Rozhovory

Ivana: Byla to škola fotbalu

Jak tráví Vánoce fotbalisté? Odpověď na tuto otázku jsme hledali u Milana Ivany. "Byl jsem hlavně s rodinou a odpočíval jsem." Odpočinek mu byl naordinován z důvodu natrženého svalu v utkání proti Seville."Léčím si ho, ale věřím, že do zimní přípravy to bude v pohodě," hlásí optimisticky slávistický útočník.

Na jaře jsi v jednom z rozhovorů prozradil, že kvůli trenérovi Jarolímovi bys šel pravděpodobně do Slavie, na druhou stranu tě to táhlo do zahraničí. Jaké jsi měl v létě nabídky na přestup?

Je pravdou, že jsem velmi stál o to odejít do zahraničí. Ovšem naučil jsem se, že nikdy nic nejde násilím. Měl jsem nabídky z vícero zahraničních klubů, ale nikdy se mi to nepodařilo posunout do finální fáze. Do zahraničí totiž potřebuje člověk jít připraven po všech stránkách, pokud tam chce uspět. Jedinou alternativou pro mě byla Slavia s trenérem Jarolímem, pod kterým jsem ještě v bývalém Synotu zažil výkonnostní růst.

Přesto nebyl odchod ze Slovácka jednoduchý, je to pravda?

Určitě to nebylo lehké, ale jsem rád, že to nakonec dopadlo dobře. Mohu říct, že nejlépe jak mohlo. Ve Slovácku jsem strávil pěkných tři a půl roku, ovšem už jsem cítil, že potřebuji změnu.

Se Slavií tě čekal boj o Ligu mistrů, ve druhém předkole se utkala se Žilinou. Mrzí tě, že jsi si ty osobně proti tomuto slovenskému týmu nezahrál?

Mrzí mě každý zápas, ve kterém nemohu nastoupit. O to více mě mrzelo to, že to bylo v předkole Ligy mistrů a proti soupeři ze Slovenska. Zápas jsem však intenzivně prožíval na tribuně a tato zkušenost nebyla moc příjemná. Měl jsem větší nervy než na trávníku, na kterém se cítím jako doma.

Je pravda, o čem se v některých médiích psalo, tedy že jsi Žilině ještě před přestupem do Slavie slíbil příchod?

Myslím si, že toto téma bylo dostatečně medializované a nerad bych se k němu ještě vracel. Nemá smysl si o tom dále něco povídat, neboť to je pro mě uzavřená kapitola a já se chci soustředit jen a jen na úspěchy Slavie.

Poprvé jsi tak za Slavii v evropských pohárech nastoupil v odvetném zápase třetího předkola proti Ajaxu, když jsi již v jedenácté minutě střídal zraněného Šmicera. Pamatuješ si, s jakým pocitem jsi šel na hřiště?

Byl to pro mě velký zážitek, velký zápas, do této chvíle nejdůležitější v mé kariéře. V tom momentu jsem to tak ale nevnímal. Stačilo, že střídat Šmicera není lehká věc a ještě k tomu na začátku utkání.

Bylo pro tebe do zápasu těžší naskočit i kvůli tomu, že jsi od předzápasového rozcvičení vychladl a nestihl se znovu pořádně rozpohybovat?

Přesně tak. Na trávník jsem šel ve stavu, kdy jsem nebyl ani pořádně rozcvičený. Těch momentů, proč to bylo pro mě těžší, bylo více. Ale snažil jsem se nezklamat důvěru ani trenéra, ani fanoušků.

Nakonec jsi musel být rád, poprvé v klubové historii se postoupilo do hlavní fáze LM, fanoušci byli v euforii a u žádného hráče si nepamatují z toho zápasu žádnou chybku, naopak jakkákoli povedená akce se jim vryla do paměti. Takovému zápasu se už pak asi těžko něco může vyrovnat, co?

Bylo to nádherné vidět vyprodaný stadion a na tribunách všechny ty šťastné lidi. Je to krásný, nepopsatelný pocit, který se nedá vyjádřit slovy. Doufám, že podobné momenty ještě zažiju. Pokud se vrátím k tomu zápasu s Ajaxem, tak jsem se naštěstí před zápasem rozcvičil velmi důsledně, takže jsem díky tomu doufám na hřiště zapadl a odvedl jsem to nejlepší, co jsem mohl.

Pokud odmyslíme výši skóre, pěkný zážitek jsi si musel odnést třeba i ze zápasu na Arsenalu. Spousta hráčů sní o tom zahrát si na vyprodaném stadionu pro šedesát tisíc diváků, tobě a dalším hráčům se to díky tomuto zápasu podařilo. Jak časem vzpomínáš na toto utkání?

Mám z něho smíšené pocity. Ukázal mi velmi mnoho a dal mi motivaci do další práce a ke zlepšení. Člověk se totiž neustále musí zlepšovat. Čeká mě ještě mnoho práce, ale věřím, že poctivostí a tvrdým tréninkem se dají dokázat velké věci jak ve fotbale, tak i v životě.

Obdivuješ rychlost a nasazení v anglickém fotbale, líbí se ti i španělská Primera Division. O tom, jaký má tamější fotbal oproti Česku náskok, se mohla Slavie přesvědčit. Myslíš si, že to byly realistické výsledky nebo to bylo až kruté?

Myslím, že někdy určitě byly kruté, ale už se to nedá vrátit. Byla to škola fotbalu a myslím, že si z ní každý odnesl velmi mnoho zkušeností, což je pro hráče obzvláště důležité. Absolvovat takovéto zápasy v Lize mistrů je obrovský zážitek a zkušenost do života. Byly to špičkové týmy a při troše štěstí mohly být výsledky pro nás i příznivější.

Ovšem cíl pro skupinu Ligy mistrů se splnil, Slavia se v pohárech udržela a bude hrát na jaře UEFU. Těšíš se na další zápas s anglickým týmem, Tottenhamem?

Jasně že se těším! Bude to určitě motivace do těžké zimní přípravy. Věřím, že se dobře připravíme a odehrajeme kvalitní zápasy.

Ze Slavie však v zimní pauze odešel její nejlepší kanonýr a kapitán Vlček. Je to velká ztráta?

Určitě odešla veliká osobnost týmu, ale věřím, že se s tím vyrovnáme a dokážeme ho nahradit.

Komentáře (15)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Ivana: Byla to škola fotbalu

    (host)     před 16 lety 29.12.2007 11:21 |  
    0 0

    Takze Luky , mam k tomu snad je malou technickou, obsah moc nevypovida o svatcich u Milana a mozna mela jedna konkretni otazka smerovat i na jeho dalsi fotbalove cile, jinak je fakt, ze s nim je tezke delat rozhovor, hrac patri k tem, kteri o sobe radi nemluvi a nejde ani o zadnou hvezdu touzici po svem medialnim uspechu. jiri

    • Re: Ivana: Byla to škola fotbalu

      (host)     před 16 lety 29.12.2007 12:13 |  
      0 0

      Mužu ti říct, že co mi doporučoval jeden profi novinář, šéfredaktor odborného časopisu o fotbale, tak nadpis má být tvořen třemi slovy a jeho cílem má být upoutat, přičemž až tak nemusí vypovídat o samotném obsahu článku... Prosím, tohle mi říkal jak říkám šéfredaktor prestižního časopisu, seriozního! Tak se tím asi budu řídit... :) Uvidíme:)) Luke

      • Re: Ivana: Byla to škola fotbalu

        (host)     před 16 lety 29.12.2007 13:45 |  
        0 0

        Tak to si objevil ameriku :)). Nicmene tady jde preci jen o neco jineho nez o pritahnuti mas .

        • Re: Ivana: Byla to škola fotbalu

          (host)     před 16 lety 29.12.2007 13:53 |  
          0 0

          Ne, jen mě překvapilo, že tohle ti řekne právě šéfredaktor časopisu jako je Gol, no... Přitom nevím, podle mě by měly zaujmout spíše články na netu, tam ten nadpis rozhodne zda na to klikneš a začneš to číst... Když už si koupím noviny nebo časopis, tak si to přečtu celé, nadpis nenadpis...

          • Re: Ivana: Byla to škola fotbalu

            (host)     před 16 lety 29.12.2007 18:20 |  
            0 0

            jo a nepíše se projev, ale projef! :-))))

    • Re: Ivana: Byla to škola fotbalu

      (host)     před 16 lety 29.12.2007 16:10 |  
      0 0

      Nebudu hodnotit rozhovor po obsahové stránce,je to slabota,takový rozhovor je nejlépe hned smazat,aby se jeho autor více neztrapňoval.Ale o tom nechci psát.Vadí mi,že osoba,která vede tento rozhovor v pozici amatérského novináře,tyká hráči.Novinář si nemá tykat s hráčem,pak ztrácí rozhovor u veřejnosti objektivitu.V uvedeném rozhovoru jde spíše o nevychovanost autora,který se nezná tak důvěrně s hráčem,aby mu mohl tykat.Jde o projev frajerství.Novinář by měl dodržovat pravidla společenského chování.Autor tohoto článku má ve společenském chování velký deficit.Nejdříve by se měl naučit společensky chovat,pak by se měl pustit do novinářských pokusů.Míra.

      • Re: Ivana: Byla to škola fotbalu

        (host)     před 16 lety 29.12.2007 17:09 |  
        0 0

        Pane Míro,
        zásadně Vám budu tedy vykat, neboť patrně jste snědl moudrost světa. Předně bych Vás chtěl ubezpečit, že Váš příspěvek mě rozesmál. Byl bych velmi zvědav, zda byste mi toto řekl férově jako chlap chlapovi, z očí do očí. Ale to ponechme stranou.
        Ovšem rozhodně nechápu, proč Vy mě takhle poučujete. Mohu Vás ubezpečit, že 99% hráčů vykám. Ovšem pokud mi hráč nabídne tykání jelikož jsme víceméně stejně staří, a ať je to ze Slavie Volešák, Ivana nebo Vácha, či z jinejch týmů Fillo, Fenin a Kalouda, Vozábal nebo Romah Hubník, tak jim budu tykat. Pokud mi to nabídnou. Jinak je samozřejmé, že se vyká, ovšem to Vy víte.

        Pokud ovšem díky tomu, že jsem panu Ivanovi tykal, omlouvám se Vám, pane Míro, a doufám, že příště budete spokojenější. Pokud ne, byl bych z toho velmi nešťasten. Zvláště z toho, že na tak úzce zaměřených stránkách jako jsou Slávistické noviny postrádáte u rozhovoru, který jsem vedl, určitou objektivitu.

        Ještě jednou se Vám hluboce omlouvám.


        S přáním hezkého zbytku dne
        Lukáš Vojtěch, amatérský novinář

      • Re: Ivana: Byla to škola fotbalu

        Markus     před 16 lety 29.12.2007 17:18 |  
        0 0

        Nechtěl jsi hodnotit obsahovou stránku, ale hodnotil jsi. Podsouváš řešení aniž by sis zjistil více informací. Urážíš což je nejen zbytečné, ale vypovídá to o tvé nedostatečné asertivitě. Mohl jsi pro začátek na tom rozhovoru najít alespoň jednu dobrou věc a tu vypíchnout. Takhle je to dost kruté napadení s nedostatkem argumentů.

        • Re: Ivana: Byla to škola fotbalu

          (host)     před 16 lety 29.12.2007 17:28 |  
          0 0

          Sice to udělal tak, jak se to přesně nemá, ovšem nikdo není dokonalej a všichni se učíme, celej život, že jo... Někdo to může brát jako provokaci, já to beru že to myslel v dobrém, byť to třeba nepodal zrovna "košer". Ale nebudeme z toho dělat melodrama, nikdy se nezavděčíš všem. Svědomí mám čisté a to je pro mě zásadní... Luke

          • Re: Ivana: Byla to škola fotbalu

            Markus     před 16 lety 29.12.2007 17:45 |  
            0 0

            Mě se ten článek líbil, našel jsem tam důležitá fakta a to je to hlavní. Dobrá práce a jen tak dál! :)

            • Re: Ivana: Byla to škola fotbalu

              (host)     před 16 lety 29.12.2007 18:52 |  
              0 0

              Díky no... :) Ale pak si vyber. Někdo ti řekne že je to absolutní hrůza, někdo to chválí... A pravda je někde uprostřed jak to tak bejvá..:) Luke

      • Re: Ivana: Byla to škola fotbalu

        (host)     před 16 lety 30.12.2007 05:58 |  
        0 0

        Tak ted jste me pobavil, jenom nechapu, proc jste jiz drive nemel pripominky k mym rozhovorum - jestli jste si vsiml, tak v mych rozhovorech take vsem tykam, coz mi prijde docela normalni u neprofesionalniho novinare, ktery je podobneho veku jako zpovidany. Prala bych vam nekdy videt pozapasove tiskovky, kdy novinari tykaji i trenerum, coz uz mi prijde trochu zvlastni, i kdyz treba trenera znaji, asi to neni zrovna vhodne. Jane

        • Re: Ivana: Byla to škola fotbalu

          (host)     před 16 lety 30.12.2007 13:40 |  
          0 0

          Pan Míra teď nejspíše odpoví (pokud vůbec), že tykání na pozápasové tiskové konferenci je zcela normální, ovšem v rozhovoru se to musí přepisovat na vykání... Než začneme někam psát, musíme se naučit správné zásady, jinak nemáme šanci... :) Luke

    • Re: Ivana: Byla to škola fotbalu

      Markus     před 16 lety 29.12.2007 17:11 |  
      0 0

      Jiri, offtopic reakce, neber si jí zle, ale jako radu :) Napsat takhle dlouhou větu je umění, ale není to dobré. Zkus více kratších vět. Jo a nezahajuj větu slůvkem Tak nebo Takže a to ani kdyby šlo o mluvený projev. K obsahu žádné připomínky nemám, souhlasím :)

  2. Re: Ivana: Byla to škola fotbalu

    (host)     před 16 lety 29.12.2007 19:28 |  
    0 0

    Panove, budte radi za kazdy clanek ci rozhovor co se zde objevi.
    Kdo z vas kritiku sem nekdy necim prispel?
    Za sebe mohu napsat jen to ze fandim vsem, kteri maji snahu cokoliv udelat pro nas ostatni lenochy kteri jen ctou ci kritizuji.
    Takze Slaviator - jen tak dal.