Stadion Eden

Tribuna v Edenu pomalu mizí

Již to začalo, dnešní den se zapíše do mysli spousty lidí. Demolice hlavní tribuny je pro některé fanoušky srdeční záležitostí. V článku naleznete plno fotek.

Krátce před druhou hodinou začal bagr postupně strhávat části střechy na hlavní tribuně. Vše si pořádně připravil, aby poté za přítomnosti novinářů mohl odstranit sloup podpírající střechu. Jakmile sloup zmizel, velmi rychle se část střechy řítila k zemi. Podobně vše udělal ještě jednou, takže nakonec po mém odchodu byla polovina střechy svržena.

V průběhu úvodní demolice začali přicházet zvědaví lidé, aby se mohli pokochat touto podívanou. Na novém stadionu se očekává, že zde bude jakoby muzeum, kde by byly fotografie předchozích slávistických stadionů, což by určitě plno fandů uvítalo.

Je to již přes padesát let, kdy tato stařičká tribuna sídlí v Edenu. A nyní se loučí svým životem. Kompletně by měla být zdemolována do přelomu dubna a května. „Firma Ptáček, která demolice provádí, pracuje precizně, odpad třídí a částečně recykluje. Způsob demolice je pak přesně definován v rozhodnutí o povolení odstranění stavby vydaném stavebním odborem městské části Praha 10,“ říká mluvčí Slavie Alexandr Kliment.

Jakmile tyto práce budou dokončeny, začne se pracovat na kanalizační přeložce. Samotná stavba bude moci být zahájena až po obdržení stavebního povolení, které se očekává v červnu. „Pro celý projekt je třeba devět spolu souvisejících povolení. Šest z nich jsme již získali. V minulých měsících jsme na příslušné úřady podali žádosti na zbylé tři. Povolení na stavbu stadiónu očekáváme do konce června. Další dvě - na ulici U Slavie a budoucí světelnou křižovatku - bychom měli dostat do konce roku, ty však harmonogram nijak neovlivní“ uvedl Kliment.

V současnosti nadále probíhají intenzivní jednání o financování výstavby samotného stadiónu. „Kompletně jsme zajistili prostředky na předprojektovou a projektovou přípravu a demoliční práce. Investovali jsme již desítky miliónů korun. A jsme pevně přesvědčeni, že se nám podaří získat prostředky i na další etapy stavby,“ podotkl Kliment.

Kdy se tedy začne stavět? „Jakmile obdržíme povolení na stadión a zajistíme odpovídající model financování. Postupujeme krok za krokem. Slavia projektu věří, kdyby tomu tak nebylo, vůbec by se do něj nepouštěla,“ uzavřel Kliment.

Fotky níže jsou časově seřazeny, autorem je Richi:










Nyní ještě přináším fotku ke vzpomínání. To nám poskytl Zizu.


P.S.: Máte-li zájem o nějakou fotografii, mohu vám ji poslat v originální velikosti (2048x1536), stačí si o ni napsat na subrt@slavistickenoviny.cz. V počítači mám i další fotografie, které zde nejsou zveřejněny.

Komentáře (0)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)