Názory

Pravda o Slavii

Chcete znát pravdu o Slavii bez příkras? Poodkrýt roušku tajemství hospodaření Slavie, do které je vedením zahalována? Chcete poznat komplexní náhled na naši milovanou Slavii? Pokud jste se nechali zlákat touto veskrze bulvární upoutávkou, čtěte dál. Slibuji, že od tohoto místa ustupuje sranda stranou a následuje tvrdá realita.

Úvodní informace

SK SLAVIA PRAHA – fotbal a.s., jak již z názvu plyne, je akciovou společností, jejímž předmětem činnosti je:
- zprostředkovatelská činnost v oblasti sportu
- reklamní činnost a marketing
- organizování sportovních soutěží
- realitní činnost
- vydavatelské a nakladatelské činnosti
- provozování tělovýchovných a sportovních zařízení sloužících k regeneraci a rekondici

SK SLAVIA PRAHA – fotbal a.s.byla zapsána do obchodního rejstříku Městského soudu v Praze dne 22.11.1995. Její základní kapitál byl rozhodnutím valné hromady ze dne 28.2.1998 snížen z hodnoty 112 mil. Kč na stále ještě současných (aktuální zvýšení základního kapitálu nebylo dosud zapsáno v obchodním rejstříku) 22,4 mil. Kč, a to formou snížení jmenovité hodnoty všech akcií na jednu pětinu vyznačením nové jmenovité hodnoty na akciích. Důvodem tohoto snížení byla tehdejší finanční situace společnosti, která potřebovala získat další finanční prostředky navýšením základního kapitálu. K tomu bylo nutné pobídnout akcionáře tím, že před následným zvýšením základního kapitálu (odhlasováno před necelým měsícem na valné hromadě – 24.2.2005) bude provedeno snížení základního kapitálu.

Informace lze nalézt na justice.cz, přesněji zde, pozn. redakce


Hospodaření společnosti

SK SLAVIA PRAHA je dlouhodobě ztrátovou společností. Vzhledem ke sportovním a manažerským selháním se ocitla v nezáviděníhodné situaci. Její závazky přesáhly na začátku roku 2005 částku půl miliardy korun a stále rostly, například i díky aktuální neschopnosti splatit fotbalovému klubu Slovan Liberec včas doplatek sedm miliónů korun z celkové pořizovací ceny 19 miliónů korun za hráče Václava Kolouška, což vedlo ke smluvní pokutě ve výši 5 750 000 Kč, která stále není uhrazena a SLAVIA tak má díky ní z rozhodnutí čMFS pozastaveny přestupy směrem do klubu. Následné informace jsem čerpal z účetní závěrky společnosti k 30. červnu 2004. 

SK SLAVIA PRAHA, jak již jsem zmínil, má závazky ve výši přes půl miliardy korun, z čehož hlavní podíl tvoří závazky vůči svému majoritnímu akcionáři anglickému ENICu, a to ve výši přibližně 400 miliónů korun. Vlastní kapitál společnosti je mínus 374 miliónů. Aktiva meziročně poklesla o více než 100 miliónů, a to konkrétně z 269 miliónů na 155 miliónů, příjmy za poslední rok činily pouhých 54 miliónů, a to při hrozivé ztrátě 96 miliónů za loňský rok. Kumulovaná ztráta z předchozích let činila přibližně 302 miliónů korun, což s loňskou ztrátou dává už 400 miliónů korun. Těchto cca 400 miliónů korun dluží SK SLAVIA PRAHA ENICu jakožto svému majoritnímu akcionáři a ten se společně se SLAVIÍ rozhodl situaci řešit započtením své pohledávky vůči úpisu nových akcií SLAVIE. 


Kapitalizace pohledávky

1. ENIC je většinovým vlastníkem SK SLAVIA PRAHA – fotbal a.s. (dále jen SKS, a.s.): vlastní 1080 kusů akcií s jmenovitou hodnotou 20 000 Kč a má tak cca 96,5 % hlasovacích práv (= vlastní 96,5 % všech akcií SKS, a.s.). Zbylých cca 3,5 % vlastní drobní akcionáři, kteří mají celkově 4 000 akcií na jméno ve jmenovité hodnotě 200 Kč.
2. Základní kapitál je v obchodním zákoníku v §58 definován obecně jako peněžní vyjádření souhrnu peněžitých i nepeněžitých vkladů všech společníků do základního kapitálu společnosti. U akciové společnosti je kapitál dle §154 odst.1 téhož zákona rozvržen na určitý počet akcií o určité jmenovité hodnotě. Základní kapitál SKS, a.s. byl rozvržen na 5 080 kusů akcií, což představovalo hodnotu 22,4 miliónů korun. ENIC se na základním kapitálu SKS, a.s. podílí částkou 21,6 miliónů korun, což je oněch výše zmíněných 96,5 % všech akcií.
3. SKS, a.s. jako společnost nebyla schopna samostatně hospodařit, bylo nutno její provoz dotovat a majoritní akcionář ENIC tak činil v průběhu let formou půjček.
4. SKS , a.s. většinově vlastněná ENICem dluží svému majoritnímu akcionáři cca 400 miliónů korun a nemá z čeho je vrátit.
5. SKS , a.s. věc řeší tím, že upíše akcie ve jmenovité hodnotě rovnající se pohledávce ENICu, tedy cca 400 mil. Kč. Dojde tedy k započtení pohledávky, když emisní kurs upsaných akcií bude splacen výhradně započtením peněžité pohledávky vůči SKS, a.s.
6. Tím, že SKS, a.s. upíše nové akcie a ty se stanou společně s pohledávkou ENICu předmětem započtení, automaticky dojde ke zvýšení základního kapitálu SKS, a.s.ve smyslu §203 odst.1 ObchZ. Zde se dostávám k problematickému bodu tohoto článku, nebo? díky chybějícímu zápisu v obchodním rejstříku stále nemám údaj o počtu nově upsaných akcií, ani o jejich jmenovité hodnotě. Je však zřejmé, že celková hodnota upsaných akcií se bude rovnat pohledávce ENICu, tedy cca 400 miliónů korun. Dojde tak k navýšení základního kapitálu z nynějších 22,4 miliónů korun (21,6 miliónů je vklad ENICu, 800 000 drobných akcionářů) na cca 422,4 miliónů korun. (Pro laiky: Úpis akcií = vydání nových akcií. Základní kapitál ve výši 422,4 mil. neznamená, že má SLAVIA tolik peněz, že je má třeba někde na účtu, ale znamená to, že všechny její akcie mají takovou hodnotu, což ovšem neznamená, že by je za takovou cenu někdo koupil. Příklad: SLAVIA vydá (emituje) akcii ve jmenovité hodnotě 1000 Kč, ale někdo si jí koupí jen za 700 Kč, protože tato akcie nemá reálně takovou cenu. Tento proces jsem se na těchto stránkách již jednou pokusil vysvětlit pro nejširší veřejnost za pomoci laických a zjednodušujících metod)
7. Významem této operace je fakt, že SLAVIE bude významně, by? ne zdaleka zcela, oddlužena. Stále má však závazky vůči ostatním subjektům (fotbalové kluby, stavební subjekty, dopravní společnosti atd.) ve výši přesahující 100 miliónů korun. ENIC posílil své vlastnictví, v současnosti má přes 99,9 % hlasovací práv. Zároveň efektivně vyjádřil objem svých finančních investic do SKS, a.s., což je výhodné zejména pro vyjednávání s potencionálním zájemcem o koupi SLAVIE, a to při stanovování kupní ceny. ENIC však již několikráte deklaroval, že SLAVII prodat nehodlá. Kapitalizace této pohledávky je tak v první řadě nutným krokem k plánované výstavbě fotbalového stadiónu ve Vršovicích.


Stadión

Dlouhodobým proklamovaným záměrem ENICu je výstavba nového stadiónu ve vršovickém Edenu. Výstavbu však komplikuje hned několik faktorů. Výstavbu hned od počátku brzdily problémy s pozemky, které patřily státu. Za této situace se výstavba jevila jako nereálná. Až v roce 2003 došlo k převedení státních pozemků na Občanské sdružení SK SLAVIA PRAHA, se kterou má SK SLAVIA PRAHA-fotbal, a.s. uzavřenou smlouvu o pronájmu těchto pozemků na 99 let. Problém však je, že klub nemůže těmito pozemky ručit, jelikož mu nepatří. 29. dubna 2004 bylo vydáno nejdůležitější stavební povolení z celkových devíti, a to na vlastní stavbu stadiónu. Výstavbě tak již nyní brání „pouze“ nedořešené financování projektu. SLAVIA počítá s částkou lehce přesahující 1,2 miliardy korun potřebnou pro realizaci. Reálné odhady se však pohybují mezi 1,46 – 1,58 miliardy korun, přičemž však například stavební společnost METROSTAV požaduje za výstavbu stadiónu podle dokumentace 1,8 miliardy korun, na což SLAVIA nepřistoupila. Výsledkem déle než rok trvajícího jednání s bankovními ústavy je skutečnost, že se podařilo SLAVII vyjednat úvěr pro výstavbu stadiónu ve výši přesahující 800 miliónů korun (toto číslo se však opírá jen o vyjádření generálního ředitele Vladimíra Lešky). Banky ovšem nechtějí krýt výstavbu celou, požadují spoluúčast SLAVIE či jiného subjektu. SLAVIA tak usilovně hledá partnera pro tuto výstavbu, který by se tohoto projektu finančně účastnil, tedy investoval přibližně 400 miliónů korun. Pro tyto účely si nechala SLAVIA vypracovat nezávislý finanční audit životaschopnosti projektu a návratnosti investice u společností LINK LATTERS a JONES LANG LA SALLE. Závěry této studie jsou dle vedení SLAVIE povzbudivé. V pesimistickém pohledu se počítá s návratností celkové investice do 15 let, v optimistickém do 13 let. Problémem však je, že doba 15 let je z finančního hlediska poměrně dlouhá doba a případný investor bude tudíž požadovat po ENICu jako majoritnímu akcionáři SLAVIE určité záruky. Ty mohou být různé, kupříkladu podíl na financování, ručení za SLAVII v případě výpadku splátek úvěru, prohlášení, že po dobu trvání úvěru ENIC akcie SLAVIE neprodá nebo například dohoda o předkupním právu na akcie pro určitou osobu.

Samotná SLAVIA již do projektu výstavby nového stadiónu investovala přes 80 miliónů korun, v čemž je zahrnut vlastní projekt, dokumentace, stavební úpravy - zejména demolice starého stadiónu a výstavba kanalizační přeložky pod plochou stadiónu. Studie stadiónu počítá s tím, že třetinu z předpokládané souhrnné částky má zaplatit prodej více než 150 bytových jednotek, které budou vystavěny v samostatném obytném objektu za tribunou nového stadiónu. Jedna tato bytová jednotka bude k mání za přibližně tři milióny korun při současné ceně 38 000 korun za metr čtvereční. Taktéž se počítá s výstavbou 35 luxusních VIP boxů na stadiónu, za které je stanovena cena za pronájem ve výši 1 milión korun ročně a pronájmu kancelářských ploch v tribunách stadiónu. Dle auditu má být stadion schopen po dokončení generovat částku dosahující 100 milionů korun ročně. Posledním důležitým bodem v této věci je fakt, že účast na realizaci projektu nového stadiónu již přislíbila městská část Praha 10 a konečně, že SLAVIA má získat bankovní úvěr od blíže nespecifikovaného rakouského bankovního domu.


Rozpočet

V této části je nastíněn v zjednodušeném přehledu provozní rozpočet pro fotbalový ročník 2004/2005. Rozpočet SLAVIE pro tento, tedy aktuální ročník, je stanoven na očekávané výši 114 miliónů korun. Nejsou v něm zahrnuty investice do stadiónů a hráčů, které se účtují podrozvahově. Nákladové složky rozpočtu:
a) 1. platy a bonusy profesionálních hráčů = cca 50 mil. Kč
2. platy a bonusy realizačního týmu (trenéři, asistenti, maséři, lékaři) = 12,6 mil.Kč
3. náklady na soustředění, příspěvky na byty atd. = 2,5 mil. Kč

b) 1. B-tým = cca 4,5 mil. Kč
2. ženský tým = 0,5 mil. Kč
3. mládežnické týmy = 7,8 mil.Kč
4. domácí ligové zápasy = 3,7 mil. Kč
5. Pohár UEFA = 8,5 mil.Kč (z této částky bylo ušetřeno 6,5 mil.Kč, jelikož SLAVIA vypadla v předkole UEFY s Dynamem Tbilisi, přičemž tento dvojzápas vyšel na „pouhé“ 2 mil. Kč nákladů)
6. pronájmy sportoviš? dohromady (Strahov +Xaverov) cca 10 mil.Kč

c) 1. mzdové náklady na administrativu = 8,8 mil.Kč
2. energie = 2,7 mil. Kč
3. náklady na provoz vozového parku = cca 0,75 mil.Kč
4. opravy, údržba, public relations, právní služby, audity atd. = 4,5 mil.Kč

Dle vyjádření generálního ředitele se rozpočet v nákladové složce prakticky nemění narozdíl od složky výnosové. Pro tuto sezónu byly předpokládané výnosové složky rozpočtu:
1. příjmy ze vstupného = 4,2 mil.Kč
2. příjmy od STESu = 5,7 mil.Kč (STES = společnost zabývající se prodejem televizních práv pro Gambrinus ligu)
3. reklama a sponzoring = cca 40 mil.Kč
4. Předpokládaný výnos z prodeje televizních práv na Pohár UEFA české televizi se nerealizoval kvůli tomu, že SLAVIA v předkole nepřešla přes Tbilisi, a tím se nekvalifikovala do základní skupiny. Tento výnos měl dosahovat až 30 mil. Kč.


Hráčský materiál

Případný deficit vyplývající z nerovnosti mezi nákladovou a výnosovou složkou se má uhradit ze zisku z prodeje a nákupů hráčů, v krizových variantách je možnost garance ze strany akcionáře, který však v tuto chvíli upřednostňuje investice do přípravy projektu stadiónu. Též se počítá se splacením pohledávky Schalke vůči SLAVII ve výši přesahující 15 miliónů korun za několik let starý přestup hráče Trojana. SLAVIA má v současné době 21 profesionálních hráčů v A-týmu. Zde jsem se pokusil stanovit současnou tržní hodnotu jednotlivých hráčů A-týmu vzhledem k jejich možnosti prodeje.
Brankáři:
Matúš Kozáčik – 12 mil. Kč
Martin Slavík – 1,5 mil. Kč
Martin Samoel – 7 mil. Kč
Obránci:
Lukáš Došek – 3 mil. Kč (hráči v létě končí smlouva)
Radek Bejbl – 10 mil. Kč (hráč je však prakticky neprodejný)
Miroslav Holeňák – 20 mil. Kč
Jiří Rychlík – 0 Kč (hráč je na hostování z Příbrami)
Michal Švec – 30 mil. Kč
Jakub Chleboun – 2 mil. Kč
Tomáš Hrdlička – 4 mil. Kč
Záložníci:
Karel Piták – 40 mil. Kč
Patrik Gedeon - 15 mil Kč
Václav Koloušek – 0 Kč ( hráč je díky svým zdravotním problémům v současnosti neprodejný)
Martin Latka – 22 mil. Kč
Lumír Sedláček – 10 mil. Kč
Martin Zbončák – 18 mil. Kč
Útočníci:
Evandro Adauto da Sylva – 20 mil. Kč
Pavel Kuka – 0 Kč (hráč je díky svému věku a klubismu zcela neprodejný)
Pavel Fořt – 15 mil. Kč
Paul Munster – 0 Kč (hráč je na hostování)
Stanislav Vlček – 20 mil. Kč

SLAVIA by tak, pokud by čistě hypoteticky prodala všechny hráče A-týmu, utržila 249,5 mil Kč, tedy zhruba 250 mil Kč. Tato suma by postačovala k pokrytí dvouletého rozpočtu (a následnému pádu do 2.ligy), nicméně SLAVIA nemá v současnosti žádného hráče, kterého by bylo možno prodat za nadstandardní částku, jako se to podařilo v roce 1996 (Poborský, Berger-1995, Šmicer, Bejbl, Suchopárek,) či v roce 2003 (Vachoušek, Skácel, Petrouš) a tím pokrýt deficit mezi náklady a výnosy bez zásadního oslabení hráčského kádru.


Budoucnost

Podle mého názoru SLAVII v nejbližších letech nečeká světlá budoucnost. Již v létě dojde k zásadnímu oslabení hráčského kádru, jelikož dle soukromého vyjádření hráče Karla Pitáka, dojde k jeho přestupu do zahraničí a hráčský tým tak ztratí svého nejlepšího člena, což se podepíše na sportovních výsledcích. Taktéž je nadmíru pravděpodobné, že se SLAVII nepodaří kvalifikovat se do Ligy mistrů zaručující minimální přínos 114 miliónů korun do klubového rozpočtu. I nadále budou společnost pronásledovat tíživé finanční problémy, nebo? lze předpokládat, že ztráta za letošní rok se vyrovná ztrátě za rok minulý a celkové závazky dosáhnou 200 miliónů korun. Vedení společnosti chce tomuto nepříznivému vývoji čelit stanovením „reálného rozpočtu“ pro příští rok, změn v nových hráčských smlouvách, které počítají s redukcí pevné částky platu z 30 % na 20 %, přičemž se zbylých 80 % platu hráčů bude odvíjet od jejich výkonnosti a sportovních výsledků. Vzhledem ke vstupu české republiky do EU již nebude nadále možné zaměstnávat hráče jako osoby samostatně výdělečně činné, ale bude nutno pracovně právní vztahy upravit klasickým pracovním poměrem dle zákoníku práce, což bude mít nepříznivý finanční dopad pro akciovou společnost, jelikož jí vzrostou náklady na zdravotní pojištění hráčů. Horentní zvýšení příjmů z reklam, vstupného a jiných marketingových aktivit nelze očekávat, přesto se domnívám, že je reálné, aby se příjmy z reklamy a sponzoringu vyšplhaly z aktuálních 40 miliónů na 50 mil. Kč a to hlavně díky rozšíření sponzorského poolu o nové členy (SLAVIA má v současnosti přibližně 100 reklamních partnerů, přičemž k hlavním partnerům paří Carrefour čR, Ringier čR, Adidas a ROTO). Výstavba stadiónu i díky současné situaci nezačne v horizontu nejbližšího roku a i poté bude pravděpodobně trvat déle něž zamýšlené dva roky. Je tedy zřejmé, že majoritní akcionář ENIC bude muset v nedaleké budoucnosti znovu kapitalizovat svou pohledávku vůči SLAVII. Nelze ani předpokládat pronikavé úspěchy na sportovním poli, jelikož dle mého soudu na to současný hráčský kádr SLAVIE v porovnání s konkurencí (Sparta) nemá. Ozdravení společnosti by tak mohlo nastat jedině po dostavbě plánovaného stadiónu, který by zcela jistě vnesl stabilizační faktor do hospodaření společnosti.


P.S.: K vytvoření tohoto článku se mi stal jedním z nezbytných zdrojů článek redakce Slávistických novin o provozním rozpočtu z léta loňského roku (více zde, pozn. redakce) a taktéž pasáž jistého článku o možnostech ručení Enicu od uživatele Fikiho, jemuž záhy koupím bonbonieru, nebo? si je nutno své příbuzenstvo předcházet. V neposlední řadě jsem se opíral i o fakta uveřejněná v týdeníku EURO. Všem výše zmíněným děkuji za pomoc, by? netušenou, zdravím Mgr.Michala černého Ph.D. a pro anonymního přispěvatele p.Rejžka dodávám, že na jeho přání již nebudu titulovat Enic éNICem, ačkoliv by si to za svou přitroublost zasloužil.

Komentáře (17)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Pravda o Slavii

    Serf     před 19 lety 24.03.2005 11:39 |  
    0 0

    Popravde receno, nevim, kde vzal autor ceny hracu. 10 mega za Holenaka? 22 za Latku? 18 za Zboncaka? A dalo by se pokracovat... Nic proti, ale evokuje mi to spise ceny z Czech Soccer Manageru :-)

    • Re: Pravda o Slavii

      (host)     před 19 lety 24.03.2005 12:09 |  
      0 0

      Leda u prodeje do zahraničí, ale v český lize nikdo Latku za 22 nekoupí, zvláš? teď, když kromě Sparty nikdo nemá peněz nazbyt.

    • Re: Pravda o Slavii

      Markus     před 19 lety 24.03.2005 15:38 |  
      0 0

      Tak jsem čekal kdy si někdo z tohodle pěkně napsaného článku vezme jen tohle a půjde o tom spekulovat :) Myslím že tam jsou důležitější věci než zrovna tohle ...

      • Re: Pravda o Slavii

        Serf     před 19 lety 24.03.2005 19:43 |  
        0 0

        To jsou, urcite. Ale porad se spekuluje o aktivech a pasivech a pocitat takto aktiva mi prijde jako s ruzovejma brejlema. Ciste muj nazor.

        • Re: Pravda o Slavii

          Markus     před 19 lety 25.03.2005 07:36 |  
          0 0

          jj, to souhlasím, můj názor už jsem párkrát prezentoval, máme v kádru převážně neprodejné hráčů, často odpad (myšleno relativně k metám jaké si každý rok dáváme - boj o titul) co nikdo z jiných velkých klubů nechtěl/nebyl ochoten zaplatit.

  2. Re: Pravda o Slavii

    (host)     před 19 lety 24.03.2005 12:07 |  
    0 0

    Bohužel je to přesné a nelze tomu nic vytknout. Akorát by mě zajímalo, kde jsi přišel na ty ceny? A odchod Karla Pitáka nás určitě oslabí, ale má o něj někdo vůbec zájem? A nějaká výjimečná pohledávka se nedá v dnešní době krize v celém fotbale očekávat. Ale doufám, že nepujde někam do Rakouska nebo do Ruska, i když jinam to fakt nevidím nadějně. Zase na druhou stranu Rusáci za něj daj nejvíc. Ale určitě by si to zasloužil. Ale když odejde, tak bych to neviděl tak černě, na jeho místě může hrát Standa Vlček a Venca už bude fit, takže by to nemuselo bejt tak strašný. Do útoku bych potom dal Adauta s Fořtem, nebo Munsterem, pokud se rozhodne tu zůstat. Jinak je to celý smutný. Je mi 17 a doufám, že se ještě dožiju doby, kdy Slavia bude mít stadion, vyhraje ligu a bude hrát LM. A ne opaku !!!! SKS 4ever

  3. Re: Pravda o Slavii

    Markus     před 19 lety 24.03.2005 15:42 |  
    0 0

    Pěkný rekapitulační článek, jen ta budoucnost je možná až moc růžová. Uvidíme co ENIC předvede co začátku podzimní sezony, zatím dělá to co mu vždy šlo nejlépe, mrtvého brouka a management Slavie pak působí jaksi směšně nešikovně.

  4. Re: Pravda o Slavii

    Wizard     před 19 lety 24.03.2005 18:09 |  
    0 0

    V dnešním Ekonomu je na straně 44 článek, ve kterém je zmíněna spekulace francouzského měsíčníku L'Expansion ohledně možného odchodu řetězce Carrefour z českého trhu. Je to samozřejmě pouze spekulace, ovšem v případě, že by tato situace opravdu nastala, musíme počítat spíše se snížením příjmů z reklamy než s jejich zvýšením.

  5. Re: Pravda o Slavii

    Raz     před 19 lety 24.03.2005 20:32 |  
    0 0

    Serfe, než se pustíš do kritiky, přečti si pořádně, co kritizovat hodláš. O 10 milionech za Holeňáka v článku není opravdu ani zmínka. Věř, že tyto ceny nejsou čirou střelbou od boku. Můžeme o nich společně spekulovat, zajímal by mě tvůj názor, když je považuješ za tak nereálné. Tyto ceny nejsou pochopitelně jako jediné ze všech ostatních čísel v článku pevně dané, nýbrž jsou, jak jistě víš, předmětem negocia zainteresovaných stran. Těším se na naši případnou debatu, by? věz, že pasáž o pravděpodobných cenách není, jak z článku plyne, současným stěžejním problémem Slavie.

    • Re: Pravda o Slavii

      DDS     před 19 lety 25.03.2005 23:07 |  
      0 0

      Názor ohledně hostování v ďolíčku nebyl nikdy vydán na superslavii jako článek, pouze tam zazněl jako názor v diskusi a to dokonce ani ne od člena redakce, ale od někoho z návštěvníků a zadruhé já osobně jsem tam psal, že je hostování v ďolíčku je sice pěkná, ale naprosto nerealizovatelná myšlenka. Takže autor tohoto jinak slušného článku je trochu mimo ...

      • Re: Pravda o Slavii

        (host)     před 19 lety 26.03.2005 10:30 |  
        0 0

        Nemáš pravdu DDS, tento názor byl prezentován v celku obsáhlém článku o současné Slavii od neznámého autora, který jste uveřejnili asi před 2 týdny. Společně s tímto šílenstvím se v něm autor zaobíral i 25 milionovým pronájmem Strahova a též předložil naprosto fantasmagorický náhled na současné hospodaření Slavie, dáli se to tak v jeho podání nazvat. K tomuto článku jsem přidal rozhořčený komentář, tuším že s pořadovým číslem 17, ve kterém jsem stručně odsoudil uvedené nesmysly. Je nasnadě, že daný článek nepocházel od vaší redakce, nicméně byste se měli hluboce zamyslet nad tím, co na svých stránkách jako články zveřejňujete. Onen výše zmíněný paskvil mne přivedl k vytvoření tohoto článku, abych se pokusil alespoň touto formou zamezit šíření bludů o Slavii. S pozdravem, Raz.

        • Re: Pravda o Slavii

          Richi (admin)     před 19 lety 26.03.2005 15:35 |  
          0 0

          Uz asi vim, odkud vitr vane ... ten clanek napsal slaviman, nyni slaviator z cyberslavia.wz.cz ... tam ho na svem webu prezentoval a i ja jsem se jen hrozil, co to je, coz nebylo bohuzel poprve ... no a on pak ten clanek zaslal i na SN, ale kvuli tem nesmyslum jsem ho proste nevydal, proto to zkusil i na superslavii a tam uspel, takze ten uvod by mel byt trochu jinak formulovan, uz vime kdo je autorem, takze bych superslavii neobvinoval, ale autora.

          • Re: Pravda o Slavii

            (host)     před 19 lety 26.03.2005 17:29 |  
            0 0

            Díky za osvětlení problému Richi, nicméně se přesto domnívám, že část viny leží na redakci superslavia.com. Nikdy jsem nenapsal, že článek je dílem někoho z člena superslavisticke redakce, ale vždy poukazoval na to, že byl na tomto webu formou článku prezentován. To pochopitelně neznamená, že se s ním představitelé tohoto webu ztotožňují, ale tím, že ho "otisknou" se dopustily značného selhání. Ten článek se samolibou arogantní samozřejmostí předkládal hrůzné výmysly tvářící se jako samozřejmosti a podložené informace. Tím, že byl na webu prezentován si ho mohlo přečíst (a přečetlo) široké spektrum čtenářů, z níchž zdaleka ne každý dokázal posoudit jeho chyby a dané nesmysly považoval za skutečnost. Když už nic, tak by měla existovat určitá míra autocenzury a zodpovědnosti za předkládané články. Podobná zvěrstva ovlivňují veřejné mínění (ze 17 komentářů k tomuto článku byl odsuzující pouze jeden - můj), a poté se není čemu divit, že díky zkreslenému pohledu na věc eskaluje napětí mezi fanoušky. To, co píši, platí především pro DDS, na kterého zároveň apeluji, aby nezveřejňoval každou kravinu, kterou mu někdo pošle. Případná argumentace, že každý má právo vyjádřit svůj názor, je v tomto případě zcela falešná, nebo? zde se z větší části nejednalo o názor, nýbrž o předložení a shrnutí blábolů, která se vydávala za podložená fakta o Slavii.Doufám, že se z toho zainteresování poučí. S pozdravem, Raz.

  6. Re: Pravda o Slavii

    (host)     před 19 lety 25.03.2005 17:17 |  
    0 0

    NEJVěTŠÍ FTIP JE 7 MÍLÝ ZA SAMOELA!!!!!!! Je vidět, že si ho eště neviděl ;o)

    • Re: Pravda o Slavii

      (host)     před 19 lety 25.03.2005 19:17 |  
      0 0

      Vzhledem k tomu, že ho Slavie koupila za 6 milionů, to za takovou taškařici nepovažuji.Adieu.

  7. Re: Pravda o Slavii

    (host)     před 19 lety 26.03.2005 22:48 |  
    0 0

    Pokud vím tak Samoel stál 450 000 takze by byl prodejnej tak za 45 000. ciao

  8. Docela slušné resumé z výroční zprávy a dobré info o financování stadionu

    (host)     před 19 lety 29.03.2005 12:06 |  
    0 0

    Jen k hospodaření - v hodnocení rozvahy mi schází výše pohledávek. Ovšem celkově je vidět, jak Ležka za celé ty roky hospodaří "nekonfortně" - jasné minusy a ztráty, které nenahradí ani prodej hráčů!!!Děs běs a to ještě bude mít honičku sehnat nového gen.sponzora, protože Cerrefour asi skončí v čR!! Za téhle bídy a výkonnosti týmu, mediální "slávě" a dluzích se sponzoři do "kvalitní" firmy v "Koš?álovsky křiš?álově" čistém prostředí českého fotbalu jen pohrnou. Fakt výhled!!! Slávku snad zachrání jen zázrak v podobě neuvěřitelné shody okolností a postupu do LM v létě. Jinak vidím další dva roky úplně zabité (pak možná začnou hrát kluci ze současné U17 - pokud vůbec zůstanou).A budoucí příjmy ze stadionu - otázka kdo bude po opadnutí počátečního nadšení platit za VIP boxy 1mil/rok - viz situace v Sazce - tedy budoucnost ukáže skutečnou generaci příjmů stadionu. Fakt ukrutně moc by Slávka potřebovala injekci LM!!
    Jinak díky za info o pozemku, myslel jsem, že je akciovky.