Fortuna liga

Statistické okénko - 9. kolo

Slavia vyhrála nejdůležitější zápas podzimu a dotahuje se tak k pohárovým příčkám. Od třetího místa dělí sešívané už jen dva body, od vedoucího dua pak body čtyři.

Zatímco venku slávisté herně i výsledkově tápou, doma to je úplně jiná písnička. Po remízách s Jihlavou a Olomoucí zvítězili potřetí v řadě, ve všech zápasech navíc bez inkasované branky. A protože venku sice Slavia nevyhrává, ale v posledních dvou zápasech také neinkasuje, série neprůstřelnosti Kamila Čontofalského už přesáhla 500 minut. Jak správně zmínil lassiter v diskuzi pod zápasem, naposledy Slavia udržela čisté konto pět ligových zápasů v roce 2003. Tehdy Radek Černý inkasoval v 85. minutě 28. kole sezóny 2002/03 v Blšanech od Jana Žemlíka (Slavia však dvěma brankami Kuky vyhrála 2:1) a od té doby do konce sezóny Slavia porazila Žižkov 3:0 (2x Kuka, Adauto) a Olomouc 2:0 (Kuka, Adauto, za Olomouc chytal Vaniak). V nové sezóně pak úvodní tři zápasy Slavia vyhrála shodně 2:0. Postupně to odnesly týmy Žižkova (Piták, Skácel), Blšan (Vorel vlastní, Kuka) a Zlínu (Dostálek, Fořt). První čtyři zmíněné zápasy odchytal Radek Černý, proti Zlínu ale nastoupil Matúš Kozáčik. V dalším zápase slávisté prohráli v Plzni 1:2, když první branku inkasovali v 36. minutě z přímého kopu Bartesky. To už zase chytal Radek Černý. Současná série je tedy nyní už delší a navíc ji drží jediný brankář. Od doby, kdy slávisté v říjnu 2008 slavně vyloupili Letnou (není bez zajímavosti, že to bylo za přítomnosti trenéra Lavičky na straně Sparty) debaklem 4:1, se Slavii v derby vůbec nedařilo. Následovala domácí remíza 1:1 a pak už dlouhá série porážek. Nepočítáme-li dvě vítězná derby v poháru, o kterých si dodnes mnoho fanoušků myslí své, prohrála Slavia v ligovém derby pětkrát v řadě a vstřelila jedinou branku (Trapp při domácí porážce 1:2). Až letos, v roce 2012, přišla nejprve na jaře remíza 1:1 v zápase se skvělou atmosférou a výborným výkonem Martina Berkovce, a nyní na podzim tedy konečně zase výhra, o kterou se postaral brankou Martin Latka. Byla to první ligová domácí výhra nad Spartou od podzimu 2005, kdy slávisté na Strahově kralovali a vyhráli 4:1. Sparta v lize o víkendu tedy prohrála potřetí v řadě, což se ji naposledy povedlo v závěru ligové soutěže 2007/08, kdy porážkami s Brnem, Baníkem a Libercem umožnila Slavii sebrat již zdánlivě ztracený titul. Navíc v uplynulých devíti kolech udržela pouze jediné čisté konto. Hůř jsou na tom pouze Jihlava a Baník Ostrava, jediné týmy, kterým se ani jednou nepodařilo uhájit vzadu nulu.

Vzhledem k tomu, že Plzeň hostila Slovácko, čekalo se, že půjde do trháku a Spartě uteče na rozdíl čtyř bodů. To se však překvapivě nestalo, už potřetí v řadě skóroval největší favorit ligy jen jeden gól a podruhé v řadě to stačilo jen na remízu. Plzeň tak má doma bilanci 3-1-1, což ji řadí v tabulce domácích zápasů na druhé místo za první Slavii, která tedy s 11 domácími body této tabulce vévodí. Slovácko z posledních šesti zápasů prohrálo jediný (doma s Jabloncem) a bude tak v pátek pro Slavii jistě velmi nepříjemným soupeřem.

Po selhání Plzně měl šanci jít do čela tabulky Jablonec. To se také stalo, ale po remíze 2:2 je Jablonec se stejným bodovým ziskem a stejným rozdílem skóre před Plzní pouze o jedinou vstřelenou branku. A mohlo být ještě hůř, Dukla měla tři body doslova na dosah ruky, vedla 2:1, kopala penaltu a přestože ji neproměnila, ještě v závěru mohla vedení pojistit. Místo toho inkasovala z poslední akce zápasu. Jablonec potřetí v řadě doma nevyhrál (prohra a dvě remízy), Dukla z posledních šesti zápasů pětkrát remizovala. V počtu nerozhodných výsledků už předčila Příbram, Hradec, Jihlavu i Slavii.

Už v pátek mohla tabulkou pořádně zamíchat Olomouc. Ta po výhře na Letné hostila Brno a výhra domácích se zdála být téměř jako tutovka. Jenže Brno, které má jednu z nejhorších obran v lize, tentokrát ofenzivní síle domácích odolalo a odvezlo si bod za remízu 1:1. Olomouc však i po osmé v řadě neprohrála se zajímavou bilancí 4-4-0. Brno venku po dvou výhrách v prvním a třetím kole a dvou prohrách v pátém a sedmém kole tentokrát poprvé remizovalo.

Liberec jel do Hradce a pokud chtěl zůstat v těsném kontaktu bojů o poháry, měl zvítězit. Byl tomu i docela blízko, vedl 2:1 a domácí hráli v deseti. Přesto si nepochopitelně nechal utéct hradeckého Harbu, který srovnal na konečných 2:2. Liberec tak už čtyři kola nevyhrál, ani jeho herní projev nevzbuzuje naději, že by se letos měla opakovat loňská jízda. Daleko pravděpodobnější se jeví střed tabulky a pro příští sezónu pohárový půst. Hradec doma letos v pěti zápasech ještě neprohrál, jenže s bilancí 1-4-0 asi moc spokojený nebude.

Jihlava doma porazila Příbram a stále se tak drží v popředí ligové tabulky s pozoruhodným skóre 16:16. Osm branek Stanislava Tecla v devíti odehraných zápasech z autora dělá hvězdu ligy, nic na tom nemění ani fakt, že tři z osmi branek vstřelil mladý kapitán ligového nováčka z penalt. Jihlava po úvodních pěti remízách vyhrála tři z posledních čtyř zápasů, Příbram naopak na výhru jako jediná z celé ligy stále čeká.

Baník doma hostil Mladou Boleslav a už podruhé v řadě se mu povedlo neudržet dvoubrankové vedení. První branku utkání vstřelil Baník v posledních čtyřech zápasech, vybojoval v nich však jen dvě remízy, celkově na výhru čeká už šest kol a je jen bod nad sestupovými příčkami. Mladá Boleslav v pátém zápase venku vybojovala teprve druhý bod, díky solidní domácí bilanci se drží ve středu tabulky.

Ve vyloženě záchranářském boji hostily České Budějovice Teplice a po napínavém závěru se domácí mohli radovat z výhry 3:2, přestože vedli již 3:0. Další, již pátá porážka v sezóně byla moc na mladého trenéra Teplic Přerosta a své první působení v roli ligového trenéra raději sám ukončil po devíti kolech. Teplice jsou až patnácté, venku uhrály zatím jen bod a na výhru čekají celkově už osm zápasů. To Budějovice jsou na vzestupu a už potřetí v řadě neprohrály, po dvou remízách tentokrát tedy zvítězily.

Komentáře (26)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Statistické okénko - 9. kolo

    lassiter     před 12 lety 01.10.2012 21:56 |  
    0 0

    Kdybysme tak chtěli vyhrát na tom Slovácku a pak doma s Příbramí, to by bylo milé. V Jablonci letos nějak tušim neprohrajem, s Plzní to bude na férovku a pak už do konce podzimu realtivně schůdnej los...v zimě udělat pořádnýho útočníka...hmm. Škoda těch šancí s Olomoucí, mohlo to bejt ještě trochu veselejší, i když jak včera někdo psal, je pravda že jsme taky mohli prohrát v Ostravě no...

    • Re: Statistické okénko - 9. kolo

      quelhar (admin)     před 12 lety 01.10.2012 22:02 |  
      0 0

      Tak zrovna v Ostrave jsme mohli i vyhrat, kdyz jsme dostali oba goly z ofsajdu (aspon podle Rady, ktery to pak asi dvakrat zminil).

      • Re: Statistické okénko - 9. kolo

        chcipak     před 12 lety 02.10.2012 09:12 |  
        0 0

        O prvním gólu Baníku si myslím to samé, ale nebyl ten druhý gól vlastní (Nitrianský)?

  2. Re: Statistické okénko - 9. kolo

    Fallen (přítel SN)     před 12 lety 01.10.2012 22:32 |  
    0 0

    K tomu rekordu. Čonto už má 522 minuty a Jánošův rekord z roku 1992 nebo 93 je 586 minut. Takže to stačí udržet jen 65 minut, ale nejlépe celý zápas :D

    • Re: Statistické okénko - 9. kolo

      Barra     před 12 lety 02.10.2012 00:15 |  
      0 0

      Rekordy jsou fajn, jen by brankář na to neměl myslet a hrát uvolněně. Ale na to je Čonto už dost zralý, jeho už jen tak něco nerozhodí. A i kdybychom proti Ústí nebo Slovácku nějaký ten gól dostali, nevadí tak dlouho jak jich sami dáme víc.

      Dlouhé série bez obdržených gólů nejsou až tak neobvyklé. Český rekord drží s 903 minutami Petr Čech ze sezóny 2001-2002 (Sparta), ale tím výkonem je až na 61. místě v tabulce brankářů bez obdržené branky. Na prvním místě je Geraldo Pereira de Matos z Vasco da Gama (1.816 minut), na 291 místě jsou Henriksen a Rossi s 690 minut. Aby se Čonto dostal do této tabulky, bude muset ještě nějakých 168 minut vydržet...

      http://www.tomshardware.co.uk/forum/7888-25-keepers-longest-time-conceding-goal

      • Re: Statistické okénko - 9. kolo

        Fallen (přítel SN)     před 12 lety 02.10.2012 02:12 |  
        0 0

        Já nemyslim, že Čonto bude zítra chytat. Sdílený rekord dvou brankářů je ve Slavii 600 minut, ale nepočítá se do toho pohár. Kdyby ano, tak už padl o deset minut. Zajímavý odkaz. Díky

  3. Re: Statistické okénko - 9. kolo

    Petr9608     před 12 lety 02.10.2012 06:31 |  
    0 0

    No, nedíá se říct, že by nám toto kolo nepřály výsledky. Sakra, toho bysme měli využít, ne?

    Je to možná přehnaný optimismus, ale chtěl bych věřit tomu, že se po zápase s Pilsní bude Edenem linout "TAK JSME PRVNÍ NO A CÓÓÓ"

    Dobře, asi to chce zůstat při zemi - v tom případě ať se aspoň pár hodin můžem po pátku pozdě večer dívat na tabukku, kde bude "3. Slavia 17 b."

    Sakra, vyhráli jsme derby, to není jen tak, to musí být nějaký signál! EL 2013/14 bude se SLAVIÍ PRAHA, věřme v to!

    • Re: Statistické okénko - 9. kolo

      utrzeny_ze_retezu     před 12 lety 02.10.2012 07:44 |  
      0 0

      Zrovna jsem chtěl napsat, kdy se začnem bavit o titulu :-))

      Šest bodou z budoucích dvou kol by bylo fajn, ale moc nevěřim, že to na Slovácku dáme...

    • Re: Statistické okénko - 9. kolo

      Alanor (admin)     před 12 lety 02.10.2012 08:00 |  
      0 0

      Typičtí slávisté. Po Dukle se tu hořekovalo a teď se jede na titul. :)

      Záleží, jak začnem hrát venku, pokud tam párkrát vyhrajem, tak můžeme bojovat o poháry. Ale titul? Pochybuju. I když je pravda, že silnější se v tuto chvíli jeví tak maximálně Plzeň, která ale také klopýtá.

      • Re: Statistické okénko - 9. kolo

        janko (přítel SN)     před 12 lety 02.10.2012 08:12 |  
        0 0

        Před sezonou jsem prohlásil že budeme do třetího místa. Až do tohoto víkendu jsem byl za blbečka:-)) Když vidím jak se to mlátí mezi sebou, tak se opravdu může cokoliv stát a my se do boje o titul klidně můžeme namočit.
        Karty jsou rozdány jasně. Pokud to dnes nepo*erem v Ústí a v pátek se podaří vyhrát na Slovácku, což bude ale hodně těžké, tak máme našlápnuto. Pak nás čekají týmy z druhé poloviny tabulky. Když si odpustíme nějaké překvapení, tak si myslím, že bychom mohli dostat Jablonec a Plzeň pod mediální tlak, protože ti pisálkové vůbec, ale vůbec ve svých přesezóních předpovědích se Slávií nepočítali. Jejich zaslepené rudé mozky jim vůbec nedovolovali vyslovit myšlenku že by jsme se mohli zamotat do boje o špičku. To byl samý Liberec, Boleslav, Olmik, Plzeň a rudá bídal...
        Takže hlavu vzhůru, s pokorou a respektem, ale hrdě vztříc snad už lepší budoucnosti. Ona vůbec ta atmosfera okolo Slavie je poslední dobou taková pozitivní. A za to všem dík.

    • Re: Statistické okénko - 9. kolo

      Barra     před 12 lety 02.10.2012 08:04 |  
      0 0

      Doufejme. Jak se nálada oproti minuléme týdnu změnila, když jsme uhráli ten bodík na Dukle. Buďme ale realisti, nechme se překvapit.
      Mimochodem, líbí se mi včerejší prohlášení Rady, že ošetřovatel nesmí na hřiště kvůli nějaké první lepší bouli, protože následně musí hráč opustit hrací plochu a tím mužstvo oslabí.
      Jak se mi Rada u národního mužstva moc nelíbil, tak se mi zamlouvá u nás. Malý ale šikovný :-)

      • Re: Statistické okénko - 9. kolo

        janko (přítel SN)     před 12 lety 02.10.2012 08:14 |  
        0 0

        On je vůbec úplně jinej než u nároďáku. Jo ta hláška o té bouli byla dobrá:-))

        • Re: Statistické okénko - 9. kolo

          martyni (přítel SN)     před 12 lety 02.10.2012 10:42 |  
          0 0

          No zejmena ma nadhled a soudnost, coz je velmi prijemna zmena. Treba na stary kolena vyspel..:). A taky dela vcelku dobry trenersky rozhodnuti. Jsem zvedav, jestli se mu podari vylepsit i ofenzivu, reci o titulu nejsou namiste, nemame na to zatim kvalitu. V poslednich zapasech jsme si vytvorili hodne malo golovych sanci, to bude treba zmenit..

  4. Re: Statistické okénko - 9. kolo

    Sokrates55 (přítel SN)     před 12 lety 02.10.2012 09:56 |  
    0 0

    Dobrý den přeji Vám všem.
    Panu Radovi jsem se za své velké pochybnosti o jeho osobě a schopnostech trénovat Slávii omluvil. Pořád se člověk učí a pokud je vidět výsledky, je třeba to s pokorou uznat. Když jsem se díval na našeho Petráka, jak se dokázal vyrovnat a dokonce svým výkonem převýšit oba sparťanské "zázraky" Hušbauera a Krejčího, jak dokázal odstavovat i "fotbalového golema" Kweukeho, to mi opravdu zahřálo srdce. Musím ovšem podotknout a nad všechny vyzvihnout osobnost a fotbalový um Martina Latky. Je to skutečný vůdce a je to on, kdo s Karolem Kiselem mohou našim mladým hráčům předávat své zkušenosti. Z uvedených hodnocení jsem usoudil, že skoro všichni hodnotíte celý stav naší Slávie sice s optimismem pro časy příští, ale přesto vidíte i nedostatky. A tou největší je náš útok - neútok. Po všech strastech, co jsme za poslední tři roky zažili, doufám, že i tady to pan Rada vyřeší a nenechá tam jen trápícího se Škodu, který tam sám těžko něco udělá. Tam mu prostě musí pomoci ještě jeden hráč a toho teď nemáme. Tak budu čekat, že snad i tady najdeme řešení, protože jinak se Martin Latka bude muset rozdvojit. Lechtá mě myšlenka, že až by se dal do kupy Dobrotka, měli bychom útočníka........... asi tušíte kdo mě napadá, ale berte to s rezervou. Jinak atmosféra byla na derby až na těch pár exesů dobrá. Nepochopím hlavně to, že je vůbec někdo schopný hodit na jiného zapálenou světlici s úmyslem zranit. Když jsem se pak doma díval na ten způsob vhození světlice, to bylo přesně mířeno a Karol měl veliké štěstí. Nějak postrádám zdrcující kritiku deníku "Spart", která se měla týkat hlavně sparťanské nepřizpůsobivé čeládky, která dělá bordel při každém zápase....
    To asi v obsahu černé tašky předané sparťanem panem Křetínským panu sparťanovi Peltovi už nějak schází.......... (actori incumbit onus probandi - břemeno důkazu leží na žalobci). A pokud jsou takové důkazy pořízené pouze na základě jakýchsi sledovaček nějakými soukromými detektivy, jsou pro jakékoliv řízení nicotné. Ale je třeba udělat divadlo a hlavně udělat bububu, aby bylo vidět, že velká Sparta se zlobí a bacha na nás..... Moc se mi líbila reakce pana Vrby z Plzně a jeho zhodnocení. Nedělám si iluze o tom, že je vše v pořádku... Ale tady evidentně kříčí zloděj, a chce, aby on sám chycen nebyl...... . Strašákovi moc děkuji a chlape vydrž, ....... mě už to skákání tak nejde.... :-).
    Sokrates55

    • Re: Statistické okénko - 9. kolo

      janko (přítel SN)     před 12 lety 02.10.2012 10:25 |  
      0 0

      Souhlasím, a co se týče chování těch blbů z letné a následné kritiky, tak tu jsem očekával již po zápase s Plzní, kde také létaly petardy na plzeňáka při rohovém kopu. Tam to ale mediálně zastínil muž s koženou brašnou...

    • Re: Statistické okénko - 9. kolo

      EdCable     před 12 lety 02.10.2012 11:54 |  
      0 0

      "Lechtá mě myšlenka, že až by se dal do kupy Dobrotka, měli bychom útočníka"

      Ja vim, ze je Hub univerzal s obrovskymi zkusenostmi, ale nechme ho radsi na tom beku;-)

      • Re: Statistické okénko - 9. kolo

        Barra     před 12 lety 02.10.2012 11:55 |  
        0 0

        :-))

        • Re: Statistické okénko - 9. kolo

          martyni (přítel SN)     před 12 lety 02.10.2012 13:41 |  
          0 0

          Tak Hub v utoku, to by byla pekna raritka..:). Skoda podle me potrebuje jednak vylepsit sve vykony, jednak vetsi pocet utocicich spoluhracu.

    • Re: Statistické okénko - 9. kolo

      bongor     před 12 lety 02.10.2012 13:02 |  
      0 0

      Ahoj Sokrate,napsal jsi to jako vždy velmi hezky,s přehledem a elegancí.Ani latina nechybí,i když se přiznám,že i to málo co jsem z ní znal už jsem úspěšně zapomněl.Minulý týden mě potěšila reakce
      sparťanského kotle na "incident"v metru,už jsem se začal radovat,že
      tam začnou získávat slovo i normálové,ale to řádění zběře v Edenu můj optimismus zchladilo.Než se hoši dopracují alespoń na dohled ke slavným postavám sparťanské historie,uplyne ještě mnoho vody v naší stříbropěnné Vltavě.Tak teď najít toho útočníka,laty by tam seděl,ale myslím,že ani Dobrotka jej nedokáže nahradit.Jen pan de Bílek si zatím nevšiml,kdo je nejlepším českým zadákem a za ním široko daleko pusto.Ale vyřazení V.Kadlece z kádru repre je dobrým počinkem,ten hoch žije pouze ze chvalozpěvů rudého tisku,ale ouha,nikdo na Maltě ani v Bulharsku nečte deník Spart a plátek Idnes,tak nevědí jaký je to gólový zabiják,jak nedávno napsali ve svatém nadšení tito pitomci.

      • Re: Statistické okénko - 9. kolo

        janko (přítel SN)     před 12 lety 02.10.2012 13:12 |  
        0 0

        Bongore nejen že pan deBílek si nevšiml kdo že je nejlepší stoper v lize, ale ani pan Dovalil si nepovšimnul kdo v sobotu vymazal rudou bídu ve středu pole. A to ve své skromnosti nemluvím o Tusjakovi, neboť jsem si plně vědom že stranický úkol musí být splněn.
        Na druhou stranu alespoň nám je tam nikdo nezrakví a mne to uchrání od té schízi fandit týmu, který vede ten neholený blb z Letné.

        • Re: Statistické okénko - 9. kolo

          Sokrates55 (přítel SN)     před 12 lety 02.10.2012 14:09 |  
          0 0

          Také zdravím všechny.
          Málem mě porazil EdCable s tím Hubem :-), poprskal jsem smíchem od kávy celý monitor :-). No, máš pravdu Bongore, myslel jsem na "Latyho". Martin Latka by s Markem Suchým byli velmi dobrou stoperskou dvojicí i v repre, ale naši fotbalový šíbři v čele se zadýchaným Peltou musí prodávat jiné koně a bohužel teď momentálně je třeba pomoci "tureckému" sparťanovi prvokovi k nějaké smlouvě a tak bude v repre dál. Ale třeba jsem jen zaujatý a neobjektivní fanda Slávie a dobře mi tak.
          Se Slováckem v pátek večer to nebude nic lehkého.
          Sokrates55

          • Re: Statistické okénko - 9. kolo

            bongor     před 12 lety 02.10.2012 14:33 |  
            0 0

            To nebude,je to taky jiná třída,než rumuni.

        • Re: Statistické okénko - 9. kolo

          bongor     před 12 lety 02.10.2012 14:38 |  
          0 0

          Máš pravdu,já si taky s láskou vzpomínám na stranické úkoly,to byl život,nemusel jsi o ničem přemýšlet,všechno už bylo přemyšleno.
          A soudruh holandský šlechtic zdárně pokračuje v tomto leninovi milém díle.Já mám dojem,že v té kabele od Křetínského už byla i sestava na Maltu,akorát s tím Vencou Kadlecem,to už by asi neprošlo ani na ústředním výboru.

  5. Re: Statistické okénko - 9. kolo

    PetCC     před 12 lety 02.10.2012 11:20 |  
    0 0

    Mimochodem, když jsem viděl zlepšujícího se Mičolu v derby, tak mě napadlo, že by mohl hrát podhrotového útočníka místo Kisela, až nám skončí. Takže dneska bych v poháru nechal hrát na kraji Koreše a na druhé straně Čonku.

  6. Re: Statistické okénko - 9. kolo

    vlk30 (přítel SN)     před 12 lety 02.10.2012 15:26 |  
    0 0

    Panové,radil bych krotit optimistickou náladu,není to tak dlouho co jsem zde psal že stačí pár dobrych výsledků a hrajem o čelo což se tedy stalo a je to pěkny pohled na tabulku.Jenže mužem prohrat na uheraku pak doma palermo to snad prazíme, pote do jablek a doma pivovarniky,můžou z toho být třeba jen tři body a už vidím tady to naříkání že je vše špatně.No a rázem jsme dole.Nehledě na to co když odejde Laty do zahraničí.Radil bych zůstat při zemi.

    • Re: Statistické okénko - 9. kolo

      vlk30 (přítel SN)     před 12 lety 02.10.2012 18:08 |  
      0 0

      Už je to tady rupnem s Ustím a jedna cesta do evropy je v hajzlu:-(