Rozhovory

Rozhovor s Miroslavem Beránkem.

Miroslav Beránek zhodnotil mistrovství Evropy do 21 let, svůj nový účes, dovolenou a další zajímavosti, přinesl nám ukázat i medaili, jejíž foto si můžete prohlédnout.

Jak probíhaly oslavy a dokdy potrvají?

Je středa odpoledne, tudíž oslavy probíhají stále. Takové ty první se odehrály hned v dějišti šampionátu v Basileji, kdy hráči šli slavit sami a my s realizačním týmem jsme poseděli na hotelu, kde jsme zápas dlouho rozebírali. Po příjezdu do čech udělali hráči rozlučku jednak s týmem a jednak sami se sebou, pozvali i nás. S potěšením musím říct, že tato oslava ukázala, že hráči jsou velcí nejen na hřišti, ale že umějí i slavit a chovat se, to je pro mě stejná odměna jako to, co předvádí při hře.

Kolik vám přišlo po finále blahopřejných smsek?

Asi 80.

Odpovídal jste na ně celou noc?

Odpovídal, ale ještě jsem to všechno nestihl, takže se omlouvám a ještě všem určitě odepíšu.

Jak byste zhodnotil tři zápasy ve skupině, které český fanoušek neměl možnost vidět?

Věděli jsme, jaký systém nás čeká, náš základní cíl byl postup do semifinále, a? už jakýmkoliv způsobem. Je třeba sportovně přiznat, že zpočátku jsme neměli neideálnější formu, v podstatě celou skupinu trvalo, než jsme hráče sladili na stejnou vlnovou délku. Výhodou naopak bylo, že od utkání s Belgií jsme vždy hráli o všechno. V těchto zápasech se upevňoval charakter, morálka mužstva, tyto dvě věci, spolu se zanícením pro hru a týmovým duchem, se ukázaly v semifinále a finále, by? jsme nehráli třeba ideálně.

Mohl byste okomentovat, jak hráli čtyři slávisté?

Začnu odzadu, Tomáš Hrdlička cestoval do Švýcarska jako benjamínek mužstva a neměl moc velkou šanci hrát, když by tým fungoval. Nakonec naskočil, odehrál dva skvělé zápasy a nebýt zranění, tak se mohl radovat z titulu přímo na hřišti. Pro něj to byla určitě skvělá premiéra, doslova bych řekl raketový start v kariéře, odehrál v lize 15 zápasů, získal český pohár a řekl si o reprezentaci do 21 let, a teď je mistrem Evropy. Karel Piták odehrál dva zápasy na velmi slušné úrovni, bohužel by byl hodnocen ještě lépe, kdyby dal gól, do šancí se dostával v každém zápase, musí zapracovat na efektivnější koncovce. Ruda Skácel byl klasický týmový hráč, který odehrál velký turnaj, zápas od zápasu. Jak s Itálií, tak i s Francií, na té straně, kde hrál, byla největší síla soupeře, on se toho zhostil výborně a ještě se dostával do šancí. Štěpán Vachoušek ve skupině bojoval sám se sebou, stejně jako na konci ligy. My byli trpěliví, jeho výkon gradoval, nejlépe zahrál ve finále. Ne náhodou převzal pohár jako kapitán, je to obrovské ocenění jeho práce, myslím, že ho to bude motivovat i do budoucna.

Slávisté svými výkony zvedli i svou cenu, nemáte strach, že vedení neodolá lákavým finančním nabídkám?

My naopak chceme, aby o naše hráče byl zájem, je to pak ocenění naší práce. Nechceme nikomu bránit, aby šel do lepšího klubu. Pro Slavii to znamená ekonomický přínos, jsme pak schopni přivádět další špičkové hráče.

Mohl byste vyzvednout výkon nějakého vašeho svěřence nebo spíš oceňujete týmovou hru?

Nikdy jsme individuality nevyzdvihovali, takže to neuděláme ani teď. Chtěl bych jen říct, že je to zásluha celého týmu. Pokud bych měl jmenovat jednoho, tak určitě Petra čecha, který jako brankář má výsostné postavení a tam si to můžeme dovolit. On byl základem, na který jsme postavili naši hru, věděli jsme, že nás podrží.

Byl nejdůležitější postavou finále, nebýt jeho skvělých zákroků, tak jsme mohli prohrávat po prvním poločase klidně 3:0 a nikdo by se nemohl divit!

Petr byl maximálně zkoncentrovaný. Před zápasem jsem říkal, že pokud chceme uspět, tak úspěch vede přes výborný výkon gólmana, přirovnal jsem to k Dominiku Haškovi v Naganu. Petr opravdu takový byl.

čím bylo způsobeno, že nás v první polovině finále Francouzi přehrávali, ale pak jsme se po půli dokázali dostat do zápasu?

Francouzi začali utkání lépe než my, nám úvod nevyšel. Byli jsme pod neustálým tlakem, soupeř hrál agresivně a náročně, my měli s jejich způsobem hry velké problémy, jak individuálně, tak i jako tým. Bylo důležité, že jsme přežili první půlhodinu, navíc jsme dvakrát museli střídat. Příchod Pospíšila přinesl oživení, hra se pomalu začala obracet a věděli jsme, že druhý poločas bude jiný, že Francouzům budou ubývat síly. Naše předpoklady se potvrdily, nepodařilo se nám ale to štěstí převést na naši stranu. V prodloužení bylo vidět, že ani jedno mužstvo nemá sílu, aby vstřelilo rozhodující branku, my už jsme vše směřovali k penaltám.

čím bylo, že čech chytil tři penalty? Bylo to spíše štěstí nebo se na Francouzích podepsala psychika?

Myslím, že štěstí přeje odvážným a dobře připraveným, což Petr čech určitě byl. Naši střelci měli ohromnou vnitřní sílu, stříleli jistě a byli plni sebevědomí, zatímco o soupeři se to říct nedá.

Myslíte, že by tým byl silnější s Tomášem Rosickým, i když neodehrál kvalifikaci a nebyl by tak sehraný s ostatními?

Tomáš je velmi kvalitní hráč a myslím, že sehranost by určitě nebránila v tom, aby hrál dobře. Je potřeba říct, že jsme respektovali Tomášovo rozhodnutí, že je unavený.

Jaký máte pocit z toho, že odcházíte z 21? Jste zastáncem hesla, že odejít se má v nejlepším, nebo byste si chtěl ještě vaše působení u tohoto týmu prodloužit?

Už dávno předtím, než jsme vyhráli zlato, bylo rozhodnuto, že postoupím k áčku, dokončovali jsme s Dušanem Fitzelem etapu, kterou jsme začali s Karlem Brücknerem. Mohli jsme se rozloučit takovým vítězstvím, protože jsme měli vhodný tým, který po trofeji toužil. Před finále bylo naše motto, že historie zná jenom vítěze, hráči tuto myšlenku přijali za svou, v kterýkoliv moment, když se zápas nevyvíjel dobře, ji v sobě měli. Odcházím s obrovskou radostí a věřím, že se s většinou hráčů setkám u národního mužstva.

Vrátil byste se zpátky k jednadvacítce nebo byste to bral už spíše jako takovou degradaci?

Důležité je, že koučování 21 nelze skloubit s funkcí klubového trenéra, to byla jen přechodná doba. byla to pro mě výzva, kterou se mi podařilo splnit, teď je pro mě další výzvou dostat se do Portugalska jako asistent u reprezentace a dál jako trenér Slavie, kde chci uspět.

Dobře, ale vrátil byste se k 21 třeba za pět let, kdy byste žádnou z těchto funkcí nezastával?

Je to možné, ale podstatný není názor můj, ale lidí, kteří vedou český fotbal. Pokud český fotbal bude potřebovat pomoc na jakémkoliv postu, jsem připraven.

Takže když bude potřeba nový předseda svazu...

Ne, to ne.

Nemáte pocit, že dřív byla 21 poněkud opomíjena a najednou kvůli ní vypukl obrovský humbuk?

Před čtyřmi lety, kdy jsme s Karlem Brücknerem začínali, jsme si za jeden z cílů vytyčili přitáhnout jednadvacítku blíže k áčku než k mládežnickým celkům a já myslím, že se nám to za ty roky povedlo.

Jaký jiný trenérský úspěch by se u vás vyrovnal tomuto?

Je to můj největší trenérský triumf. Uvidíme v budoucnu, budu dělat vše pro to, abych neusnul na vavřínech. Teď si dám týden volno a pak už se zase začnu připravovat na novou sezónu se Slavií.

Kdo ze Slavie má šanci prosadit se do nové jednadvacítky?

Tomáš Hrdlička, Tomáš Šilhavý.

Co třeba David Kalivoda?

Záleží jen na něm.

Překvapilo vás něco ve Švýcarsku? A? už v pozitivním nebo negativním smyslu.

Pro mě znamenal velký přínos hra Francie, potom to bylo Švýcarsko, které postoupilo do semifinále, způsob vnímání tohoto úspěchu, kdy postup byl považován za obrovský úspěch, celé Švýcarsko tím žilo, v tomto ohledu máme asi ještě dost velké rezervy.

Nebojíte se, že tento úspěch bude spojován spíše s Karlem Brücknerem?

Úspěch je kolektivní týmová záležitost, tak to vnímám já. Karel tým nastartoval, já pokračoval v jeho práci, takže ten podíl je rovnocenný a oba to takto vnímáme.

Myslíte, že k výhře pomohl váš speciální účes?

Účes samozřejmě ne, ale byla to určitá změna, která přinesla oživení, která možná i pomohla hráčům.

Budete ho nosit i nadále?

Je to velmi praktické.

Šel byste i dohola?

Možná i k tomu někdy dojde.

Kam se chystáte na dovolenou?

Do Chorvatska, na Makarskou.

Odpočinete si od fotbalu, nebo na něj pořád budete myslet?

Ono nejde si od něj odpočinout, je mistrovství světa. Budu tedy odpočívat u pohodových zápasů ve skupinách.

Je nějaká otázka, na kterou se vás ještě nikdo od úterý nezeptal, a co vy byste chtěl říct?

Přál bych, si, aby takový úspěch měl celý český fotbal, abychom dokázali tohoto úspěchu využít, zhodnotit ho, abychom se z něj poučili, aby přinesl co nejvíce pozitiv, zejména do mládeže.


Komentáře (0)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)