Fortuna liga

Statistické okénko - 28. kolo

Liga finišuje a poslední dvě kola rozhodnou o dvou největších otázkách. Kdo získá titul a kdo doplní Ústí a z ligy sestoupí. Jak nejlépe a jak nejhůře může skončit Slavia?

Slávisté doma před prázdnými tribunami porazili Příbram 3:2, čímž také završili nejpovedenější pětici ligových zápasů v řadě v této sezóně. V posledních pěti ligových utkání Slavia totiž získala 11 bodů (3-2-0) a tak dobře se jí v této sezóně ještě nevedlo. Navíc podruhé v sezóně dosáhla na pětizápasovou sérii bez porážky. Zároveň si před posledními dvěma zápasy sezóny vyrovnala celkovou ligovou bilanci na 8-12-8, skóre má nyní pozitivní: +2. V tabulce pravdy má Slavia -6 a do plusu už se tedy dostat nemůže, připomeňme, že 0 v tabulce pravdy znamená na konci soutěže 45 bodů v ligové tabulce. V kladných hodnotách tabulky pravdy se nachází jen čtyři ligové týmy, z toho čtvrtá Olomouc má jen +2. Podívejme se také, jak nejlépe a jak nejhůře může Slavia skončit po posledním ligovém kole. Nyní se nachází na desátém místě a na jedenáctý Baník a dvanácté Slovácko má šest bodů náskok. S Baníkem má Slavia vyrovnanou bilanci 0-2-0, ale skóre má o 13 branek lepší. Vzájemná bilance se Slováckem hovoří pro moravský tým díky skóre vzájemných zápasů, které je v součtu 2:3 v neprospěch Slavie. V případné minitabulce všech tří týmů by Slavia byla druhá a tedy je jisté, že nejhůře skončí Slavia jedenáctá. Nejlépe Slavia dosáhne na 42 bodů, tedy tolik, kolik mají nyní pátý Liberec a šestá Bohemka. V minitabulce těchto tří týmů by slávisté byli první a nejlépe tak Slavia může stále skončit pátá. To ovšem předpokládá řadu ztrát týmů, které se nacházejí mezi pátou a desátou příčkou současné tabulky a toto umístění je tak opravdu jen z oblasti teorie. Reálně však Slavia může stále pomýšlet na to, že by se dostala před Teplice (vzájemný zápas ve prospěch Slavie) i před Hradec (vzájemné zápasy vyrovnané, celkové skóre o 11 branek ve prospěch Slavie) alespoň na osmé místo.

V boji o titul si připsala klíčovou výhru Plzeň a dvě kola před koncem ligy má stále náskok čtyř bodů na Spartu. Vzhledem k lepšímu vzájemnému zápasu stačí Plzni už jen dvě remízy nebo samozřejmě jedna výhra. Jak se říká, poslední krok bývá nejtěžší, ale Plzni v cestě za oslavami titulu na domácím hřišti nestojí žádný gigant. Naopak, je to Baník, který sice jako zázrakem začal v posledních kolech střílet branky, ale také je celkem lehce inkasuje. Baník měl být podle trenéra Marka jedním z nejlepších týmů jara, jenže se něco zvrtlo a tým posbíral jen 11 bodů ve stejném počtu zápasů (pro zajímavost Slavia 20). Ovšem pozor, Baník už pětkrát v řadě neprohrál (1-4-0)! Plzeň dosáhla už na 20 vítězství, což se naposledy povedlo Spartě v sezóně 2004/05, tedy před šesti lety. A to má samozřejmě Plzeň ještě dva zápasy k dobru.

Sparta už ví, že pokud oba zbylé zápasy nevyhraje, tak ani teoreticky nemůže pomýšlet na titul, jakákoli ztráta ji odsoudí na druhé místo - bylo by třetí za poslední čtyři roky. Pravdou ovšem také je, že Sparta má stejně jako Plzeň 20 vítězství. Čtyřbodový rozdíl tak dělají ve prospěch Plzně remízy na úkor porážek. Spartu teď čeká zápas s jistě sestupujícím Ústím a ligu uzavře doma proti Hradci Králové.

O dalších pozicích se nemá příliš smysl bavit, třetí jistě skončí Jablonec, čtvrtá je Olomouc, od pátého místa dál může ještě skončit i Slavia. Pozornost tak na sebe kromě boje o titul už váže pouze boj o 14., tedy poslední nesestupové místo. O to si to rozdají už jen Brno s Příbramí, ostatní týmy jsou jistě zachráněny, Ústí jistě sestupuje. Ovšem právě zde se schyluje asi k největší bitvě z posledních šestnácti ligových zápasů, které zbývá odehrát. Příbram totiž v přímém souboji bude hostit Brno, před kterým má už jen jednobodový náskok. Variant je několik:

1) Příbram doma nad Brnem vyhraje. Pak není co řešit, Příbram ligu opět udrží a do druhé ligy spadne po devatenácti letech Brno.

2) Příbram s Brnem remizuje. Udrží si tak před posledním kolem jednobodový náskok na Brno. V posledním kole hraje Příbram v Ostravě a Brno hostí Jablonec. Brno bude potřebovat vyhrát, protože i v případě remízy s Jabloncem a prohry Příbrami v Ostravě a tedy finální rovnosti bodů by Brno sestoupilo díky vzájemným zápasům (podzimní zápas Brno - Příbram 0:1). Pokud by Brno zvítězilo nad Jabloncem, Příbram by musela vyhrát v Ostravě, aby se udržela.

3) Příbram s Brnem prohraje o gól. Brno tak rázem bude o dva body před Příbramí. Ta ovšem bude stále ve hře a pokud porazí v posledním kole Ostravu a Brno nevyhraje nad Jabloncem, zachrání se opět Příbram, buď o bod nebo o celkové skóre, které má nyní o tři branky lepší než Brno.

4) Příbram s Brnem prohraje o dvě nebo více branek. Zdánlivá malichernost může nakonec hrát velkou roli - situace bude podobná jako v případě 3), jen v případě výhry Příbrami v Ostravě a remízy Brna s Jabloncem by tentokrát bodovou rovnost mezi oběma týmy rozsoudily vzájemné zápasy ve prospěch Brna.

Jen upozorněme, že poslední dvě kola se hrají všechny zápasy ve stejný čas a to v sobotu v 17:30.

28. kolo skončilo bilancí 4-2-2 a padlo opět dost branek, tentokrát 22.

Komentáře (14)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

    • Re: Statistické okénko - 28. kolo

      janko (přítel SN)     před 13 lety 18.05.2011 19:14 |  
      0 0

      Oni jako zjistí bordel v účetnictví a přesto chtějí doplatit mzdy? Že by nějaký posun?:-)

    • Re: Statistické okénko - 28. kolo

      travel (přítel SN)     před 13 lety 18.05.2011 19:17 |  
      0 0

      To je samozřejmě třeba kvůli licenci,ale nejdříve se musí domluvit s Enicem,dřív nebude nic financovat.

  1. Re: Statistické okénko - 28. kolo

    Ravik     před 13 lety 18.05.2011 19:55 |  
    0 0

    50% hráčů v nominaci 21 prošlo Slavií. A pak, že děláme něco špatně... :-/

    • Re: Statistické okénko - 28. kolo

      tantalos     před 13 lety 19.05.2011 01:24 |  
      0 0

      Děláme špatně jenom to, že ze Slavie odešli příliš brzy a ke konkurenci.

  2. Re: Statistické okénko - 28. kolo

    mpik     před 13 lety 18.05.2011 21:45 |  
    0 0

    "Daniel Křetínský, který každý rok odepisuje ve fotbalové Spartě v průměru přes sto dvacet milionů korun, rozjel byznys i v Edenu. S velkou pravděpodobností ziskový. Podle informací, které Blesk získal od dvou zdrojů, půjčil fotbalové Slavii 25 milionů korun. Zástavou jsou práva na tři momentálně nejlépe prodejné hráče červenobílých: Čelůstku, Černého a Jandu."

    • Re: Statistické okénko - 28. kolo

      urs (přítel SN)     před 13 lety 18.05.2011 23:46 |  
      0 0

      to bych blil..

    • Re: Statistické okénko - 28. kolo

      slaviator     před 13 lety 19.05.2011 01:59 |  
      0 0

      nabídku dal, ale slavie odmítla.

      • Re: Statistické okénko - 28. kolo

        smichov_1     před 13 lety 19.05.2011 10:46 |  
        0 0

        Ale neodmitla, Platil a Sisak by zadny penize neodmitli, stejne jako je nepravdepodobny ze penize pak dali hracum, spis mozna 10% z castky, protoze 90% tradicne zmizelo neznamo kam. Posledni faze rozkradani uz davno bezi. Prece v utery uz mel byt znamy vysledek jednani s Enicem. Dnes je ctvrtek. Zakladni informace ano/ne by uz mela byt zverejnena, KDYBY uz nebezel plan ktery musel byt davno jasny: ceka se posledni den pred rozhodnutim CMFS, pak se rekne "neslo to" a dotuneluje se zbytek majetku ENIC-u.

    • Re: Statistické okénko - 28. kolo

      Jiri1     před 13 lety 19.05.2011 13:04 |  
      0 0

      Ano , to jen podporuje nazory , ze za kseftem stoji nekdo majetnejsi a Natland z toho pokud to vyjde bude mit nemalou provizi. Bohuzel se taky objevuje info, ze tak i tak by nas v lete meli opustit talentovani fotbaliste/ a nemyslim tim , ze pujdou do Sparty. Pry by se do toho mohl za nekterych okolnosti vlozit jeden z nasich srdcaru a spolecne s dalsim tedy jak to nazvat fotbalvym sibrem jim najit angazma na vychod od nas. Celkova suma ke ktere by se byznys mohl blizit je pry okolo 75 milionu a ne 25.

      • Re: Statistické okénko - 28. kolo

        eomer (přítel SN)     před 13 lety 19.05.2011 16:43 |  
        0 0

        Jak už jsem psal jinde, pokud bude licence, příští rok je ještě víc záchranářský než ten letošní.