Názory

Jaromír Bosák versus Slavia

Včera na Sportovních novinách vyšel další z pravidelných článků Jaromíra Bosáka, tentokrát se zaměřil na Slavii a návštěvu Matthewa Collecotta ve Slavii. Jelikož jsou tam některé informace trochu špatně uvedené, tak Slavia prostřednictvím svého tiskového mluvčího reagovala na tento článek nazvaný Status quo.

Pan Bosák se ve svém článku (zde) dopustil několika nepřesností, což donutilo tiskového mluvčího Slavie Alexandra Klimenta reagovat. Pojďme si ty body, o které se jedná, trochu rozebrat.
 
Změny ve Slavii
„Kromě eventuální věcné diskuse o prodeji byly inzerovány i změny na manažerských postech. Jenže výsledek návštěvy páně Collecota? Nic se nemění, ENIC zůstává majoritním vlastníkem, vše bude běžet tak, jako doposavad,“ uvádí Bosák. Jenže změny se přeci budou konat, navíc bylo dopředu řečeno, že mohou proběhnout personální změny, což není to samé jako manažerské. Do konce sezony bude nové představenstvo a to je také důležité. Přece jsme nemohli čekat, že skončí Leška, Vrba, Jinoch a další. To by jaksi nebylo rozumné.
 
Prodejní částka
„Cena, která proběhla jako akceptovatelná společností ENIC, tedy hodně přes půl miliardy korun, to má s realitou tolik společného, jako přátelský zápas české reprezentace s výběrem Marsu. Možná jde o to, vyhodit první částku a poté z ní postupně ukrajovat a ukrajovat. Jde jen o to, aby se klub během praktikování salámové metody nepoložil docela,“ říká Bosák. I zde se musím zarazit. Jestli jsem dobře četl veškerá média, tak částka, o které pan Bosák mluvil, mimo jiné i na SN jsme ji zmiňovali, byla pouze spekulativní a uvedla jí česká televize. A jak už to bývá, spekulace se často u lidí stává pravdou.
 
Půjčky od ENICu
„Od počátku jsou peníze předávané na slávistický účet brány jako půjčka, kterou bude muset někdo vracet. Nemám pocit, že by se podobným způsobem ke svému majetku chovali vlastníci velkých evropských klubů,“ povídá Jaromír Bosák. Nejsem odborník, ale co jsme mohli od Slavie slyšet, tak právě tento způsob je nejprůhlednější. Lehce se dá tedy zjistit, kolik ENIC do Slavie investoval. Navíc bylo jasně řečeno, že tato částka bude kapitalizována, takže jí nikdo nebude muset vracet.
 
Tak jsem trochu nastínil body, které se Slavii nelíbily a každý rozumný člověk, pokud se nad tím zamyslí, musí pochopit, že pan Bosák trochu přestřelil. I to se stává. Přesto si ho vážím, je mým oblíbencem mezi sportovními komentátory.
 
REAKCE SLAVIE
Sloupky Jaromíra Bosáka čtu rád. Naposledy mě zaujal komentář s názvem "Status Quo" o fotbalové Slavii, ve které se autor věnuje návštěvě Matthew Collecotta ze společnosti ENIC v Praze. Pan Bosák působí v médiích léta, je zkušeným harcovníkem, umí mluvit i psát. Dokáže zaujmout, je vtipný, pohotový. Někdy jsou jeho postřehy trefné, jindy jízlivé. Proto je oblíbený - krom toho, že je excelentní sportovní komentátor, nebojí se tnout do živého na hřišti i mimo něj.

V tom co dělá, Jaromíra Bosáka respektuji a jsem dalek ho jakkoliv za jeho názory peskovat či ho snad umravňovat. Nechci se bavit o pocitech a úsudcích, kam Slavia směřuje nebo by směřovat měla. O tom si může každý novinář či fanoušek myslet, co je libo. Má na to právo. Co mě ale mrzí a na co reaguji, je překrucování faktů, ze kterých si pohříchu pan Bosák velkou hlavu nedělá.

Jen namátkou: cena, kterou za Slavii údajně požaduje společnost ENIC, tedy "hodně přes půl miliardy korun", je čirou spekulací a pouze vyslovenou domněnkou. Přesto s ní pan Bosák operuje, jako by to byla hotová věc. Ohledně plánovaných změn v klubu se dočítáme další nepřesnost - prý k nim nedošlo. Autorovi však uteklo, že se bude měnit představenstvo akciové společnosti.

Za vyslovenou střelbu od boku pak považuji pasáž, ve které se pan Bosák věnuje investicím, kterými ENIC formou půjček Slavii podporuje. Autor patrně nezaznamenal jeden z výstupů návštěvy Matthew Collecotta v Praze - půjčky se budou kapitalizovat a obava, že je "bude muset někdo vracet" pramení z neznalosti. Jaromír Bosák se dále podivuje nad tím, že ENIC peníze slávistům půjčuje. Nejspíš zná daňově výhodnější způsob, jak přesunout prostředky z jedné společnosti do druhé. Návod by jistě uvítali i nezávislí auditoři, naši daňoví poradci a právníci - oni totiž lepší cestu neznají.

Takže - zjednodušeně řečeno, a? si každý píše o čem chce a jak chce. Ale operujme s ověřenými informacemi. Vždy? je škoda "zakalit" čtivý komentář nepřesnými fakty.

Alexandr Kliment, manažer pro komunikaci SK Slavia Praha.

Komentáře (21)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Jaromír Bosák versus Slavia

    Slaviman     před 19 lety 21.01.2005 14:11 |  
    0 0

    no coment:o))

  2. Re: Jaromír Bosák versus Slavia

    (host)     před 19 lety 21.01.2005 14:30 |  
    0 0

    Já si narozdíl od Klimenta, pana Bosáka nevá?im, nepovažuji ho za dobrého komentátora a už vůbec ne za objektivního novináře, pouze za veselého hračičku se slovy, který umí pobavit. LordEdmund

    • Re: Jaromír Bosák versus Slavia

      (host)     před 19 lety 21.01.2005 14:45 |  
      0 0

      No to by mě teda zajímalo, kdo je podle tebe dobrej komentátor a jestli si vůbec někoho vážíš. V naší republice teda tolik komentátorů, který by dosahovali alespoň úrovně pana Bosáka není.

      taximan

      • Re: Jaromír Bosák versus Slavia

        (host)     před 19 lety 21.01.2005 15:02 |  
        0 0

        Jasně, že si vážim, ale komentátoři to opravdu nejsou, jinak si ale myslim, že např Vrba je mnohem lepší komentátor, více faktů, méně kudrlinek. Dokonce si myslim, že měl u toho komentování zůstat, prtože mu to šlo lépe, něž marketing ve Slávce.

        • Re: Jaromír Bosák versus Slavia

          PetCC     před 19 lety 21.01.2005 15:40 |  
          0 0

          Pokud ti jde hlavně o fakta, tak v tom případě je nejlepší Trotlbach, ten dokáže za jeden zápas přečíst divákům celou statistickou ročenku :-).

          • Re: Jaromír Bosák versus Slavia

            (host)     před 19 lety 21.01.2005 16:02 |  
            0 0

            Nedokáže, teda určitě ne bez chyb a u něj je více problémů, jako rozpoznat aut od rohu, poznat jakej hráč hraje za jaké mužstvo,nebo přiřadit správně křesní jména k příjmením hráčů. To je přeci jen i Bosák lepší:-)) LE

  3. Re: Jaromír Bosák versus Slavia

    (host)     před 19 lety 21.01.2005 14:42 |  
    0 0

    No s tou částkou... není těžký k ní přijít. Enic bude chtít za slávii rozhodně víc, než kolik investoval. Což je přirozeně blbost, protože slávie v tuto chvíli skutečně nemá ani takovou cenu, jako ty dluhy.
    A Richi mimochodem, když nám není vedení ochotno sdělit, jakou cenu chce enic za slávii, tak nám nemůže brat právo o této ceně spekulovat. Jestliže nechtějí, abychom spekulovali, a? řeknou konkrétní cifru. Koneckonců, kde bereš ty tu jistotu, že ta částka je špatná?

    taximan

    • Re: Jaromír Bosák versus Slavia

      Richi (admin)     před 19 lety 21.01.2005 14:48 |  
      0 0

      Jde o to, že pan Bosák tu částku uvedl jako by to byla tutovka, že to tak přesně je, neuvedl, že se o tom spekuluje. A v tom je ten problém. A vedení to nemůže říkat, částku musí říct ENIC.

  4. Re: Jaromír Bosák versus Slavia

    gary     před 19 lety 21.01.2005 15:42 |  
    0 0

    články pana Bosáka jsou někdy lepší někdy horší. Přestože jeho poslední článek není příliš povedený, rychlost a styl s jakou Slávia reaguje na rozdílné názory svých oponentů v tisku mne vždy rozesměje.
    Škoda ,že se stejnou rychlostí nereaguje klub na dluhy vůči hráčům nebo Liberci. Prostě chtělo by to občas přejít od slov k činům.

    • Re: Jaromír Bosák versus Slavia

      Serf     před 19 lety 21.01.2005 22:36 |  
      0 0

      Presne tak, absolutni souhlas.

    • Re: Jaromír Bosák versus Slavia

      (host)     před 19 lety 21.01.2005 23:44 |  
      0 0

      Od "rychlost a styl" souhlas
      DDS

  5. Re: Jaromír Bosák versus Slavia

    (host)     před 19 lety 22.01.2005 01:00 |  
    0 0

    Nevím, co tak hrozného Bosák napsal, že to vyvolalo tak rozhořčenou reakci. Podle mého názoru to bylo nezaživné a neobjevné slohové cvičení.
    Co je ale hrozné, je fakt, že máme tak neschopné vedení, které neumí svým fanouškům jasně a upřímně říct, co se děje, je tragédiem že je potřeba ta různá komuniké vykládat a vysvětlovat. Schopný šéf klubu, pokud by mu záleželo na fanoušcích, by to dokázal říci na rovinu. neschopní se musejí skrývat za neurčitá nejasná komuniké, která pak může kdejaký Bosák interpretovat podle svého.
    Tantalos

  6. Re: Jaromír Bosák versus Slavia

    honzah (přítel SN)     před 19 lety 22.01.2005 11:23 |  
    0 0

    1) Je opravdu neuvěřitelné jak divně se chová naše vedení. Je zalezlé, s fanoušky příliš nekomunikuje o samotných problémech klubu, ale jak je někdo napadne v médiích, vzbudí se během několika hodin z letargie a vydávají protimediální komuniké, žaloby a právní postupy.
    2) Pan Bosák chápe ekonomické záležitosti jinak než já. částka, kterou Enic požaduje, má svou logiku. Chce klub prodat za 140 mio a navíc chce uhradit 400 mio, jež sem vložil kapitalizací. Naprosto transparentní požadavek. Neměl by se rozčilovat ani Bosák, ani prostí fandové. Samozřejmě, že tyto finanční odhady nejsou přesné, jde o spekulace. Ale jak jim chcete, pánové z vedení zabránit, když neodkryjete karty? (Správní manažeři všechny karty neodkrývají, ale umí se smířit s důsledky svého počínání, jímž jsou vznikající spekulace.)
    3) Ten pondělní rozhovor s Leškou nestíhám, nebo? tou dobou hraju basket. Jestli někdo chcete, můžete se zeptat i za mě na následující otázky:
    A) V létě došlo v hráčských platech ke změně poměru fixních honorářů a výkonnostních bonusů ve prospěch druhé položky. Šlo klubové vedení příkladem a učinilo stejnou úpravu i na vlastních výplatních páskách?
    B) Na Nou Campu je do stadiónu zabudována kaple, kde se mohou příznivci pomodlit či poděkovat za pohledný fotbal bez záludných faulů a krásný sportovní zážitek. Inspiruje se Slavia a postaví v Novém Edenu Leškovo mauzoleum?
    C) V Realu Madrid volí klubová obec každé 3 roky nového prezidenta klubu. Bude podobný systém praktikován i ve Slavii, třebas jen jednou za 10 let anebo si máme zvyknout na systém ,,Známe se už celý století...aneb...S Leškou na věčné časy´´?

    - Dík za pomoc!


    • Re: Jaromír Bosák versus Slavia

      Richi (admin)     před 19 lety 22.01.2005 19:03 |  
      0 0

      Jen budu reagovat na druhej bod ... Bosák totiž tvrdil, že tu částku ENIC potvrdil, jako že je to tutovka. Měl spíš uvést, že se o tom mluví ... proto i na toto reakce ... to? můj názor.

    • Re: Jaromír Bosák versus Slavia

      gary     před 19 lety 23.01.2005 00:59 |  
      0 0

      Myslím, že toto je příklad duchaplných otázek. A to ještě můžem považovat honzaha za normálnějšího fanouška.

  7. Re: Jaromír Bosák versus Slavia

    (host)     před 19 lety 22.01.2005 18:22 |  
    0 0

    Na me to dela trosku dojem,ze potrefena husa se vzdycky ozve. Ta nase medialni politika ve stylu: "jedname,hledame reseni,pracuje se na tom" me uz zacina stvat. Fanousek se nikdy nic nedozvi,tak proto se otvira prostor ke spekulacim. Misto toho,aby se vzdy jasne reklo jak se veci maji. Misto toho aby se komunikovalo s Libercem jak splatit dluh ktery dela ostudu cele slavii,tak radsi vedeme v novinach prestrelku s Bosakem...Radsi by se melo vysvetlit,proc jedna z nejbohatsich spolecnosti sveta ENIC potrebuje investora k stavbe stadionu..

  8. Re: Jaromír Bosák versus Slavia

    (host)     před 19 lety 23.01.2005 09:38 |  
    0 0

    Dámy a pánové :
    nechte Bosáka na pokoji, má pravdu a Vy ji neradi slyšíte. Položili jste si někdo otázku proč nemají kluby jako Liberec, Sparta, Jablonec, Teplice atd. takové problémy, jako máme my ? PROč ??? PropánaBoha není to náhodou vlastníkem ? Přece každá fabrika, nebo cokoliv jiného, která má ve vedení "blbce" vždy zkrachuje.
    A to je Bohužel případ naší Slavie. A Vy tu rozebíráte článek Bosáka.
    Já se upřímně stydím za to, že fandím Slavii. Podívám-li se nazpět, nevidím rozdílů v tom, jaké jsme měli od posledního získaného titulu v roce 95 podmínky pro další boj o titul a LM.
    Chyba není v hráčích !
    Richi, Ty jsi poslední dobou úplně stejnej, jako ofic. web Slavie. Jen a jen hájíš vlastníky i management, místo toho, aby si na plný pecky napsal, že stojej za houby.
    A znovu říkám : Proč problémy nemají Liberec, Sparta, Teplice, Jablonec, Ostrava ???
    řekni jeden pádnej důvod proč.
    Přeji Vám všem hezký den a hlavně lepšího vlastníka a management.
    p.s. Z toho co se dá dočíst na diskuzi už vím, proč se nám říká "uplakánkové". Je mi hanba. :((

    • Re: Jaromír Bosák versus Slavia

      Richi (admin)     před 19 lety 23.01.2005 12:08 |  
      0 0

      Tak za prvé, nemám rád, když se říká nepravda a překrucuje se skutečnost a to je případ Bosáka, co v tom článku uvedl. A dělá to i bulvár.

      A proč ty problémy nemají ty týmy? Protože mají mnohem menší rozpočet a tím pádem lépe ho naplní, my dlouho měli velmi velký, ale výsledky stále žádné, bylo jasné, že každým rokem, co nám uniká LM, tak se dostáváme do větších a větších problémů. A když za poslední rok neodešel ani hráč, v UEFě výsledky stojí za starou bačkoru, peníze tedy nulové, tak pak v rozpočtu chybí desítky miliónů a proto jsme tam kde jsme.

      Nehodlám bezdůvodně nadávat, protože to dokáže jen naivka. Mám určitý přehled a vidím, jak to funguje. Jenže neříkám, že udělali plno chyb, a? vlastník či management.

      • Re: Jaromír Bosák versus Slavia

        (host)     před 19 lety 24.01.2005 06:49 |  
        0 0

        Ahoj Richi,
        víš co, nenech se otrávit. Každý má nějaký názor a je dobře, když ho tady řekne. Opravdu je z toho vidět, kdo jak to fandění bere. Bosák mi taky až tak moc nevadí, vem to tak, že je fotbalová pauza a on potřebuje taky nějaký penízky na ten svůj život, ve kterým se mu taky nikdo nehrabe. Jenom mi vadí, že v té své investigativní novinařině není tvrdší třeba ke korupci v českém fotbale. Proč se neptá, proč už potřetí !!!??? požádali policajti o prodloužení vyšetřování v případu Pelta a spol. A to není žádné brečení. No v únoru se bude volit Koštál předsedou a pak už to možná půjde. To jen na dokreslenou k tomu stavu našeho fotbalu. Někdo tu psal, že chyba není v hráčích, že je dokonce v Czaplárovi. A Beránek že byl supr. Jo Gary to psal. Běž se zeptat hráčů, co se všechno dělo za Beránka a už vůbec nemáš pravdu, že vydělal 50 mil. Vzhledem k tomu, že za jeho trénování se nalilo do manšaftu za přestupy 45 mil. a utekli nám 3 hráči z darma, aby ho nemuseli snášet, tak je to všechno trochu jinak. Jen se podívejte s čím musel začínat Czaplár tuhle sezonu. Když jsme hráli s Dynamem Tbilisi v první půli 0:1, tak jsem si říkal snad poprvně, ne tak tohle nemusím a chtěl jsem jít domů. A ten Czaplár to v těch chlapech někde našel a otočili to. Pokud jsem to správně pochopil, Richimu nešlo o dohadování se o osobě pana Bosáka, ale o správnou interpretaci faktů. A tu si pan Bosák upravil k obrazu svému, tak je to vždy potřeba, aby článek byl dobře prodejný.
        Teď by to spíše chtělo, abychom všichni chodili na Strahov. Já mám pocit, že nás sem píše tolik, že i ta návštěva na fotbal - na ligu snad příjde větší.
        Tak čauky Sokrates

        • Hele Sokratesi

          (host)     před 19 lety 24.01.2005 12:26 |  
          0 0

          Minule jsi tu měl docela objektivní články, tak teď zase neblbni, ti 3 hráči utekli zadara kvůli Beránkovi??? To je trochu demagogie. A i kdyby se s ním nesnášeli, tak se dá všechno řešit jinak než nakonec že odejdou po skončení smlouvy. A to řešení je věcí vedení (a samo i Beránka). Jen mě zaráží kritika konstattování, že vše při starém - pokud se týká vedení a řízení, tak ano!! Jmenované fce lze měnit hned. Volené na valné hromadě. Ovšem v představenstvu existuje odstoupení z funkce a předpokládám, že stále platí i možnost "kooptace" až 1/3 členů představenstvem do doby valné hromady. Tak asi nic tolik nehoří, že se nečiní. A Valná hromada, kterou plánují na léto (tuším červen?). No to je rychlost, když mají přijít důležité změny ve vedení a kapitalizace pohledávek Enicu (podle mě jeden ze zásadních požadavků investorů do stadionu před tím než do toho daj prachy!) A stejně tak cena - Enic prostě chce svoje prašule zpět. Ale taky s prodejem nejspíš čeká, že po dostavbě bude mít vyšší cenu než teď (a proto "dává" takovou vysokou sumu) - ovšem až postavení stadionu ukáže, zda projekt generuje tolik co projektují nebo míň.Pak teprve bude reálné očekávat jednání o prodeji podílu Enicu (aspoň podle mě). Takže ochraňuj Slávii pan Bůh :o))

          • Re: Hele Sokratesi

            (host)     před 19 lety 24.01.2005 15:04 |  
            0 0

            Víš, nechci se pouštět do nějaké demagogie. Vím co vím. To, co píšeš o požadavcích investora a další věci kapitalizace pohledávek a účelu (tedy vyšší cena po dostavbě stadionu), to už jsme psali s Markusem a dalšími v jiných diskusích. Já s Tebou souhlasím v tom, že co se týká záležitostí funkčnosti práv.osoby Slavia Praha Fotbal, jsou tu možnosti a ty je i uvádíš. Vem to z pohledu, že v tom budeš mít peníze Ty, tak mi neříkej, že bys nejednal jinak. Ale Leška dělá chybu podle mě v tom, že dost razantně nevystoupil proti těm smlouvám s hráči a ty měl na svědomí hlavně Beránek, protože nebyl tím, kdo by uplatnil tu pohyblivou složku. Cipro byl jiný kofr a to nejsem žádný staromilec. Uvidíme co nám řekne Leška za chvilku z On - line, a pak můžem debatovat dál. Ti 3 hráči utekli, protože vůbec nedostali šanci (asi nebyli z té správné staje víš). Leška a to Ti potvrdí i jiní, trenérům do hráčů vůbec nemluvil, sehnal hráče pokud mohl, ale do sestavy a trénování nemluvil. On mohl ovlivnit jiné věci a tam je jeho chyba, takže ne vše při starém si přeji já. Opravdu to asi chce rozdělit správu věcí do oblasti výstavby a investic okolo stadionu, zajištění rozpočtu - může být ing.Leška - a do sportovní a výkonnostní, včetně hráčských záležitostí někdo přímo z ENIC jako prokurista nebo něco podobného. Jasná pravidla - za výkon odměna - jinak vymalováno.

            Stačí to tak. Sokrates