Rozhovory

Petr Rada: Na fotbal by se lidi měli chodit bavit

Trenér Petr Rada se před novou sezónou vyjádřil k otázkám ohledně svého chování, změnám kádru a také možné komplikace v podobě odložení druhého kola. 

Co říkáte na video, kde jste se rozčiloval po reakci fanoušků po zápase s Parmou?

Já jsem hlavně rád, že tam naši fanoušci jeli. Určitě tam bylo spousty nedostatků, individuální chyby. Kdybychom hráli bez chyb, tak bychom přece neprohráli za celou sezónu. Pro mě je důležité, že jsme odehráli kvalitní utkání proti kvalitnímu soupeři, a dokázali jsme se vyrovnat i s tím, že jsme prohrávali a otočili výsledek. To, že jsme nakonec remizovali, je škoda, ale více mrzí, když pak za vámi přijde fanda a hned mluví o té negaci. Neřekne, že jsme dali tři góly Parmě, ale řekne, že jsme tři dostali. A já myslím, že to děláme všichni pořád. Hledáme jen to špatné. Když se jdu podívat na fotbal, tak jedu přece na fotbal a ne si zanadávat. Takže z tohohle pohledu jsem byl trochu nazlobený, ale fakt je, že jsem si to poté sám vyhodnotil a ty góly zbytečné byly. Ale po každém zápase máme týden čas na chybách pracovat, snažit se je odstraňovat. Od toho ty tréninky jsou.

Potěšily vás reakce od veřejnosti? Když se veskrze pozitivně vnímalo, že jste se zastal hráčů?

Já jsem ty reakce ani nečetl. Podívejte, já nejsem v tomto ohledu moderní člověk. Internet, notebooky - to mi nic moc neříká. Maximálně, že mi někdo zavolá, tak to zvládnu zvednout, ale jinak se tyhle věci už v mém věku učit nehodlám. Každopádně je jasné, že kamarádi a tak, vám něco řeknou. Že už Rada zase řádil atd. Ale já už jiný nebudu, podívejte, já obdivuji trenéra Škorpila, který vydržel sedět se založenýma rukama a v klidu. Já vydržet sedět nedokážu, jsem v tomhle ohledu bouřlivější.

Myslíte si, že diváci budou do Edenu chodit nejen na Slavii, ale i na trenéra?

Tak já si myslím, že budou chodit tady ty lidi hlavně na Slavii. Jsou to koneckonců fandové Slavie a ne Rady. My se tu budeme snažit jim nabízet kvalitní fotbal, atraktivní, aby sem chodili rádi. Já sám tu nebudu dělat žádné scény, žádné výlevy. Důležité je udržet i týmový duch, nemít jen 11 vyvolených, v jedné jedenáctce se sezóna odehrát nedá, těch důvodů může být více - zranění, tresty, výkonnostní důvody. A proto je důležité, aby s tím týmem žili i náhradníci, kteří dostanou svojí šanci. Protože jak jsem řekl, 30 zápasů jedna sestava neodehraje. Jo, někdo může říci, že Liberec to takřka zvládl, ale podívejte se třeba na loňskou marodku Slavie. Pro mě je důležité tu mít těch 24 hráčů, co tu mám teď, a všichni musí vědět, že mohou nastoupit a být připraveni.

O koho se budete v nové sezóně z hráčů nejvíce opírat?

Většinou se každý trenér opírá hlavně o ty starší hráče, kteří mají těch zkušeností nejvíce, takový přišel třeba Karol Kisel. Ale konzultovat budu i s mladými, myslím si, že tu máme další mladé vyzrálé hráče, ale je jasné, že nejvíce budu spolupracovat právě s těmi zkušenými. Krom již zmíněného Kisela určitě ještě Lukáš Jarolím, Martin Latka a další. Ale nechtěl bych, aby to bylo dáno, jako že budu komunikovat jen se starými. I mladí u mě mají otevřené dveře.

Spekulovalo se o angažmá Michala Švece, nezavřel si u vás dveře, když již byl jednou nohou ve Slovanu?

Nezavřel, každý si volí svojí budoucnost sám. Já jsem se s ním setkal jednou, když už to vypadalo, že skončí ve Slovanu. Potřásli jsme si rukou, já mu popřál štěstí, to je všechno. Já ho upřímně ani moc neznám, nikde jsem ho v žádném týmu nevedl. Jestli se rozhodl pro Slovan, je to jeho rozhodnutí, to již jde mimo mě, víc jsem se tím nezabýval. Já tu mám uzavřený kádr, může se stát cokoliv, zraní se nějací hráči, můžeme ještě někoho přivést. Ale čtyři dny před začátkem soutěže již do toho týmu nechceme šahat.

Když už jsme u těch posil, bavil jste se třeba s Lukášem o příchodu Davida Jarolíma?

Samozřejmě, David je kvalitní hráč, kdo by ho nechtěl v mančaftu. Ale fakt je ten, že když už jsem do Slavie přišel, tak šly zprávy, že chce zůstat v zahraničí. Já s ním mám dobrý vztah ještě z reprezentace, ale nedivím se mu, že chce zůstat ještě venku. Může se stát hráčem s největším počtem startů v cizině, to ho určitě láká. A má dobré jméno, neměl by mít problémy s nabídkami. Ale jak již jsem řekl, nevíme, co se ještě může udát. Třeba se k otázce Davida Jarolíma ještě v průběhu sezóny vrátíme.

Podobně to bude pravděpodobně i s Rudolfem Skácelem...

Ano, i on chce zůstat ještě venku. To se mu nemůžeme divit. Takovéhle hráče prostě česká liga není schopná pořádně zaplatit. Nehledě na to, že Skácel má ještě určitě věk na to hrát v zahraničí. Nebudu proti, pokud nám takoví hráči zavolají, že s námi třeba mají zájem trénovat, aby neztratili kondici, ale to je zatím asi tak všechno.

Jak moc velký problém je pro vás, že je tu možnost odkladu zápasu druhého kola proti Baníku Ostrava?

Odkládat? To ani nevím. To není náš problém. Vždyť přeci můžou hrát jinde. Hradec pokládal ve stejný termín trávník a stíhá to, proč to nemůže stihnout Baník? Ale samozřejmě, že nám bude vadit, když se odloží druhé kolo. Měli jsme nějaké herní soustředění v Itálii za určité peníze, abychom dobře vstoupili do začátku ligy, a pak máme mít po prvním kole 14 dní pauzu. To je komplikace. My ten zápas klidně odehrajeme v Opavě, kdekoliv. Chceme hrát, hráči chtějí hrát. Kdyby šlo třeba o odklad kvůli evropským pohárům, tak bychom to chápali, ale tohle se mi nelíbí. Pokud se nebude moci hrát, tak budeme muset pravděpodobně sáhnout k nějakému přípravnému ukání. Ale já jsem stále připraven na to, že hrajeme druhé kolo v Ostravě a doufám, že to tak bude. Když jsem byl v Německu, tak se nic takového nestalo. U nás se stále hledají nějaké skulinky. Když Ostrava nemá hřiště, tak by se mělo hrát na náhradním.

Jaká návštěvnost by podle vás slušela týmu jako je Slavia na domácím stadionu?

Když se podíváte, tak vidíte, že tady je vidět odevšad, takže není důvod, aby nechodilo 20 000 každý zápas. Ale nemůžu vám říci, že je to můj cíl, protože pak to chodit nebude a vy mi to zase omlátíte o hlavu. Proto chci, aby těch lidí chodilo co nejvíce a aby viděli dobrý fotbal. A důležité je pamatovat, že je to stále jen sport. Nemám nic proti tomu, že si někdo někdy zanadává, ale důležité je, aby se lidi chodili na fotbal hlavně bavit.

Komentáře (14)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Petr Rada: Na fotbal by se lidi měli chodit bavit

    winter (přítel SN)     před 12 lety 26.07.2012 16:48 |  
    0 0

    to s tou ostravou taky nechápu... proč se to teda neodehraje v Edenu a v Ostravě by se hrála až odveta?? Tohle je snad nejjdednoduší řešení, nehledě na to že nemůžou hrát na Bazalazech ani ve Vítkovicích a stadion jim nikdo půjčit nejchce... Vim že někdo to tak v lize taky měl že když doma rekonstruoval hřiště, tak prostě odehrál první 4 kola venku a doma hrál odvety který měl původně hrát venku.. prostě se to otočilo a všichni byli spokojení... Jestli se to odloží tak mě to pořádně nasere.. Do Ostravy sem chtěl jet, budu mít volno a čas.. jestli se tam bude hrát někdy vloženě ve středu tak tam nepojede skoro nikdo...

    • Re: Petr Rada: Na fotbal by se lidi měli chodit bavit

      subHuman     před 12 lety 26.07.2012 17:04 |  
      0 0

      Svaz tvrdí, že hrát 3 zápasy v kuse doma je neregulérní.
      Dnes jsem mluvil se Standou Vlčkem a ten říkal, že toto řešení nechtějí ani hráči (myslím tím hrát 3x za sebou doma).
      Nejen že Ostravě nechce nikdo půjčit stadion, ale svaz rovněž odmítá, aby se hrálo v jiném městě...

      Osobně si myslím, že by to svazu a hlavně tzv. "bezpečnostním složkám" i vyhovovalo, aby se to hrálo někdy ve středu odpoledne...

      Hádám, že dát to do Opavy si i s ohledem na absenci Opavy v lize a vzájemné vztahy fans všech tří týmů nikdo nedovolí...

      • Re: Petr Rada: Na fotbal by se lidi měli chodit bavit

        Eluin (přítel SN)     před 12 lety 26.07.2012 18:21 |  
        0 0

        Český fotbal pro fanoušky....
        Jinak ohledně Rady, ač jsem jeho příchod zrovna oslavnými transparenty nevítal, tak teď jsem i celkem spokojen, že je u nás.

    • Re: Petr Rada: Na fotbal by se lidi měli chodit bavit

      slaviator     před 12 lety 26.07.2012 20:54 |  
      0 0

      V hokeji před lety Pardubice na začátku sezony hrály asi šestnáct kol v kuse venku, získali méně bodů než by získali na klasicky doma-venku-doma-venku..., a Kusý na to tehdy nadával. Tady by šlo jen o tři zápasy v řadě, ale fotbalové řády to prostě neumožňují. Mimochodem, neumožňují to i řády Premier League nebo Bundesligy, mimochodem, to protočení pořadatelství... Nejjednodušší by bylo odehrát to jinde (Olomouc) nebo to o měsíc odložit, což nakonec bude, prý se bude hrát v září, nejspíš na konci...

      • Re: Petr Rada: Na fotbal by se lidi měli chodit bavit

        Borris     před 12 lety 26.07.2012 22:23 |  
        0 0

        jojo to máš pravdu. A díky tomu jsme ten rok nepostoupili do Play off. Protože ten začátek se tou řadou zápsů venku šíleně pohnojil a už jsme se vezli. Nabrala se velká ztráta a už se to nedohnalo.

        • Re: Petr Rada: Na fotbal by se lidi měli chodit bavit

          SmoKerS     před 12 lety 26.07.2012 23:00 |  
          0 0

          jsme?????

          • Re: Petr Rada: Na fotbal by se lidi měli chodit bavit

            Borris     před 12 lety 27.07.2012 02:26 |  
            0 0

            já jsem z Pardubic :-) ve fotbale bije moje srdce pro Slávku a v hokeji pro Pardubky. Tak to u nás v rodině bylo vždycky.

            • Re: Petr Rada: Na fotbal by se lidi měli chodit bavit

              vlk30 (přítel SN)     před 12 lety 27.07.2012 07:53 |  
              0 0

              Tak si Vlastně sešívaný na obě strany:-)

  2. Re: Petr Rada: Na fotbal by se lidi měli chodit bavit

    Borris     před 12 lety 26.07.2012 22:21 |  
    0 0

    Je ostuda že si Ostrava není schopná dát do kupy stadion včas. Mohli s tím začít ihned po sezoně a mohli to krásně stihnout. Takhle už ve druhým kole hrozí že budou nějaký čachry. To je furt něco.... A pokud se to odloží, nepomůže to ani jednomu mančaftu.

  3. Re: Petr Rada: Na fotbal by se lidi měli chodit bavit

    Viking     před 12 lety 27.07.2012 08:42 |  
    0 0

    Zastávám názor, že je třeba zvolit nekompromisní přístup vůči Ostravě, je to jejich problém. Výjimku na vyhřívání už měli podle mě dávno, nic nedělali a ty Vítkovice si mohli taky ošéfovat. Navíc není náš problém, že jsou jejich fans howada a nikdo jim tak nechce půjčit stadion. Tak můžou hrát před zavřenýma tribunama ne? Úplně chápu postoj Rady, tady se šest týdnů něco buduje, potom odehrajeme zápas a dva týdny stojíme.

    Navíc - svaz nechce hrát v jiném městě. Proč by jim najednou Vítkovice nevadily? Vždyť to je taky jiné město? Nebo jenom městská část? Ono je to s tou podmínkou svazu stejně k smíchu - z Ústí je to do Teplice stejně daleko jako ze Střížkova do Edenu a Střížkov v Edenu by svazu nevadil.

    • Re: Petr Rada: Na fotbal by se lidi měli chodit bavit

      bongor     před 12 lety 27.07.2012 13:36 |  
      0 0

      Svaz je jaký je,nečekej,že nám někdy dají za pravdu a že by nám snad zjistili rovnocenné podmínky.Kdyby to byl zápas sralta-Baník,tak už dnes by měl rumun tři body v kapse a nikdo by o tom ani nediskutoval,ani nikdo z Baníku.Ale naštěstí pro ostraváky se jedná jen o blbou Slavii,tak s ní zase vyjebeme.

    • Re: Petr Rada: Na fotbal by se lidi měli chodit bavit

      slaviator     před 12 lety 27.07.2012 14:55 |  
      0 0

      Vítkovice jsou jen městská část, ne? Jinak nechtěl bych vyhrát kontumačně, ale na hřišti... Takže ten nekompromisní přístup by měl být "prostě si stůj co stůj sežeňte na ten zápas hřiště". A třeba i tou kontumací přece jen pohrozit. A neříkej mi, že kdyby dal Baník dostatečnou záruku a dostatečně zacáloval, že by je Olomouc nebo Slovácko u sebe hrát nenechalo...

    • Re: Petr Rada: Na fotbal by se lidi měli chodit bavit

      subHuman     před 12 lety 27.07.2012 14:56 |  
      0 0

      Zavrene tribuny v zadnem pripade, fanousek toto nezpusobil a tak by mel byt tim poslednimm, kdo by tim mel trpet. Myslete predevsim na Slavisticke fanousky, kteri se tam chystaji jet z Prahy, i na ty, kteri bydli pobliz a je to pro ne treba jedina moznost, jak videt Slavii za cely rok...