulrocni kometa ktera vyletla v Bolce v lepsim celku zase rychle padne k zemi. Maji pravdu Ti co tvrdi ze je to jen rozsireni kadru. Ja bych vsechny tyto hrace tak rad vymenil za Nica a Simona, ale vim ze se to uz nikdy nestane. Na ne bylo totiz radost koukat a tom fotbal vlastne je! Ta nase hra se samymi bezci me bohuzel pripomima v posledni dobe tak ceskou hazenou s nejistym vysledkem. Ach jo!!!

        • Re: Yira Sor přestupuje do Genku

          pehacko     před rokem 29.12.2022 09:47 |  
          10 7

          Ty budes strasne nemocny clovek, tohle muze napsat opravdu jen totalni zapsklej zakomplexovanej rudej nymand

          • Re: Yira Sor přestupuje do Genku

            Chooze     před rokem 29.12.2022 10:10 |  
            6 10

            No myslim si ze vetsi marod budes Ty!

            • Re: Yira Sor přestupuje do Genku

              pehacko     před rokem 29.12.2022 10:12 |  
              8 6

              To je potom v naprostem poradku, protoze co si myslis TY, je vzdy nejvetsi kravina pod sluncem… dekuji ti za potvrzeni, ze budu zit do 200 let a zažiji diky tomu 150 titulu Slavie mistrem ligy a pet v lize mistru!


              Komentář byl uživatelem upraven (29.12.2022 10:13) . Zobrazit původní komentář

        • Re: Yira Sor přestupuje do Genku

          Edenjejenjeden     před rokem 29.12.2022 09:58 |  
          9 6

          Tobě chybí už jen šaškovská čepice a rolničky ..... a budeš dokonalej chooze

          • Re: Yira Sor přestupuje do Genku

            Wulfstan (přítel SN)     před rokem 29.12.2022 11:57 |  
            6 5

            Jak víš, že to nemá? Podle mě se s tím už narodil. :-)

        • Re: Yira Sor přestupuje do Genku

          MarekB98     před rokem 29.12.2022 19:15 |  
          0 0

          Nekomentuji. :D

    • Re: Yira Sor přestupuje do Genku

      Mesiaš     před rokem 28.12.2022 23:15 |  
      7 8

      To máš pravdu. Takových "posil" máme po hostování habaděj

  12. Re: Yira Sor přestupuje do Genku

    Srdcar114     před rokem 29.12.2022 10:23 |  
    6 0

    Yiro Sore,děkuji za zápasy v Konferenční lize,tam jsi byl výborný.Získáváme zase množství hráčů do zálohy,myslím,že to souvisí s tím,aby někteří hráli za béčko a tím zachránili Slavii ve druhé lize.Hodně máme i hrotových útočníků.

  13. Re: Yira Sor přestupuje do Genku

    Marek3     před rokem 29.12.2022 11:23 |  
    12 6

    Soruv prestup dava naprosto smysl, ale nemuzou se zbavit pocitu horkosti - opousti nas posledni hrac ktery ma spickove Evropske parametry (pokud opomenu zraneho Provoda). Meli jsme trochu smulu v 'timingu' protoze v Souckovske druzine by vynikl jeste vice. Mit takoveho hrace pred trema lety tak jsme postoupili ze skupiny LM a on by odchazel do top ligy za trojnasobek. Ted uz je situace trochu jina a nase ambice jsou niszi. Hodne stesti.

    • Re: Yira Sor přestupuje do Genku

      Dennis     před rokem 29.12.2022 16:04 |  
      7 0

      Faktem je, že mít Sora tehdy ve skupině LM, mohlo to být hodně zajímavé. Některé ty zápasy mu mohly dost sedět. Jsem zvědavý, jak bude dále růst, belgická liga by mu mohla myslím vyhovovat.

    • Re: Yira Sor přestupuje do Genku

      IJS     před rokem 30.12.2022 00:15 |  
      11 0

      Musím s Tvým názorem souhlasit. Yira je asi poslední nadstandardní hráč, který se dá výhodně zpeněžit. Pro ligu skutečně nebyl moc použitelný, ale po letošním MS si myslím, že tyto typy hráčů mají budoucnost! Jsem velice zvědavý, jak si v Genku povede.

  14. Re: Yira Sor přestupuje do Genku

    Leksel     před rokem 29.12.2022 15:50 |  
    7 3

    Já to slyšel v rádiu a docela mě to překvapilo, tahle odchodý nemám rad. Sor naši ligu přesahuje a není pro ni stavěný, své kvality jasně ukázal v evr. pohárech,,očekával jsem, ze u nás ještě pobude a pomůže nám v Evropě. Škoda, odešel klenot, jehož nepochybný potenciál zhodnotí a využije někdo jiný. V Genku po něm za chvíli určitě drapne někdo z 5 evr: top lig. Tak ať se daří, Jíro!

  15. Yira Sor přestupuje do Genku.

    Myšák     před rokem 30.12.2022 13:30 |  
    11 0

    Já si myslím, že je to takhle nejlepší řesení pro obě strany a přeji hodně štěstí.

  16. Re: Yira Sor přestupuje do Genku

    kapitan.pisoar     před rokem 30.12.2022 16:16 |  
    2 21

    Tak jsme prisli o utocnika a 100 000 000 k tomu a to se vyplati! Jeste ze mame mlade talenty jako Tecla a Micka, jako nahradu…

  17. Majstrstyk

    kapitan.pisoar     před rokem 30.12.2022 16:17 |  
    4 24

    Tak jsme prisli o utocnika a 100 000 000 k tomu a to se vyplati! Jeste ze mame mlade talenty jako Tecla a Micka, jako nahradu…

    • Re: Majstrstyk

      Sherudan     před rokem 30.12.2022 19:51 |  
      10 2

      Dal jsi to sem dvakrát, abys nasbíral víc mínusů?

      • Re: Majstrstyk

        kapitan.pisoar     před rokem 30.12.2022 23:26 |  
        3 9

        Jj potreboval jsem splnit kvotu do konce roku. Na mistni dezolaty je vzdy spoleh…

  18. Re: Yira Sor přestupuje do Genku

    Cross     před rokem 31.12.2022 04:34 |  
    5 11

    Tomuhle se říká “život z podstaty”, či “vyžírání sebe sama”. Už jsme zase tam kde jsme byli. Z velkých plànů zbyl …výprodej. A porušování všech principů, které jsme si dříve stanovili. Prožere se v platech postupně všechno. A z “předního středoevropského klubu” bude - cesta do nikam.


    Komentář byl uživatelem upraven (31.12.2022 04:36) . Zobrazit původní komentář

    • Re: Yira Sor přestupuje do Genku

      Slávista 51     před rokem 31.12.2022 07:59 |  
      2 3

      Kecy v kleci !
      Na přední středoevropský klub, Slavii chybí " trochu " peněz, při pohledu na rozpočty klubů, nejenom v tomto regionu. A v ČR zatím žádný tak bohatý sponzor není.
      Peníze jsou v Arábii především a to zrovna nemusím !

  19. Re: Yira Sor přestupuje do Genku

    Skodak     před rokem 01.01.2023 23:53 |  
    3 0

    Škoda jeho zdravotních problémů.. V Evropě fantastickej, ale v lize proti zaparkovaným autobusům na polovině soupeře to nešlo. Yiro díky za vše a ať se ti v kariéře daří co nejlépe!!!!

  20. Re: Yira Sor přestupuje do Genku

    cunak     před rokem 03.01.2023 17:03 |  
    3 4

    Chybět mi nebude.