Fortuna liga

Olomouc - Slavia 1:3

Slavia zaslouženě zvítězila na hřišti Sigmy Olomouc. Poté, co v úvodu skóroval Wallem a brzy vyrovnal domácí Pokorný, na konci prvního poločasu poslal sešívané do vedení Tomič a v druhé půli skóroval tečovanou střelou Jurečka.

Trenér Trpišovský poslal do hry sestavu s třemi obránci, pěti záložníky a dvěma útočníky. Na stoperech opět hráli Masopust, Ogbu a Holeš, z krajů Tomič s Wallemem, ve středu hřiště Oscar, Ševčík a Provod a v útočné dvojici Jurečka s Tijanim. Domácí postavili na post stopera navrátilce do ligy Filipa Nováka. Slavia začala zápas velmi dobře, první šance skončila rohovým kopem, po něm atakoval u rohu pokutového území Zmrzlý Ogbua, oba hráče tím vyřadil ze hry, nicméně Ševčík centroval zprava do vápna, kde si míč našel Wallem a hlavou poslal míč do sítě - 0:1! Prudký centr Tomiče z pravé strany proletěl malým vápnem, nikdo ze slávistů nezavíral zadní tyč. Ve dvanácté minutě na druhé straně střílel Zorvan, ale nastřelil jen spoluhráče Juliše. V patnácté minutě bylo vyrovnáno. Zbytečný faul Masopusta u postranní čáry daroval domácím přímý kop, Vodháněl nacentroval do vápna, slávisté nedokázali pokrýt náběh hráčů Sigmy a stoper Pokorný hlavičkoval přesně k tyči - 1:1. Jurečka to zkusil po čtyřech minutách z 25 metrů, bránu přestřelil. Slavia se nicméně ocitala příliš často pod tlakem domácích, nebyla v dostatečném pohybu ani dostatečně přesná. Ve 24. minutě pronikl Provod do vápna, poslal přízemní centr, míč se vykulil před Wallema, ten ale ve vyložené šanci nastřelil jen obránce Pokorného. Šanci měli slávisté také po špatné rozehrávce Juliše, jenže Tijani situaci zkazil špatnou přihrávkou Jurečkovi. To už Slavia vyrovnala hru, ale další šance nepřicházely. Když měl Oscar před sebou volný prostor a mohl nasprintovat s míčem do vápna, postupoval pomalu, nechal se dostoupit Breitem a vzápětí lehce přišel o míč. Podobně váhal se střelou příliš dlouho Ševčík, Provod byl ve vápně v další akci dostoupen a vystřelil v tísni daleko mimo. Holešova střela byla vyloženě propagační, na druhé straně z dálky střílel dost mimo také Zorvan. Provodův střílený centr dokázal vyrazit Digaňa a následný pokus Holeše byl zablokován. Ve 43. minutě se slávisté propracovali k brance, přízemní centr Provoda se odrazil od paty Jurečky k Tomičovi, který měl už lehkou práci - 1:2. Do konce poločasu se už nic nestalo, slávisté šli do kabin za jednobrankového vedení.

Přes příznivý výsledek trenéři střídali v poločase hned dvakrát. Špatně hrajícího Tijaniho nahradil van Buren, Igoh Ogbu musel ze hry pro zranění, místo něj hrál Vlček. Vlček hned v první minutě druhé půle viděl žlutou kartu za faul na Vodháněla. V 51. minutě zakončoval ve vápně van Buren patičkou a Digaňu míč se štěstím trefil, takže branka nepadla. Nápor Slavie pokračoval, ale několik nadějných situací nevedlo ke střele. Chyba nejistého Vlčka vedla k souboji jeden na jednoho mezi Julišem a Holešem, Juliš sice zakončil, ale jen slabě, takže Mandous byl v klidu. V 56. minutě si navedl míč Jurečka na hranici vápna, vystřelil, míč se otřel o Pokorného do protipohybu Digani a zapadl do sítě - 1:3! Křížný pokus Tomiče zamířil mimo bránu. O minutu později spálil tutovku Masopust po centru Ševčíka, z malého vápna poslal míč vysoko na tribunu. V 64. minutě se ke střele dostali také domácí, Vodháněl z otočky poslal míč nad bránu. Pak domácí třikrát vystřídali, na hřiště přišli Křišťál, Pospíšil a Sláma. Jurečkův pokus z nadějné pozice po rohovém kopu byl zablokován hradbou těl. V 75. minutě to zkusil z dálky po zemi Zmrzlý, Mandous míč chytil. Slavia se tou dobou stáhla hlouběji na vlastní polovinu a snažila se nepustit Sigmu k šanci na kontaktní branku. To se nepovedlo v 79. minutě, kdy po centru zleva hlavičkoval střídající Fiala, Mandous předvedl famózní zákrok a míč vytáhl na roh. Na poslední čtvrthodinu přišli na hřiště také Hromada místo Ševčíka a Chytil místo Jurečky a posléze také Dumitrescu místo Tomiče. Sešívaní po šanci Fialy zápas kontrolovali s přehledem a poklidný průběh narušily jen žluté karty pro Douděru a Trpišovského na lavici Slavie poté, co až příliš hlasitě chtěli karty pro domácí hráče. V poslední minutě nastaveného času ještě Zmrzlý hlavičkoval po standardní situaci mimo a to už bylo vše. Slavia zaslouženě zvítězila na hřišti Olomouce 3:1.

15 - Neděle 12. 11. 2023 18:00

Fortuna liga, 2023/2024
1 - 3
1 - 2
SK Sigma Olomouc
SK Sigma Olomouc

14. Pokorný

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

4. Conrad Wallem
43. Michal Tomič
56. Václav Jurečka

Komentáře (287)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé