Fortuna liga

Slavia - Slovácko 2:0

Červenobílí zdolali po nepříliš přesvědčivém výkonu Slovácko, které přijelo jen bránit a prozdržovat se k bodu. To se mu nepovedlo když branky v poslední čtvrthodině vstřelili střídající hráči Jurásek a Jurečka.

Realizační tým tentokrát sestavou doslova šokoval. Navzdory předzápasovým prohlášením, že je kádr prakticky zdravý, chyběli Ogbu, Provod a Wallem, Oscar po návratu z Afriky začal zápas jen na lavičce, Zafeiris s Bořilem měli karetní trest. Dvojici ve středu zálohy tak vytvořili Hromada s Masopustem, vzniklé díry v obraně zaplnili Vlček a Kačaraba. Post podhrotového hráče obsadil Boluwatife Ogungbayi, na krajích hřiště hráli Tomič  Dumitrescem a v útoku van Buren s Chytilem. Tomáš Holeš prohrál los a slávisté tak začali útočit v první půli na branku pod Tribunou Sever. Hned na konci druhé minuty měli slávisté obrovskou šanci, centr Dumitresca si našel na penaltě nabíhající Masopust a prudkou hlavičkou trefil tyč! Pak se hrál vyrovnaný fotbal, oba týmy měly ze hry přibližně stejně. Po deseti minutách se necha ošetřit brankář Heča, signalizoval problém s lýtkovým svalem. Po ošetření hrál chvíli dál, ale po dalších třech minutách už se nechal vystřídat Fryštákem. Hra se hodně kouskovala, hosté bránili v pěti obráncích v řadě a každé autové vhazování nebo odkop od brány neúměrně protahovali. Slávisté nedokázali hru uklidnit a sami hostům tyto situace nabízely v neúměrně vysokém počtu. Ve 20. minutě zajel frustrovaný Dumitrescu nesmyslně do Reinberka a viděl žlutou kartu. Ve 28. minutě uvolnil před vápnem van Buren Masopusta, jeho solidní střela letěla těsně mimo bránu. Těsně před půlhodinou hry trefil po odehrání míče Hromadu Kadlec a také on viděl žlutou kartu. Rohové kopy zahrával v první půli Ogungbayi a vzniklo při nich několik závarů. Nejblíže brance byl asi v 36. minutě van Buren, ale nedokázal pořádně zakončit a následně Hromada střílel z hranice vápna mimo. Ve 37. minutě slávisté lehce přišli o míč před vlastním vápnem a vyloženou šanci Jurošky musel hasit Mandous. Když už se slávisté dostali středem hřiště do zajímavé situace, Chytil ani nevystřelil ani přesně nepřihrál. Na dobrý centr Masopusta z přímého kopu se snažil před Fryštákem dosáhnout Chytil, chybělo mu několik centimetrů. Do konce poločasu se nic fotbalového nestalo, jen sudí Petřík si po rozmíšce Kačaraby s Trávníkem vybral, že udělí žluté karty Mihálikovi a Hromadovi.

Špatný výkon v prvním poločase vyřešil trenér Trpišovský tím, že vystřídal hned tři hráče. Ze hry šli Ogungbayi, Tomič a Hromada, do hry místo nich Jurásek, Douděra a Oscar. Do první nadějné situace druhého poločasu se hnal Chytil, ale z úhlu napálil  míč jen do Fryštáka. V 55. minutě vystřelil z 20 metrů van Buren, bránu minul tentokrát dost výrazně. Dobrý Douděrův centr si uvnitř malého vápna jen těsně nenašli útočníci Slavie. V 60. minutě nahradil Chytila na hřišti Jurečka. Dobrou pozici z přímého kopu naprosto zahodil Masopust, když slabou střelou překopl bránu. O tři minuty později byl v slibné pozici Jurečka, ale při střele uklouzl. Slavia měla čím dál větší převahu v držení míče, průniky do ucpaného vápna ale byly naprosto bez efektu. Na posledních 15 minut hry přišel na trávník Tijani místo Masopusta. V 78. minutě si naběhl Jurečka za obranu, na hranici vápna sice přišel o míč, ale Kadlec jej odehrál jen k Juráskovi, ten si potáhl míč podél čáry pokutového území a přízemní střelou k tyči poslal Slavii do vedení - 1:0! Branku zkoumal VAR, ofsajd při přihrávce na Jurečku naštěstí tentokrát nenašel. V dalším brejku Slavie pak na Tijaniho přihrávku jen těsně nedosáhl před Fryštákem Oscar. Slovácko pak začalo hrát i směrem dopředu, ale slávisté byli v ofenzivě pozorní. Po odvráceném přímém kopu pak šli do brejku, Douděra se vyhnul skluzu obránce a šel sám do vápna, místo přihrávky hned několika volným spoluhráčům vystřelil prudce z úhlu, Fryšták vyrazil před sebe a Jurečka míč dorazil do sítě - 2:0! V nastaveném čase Fryštáka protáhl křížnou střelou van Buren, byl z toho roh. Z něj už slávisté nezahrozili a připsali si cennou výhru 2:0 nad soupeřem, který si do Edenu očividně přijel pro bod.

Trenér hostů Martin Svědík mohl být s výkonem svého týmu do obrany spokojený: "Musím říct, že oproti minulým zápasům jsme přežili první a jedinou šanci soupeře v prvním poločase, kdy Masopust hlavičkoval. Slavii jsme do ničeho nepouštěli, ale v ofenzivě jsme nevyužívali Ciciliu, který hodně míčů sklepnul. Naši příležitost jsme neproměnili. V druhé půli bylo vidět, že Slavia prostřídala větší kvalitu a zvýšila tempo, pro nás to bylo těžší, ale pořád jsme byli pozorní. Pak ale místo abychom uhráli na polovině míč, tak jsme si nechali kopnout míč za obranu a nedohráli jsme to, Jurásek to vyřešil výborně. Druhý gól pak padl po brejkové situaci, kdy jsme hráli vabank. Chybělo nám v druhé půli větší držení míče nahoře. Chválím tým za to, že plnil to, co jsme si řekli, ale v útočné fázi je hodně znát rozdíl v kvalitě Slavie a nás. V situaci, kdy jsme dostali branku, nešlo o to, že by nám docházely síly. Slavia hraje na nějakých principech, takže my se připravujeme na tým jako celek, proto jsme sestavu soupeře nijak zásadně neřešili. Zápas nerozhodla žádná taktická věc, ale naše ztráta míče, když jsme byli v otevřeném postavení. U Heči to vypadá na svalové zranění, musí podstoupit vyšetření. Golmani jsou trochu odlišní, Heča hraje lépe nohama, ale dnes to až tak nevadilo. Negativní sérii na tomto stadionu jsme neřešili. Dnes to byl jiný zápas než ty poslední dva, co jsme tady hráli, dnes bylo o co hrát až do konce. Doma se na Slavii dokážeme lépe připravit, tady hraje velkou roli prostředí, které tu Slavia má. Čtvrtá žlutá pro Kadlece je samozřejmě komplikace, budeme ho muset nahradit. K Daníčkovi nemůžu nic říci, obnovilo se mu zranění, které si zranil v zápase s Mladou Boleslaví. Zatím ani nevíme, na jak dlouho to bude."

Jindřich Trpišovský řekl k zápasu: "Viděli jsme klasické utkání se Slováckem, s týmem s výborně organizovanou obranou a hrou bez míče. Vždy je těžké je otevřít, většinou se nám to daří po standardkách, což se dnes nestalo. Pak je varianta dvě nepouštět soupeře do šancí a pořád do něj bušit. Když se pak v závěru zápas láme a hráči jsou unavenější, tak přijde šance a musíte ji proměnit. To se nám dnes podařilo. My jsme soupeře dnes do ničeho nepustili mimo jednu šanci v první půli. Dopředu jsme byli hodně nepřesní, někteří hráči hráli na jiných postech. Jsme rádi za skvělou atmosféru a za to, že se nám v závěru podařilo dvě branky vstřelit a zápas rozhodnout. Možná se dá říct, že je to nejcennější výhra v sezóně, ale asi by to nebylo fér třeba k zápasu v Liberci. Vždy k nám přijedou s trošku jiným stylem, snaží se na nás něco vymyslet, pro nás to je složité. Tohle byl zápas, který bychom možná loni nevyhráli. Daří se nám zlomit zápasy trvalým tlakem. Sestavu jsme vybrali definitivně včera, kdy dorazily poslední informace, vypadl nám Provod, který měl hrát ve středu hřiště a posouvali jsme tam Masopusta. Včera také padl možný start Ogbua. Oscar dorazil ve čtvrtek a říkal, že zvládne maximálně poločas, takže jeho jsme nechtěli riskovat od začátku zápasu. Nebylo to pro nás jednoduché z hlediska organizace hry. Chtěli jsme dát prostor Boluovi, který s náma trénoval a vypadá na tréninku skvěle. Od čtvrtka nám začali vypadávat hráči, vypadlo nám asi šest lidí během čtvrtku a pátku. Probírali jsme s Chytilem i Juráskem jejich červené karty v reprezentacích. Mojmírovi se sešly během několika týdnů tři odvolané góly, je to pro něj nešťastné, za mě to byl regulérní gól. Matěj prožil skvělý první zápas v reprezentaci. Je potřeba se z těch situací poučit. Je to pryč a my ty hráče potřebujeme v dalších týdnech. Matěj nám zase pomohl, dobře vyřešil situaci, kterou měl. Musíme hráče dostat do pohody. Doufáme, že do čtvrtka se nám několik hráčů vrátí, budou k dispozici Zafeiris s Bořilem, snad i Ogbu, Oscar bude moci hrát od začátku, je příslib, že by mohl být k dispozici i Wallem. Přemýšlím nad tím tak, že budeme mít více variant i pro nedělní zápas na Bohemce, který také bude velmi důležitý. Ivan Schranz se také dá do kupy a bude k dispozici. Ohledně zápasu Zlína s Boleslaví 5:9, určitě bych chtěl trénovat, když dáte devět branek, možná i těch pět by nás v této sezóně potěšilo."

12 - Sobota 21. 10. 2023 18:00

Fortuna liga, 2023/2024
2 - 0
0 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

78. Matěj Jurásek
90. Václav Jurečka

1.FC Slovácko
1.FC Slovácko

Komentáře (258)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé