Fortuna liga

Statistické okénko - 10. kolo

Po posvícení v derby přišla drsná kocovina. Slavia vypadla z poháru a na Slovácku třikrát inkasovala, pohárové příčky se tak pro změnu o něco vzdálily.

První třetinu sezóny zakončili slávisté podobně, jako ji začali - třemi inkasovanými brankami. Tentokrát bohužel nepředvedli stíhací jízdu jako proti Jihlavě a podruhé v sezóně tak zůstali bez bodového zisku. Bilance 3-5-2 není sice vyloženě tragická, ale zároveň také nemůže zavdávat ke spokojenosti. Připomeňme, že loni byla bilance Slavie po deseti zápasech 2-3-5 a tedy pouhých devět bodů, navíc s výrazně záporným skóre 6:14. Slávisté tehdy skórovali jen ve čtyřech zápasech z deseti. Letos je skóre 14:10, ale varující je, že Slavia v posledních pěti zápasech vstřelila jen tři branky, venku dokonce neskórovala čtyřikrát v řadě, naposledy se venku trefil Milan Nitrianský v Ostravě, to byl začátek srpna. Je smutné to opakovat každý druhý týden, ale stále platí, že naposledy venku Slavia vyhrála 30. října 2011 právě na Slovácku 3:1. Od té doby odehrála venku 13 zápasů s bilancí 0-6-7 a hrozivým skóre 5:18. Branku vstřelila pouze ve třech zápasech z těchto třinácti, čisté konto udržela jen ve čtyřech! Jen pro úplnost dodejme, jak si Slavia vedla v prvních deseti zápasech předchozích dvou slabých sezon. 2010/11: 2-4-4, 10 bodů, 10:15. 2009/10: 4-4-2, 16 bodů, 14:9.

Ligu vedl před tímto kolem Jablonec a tentokrát měl co dělat, aby vybojoval tři body doma proti Českým Budějovicím. Ty zajistil až brankou z penalty těsně před koncem Lafata a domácí se radovali z výhry 2:1. Radost naopak neměl hostující stoper Řepka, který dokonce viděl červenou kartu. Člověk si může jen povzdechnout, že sudí neměli odvahu Řepku vylučovat za podobné prohřešky, když hrál v jiném dresu. Každopádně Jablonec neprohrál popáté v řadě a sbírá výhry poměrně pravidelně. Z deseti zápasů však hrál šestkrát doma. Hosté naopak venku téměř nebodují, z pěti zápasů uhráli v této sezóně jen jednu remízu.

Největší kandidát na titul hrál na hřišti posledního týmu tabulky a zrodilo se asi největší překvapení dosavadního průběhu ligy. Plzeň totiž nezískala ani bod a umožnila Příbrami zapsat premiérové vítězství. Plzni se nedaří od výhry nad Spartou a následného rozpoutání mediální aféry (o které stále nikdo pořádně neví, čeho se vlastně týká). Možná to je vyloženě náhodná souvislost, faktem však je, že Plzeň potřetí za sebou nevyhrála a včetně zápasu se Spartou počtvrté v řadě nedokázala dát víc než jeden gól. Tentokrát navíc nedala ani ten jeden. Příbram v tomto zápase udržela čisté konto teprve podruhé v sezóně. S osmi vstřelenými brankami je Příbram týmem s nejhorší ofenzivou v lize a připomeňme, že právě ona bude dalším soupeřem Slavie.

Olomouc jela do Mladé Boleslavi a dal se očekávat vyrovnaný zápas. To se nakonec splnilo, tři body si hosté odváží díky sporné penaltě nařízené za faul zřejmě ještě před vápnem. Rozhodnutí sudích ale již nikdo zpět nevezme a tak se nic nezmění na tom, že Mladá Boleslav prohrála počtvrté z posledních šesti zápasů a Olomouc naopak neprohrála už podeváté v řadě a z posledních pěti zápasů vyhrála čtyři, z toho tři venku. S výhrou nad Spartou tak nakládá Olomouc mnohem lépe než Slavia.

Na rozdíl od Plzně Sparta v zápase s kandidátem sestupu nezaváhala a přestože mohla hned na počátku utkání prohrávat, tak (teprve podruhé v sezóně) udržela čisté konto. Navíc vstřelila dvě branky a na zisku všech bodů nic nemění ani fakt, že ta druhá měla k regulérnosti daleko. Díky ní se však Sparta vyšvihla o skóre před Olomouc na druhé místo. To Baník nevyhrál už posedmé v řadě, malou úlevou pro něj může být, že hrál v sezóně zatím jen čtyřikrát doma. O situaci klubu však něco vypovídá fakt, že jsou A tým i juniorka v tabulkách soutěží poslední a ani B tým v MSFL a U19 v první dorostenecké lize nejsou v prvních polovinách tabulek.

Naprostým unikátem první třetiny ligové sezóny je Brno. To dokázalo půlku svých zápasů vyhrát, je v těsném kontaktu s čelem tabulky (ztrácí jen čtyři body) a přesto má záporné skóre. Všichni pamatujeme, jak trapný výkon předvedlo Brno v Edenu. Přesto je nyní jihomoravský tým tři body před Slavií a (podobně jako Slavia) vyhrál tři domácí zápasy v řadě. Naopak na obhajobu titulu může asi již definitivně zapomenout Liberec, který je ještě bod za Slavií a po porážce v Brně na výhru čeká už pět zápasů, těžko se může utěšovat tím, že má za sebou již šest zápasů venku a doma hrál jen čtyřikrát.

Teplice doma pod novým koučem Ščasným zabraly a porazily Jihlavu. Ta po pěti remízách v úvodních pěti kolech odehrála pátý zápas v řadě bez remízy, stejně jako Slavia má nyní bilanci 3-5-2. Devatenáct inkasovaných branek znamená pro Jihlavu druhou nejhorší defenzivu v lize, což není příliš lichotivé vysvědčení pro obranu a golmana Blažka. Připomeňme, že dvojku Blažkovi v Jihlavě dělá Jan Hanuš hostující ze Slavie. Domácí se výhrou vyhoupli až na dvanácté místo a nechali tak za sebou hned čtyři rivaly. Tým plný zajímavých ofenzivních hráčů (Mahmutovič, Kerič, M. Jarolím, Podaný, Vůch, Vachoušek) bude mít však ještě dost práce napravit nepovedený vstup do sezóny; zvlášť co se týče střílení branek, protože devět branek v deseti zápasech je prostě málo. Teplice vyhrály po osmi zápasech bez vítězství.

V zápase týmů z dolní části tabulky konečně vyhrála Dukla, která na tříbodový zápas čekala celých šest kol. Hosté z pěti zápasů venku vyválčili jediný bod.

Komentáře (10)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Statistické okénko - 10. kolo

    marcocruz (přítel SN)     před 12 lety 10.10.2012 22:51 |  
    0 0

    Tradičně velmi příjemný přehled:)

  2. Re: Statistické okénko - 10. kolo

    Barra     před 12 lety 10.10.2012 23:42 |  
    0 0

    Díky quelhare za dobrou práci!
    Naše bilance na cizím hřišti tedy znamená, že sázka na kombinaci jednička/remíza vede k téměř jistému zhodnocení vkladu. Křetínský, zase něco pro váš kufřík!

    • Re: Statistické okénko - 10. kolo

      Petr9608     před 12 lety 11.10.2012 03:02 |  
      0 0

      Pokud by člověk sázel od naší remízy v Hradci minulej podzim tak, že by vždy celou výhru opět vsadil, tak má 40-násobek původního vkladu :-)
      http://www.abload.de/img/op1a5ba8.png

      • Re: Statistické okénko - 10. kolo

        quelhar (admin)     před 12 lety 11.10.2012 08:40 |  
        0 0

        Tak to je drsny... Ale posledni dva kursy aspon ukazuji, ze uz nejsme takovi outsideri jako na jare.

        • Re: Statistické okénko - 10. kolo

          Jiri1     před 12 lety 11.10.2012 11:42 |  
          0 0

          Zdravim, osobne , pokud bych se zivil sazenim Ceske ligy vidim dva kone zajistujici zatim staly a dobry vydelek, Slavi, ktera chudym dava a bohatym bere a Plzen, kde alespon nekterych ohlasu podzimni sezonu odepsali a ocekavaji pry vysledky/ vysetrovani prislusnych uradu. V klubu vladne pesimizmus a silacke vyroky Paclika ci Vrby jsou dukazem nejistoty a nervozity, nechteji pustit poharovou Evropu, jinak se pry uvidi. Zajimavy je i nahle procitnuti nekterych sudich, kteri jeste pred nekolika tydny meli Plzen takrka jako svoji zivotni jistotu, ale nechci , aby to vyznelo jako nejaky rejpani do Plzne, naopak docela si Vazim jak sli nahoru, je jen smutne, ze jsme nevyuzili sanci nabizenou nam tzv. silnymi kluby k utoku na vyssi cile, oznacovat i tuto sezonu za stabilizacni a tak k tomu pristupovat je proste zlocin.

      • Re: Statistické okénko - 10. kolo

        fredydj (přítel SN)     před 12 lety 11.10.2012 12:48 |  
        0 0

        venkovní nepříznivá série je opravdu strašná nevim kde je chyba, třeba v Bolce se kluci díky fanouškům mohli cejtit skoro jako doma :))

        • Re: Statistické okénko - 10. kolo

          quelhar (admin)     před 12 lety 11.10.2012 13:06 |  
          0 0

          Fanouskama to zcela evidentne neni, domaci prostredi dokazou slaviste vytvorit na vice stadionech a presto je to vetsinou hra k nekoukani... Ten rozdil v sebevedomi doma a venku je opravdu strasidelny. Jine vysvetleni nez sebevedomi me nenapada, opravdu se mi nechce verit tomu, co Jiri naznacuje, ze hraci kazdy venkovni zapas prodaji.

          • Re: Statistické okénko - 10. kolo

            Jiri1     před 12 lety 11.10.2012 14:18 |  
            0 0

            Zdravim, vite ono to nemusi byt o prodani, podceneni soupere, mala koncentrace , trenerovy skolacke chyby atd., tezko rict , kde je ta hranice. vite treba tady Alanor uvedl nejaka cisla prevzata z deniku Sport, to je sam o sobe dost jednostrane vydavany bulvar, ale pokud se to blizi pravde, tak opravdu nevim v cem je problem, majitel splnil takrka vse , co po nem sportovni usek chtel, po dlouhy dobe je tady reditel, kterej sice ma i jiny ambice , ale snazi se veci resit a presto to nejde. Nevidim evidentni neprizen rozhodcich i pres udeleni vysoke pokuty disciplinarkou dnes proste nejsou alespon verejne zname duvody k odchozeni zapasu viz Dukla, nebo doslova hazardem s jmenem Slavia, tezko se pak i mne muzou zdejsi optimiste, kteri z toho maji profit a nejde Alanore o Vas divit podrazdenym reakcim davu.

            • Re: Statistické okénko - 10. kolo

              slaviator     před 12 lety 12.10.2012 00:41 |  
              0 0

              kdo z toho má profit...?

            • Re: Statistické okénko - 10. kolo

              Barra     před 12 lety 12.10.2012 09:11 |  
              0 0

              ´tezko se pak i mne muzou zdejsi optimiste, kteri z toho maji profit a nejde Alanore o Vas divit podrazdenym reakcim davu.


              Lámu si marně hlavu, ale v této větě by podle mě ani kočka své kotě nenašla. Co přesně jste chtěl říct?