Evropská liga

Slavia - AC Milán 1:3

Slavia přišla o šanci na postup do čtvrtfinále Evropské ligy už po dvaceti minutách, když byl smolně vyloučen Tomáš Holeš. Hosté pak do poločasu třikrát skórovali, v závěru zápasu výsledek jen zkorigoval krásnou střelou Matěj Jurásek. Slavia v evropských pohárech končí a ve zbytku sezóny bude hrát už jen Fortuna ligu.

Trenéři postavili stejné rozestavení jako v Miláně, ale udělali několik personálních změn. Při zranění Masopusta se do zálohy vysunul Holeš a toho nahradil v obraně Ogbu. Na postu levého obránce hrál dle očekávání Zmrzlý. V ofenzivní čtveřici doplnili Chytila s Douděrou Provod a Wallem. Slavia začala aktivně, první standardka ale nepřinesla zakončení a napadání Vlčka skončilo jen faulem na brankáře. Ten sice Vlčkův zákrok nejprve rozchodil, ale po chyceném centru za několik minut si sedl na trávník a ukázal si o střídání. To však překvapivě nepřišlo a po několikaminutovém ošetření se Maignan rozhodl pokračovat ve hře. Po restartu hry měl Mojmír Chytil velkou šanci, po centru Wallema se ve vápně obtočil kolem obránce a vystřelil, Maignan předvedl fantastický zákrok. V 16. minutě Holeš nešťastně šlápl na nohu Calabriovi, který zapomněl míč za sebou, ale na poslední chvíli vložil Holešovi svou nohu pod jeho kopačku. Calabria musel být dlouze ošetřován a situaci následně diskutoval s videorozhodčím. A oba se pak shodli na Holešově vyloučení. Emoce v Edenu samozřejmě vylétly do nebes, tím spíš, když byl o chvíli později Provod povalen ve vápně v čistém souboji s Hernándezem. Žluté karty dostali Douděra i trenér Trpišovský, slávisté hráli vzadu na velké riziko a se štěstím ubránili brejk soupeře, kterého nepustili do zakončení. V 28. minutě Pulisic předběhl Ogbua a v tutovce jen nastřelil vyběhnuvšího Staňka. O tři minuty později Staněk vychytal další samostatný únik Leaa, míč odrazil na roh. V 34. minutě už Slavia inkasovala, va vápně se uvolnil Pulisic a zblízka prostřelil Staňka - 0:1. Prakticky hned po rozehrání navíc hosté zabrali naplno, Provod neuhlídal ve vápně Loftus-Cheeka, který dostal přihrávku před prázdnou bránu a lehce skóroval. Oslabená Slavia se dostávala k vápnu soupeře jen sporadicky, bylo zřejmé, že naděje na byť jen bodový zisk z tohoto zápasu jsou mizivé. V šesté minutě osmiminutového nastavení první půle poslal Leao z dvaceti metrů míč nechytatelně do šibenice - 0:3. V poločase tak byl stav vysoce nepříznivý a bylo jasné, že ve zbytku zápasu půjde jen o čest a o to, aby se hráči nezranili pro zbytek sezóny.

Do druhého poločasu nastoupil Tomič místo Vlčka, hosté střídali hned dvakrát. Převaha hostů pokračovala, slávisté horko těžko ubránili Leaa. Pak tribuny opět naštval švédský sudí Nyberg, když nedal žlutou kartu Adlimu ani za jasné držení Oscara ani poté, co o několik desítek vteřin později napálil při rozehrávce přímého kopu z vlastní poloviny do zad nic netušícího odcházejícího Provoda. Ostrý faul Gabii, který vůbec nehrál míč a jen velkou intenzitou skopnul Provoda, si vysloužil žlutou kartu. Před hodinou hry šel ze hřiště Chytil, kterého nahradil Jurečka. Po hodině hry zase hosté na chvilku přidali a v krátkém čase stříleli Loftus-Cheek a Giroud, oba mimo. Pak sudí zase na několik m inut přerušil hru, protože při zahrávání rohu AC Milán byli hráči hosté atakování kelímky. Slavia tak velmi pravděpodobně vstoupí příští sezónu do evropských pohárů se zavřenou Tribunou Sever. V 70. minutě se slávisté krásně dostali z pressingu soupeře a šli do přečíslení, to však vyřešil Tomič jen nepřesnou střelou. Krátce nato přišel na hřiště uzdravený Zafeiris místo Wallema. Hráči italského velkoklubu drželi míč, ale nepouštěli se příliš často až k vápnu Slavie. Z ojedinělé standardní situace Slavie přišlo zakončení Zimy, ten ale bránu výrazně minul. Na posledních deset minut se na hřišti objevili i Schranz s Juráskem, ze hry odešli Provod a Douděra. A právě Jurásek v 84. minutě z podobné pozice jako proti Teplicím vstřelil čestnou branku - 1:3! V závěru zase slávisté nebyli spokojeni s několika výroky rozhodčích, žluté karty viděli Tomič, Schranz a Leao, pak po centru z přímého kopu Staněk vychytal Girouda. Víc už se v zápase nestalo, Slavia podlehla slavnému soupeři o dvě branky po podobném průběhu i v domácí odvetě a otázka, zda by Slavia měla na postup, kdyby se hrálo jedenáct na jedenáct, tak zůstane navždy nezopdovězena.

osmifinále - Čtvrtek 14. 03. 2024 18:45

Evropská liga, 2023/2024
1 - 3
0 - 3
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

84. Matěj Jurásek

AC Milán
AC Milán

34. Pulisic
36. Loftus-Cheek
45.+6. Leao

Komentáře (526)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé