Fortuna liga

Statistické okénko - 27. kolo

Tři kola zbývají do konce ligy a pomalu se začíná vyjasňovat. Největší otázky však stále zůstávají.

Slavia si připsala další bod, remizovala už dvanáctkrát a míří k titulu remízového krále ligy. Což o to, Sparta loni dokázala, že vyhrát titul se dá i se 14 remízami, jenže to tým nesmí celou sezónu prohrát (a letos by Spartě bilance 16-14-0 k titulu stejně nestačila). To se Slavii ani zdaleka nepovedlo, prohrála osmkrát a tak má stále zápornou bilanci výher a proher: 7-12-8. Do konce sezóny se to bude snažit alespoň vyrovnat, jako se to povedlo loni (11-8-11). Už teď je ale jisté, že zvítězí v maximálně třetině ligových zápasů, což je žalostně málo.

Pozornost celé fotbalové veřejnosti je však upřena krapet výše než na desáté místo, které okupuje Slavie. První je totiž stále Plzeň se čtyřbodovým náskokem na Spartu. Udrží to, nebo ne? Právě Sparta takový náskok dokázala ztratit před třemi lety, kdy po třech prohrách se silnými soupeři (dva bojovali o poháry) pustila zpět do čela Slavii, která těžila z přízně sudích a toho, že soupeřům o nic nešlo. V tomto ohledu jsou na tom oba kluby bojující letos o titul stejně - na nepřízeň sudích si v posledních kolech stěžovat moc nemohou a jejich soupeřům ve zbytku soutěže o nic nejde. Rozhodovat tak bude to, jak zvládnou tlak posledních kol - a i v tomto případě poslední kolo naznačilo, že jsou na tom týmy podobně, přesněji řečeno jsou velmi labilní. Dokáží se dostat do vedení, ale při inkasování začnou být nervózní a jejich výkon klesá o desítky procent. Plzeň má výhodu, že její náskok je stále takový, že si ještě může dovolit jednou ztratit a v případě dvou remíz dokonce dvakrát. Že je v jejích silách porazit Ostravu a remizovat v Teplicích a Olomouci, o tom asi pochybuje málokdo, otázkou zůstává, jestli to ukáže i na hřišti. Teoreticky může Plzeň dokonce příští kolo slavit, pokud vyhraje v Teplicích a Sparta neporazí doma Bohemians.

Třetí Jablonec má sice minimální teoretickou šanci i na druhé místo, ale prakticky už může slavit splněný cíl - postup do Evropy ze třetího místa. Nebýt hrůzné první třetiny ligy (3-2-5), tak hrál Jablonec o titul. Budeme zvědavi, jestli za pár měsíců dokáže Jablonec napravit evropský propadák z této sezóny. Jablonec určitě bude chtít do základní skupiny Evropské ligy.

Už na čtvrté místo vystoupala Bohemka. Klub, jehož členství v ČMFS je zpochybněno, tak sahá po úspěchu, o kterém se snad ani samotní fanoušci neodvažovali před sezónou snít. Prioritou pro Bohemians bylo udržení v lize. Z klubu po sezóně odejde jeden ze strůjců úspěchu trenér Pavel Hoftych a bude zajímavé, jak se Bohemce bude dařit nadále. S pozvdechem můžeme konstatovat, že Slavii se v Edenu první sezónu taky dařilo a pak to šlo rychle dolů.

Na pátém místě je Olomouc, která se soustředí na pohár, v jehož finále se s velkou pravděpodobností objeví. Prohra s Bohemians ji tak netrápí. Podobně je na tom také šestá Boleslav, která odevzdala body v Plzni.

Liberec měl dobrou sérii, jenže přijel na Spartu a na poločas zapomněl hrát fotbal. Když si vzpomněl, Spartě zatopil, vyrovnat už ale nestihl. Hradec v bezvýznamném zápase remizoval s Teplicemi a oba týmy tak udržely své pozice na přelomu první a druhé poloviny tabulky. Na výkon Teplic proti Plzni bude v sobotu asi zvědavo hodně lidí.

O desáté Slavii jsme psali výše, všichni pod ní ještě teoreticky mohou sestoupit. Slovácko se mohlo zachránit, pokud by alespoň remizovalo doma s Brnem, ale po zoufalém výkonu "překvapivě" podlehlo. Baník naopak sehrál dobrou partii v Jablonci, ze kterého odvezl cenný bod. Ani Slovácko ani Baník však nemusí být nervózní, jejich náskok bude s největší pravděpodobností dostatečný.

O trochu nervóznější mohou být České Budějovice, ale i ty mají pět bodů náskok na patnácté Brno. Příbram si to tak s Brnem rozdá v předposledním kole o černého Petra, v jaké pozici do toho oba týmy půjdou, ukáže příští kolo - Brno hostí Budějovice, které určitě nebudou chtít prohrát, Příbram jede do (nejspíš pro diváky zavřeného) Edenu.

Poslední Ústí prohrou s Příbramí zřejmě dalo lize sbohem, problémy s licencí jej navíc mohou poslat až do třetí ligy. Není tak nereálné, že se v příští sezóně budou hrát zápasy exligových týmů Slavia - Ústí, Slavia - Kladno (to horko těžko bojuje o setrvání v druhé lize) nebo Slavia - Bohemians Praha (Střížkov, vede ČFL, ale zřejmě nezaplatil pokutu a licenci pro druhou ligu by tak opět neměl dostat).

27. kolo skončilo bilancí 3-3-2 a padlo 25 branek, opět přes tři branky na zápas.

Komentáře (7)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Formulace

    Mac     před 13 lety 10.05.2011 19:12 |  
    0 0

    Větu "pustila zpět do čela Slavii, která těžila z přízně sudích a toho, že soupeřům o nic nešlo." bych zrovna od quelhara nečekal.

    Jinak příští sezonu očekávám od našich zástupců v pohárech podobný propadák jako letos, Plzeň bude v předkole LM nenasazená, stejně jako Jablonec a vítěz poháru. Čekám jejich rychlý konec, do skupiny EL projde asi jenom Sparta.

    • Re: Formulace

      klimi     před 13 lety 10.05.2011 19:32 |  
      0 0

      Dotaz pro SDS: Zkoušeli jste už kontaktovat třeba i ENIC? Sice nejsou možná zas tak čistí, jak uvádí, ale mohou držet jakýsi trumf k převzetí Slavie.
      Jenom dotaz:
      Jak dopadly soudy o platnosti VH (v Anglii a v ČR)?
      Díky

      • Re: Formulace

        klimi     před 13 lety 10.05.2011 20:17 |  
        0 0

        Sakra, nevim proč jsem to poslal sem, doufám, že si toho všimnete :)

    • Re: Formulace

      quelhar (admin)     před 13 lety 10.05.2011 20:18 |  
      0 0

      Tak Olomouci, Boleslavi ani Jablonci tehdy opravdu o nic neslo a v Boleslavi nam sudi rozhodne neublizil...

      • Re: Formulace

        Mac     před 13 lety 10.05.2011 22:42 |  
        0 0

        Já netvrdím, že tomu tak nebylo. ;-) Ale tu větu bych spíš čekal na sparťanském fóru, přišlo mi, že trochu dehonestuje náš zasloužený titul. A dobře si pamatuju, že právě ty jsi neměl rád takové zlehčující řeči typu titul nám přihrál Řepka apod.

        • Re: Formulace

          quelhar (admin)     před 13 lety 11.05.2011 00:47 |  
          0 0

          Tak to je trosku neco jineho, Repka tomu sice napomohl, ale i s Repkou by Sparta s Brnem a Ostravou mela problemy, protoze ty tymy tehdy hraly dobre a naplno, protoze spolu bojovaly o pohary. My jsme s nimi ztratili na zacatku jara a Sparta na konci. Ten titul porad povazuju za zaslouzeny :o)

  2. Re: Statistické okénko - 27. kolo

    spojka     před 13 lety 10.05.2011 20:02 |  
    0 0

    Natland Group už navázal kontakt se zástupci ENICu, v pátek došlo k první informativní schůzce. Z postoje zástupců Natlandu však nešlo vyčíst ochotu uznat nároky ENIC na podíl ve Slavii. "Během jednání jsme nepokročili tak daleko, jen jsme opačnou stranu nechali vysvětlit její ambice. Myslím si, že Natland nebude předkládat vlastní nabídku," odhaduje Slach.

    ...

    Kromě toho však ENIC eviduje i jiného zájemce, který má zájem jeho vztahy se Slavií řešit. "Minulý týden v úterý jsme dostali i jednu konkrétní nabídku," prozrazuje Slach. Kdo za ní stojí, už neupřesnil, ani není zřejmé, jestli stejná skupina usiluje i o vstup do Slavie. "Její součástí však nebyl Natland."

    Jakou podmínku si podle Slacha neznámá skupina potenciálních investorů klade? "Spočívá v komplexnosti řešení situace ve Slavii. My máme svoje akcie, ale někdo další tvrdí, že má zase jiné akcie. Je potřebné u všech vyjasnit situaci. K dohodě by mělo dojít v tomto týdnu, i když už měla být hotová mnohem dřív."

    http://sportreport.lidovky.cz/pravnik-enicu-dohoda-je-nutna-jinak-slavia-zanikne-fsl-/ln-fotbal-prvni-liga.asp?c=A110510_131835_ln-fotbal-prvni-liga_mih