Názory

Jak je to s kapitalizací

Na oficiálním webu jsem zaregistroval několik příspěvatelů, kterým nebyl zcela jasný proces "kapitalizace" pohledávek Enicu, který byl v článku o konání VH nepochopitelně úsporně shrnut ve dvou větách, což mě přivedlo k napsání tohoto článku. Současně podotýkám, že společnost Enic v lásce právě nechovám a tudíž ji dále označuji za éNIC, což podle mne přiléhavě sedí na její vroucí vztah ke Slavii.

Pro zjednodušení proces popíši v bodech:
1. éNIC je většinovým vlastníkem SKS a.s. Vlastní 1080 ks akcií s jmenovitou hodnotou 20 000 Kč a má tak cca 96,5 % hlasovacích práv (=vlastní 96,5 % všech akcií SKS a.s.), zbylých cca 3,5 % mají drobní acionáři 

2. Základní kapitál = peněžní vyjádření souhrnu peněžitých i nepeněžitých vkladů všech společníků do základního kapitálu společnosti. Základní kapitál SKS,a.s. je 22.4 mil. Kč, éNIC do základního kapitálu SKS a.s. vložil 21.6 mil Kč, což je oněch výše zmíněných 96,5 % akcií.

3. SKS a.s. jako společnost nebyla schopna samostatně hospodařit, bylo nutno její provoz dotovat a éNIC tak činil v průběhu let formou půjček = éNIC půjčoval peníze SKS a.s. 

4. SKS a.s., většinově vlastněna éNICem dluží éNICu cca.400 mil. Kč a nemá, z čeho je mateřskému éNICu vrátí (jednoduše nemá zrovna po ruce cca. 400 mil. Kč) 

5. SKS a.s. problém vyřeší tím, že upíše akcie v jmenovité hodnotě rovnající se dluhu u éNICu, tedy cca 400 mil. Kč. Upíše akcie = vydá nové akcie, pro laiky - něco jako kdyby stát natiskl nové bankovky k těm stávajícím. 

6. SKS, a.s. vymění nové akcie (=upsané akcie) v jmenovité hodnotě cca 400 mil. Kč s éNICem za jeho pohledávku cca. 400 mil. Kč, tedy Slavia dá éNICu akcie a éNIC smaže dluh (hodnota nových akcií a dluhu u éNICu se rovnají). 

7. Tím, že SKS a.s. vydá nové akcie a ty vymění s éNICem za „smazání dluhu“ automaticky dojde ke zvýšení základního jmění SKS a.s. – Základní jmění bylo doteď 22,4mil Kč, což je pro zjednodušení (aby to bylo lépe pochopitelné, by? následující čísla jsou příkladná) dejme tomu 100 akcií, z čehož jich má éNIC 96,5. Slavia upíše (=vyrobí nové) 3000 akcií v hodnotě 400mil. a ty „dá“ éNICu. éNIC tak má 96,5 + 3000 akcií = 3096.5 kusů akcií, které mají dohromady hodnotu 421,6 mil. Kč. Základní kapitál SKS tak nyní číní 422,4 mil Kč, z čehož éNIC má 421.6 mil. Kč a drobní akcionáři 800 000 Kč (někdejší základní kapitál 22,4 mil. Kč – 21,6 mil. Kč, které patřily éNICu = 800 000 Kč).

Základní kapitál neznamená, že SKS teď má 422,4 mil. Kč, ale že všechny akcie, které vydala, mají takovou cenu, což ovšem neznamená, že by je někdo za takovou cenu koupil. Základní kapitál, jak jsem již dříve napsal, je soubor peněžitých vkladů do společnosti, celkově tedy do ní bylo za léta vloženo cca 422,4 mil. Kč. 

8. Význam toho všeho: éNIC posílil své vlastnictví, jeho současný podíl ve Slavii překračuje 99,9 % a drobní akcionáři ostrouhali (by? již před úpisem díky svému minoritnímu vlivu nemohli nic ovlivnit). éNIC tak až bude prodávat SKS, bude chtít minimálně 422,4 milionů, což bude hodnota základního jmění. Ty mu pochopitelně nikdo nedá a bude muset slevit, ale je to výborná vyjednávací pozice. K smazání dluhů úpisem ovšem mělo dojít rozhodně dříve a éNIC tím způsobil SKS značné potíže. Zároveň se éNICu podařilo perfektně vyjádřit objem finančních prostředků, které do SKS investoval.

Komentáře (7)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Jak je to s kapitalizací

    bojler     před 19 lety 27.02.2005 17:57 |  
    0 0

    pekne sepsane.

    • Re: Jak je to s kapitalizací

      (host)     před 19 lety 27.02.2005 19:23 |  
      0 0

      Musím uznat, že je to pěkně a pochopitelně sepsané. Tleskám. Akorát to ukrutně vtipné "éNIC" mi přijde poněkud dětsky přitroublé až debilní. ENICu můžeme vyčítat ledacos, ale to, že sem nasypou 400 milošů a prostě to navždy odepíšou, si podle mě zasluhuje poněkud méně vtipnou úpravu jejich jména.

      • Re: Jak je to s kapitalizací

        (host)     před 19 lety 28.02.2005 10:25 |  
        0 0

        Přitroublé to bezesporu je,ale myslím, že si tuto svou libůstku vzhledem k přitroublým majitelům mohu směle dovolit.

  2. Re: Jak je to s kapitalizací

    fiki     před 19 lety 27.02.2005 22:22 |  
    0 0

    V uvedeném komentáři je sice podrobně popsán proces kapitalïzace pohledávky INIC za SKS, a.s., ale obsahuje několik omylů a bohužel v něm chybí to podstatné. A sice, proč se vlastně celý proces kapitalizace prováděl.

    Základním omylem je názor, že vše probíhá za účelem zvýšit podíl ENIC na základním kapitálu SKS, a.s. Z hlediska vykonávání akcionářských práv je úplně jedno, jestli ENIC vlastní 96,5% nebo 99 % akcií. Společnost ovládádá beze zbytku v obou případech.

    Celá operace navýšení základního kapitálu SKS, a.s. společností ENIC 400 mil. Kč, a jeho splacení započtením pohledávky ENIC za SKS, a.s. ve stejné výši, má totiž význam pouze jako účetní operace, a jejím cílem je vylepšit ekonomické výsledky SKS, a.s.

    SKS, a.s. totiž měla jeden zásadní problém. Vysoké půjčky od ENIC způsobily výrazný nárůst položky cizí zdroje, a zrcadlově způsobily snížení vlastního kapitálu ( a to patrně až na zápornou hodnotu ). Vlastní kapitál je položka, která vypovídá, jak velký je skutečný majetek SKS, a.s. - (protože do něj se půjčky nepočítají), a v případě SKS, a.s. zjiš?ujeme, že ten majetek vlastně není žádný.

    Tento stav má dva zásadní problémy:
    - žádná banka takovéto společnosti nedá úvěr
    - výrazné zvýšení nebezpečí vyhlášení konkurzu

    Oprace s navýšením základního kapitálu tento problém částečně řeší. ENIC se vzdává své půjčky, nemůže ji chtít po SKS, a.s. splatit. O 400 mil. Kč se tak snižují cizí zdroje, a o stejných 400 mil. Kč se zvyšuje nejen základní kapitál ( který o ničem podstatném nevypovídá ) ale i vlastní kapitál. A ten je podstatný, tj. majetek SKS, a.s. se zvyšuje o 400 mil. Kč.
    A mění se i celá ekonomická rozvaha. SKS, a.s. se částečně ekonomicky ozdravuje, a je pro ni určitě jednodušší získat chybějící prostředky na výstavbu stadionu, popř. získat zájemce který koupí od ENIC třeba jen část akcií, a přinese potřebné chybějící zdroje. To bylo podle mého názoru hlavním cílem celé kapitalizace.

    • Re: Jak je to s kapitalizací

      lucky-pilda     před 19 lety 01.03.2005 00:04 |  
      0 0

      Díky za ještě jasnější vysvětlení. Sice jsem to měl před rokem jako maturitní téma, ale víš, jak to chodí ((:

  3. Re: Jak je to s kapitalizací

    (host)     před 19 lety 28.02.2005 10:45 |  
    0 0

    Ahoj fiki, moje manželka má babičku, kterou takto přezdíváme, a tak sem pojal podezření, že to píše ona :), nicméně vážně: Základním omylem není názor, že vše probíhá za účelem zvýšení majetkového podílu londýnských ekonomů, protože takový názor tu vůbec není. "Kapitalizace" pochopitelně proběhla za účelem oddlužení Slavie, což bylo jejím cílem a v jejím důsledku došlo k posílení vlastnického podílu éNICu. Fakt, že londýňané ovládají SKS bezezbytku před i po kapitalizaci, jasně vyplývá z odstavce 8, kde to i uvádím. K základnímu kapitálu: základní kapitál byl 22.4, závazky přesahovaly 400 mil a tudíž bylo čisté jmění přibližně -380 mil. Se zbytkem tvého příspěvku se nedá, než souhlasit. Zdravím, Raz.

  4. Re: Jak je to s kapitalizací

    honzah (přítel SN)     před 19 lety 12.03.2005 21:01 |  
    0 0

    Dík za sepsání faktů o těchto změnách, zdá se, že jsem to už dříve chápal správně, a teď jsou mé myšlenky potvrzeny. Ale domnívám se, že reálná prodejní cena by měla být vytvořena na základu:
    P = ZM - (DH + DOP) ; kde P-cena, ZM-zákl. jm., DH - dluhy hráčům, DOP - dluhy obchodním partnerům. Samozřejmě si musíme uvědomit, že Enic bude chtít vydělat nějaký rabat (brzy ho ovšem tato chu? zajde) a navíc do společnosti vstupoval v době, kdy měla pětinásobné základní jmění, což může trochu posunout tyto kalkulace. Každopádně kvituji s povděkem, že došlo k určitému zprůhlednění finančních záležitostí.