Fortuna liga

Slavia - Pardubice 3:0

V rámci 22. kola Fortuna ligy Slavia v Edenu hostila Pardubice. Po bezbrankovém prvním poločase utáhla šrouby a nakonec zásluhou střídajících hráčů bez problémů zvítězila. Na Chytilově hattricku se přihrávkami podíleli Provod 2x a Masopust. Stínem utkání je zranění Zafeirise, který těsně před půlí dostal nepříjemný úder na kotník.

Do slávistické sestavy se vrátil Zafeiris, který zaujal místo vedle Ševčíka ve středu hřiště, obranná trojice nastoupila ve složení Vlček, Ogbu, Zima, na hrotu dostal příležitost Tijani, kterého podporovali van Buren a Wallem. Pardubičtí museli řešit hlavně defenzivu, protože v zápase nemohli nastoupit hosté ze Slavie Icha, Halínský a gólman Kinský. Do branky se tak postavil Budínský, v obraně dostal příležitost Kukučka a na defenzivní záloze Kissiedou z Pobřeží Slonoviny. 

Slávisté začali očekávaným náporem, ale na nějakou větší šanci se dlouho čekalo. Před branku Budínského přiletělo několik centrů, které obrana odvrátila, jednou jej Diouf z úhlu vrátil na penaltu, ale spoluhráče nenašel. Nejnadějněji vypadala kombinace van Burena s Wallemem, ale balón od Wallema "pod sebe" stihl odvrátit Chlumecký. Během první čtvrthodiny diváky příliš nepotěšily ani ostré zákroky na Zimu a Douděru, které sudí Radina řešil pouze domluvou. V 18. minutě po rychlé křídelní akci zakličkoval Zafeiris, obrana mu míč vypíchla k Tijanimu a Budínský musel na zem. Ve 21. minutě ke střele z delší vzdálenosti natáhl Wallem, Budínský s námahou vyrazil, za minutu páli opět Wallem, tentokrát Budínský bez problémů skryl balón v koši. Po půlhodině hry měli slávisté na svém kontě osm rohů ale stále čekali na situaci, kterou by obrana soupeře nedokázala vyřešit. Nadějně vypadal Wallemův centr, na která naskakoval Tijani, ale jeho hlavička letěla nad. Ve 33. minutě zahrozili hosté, ale na Kissiedouho střele si Mandous pochutnal. Ve 36 minutě Ševčík s Mandousem vykombinovali napadající hosty a záhy Zafeiris táhl nadějný útok, Wallem se přešlapovačkou zbavil Chumeckého, ale zakončení levou na zadní tyč postrádalo důraz a Budínský jej dokázal zneškodnit. Závěr první půle se nesl ve znamení stále neplodného tlaku červenobílých, který poněkud rozmělnila srážka van Burena s jedním z obránců, po které byl slávistický útočník ošetřován a dohrával se slušivým obvazem a také šarvátka po níž žlutou kartu dostal hostující Patrák a také někdo z lavičky hostí. V samotném závěru nejprve Douděra vysoko přestřelil ale slávistům zatrnulo hlavně ve chvíli kdy byl na půlící čáře mimo hru faulován Zafeiris a ze hřiště odkulhal. Sice se ještě před přestávkou stihl vrátit, ale bylo vidět, že s pohybem má problém. Ani poslední roh první půle branku nepřinesl a tak se šlo do kabin za stavu 0:0.

Do druhé půle už podle očekávání nenaskočil zraněný Zafeiris, jeho místo zaujal Provod, podobně už z kabiny nevyběhl van Buren a na hrotu se objevil Chytil. Právě nově vytvořená útočná dvojice šla hned na začátku do nadějného přečíslení, ale Chytilova přihrávka byla pomalá a Tijany tak střílel z relativně velké dálky a Budínský si na jeho pokus počkal. Na druhé straně se proletěl vzduchem i Mandous, ale Kissiedou mířil vedle. Blízko gólu byli červenobílí po rohovém kopu v 53. minutě, na který si naskočil Ogbu, ale Budínský jeho hlavičku z ideální pozice skryl do rukavic. V 57. minutě se po dlouhém autu balón přes Tijaniho dostal až k Chytilovi, ten zblízka napálil vybíhajícího Budínského. Na další rohový kop v 62. minutě si naskočil Zima, jeho hlavička mířila nad. Po půlhodině hry sáhl trenérský štáb do sestavy podruhé, ze hry odešli Wallem a Diouf, na hřiště vyběhli Masopust a Zmrzlý. V 66. minutě už to vyšlo: Douděra od pravé postranní čáry prostrčil míč na Masopusta, ten parádně nacentroval a Chytil se hlavou nemýlil - 1:0! Těsně před uplynutím sedmdesáté minuty trenéři sáhli k poslednímu střídání, hřiště opustil Ogbu, místo něj se na pozici dirigenta obranné trojice postavil Holeš. V 72.minutě Ševčík parádně na půlící čáře převzal balón, vyvezl jej přes obranou polovinu soupeře a vyzval ke zteči rozeběhnutého Provoda, jeho zakončení ještě Budínský stihl ztlumit, ale Chytil byl důraznější než dobíhající obránce a protlačil do sítě míč podruhé - 2:0! Neuběhly ani tři minuty a slávistický střelec se mohl radovat z čistého hattricku. Opět u toho byl Provod, který unikl po levé straně a naservíroval Chytilovi parádní přízemní centr na malé vápno - 3:0! V 78. minutě mohlo být ještě lépe, Tijani se po Chytilově přihrávce skvěle uvolnil a utěšenou ranou orazítkoval pravou tyč soupeřovy branky. Takřka vzápětí po dalším rohovém kopu se do míče opřel Holeš a gólman Pardubic se opět pořádně zapotil. Slávisté se bavili, Masopustů měkoučký oblouček na Chytila obrana dokázala zpacifikovat, po další krásné kombinační akci před Budínským vyplaval Zmrzlý, ale gólman Pardubic mu první gól v červenobílém skvělým zákrokem sebral. Slávisty to mrzet nemuselo, dokráčeli k jasné tříbrankové výhře.

Trenér hostí Radoslav Kováč: Prohráli jsme 3:0, škoda první branky, ale Slavia měla převahu, zasloužila si vyhrát. Dobře jsme uskákali několik situací, čekal jsem ovšem, že budeme lepší na míči. Slavii vyšlo střídání, Provod, Masopust i Chytil jsou neskutečně kvalitní hráči, kteří zápas velice oživili. Do té první branky bych kluky pochválil, odpracovai to tady, ale prohráli jsme 3:0. Pro hráče to byla obrovská škola. Máme šikovné hráče, ale někteří vidí, že budou muset přidat, aby se dostali na tuhle úroveň. Pro hráče je strašně moc náročné, když jim do druhé půle naběhnou tři noví kvalitní hráči a zvláště je potom vidět,jak rychle ubývají síly. 

Autor hattricku Mojmír Chytil: Jsem moc rád za hattrick a doufám, že mi to tam bude pořád takhle padat. Chtěl jsem hlavně pomoci týmu, ať už herně, nebo gólově. Ty góly byly nachystaný do kuchyně, to už jsem dát musel. Tempo zápasu jsme od začátku diktovali. Nemohli jsme se prosadit, ovšem Pardubice jsme drželi celou dobu pod tlakem, potom už jsme to odšpuntovali. První gól byl skvělý centr, druhý gól byl asi nejsložitější, tam jsem musel přetlačit obránce, třetí gól byl parádní centr to se tak někdy sejde. Byl to můj třetí hattrick v kariéře, ještě jsem se třikrát trefil proti Uničovu (úsměv). Nedá se říci, který je cennější, já si vážím každého gólu. Že rozhodli střídající hráči je náhoda. U nás to není o tom, že bychom byli na někoho více napojení, ten tým po podzimu zůstal stejný, každý je napojený na každého. Samozřejmě se vždycky těším na zápas s týmem, za který jsme hrál. Pardubice jsou mým asi třetím nejoblíbenějším týmem v lize. Na tabulku střelců se nedívám, chci v každém zápase pomoci týmu - zní to možná jako klišé, ale my to tady máme takhle nastavené.

Trenér domácích Jindřich Trpišovský: Celý zápas jsme měli velkou převahu, kterou jsme dlouho nedokázali přetavit v nějaký gól. My jsme před Pardubicemi měli respekt, dali dohromady zajímavý, běhavý tým. Dlouho dokázali být kompaktní a běhat s námi. My jsme v první půli ty situace neřešili dobře, vytvořili jsme si velký tlat´k a velkou převahu, ale byli jsme zbrklí. Do druhé půle nám hodně pomohli střídající hráči, nejenom Mojmír Chytil svýt hattrickem. Po prvním gólu bylo vidět, kolik Pardubice stálo to bránění sil a nám se potom otevřely prostory pro další branky. Hodně jsme zvažovali, jestli poslat Chytila na hřiště už o půli, původní plán byl až v 60.minutě, nakonec jsme se rozhodli o půli a bylo to klíčové střídání. Velice dobrý výkon předvedl na šestce i Lukáš masopust, který nám strašně pomohl po zranění Zafeirise. Chtěl bych pochválit i fanoušky za skvělou kulisu - i pro ně bych poprosil o desítku (směrem k redaktorovi DS). Měli jsme vykartované tři hráče, chtěli jsme rozehrát Zafeirise a ten musel o půli dolů. Jediné hráče, které jsme chtěli šetřit na derby byly Holeš a Chytil, Holy má ještě tréninkové manko a Chytil má takový styl hry,který stojí hrozně sil. Jinak jsme brali zápas s Pardubicemi jako velmi důležitý, neuvažovali jsme ani o tom, že bychom nechali dopočívat Wallema, který byl v karetním ohrožení. Chtěli jsme do zápasu jít s tím nejlepším, co jsme měli k dispozici. Zafi má problém s kotníkem, nevypadalo to teď dobře, je z toho hodně špatný, protože teď marodil s jiným zraněním. Pojede na vyšetření a uvidíme, jak dlouhý to bude problém. Na derby se těším moc, je to podobné jako hokejové play-off, kdy hrajete víckrát za sebou s jedním celkem. To samé AC, čeká nás strašně těžký soupeř, máme se všichni na co těšit. Do toho se zlepšuje počasí, trávník - musíme zaklepat - že drží a teď nás čekají dva velké svátky fotbalu. Každý hráč chce hrát, Tomáš Vlček má tu výhodu, že tady už byl v jedné minulé titulové sezóně, takže ví, jak obrovská je ve Slavii konkurence a on se s tím skvěle pere. Pro nás je jenom dobře, že máme stopery všech možných typologií. Tomáš dneska ukázal, že jeho fotbalové dispozice jsou na to, aby ve Slavii hrál, ale je tady šest skvělých hráčů a ti se mohou zaskakovat. Zranění Jindry Staňka se vyvíjí lépe, než jsme čekali, už je v individuálním tréninku a už dělá i některé věci s t´ýmem, ale musíme být opatrní, protože měl dvě svalová zranění na stejném místě, věřím tomu, že po repre pauze už by mohl být připravený. Já také musím být opatrný, doktorka , co mi opravovala nosní přepážku mi vynadala za ten minulý kontakt s Dioufem, ale skluzy na tribunu Sever dělat můžu (úsměv).

 

22 - Neděle 25. 02. 2024 15:00

Fortuna liga, 2023/2024
3 - 0
0 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

66. Mojmír Chytil
71. Mojmír Chytil
74. Mojmír Chytil

FK Pardubice
FK Pardubice

Komentáře (293)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé