Fortuna liga

Statistické okénko - 20. kolo

Čtvrté jarní kolo přineslo překvapivě mnoho vítězství hostujících celků, bohužel ne to, které si všichni slávisté přáli.

Slavia po šesti zápasech bez porážky podlehla Slovácku 1:3 a nejspíš se definitivně odepsala z boje o ligové příčky zaručující poháry. Slovácko bodovalo naplno dokonce po sedmi zápasech. Tři góly naposledy Slavia inkasovala téměř před rokem, v 25. kole minulého ročníku doma s Ml. Boleslaví.

Kladno podlehlo Plzni na Strahově 1:3 a propadlo se na poslední příčku tabulky. Mělo však do začátku jara těžký los a pro boje o záchranu tak má pořád poměrně výhodnou pozici. Plzni se na jaře daří, vyhrála už dvakrát venku a pokukuje po pohárech. Navíc v Ondrášovce bude hrát čtvrtfinále s Příbramí, což jistě není nepřekonatelný soupeř.

Stále vysoko se drží Jablonec, který je po Teplicích teprve druhý tým v této sezóně, který dokázal bodovat naplno v Příbrami. Navíc to byla výhra po třech zápasech venku bez vítězství. Vítěznou branku vstřelil Tomáš Pekhart. Příbrami se nedaří navázat na úspěšný podzim, jediný jarní bod uhrála na Letné, ale s 24 body na kontě se nezdá pravděpodobné, že by se namočila do bojů o sestup.

Sparta porazila Olomouc 4:0, když vstřelila už podruhé na jaře vítěznou branku z penalty. Je jistě jen náhoda, že se do médií dostala údajná úplatkářská aféra Olomouce po devíti měsících právě několik hodin před zápasem Olomouce na Letné. Na výsledku však žádné spekulace nic nezmění, Olomouc potřetí v řadě venku prohrála, zatímco Sparta dosáhla opět na třetí vítězství v řadě. Pokud věříte statistikám, vsaďte si příští kolo na neprohru Jablonce se Spartou, protože opak by znamenal prolomení statistiky dlouhé přesně pět let - tak dlouho čeká Sparta na čtyři ligová vítězství v řadě.

Liberec prohrál s Bohemians Praha 2:3 a postaral se tak asi o největší senzaci tohoto kola. Tým s několika bývalými slávisty se potací poblíž samotného dna ligové tabulky. Z posledních sedmi zápasů vyhrál Liberec jediný a stejné číslo platí pro zisk jarních bodů. Střížkovská Bohemka, která se zviditelnila nejen výhrou, ale také obviněním Olomouce z korupce, obnovila naděje na záchranu, venku vyhrála vůbec poprvé za své téměř dvouleté ligové působení, do sobotního zápasu uhrála venku pouhé dva body z 24 zápasů.

Podobným překvapením je domácí porážka Baníku Ostrava s Č. Budějovicemi. Baník tak na jaře vyhrál jen jediné utkání a pomalu vypadává z boje o titul, přestože byl mnohými favorizován po Spartě nejvíce. Naopak Budějovice utíkají kvapem ze sestupového pásma, mají na 15. příčku už pět bodů náskok a vypadá to, že se i letos v lize udrží.

Dosavadní lídr ligy Teplice prohrál doma s Brnem, což je vůbec první domácí porážka pro Teplice v této sezóně. Teplice tak v regulérních 4 jarních kolech zvítězily také jen jednou, ale je třeba připočítat ještě dohrávané utkání s Plzní. I tak je to však příliš slabá bilance jednoho z aspirantů na titul. Brno má výborný vstup do jara, rychle uniklo nebezpečí zápasů o sestup a zbytek ligy tak může dohrávat v klidu ve středu tabulky, bez šance na poháry a s téměř jistotou záchrany.

Po Liberci druhým týmem, který zůstává daleko za očekáváním, je Mladá Boleslav, která prohrála s Bohemians 1905 a prodloužila sérii bez bodu na čtyři utkání. Takto se jistě neprezentuje kandidát na evropské poháry. V létě se v Boleslavi nejspíš dá čekat pěkný průvan. Naopak Bohemians 1905 mohou být spokojeni. Podobně jako České Budějovice jsou minimálně pro nejbližších pár kol a s velkou pravděpodobností pro letošní sezónu úplně mimo sestupové ohrožení.

Toto kolo skončilo bilancí 3-0-5, tolik vítězství hostů v jednom kole ještě v této sezóně liga nezažila, naopak v krátké době podruhé se kolo obešlo bez jediné remízy. 24 vstřelených branek je výrazně nadprůměrný počet.

Komentáře (1)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Statistické okénko - 20. kolo

    Jiri1     před 14 lety 23.03.2010 13:57 |  
    0 0

    Zdravim, bohuzel liga uz je zase stabilnim zrcadlem ceskeho fotbalu. Po sobotnim antre a skvelem vykonu rozhodciho Kocourka , ktery nezklamal a predvedl jak se piska v Prazske kotline , ale musim priznam i po nezvykle kvalitnim vykonu Letenske konkurence a po nenapadnem Peltove vykonu diky jemuz Jablonec neustale ziskava body je vse uz vicemene dano. No a probuzeni Kaprovo a nekterych chlapcu ze Strizkova , kteri jsou na verejnosti znamy jako cestne Rychle Sipy si uz jen nejnajivnejsi milovnik nasi ligy muze myslet , ze vse dopadne nejakym zasadnim prekvapenim , tedy pokud se nezacnou ovsem propirat nektere vysledky z minuleho rocniku Ceske ligy, to by se ale verejnost divila , to by asi litaly tresty, jenze ono vse skonci jako Kockopes , pri nejhorsim se par lidi odstreli, vse se oznaci za soukromou aktivitu par jedincu, kteri kvuli premiim jsou schopni vseho a dopbre nastartovana masina s neuplatnym Ivanem Haskem pojede dal.