Názory

Návštěva Matthewa Collecotta v Praze očima Garyho

Nikdy jsem nechápal, jak dokáží majitelé Liverpoolu tak dlouho trpět na lavičce Gerarda Houlliera nebo jak může Sir Alex Ferguson vydržet v Manchesteru United od roku 1986. Po návštěvě Matthewa Collecotta v Praze jsem ledacos pochopil. Jaká je to zpráva pro Slavii?

Pro pana Lešku jistě povzbuzující. Pro klub již méně. To i přes to, že pánové z ENICu mají správný recept na současnou situaci ve Slavii. Prvním správným krokem je změna představenstva. Hlavní chybou Slavie je, že o všem podstatném rozhoduje pouze pan ing. Leška. Zdá se, že si k sobě vybírá pouze loajální nikoliv schopné lidi.
 
Jediným členem představenstva, který se aktivně zapojuje do dění ve Slavii je pan Ivan Chadima. Pánové Smetana a Ondříček jsou vzhledem ke svému věku nepoužitelnými členy představenstva a je nutné je okamžitě vyměnit lidmi stejného ražení jako je pan Křetínský. Pan Huptych zde zastupuje SK Slavii a tudíž do chodu klubu nemá co mluvit. Pan profesor Daňhel je jistě uznávaným teoretikem ekonomie, ale také by neměl patřit do užšího vedení. Ing. Jan Struž je uznávanou osobností v bankovní sféře, dlouhou dobu ředitelem ING Bank. Je velká škoda, že takováto osobnost nezískala ve Slavii větší vliv.
 
Další takovou osobou kterou pan Leška nenechal vyniknout je Tomáš Rosen. O tomto člověku se mluví v souvislosti s majitelem Travel Servisu Romanem Vikou a majitelem čedoku panem Šimáněm. Ten raději odešel s bývalými slávisty do Mladé Boleslavi. Dalším členem představenstva je Michal Lobkowicz. Zde nejspíše hraje roli Leškova láska k bývalým členům KDS. Tento bývalý ministr obrany by mohl být dobrý lobista ve vládních kruzích. Bohužel se zdá, že svými politickými přestupy KDS - ODS - US jeho politická kariéra kopíruje tu Pavla Kuky a blíží se konec jeho kariéry. Vyřešit tuto situace může jen vstup schopných lidí, kteří dovedou panu ing.Leškovi oponovat. Ale mám pocit, že pan Leška opět přivede pár staříků bez tahu na branku.
 
Druhá, velmi zajímavá věta je - "klub musí být konkurenceschopný. Obecně mohu říct, že vyžadujeme od celé Slavie, mužstva i managementu, víc výsledků." Již v rove 1999 pan Leška vyhlásil boj o diváka. Za hlavní úkol si dal navýšení zisků spojených s diváky z tehdejších pěti procent rozpočtu. V roce 2003 pan Jiří Vrba vzdává boj o diváky legendární větou. „Teď je řada na divácích.“
 
V roce 1999 dal pan Leška také nahlédnout do účetnictví Slavie. Tenkrát prohlásil: „Výnosy z prodeje reklam, televizních práv a dalších sponzorských aktivit činí 75 milionů.“ V roce 2004 se marketingovému oddělení podaří získat něco kolem 60 milionů. Ani to nevede k odvolání odpovědných lidí za tento úsek.
 
Trn z paty v položkách výnosů panu Leškovi vždy vytrhl sportovní úsek, který dokázal vyprodukovat hráče, o které byl zájem v zahraničí a poté je prodat. Je velmi zajímavé, že nejlepší období Slavie je spojováno s osobnostmi ve funkci sportovního ředitele. A? už to byl pan Šeterle nebo Beránek . Pan Beránek dokázal v posledním roce své působnosti přinést klubu na přestupech 50 milionů korun zisku! Roční působení pana Csaplára přineslo 10 milionů mínus. A tato negativní bilance se bude díky přestupové politice nadále prohlubovat. Jelikož se při sporu s takovými osobnostmi jako byl pan Beránek nebo Šeterle ENIC postavil na stranu ing. Lešky.
 
Dají se očekávat brzké změny ve sportovním úseku. Očekávám, že pokud ENIC přislíbí nějaké finanční prostředky na přestupy, vymění pana Csaplára pan Jarolím. Co tedy s panem Leškou? Myslím, že by se měl nadále angažovat v otázkách výstavby stadionu. Možná by mohl výrazněji promluvit do projektu vzniku Asociace profesionálních klubů, kteří by si prvoligovou soutěž řídili nezávisle na svazu. Bohužel manipulační prostor pana Lešky na klubové úrovni je již téměř vyčerpán. Nedokáži si představit návrat pana Beránek nebo někoho dalšího z lidí, kteří by mohli pozvednout Slavii. Šanci na změnu má ve svých rukou představenstvo. V dřívějších dobách v něm seděli lidé, kteří nešli vždy na ruku panu Leškovi. Jejich úkolem je zavést ve sportovním úseku Slavie anglický styl vedení a najít schopného manažera-trenéra v jedné osobě. Pokud se tak nestane, nečeká příznivce nic jiného než krev,pot ,slzy a spousty času.

Komentáře (19)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Návštěva Matthewa Collecotta v Praze očima Garyho

    (host)     před 19 lety 23.01.2005 21:24 |  
    0 0

    Souhlasím s autorem, pokud bude ve vedení pan ing. Leška, bude Slavie pořád tam kde je.

  2. Re: Návštěva Matthewa Collecotta v Praze očima Garyho

    Serf     před 19 lety 23.01.2005 21:34 |  
    0 0

    Skvely clanek! Dale neni co dodat.

  3. Re: Návštěva Matthewa Collecotta v Praze očima Garyho

    (host)     před 19 lety 23.01.2005 21:37 |  
    0 0

    Co k tomu říct?
    1)Představenstvo a.s. se volí na valné hromadě akcionářů.Jelikož Leška je jen drobný akcionář, tak nemůže sám volbu významně ovlivnit.Někdo by mohl argumentovat Leškovými kontakty s ENICem, ale podle mě chce ENIC skutečně provést změny, a hlasvně dosadit do představenstva svého člověka přímo z Londýna.
    2)Beránek byl bezesporu vynikající trenér, ale nesmíme zapomenout, že krátkém časovém horizontu po jeho nástupu vedení investovalo do kádru cca 60 mil. Kč! Co přebíral Csaplár?Tým skoro v troskách.Csaplárovi věřím a myslím si, že se mu v průběhu podzimu podařilo vybudovat velmi silný tým(možná vůbec nejsilnější v lize).Navíc to zatím vypadá, že nikdo neodejde a tým je nažhavený na boj o ligu mistrů.
    Konrad

  4. Re: Návštěva Matthewa Collecotta v Praze očima Garyho

    kuczik     před 19 lety 23.01.2005 23:10 |  
    0 0

    super článek...naprosto souhlasim...

  5. Re: Návštěva Matthewa Collecotta v Praze očima Garyho

    Collins     před 19 lety 24.01.2005 00:18 |  
    0 0

    Prosimte Gary,neobhajuj uz Beranka.Jestlize tve informace jsou jinak celkem dobre,tak v nem se obrovsky mylis.Ten Slavii uskodil jako malokdo,driv jsem ho mel rad a rikal jsem si jakej je to konecne odbornik,jenze pak jsem poznal pravdu.On muzstvo uplne rozlozil a rozhadal.Protezoval loajalni na ukor schopnych a z tech odchodu ze Slavie mel hroznou skvaru pro sebe.

    • Re: Návštěva Matthewa Collecotta v Praze očima Garyho

      (host)     před 19 lety 24.01.2005 00:44 |  
      0 0

      Drahý Collinsi, já neobhajuji pana Beránka. Napsal jsem ,že největší sportovní úspěchy Slávia zažila v době kdy byl sportovním ředitelem pan Šeterle, Beránek a zapomněl jsem ještě na Cipra.
      Jinak naprosto nesouhlasím s tím ,že pan Beránek mužstvo rozhádal. Naopak, v té době odešel Petrouš, Dostálek a pan Beránek měl být ještě důslednější a rozloučit se s Kukou a černým.
      Dále pochybuji ,že by rozhodoval o ceně hráčů a dohadoval jejich prodej.
      gary

      • Re: Návštěva Matthewa Collecotta v Praze očima Garyho

        (host)     před 19 lety 24.01.2005 01:42 |  
        0 0

        Nemohu říct, že bych viděl dovnitř klubu, ale pravdou je, že dát vedle sebe údaje o tom, že Beránek vydělal padesát milionů a Czaplár deset prodělal je dost ujetý. Byla naprosto jiná situace a koneckonců je jenom první rok jeho činnosti v klubu. Za koho přišel fořt a co předvádí? Koloušek stál méně a každý musí vidět jeho přínos. Kdyby neměl životní problémy se zákeřnou nemocí, tak by mužstvo bylo taky někde jinde. Jaké další drahé přestupy pan Czaplár udělal? Holeňák? Běžný nákup. Vlček a Zbončák? Za ty dva jsme dali nejspíš míň, než za nákup Slámy z jihlavy. Beránek rozhodně uměl pracovat s mladíky, ale za jeho působení bylo mužstvo skutečně méně kompaktní než teď. V tom počtu mladých hráču co nakoupil, se občas našli skutečné individuality, které táhli tým, např. Vachoušek a Skácel. Jenže na ně padly i další špatné nákupy... a navíc pořád hrál tragickej došek. Občas to vypadalo, jako by hrál spíš dorost, né že by to bylo obecně špatně, ale slávie nemá čas si tři roky vychovávat novou generaci hráčů. Jsme přeci jen Slávie a musíme hrát nahoře

        taximan

        • Re: Návštěva Matthewa Collecotta v Praze očima Garyho

          (host)     před 19 lety 24.01.2005 23:07 |  
          0 0

          Přesně tak! Buď bude Slavia farma mladých hráčů nebo to bude klub s těmi nejvyššími cíli a podle toho bude vypadat i složení kádru, tedy z těch nejlepších hráčů a né znenadějnějších. Beránek mi už přišel tím mládím posedlý, na zápase Slavie už jsem si pomalu připadal jako na zápase dorostu. U mně má pan Csaplár 100% podporu.
          Sešívaný

        • Re: Návštěva Matthewa Collecotta v Praze očima Garyho

          gary     před 19 lety 25.01.2005 00:15 |  
          0 0

          Nechme Beránka Beránkem a pana Csaplára dokončit sezonu. Pokud skončí do druhého místa omlouvám se mu a přesvědčil mne o své pravdě .Pokud skončí hůře ..........

      • Re: Návštěva Matthewa Collecotta v Praze očima Garyho

        (host)     před 19 lety 24.01.2005 08:46 |  
        0 0

        Gary ani jako pravděpodobně bývalý člen představenstva nemáš pravdu, Beránek svou neskutečnou ješitností vše dost poničil.

  6. Re: Návštěva Matthewa Collecotta v Praze očima Garyho

    (host)     před 19 lety 24.01.2005 06:27 |  
    0 0

    Elita zase boduje,naprosto trefné a výstižné..Boo

  7. Re: Návštěva Matthewa Collecotta v Praze očima Garyho

    (host)     před 19 lety 24.01.2005 08:19 |  
    0 0

    Nechci zbytečně "rejpat", ale nebyl v minulosti právě gary tím, kdo Ing. Lešku za všech okolností obhajoval?? Z tohoto článku mi to tak nepřijde. Pokud se pletu (což si nemyslím), tak se předem omlouvám... Jinak s článkem více méně souhlasím, až na představu návratu pana Beránka.
    Thomas

    • Re: Návštěva Matthewa Collecotta v Praze očima Garyho

      gary     před 19 lety 25.01.2005 00:12 |  
      0 0

      Tak až na pár slov máš pravdu. A také se za to nestydím .Ale stejně nadšený jsem byl i z příchodu pana Csaplára a dnes mu nedám vydechnout. Velmi kritický jsem byl k panu Beránkovi a ted mu skládám omluvy.
      Nesouhlasím se slovy ZA VŠECH OKOLNOSTÍ . Naopak jsem patřil k největším kritikům pana Lešky. Moje kritika však byla vždy adresná a přesně mířená.
      Nikdy jsem se nenechal strhnout davem k pokřiku Leško ven !!! v době , kdy byl druhým nejúspěšnějším ředitelem fotbalového klubu v čechách.
      Co jsem mu měl v té době vyčítat ?? Že dokázal vytvořit hráčům nadstandardní platové podmínky ?? Nebo, že dokázal přesvědčit majitele , aby každým rokem investovali do klubu obrovské sumy na přestupy ?? Nebo jsem na něj měl plivat kvůli stadionu, když vím, jak náročné bylo získat povolení k výstavbě ??
      Dnes mám ale pocit, že pan Leška ztratil drive k tomu někam Slávii posunout.

  8. Re: Návštěva Matthewa Collecotta v Praze očima Garyho

    (host)     před 19 lety 24.01.2005 10:15 |  
    0 0

    Více méně s tim souhlasim, ale je třeba říct, že nemůžeme vyčítat Csaplárovy to, že neprodal žádnýho hráče, protože tým přebíral, řekněme to narovinu ve sračkách, to co s ním dokázal je úspěch a já mu důvěřuji, že úspěch přijde. Ještě bych jen rád řekl, že vinu a finanční situaci slavie, máme částečně i mi diváci, protože 2000 diváků na zápas je málo a ze vstupnýho se vyberou jen "drobný". Když nás bude chodit na Strahov alespoň 7000 tak to bude lepší. Nejvíce mě štvou ti, kteří pořád remcají, že nepůjdou dokud nebude EDEN, dokud tam bude Leška, to jsou jen výmluvy, jsou prostě líní, kdyby byly opravdu slavisti tak chodí na Strahov. Teď nemám na mysli ty, kteří to mají daleko a nestíhájí, ale pokud nezačneme pomáhat i mi tím, že začneme chodit tak to bude pořád špatné. Klub jakým je Slaiva si zalouží, aby na ni chodilo hodně lidí a ne nějakých 2000, které chodí na druhou ligu.

  9. Re: Návštěva Matthewa Collecotta v Praze očima Garyho

    bojler     před 19 lety 24.01.2005 20:01 |  
    0 0

    zase sou tam namichany hrusky s jabkama, zase jsou nektere dobre myslenky znehodnoceny jinymi, ale v ramci moznosti autora je to ok

  10. Re: Návštěva Matthewa Collecotta v Praze očima Garyho

    lucky-pilda     před 19 lety 24.01.2005 20:52 |  
    0 0

    Tak 1. - Leška není žádným absolutistickým panovníkem, který by mohl za všechno (viz. on-line rozhovor s Leškou na ofic. stránkách). Stejně jako prezident čR nemůže dělat, co se mu zlíbí. Naprosto souhlasím s jeho komentářem, že se za ním někteří lidé z managementu schovávají. Je taky mnohem jednodušší skandovat na stadionech bez rozmyslu "Leška ven!" než si dát tu práci a celou věčnost se hrabat v rozborech skutečností, kde by se člověk dozvěděl, že nic neni černobílé.
    2. Že nejsou peníze? Těch je teď obecně málo, a pokles příjmů od sponzorů souvisí mj. s celkovou recesí ve fotbale, image českého fotbalu jako takového a neuskutečněným snem - LM, kterou jsme několikrát nedokázali vybojovat, přestože jsme na to tým měli téměř vždy dostatečně silný, za což Leška taky nemůže, protože na tom hřišti opravdu nebyl. Oni hráči brečí, že chudáci nedostávají peníze, ale položili si otázku, jestli udělali vše pro to, aby si je zasloužili? Naopak - trapným výkonem v poháru dokázali, že většina z nich by měla spíš Slavii platit za to, že tam může hrát. Stačilo jen postoupit do skupiny UEFA a věřím tomu, že na jaře by Leškovu rezignaci požadovala už jen partička křiklounů...

    • Re: Návštěva Matthewa Collecotta v Praze očima Garyho

      bojler     před 19 lety 25.01.2005 16:05 |  
      0 0

      1000 procent souhlasu

    • Re: Návštěva Matthewa Collecotta v Praze očima Garyho

      (host)     před 19 lety 27.01.2005 02:11 |  
      0 0

      V podstatě samé omyly. Z rozhovoru s panem Leškou na oficiálním webu vyplývá jenom to, že je to asi nejschopnější manipulátor veřejného mínění u nás. Tak perfektně složený výběr otáze, klobouk dolů. Zase to na nějaký čas pár lidí přesvědčí. Možná, že by se měl věnovat této činnosti a konečně nechat řízení fotbalu, což mu evidentně nejde.

      Leška na hřišti v okamžicích, kdy jsme vypadávali v předkole LM nebo vloni noého poháru UEFA opravdu nebyl. Ale to torzo mužstva, které bylo vytvořeno hlavně jeho schopnostem a politice ano. Kromě roku 2003, vždycky, když byla šance postoupit, tak mužstvo nechal výrazně oslabit. Nebo snad rozprodej v roce 1996, odchod Pavla Horvátha bez náhrady v roce 2000 a odchod Iva Ulicha bez náhrady v roce 2001 nebyly ranou do vazu? A ten kádr, co jsme měli na začátku letošní sezony. A ta skvělá příprava v domácích podmínkách a ostré testy s mužstvy jako jsou Blšany nebo Mladá Boleslav!! To bylo na druhou ligu, ne na pohár UEFA. Jak to, že má pan Leška ještě tu drzost potom vykládat, že mužstvo nepostoupilo a proto se stalo to a to. Kopčem

      • Re: Návštěva Matthewa Collecotta v Praze očima Garyho

        lucky-pilda     před 19 lety 29.01.2005 14:04 |  
        0 0

        Neustále ti uniká (kromě toho, jak funguje akciová společnost obecně) to, že v drtivý většině případů měli na kvalifikování do LM i náhradníci, a přesto nedokázali postoupit ani v nejsilnější sestavě ...