Fortuna liga

Statistické okénko - 18 a 19. kolo

Dva zápasy, čtyři body. K tomu navíc prolomení předlouhé série bez výhry venku. Pohledem na fakta by fanoušek Slavie měl být ve větším klidu než před dvěma týdny. To však u většiny neplatí a ostatně ani není divu.

Nejprve Slavia hostila poměrně silnou Boleslav a nelze říci, že by podala vyloženě špatný výkon. Dokázala si vytvořit docela velký počet šancí, ale zahazovala i ty nejvyloženější. Soupeř také občas zahrozil a navíc téměř od začátku to na hřišti vypadalo skoro jako na jatkách. Slavia inkasovala jako první, v závěru dokázala vyrovnat, na tlak a snahu o výhru už se ale nezmohla a tak brala ze zápasu jen bod a fanoušci opět odcházeli z Edenu zklamaní. Byl to už sedmý nevyhraný zápas v řadě, z toho třetí domácí. Ani jedna z těchto sérii však není rekordní, loni v závěru podzimu a téměř do poloviny jara Slavia nevyhrála 10 zápasů v řadě a z toho pět domácích. Po týdnu spekulací o odvolání trenéra Rady následoval zápas v Brně a konečně výhra. Tu však kalí hned několik věcí. Předně dost zoufalý výkon Slavie, která si za celý zápas prakticky nevytvořila šanci. Jedinou branku zápasu daroval sešívaným domácí brankář Doležal a jen tak přiživil teorie o tom, že výsledek zápasu byl předem daný vzhledem k údajnému zapojení Aleše Řebíčka v brněnském klubu. Místo radosti z vítězství tak ve fanoušcích oprávněně zůstal i pocit hořkosti. Série bez výhry venku se tak zastavila na čísle 17. Z posledních třiceti zápasů venku Slavia vyhrála dva, což je přesně průměr jeden zápas za rok. Slavia se po 19. kole posunula blíže středu tabulky, na poslední čtveřici týmů už má náskok minimálně pěti bodů a mohla by tak teoreticky hrát ve větším klidu.

Nejlepším jarním týmem je Olomouc, která neztratila zatím ani bod, dokázala už přeskočit Jablonec a je jen dva body za Spartou. Slavii může jen mrzet porážka na jejím hřišti, protože určitě měla na to si odvézt minimálně bod. Po Slavii porazila Olomouc další dva soupeře z dolní části tabulky, vyhrála v Hradci i doma proti Jihlavě a přes špatný závěr podzimu, kdy z posledních tří zápasů uhrála jen bod, je stále ve hře i o titul.

Sedm bodů uhrály na jaře tři týmy, vedle obou největších favoritů na titul Plzně a Sparty také nejbližší soupeř Slavie, tedy Liberec. Ten po domácí výhře nad Jabloncem jen remizoval v Jihlavě a pak doma otočil zápas proti Českým Budějovicím z 0:1 na 3:1. Slavii může těšit, že Liberci to venku nejde. Naposledy vyhrál venku v pátém kole letošní sezóny na hřišti právě na hřišti Č. Budějovic a od té doby venku uhrál jen dva body za plichty s Hradcem a Jihlavou a prohrál hned pět zápasů: v Olomouci, v Brně, na Spartě, v Teplicích a na Dukle. V zimě však Liberec obměnil kádr a tak tato bilance nemusí být pro zápas v Edenu úplně relevantní. Rozhodně však jde o soupeře, kterého by měla Slavia doma umět porazit.

V boji o titul se po dvou kolech nic nezměnilo. Každý z favoritů si připsal ztrátu dvou bodů, Plzeň jen remizovala doma s Baníkem, Sparta ji napodobila o týden později remízou s Jabloncem. Kromě těchto ztrát přivezli oba favorité tři body z venku, Plzeň z Boleslavi a Sparta z Budějovic. Jejich série bez porážky trvá 9 (v případě Plzně) a 10 (v případě Sparty) zápasů. Vzájemný zápas obou týmů na konci března, který bude pískat zahraniční sudí, bude jistě velice brizantní!

Na děleném pátém místě v jarní tabulce jsou s pěti body (a tedy bez porážky) týmy, od kterých by to asi čekal málokdo - Dukla a Baník. Dukla hrála první dva jarní zápasy venku a z Teplic i ze Slovácka si odvezla bod. Doma pak porazila Příbram i bez třech (!) vykartovaných hráčů 1:0 a v tabulce je tak na šestém místě pět bodů před Slavií. Právě Dukla by měla být týmem, který by se Slavia během jara měla snažit v tabulce přeskočit, kvalita kádru totiž hovoří jednoznačně ve prospěch sešívaných. Baník zvedl příchod Milana Baroše, v Plzni se sice ještě netrefil, ale přispěl svým výkonem ke konečné překvapivé remíze 1:1, doma pak sám hattrickem sestřelil Hradec Králové a titíž novináři, kteří jej z reprezentace vyháněli, jej najednou tlačí zpět. Baník je nyní za Slavií jen o skóre, ovšem bohužel má díky výhře z Edenu lepší vzájemný zápas a tak by byl při bodové rovnosti v konečné tabulce před Slavií.

Mladá Boleslav, která z pátého místa chtěla ještě zkusit pronásledovat první čtyřku, v posledních dvou kolech uhrála jen bod a její ztráta se tak prohloubila už na osm bodů. Boleslav je nejtrestanějším týmem ligy a po posledních zápasech se hodně mluvilo o její místy až zákeřné hře, trenér Minář to však v rozhovoru pro klubový web jednoznačně popřel, když poukázal na to, že třeba v Edenu jeho tým fauloval jen dvanáctkrát, zatímco Slavia 22x a myslí si, že sudí jsou na jeho tým přísnější než na jiné týmy. Názor na hru týmu se stoperskou dvojicí Johana - Dosoudil, ať si laskavě udělá každý čtenář sám. S Plzní každopádně prohrála Boleslav po sedmi zápasech bez porážky.

Jen čtyři body uhrál na jaře Jablonec, ovšem má za sebou těžké zápasy venku v Liberci a na Letné, kde navíc sahal po výhře, ale neudržel nadějné vedení 2:0, když k vyrovnání domácích přispěl také nepříliš přesvědčivými zákroky slávistický odchovanec Valeš, kterého Pelta Slavii vyfoukl spolu s dalšími třemi hráči v rámci "akce Hloušek". Doma však Jablonec jistě porazil Brno právě dvoubrankovým rozdílem a drží se stále v kontaktu se špičkou tabulky. Jablonec sice nedrží žádnou skvělou sérii, ale na druhou stranu nikdy v této sezóně nesehrál tři zápasy v řadě bez výhry.

O zřejmě největší šok dosavadního průběhu jara se postaralo Slovácko, když vyhrálo v Teplicích 4:0. Teplicím se tak stále nedaří utéct z pásma bezprostředního ohrožení, mají pouhý bod náskok na poslední duo Budějovice-Příbram a obrana spolu s reprezentačním brankářem Grigarem inkasovala už 33 branek, což znamená spolu s Brnem vůbec nejhorší defenzivu celé ligy. Slovácko naopak i v další sezóně hraje s přehledem klidný střed tabulky a je nyní nejbližším týmem, jehož se bude Slavia snažit v tabulce předehnat.

Poslední je v tabulce stále Příbram, která v zimě přetáhla z Budějovic významného zákulisního hráče Rogoze a po porážce na Dukle se rozhodla navíc sáhnout po známém trenérském srdcaři a motivátorovi Franzi Strakovi. A to by bylo, aby se klub se Starkou, Rogozem a Strakou nezachránil. Bude to však zřejmě chtít poněkud rozmnožit pouhé dosavadní dva body ze zápasů venku, třeba se to Příbrami povede už v sobotu na Slovácku. Naopak doma prohrála Příbram v sezóně jen dva zápasy.

Bez výhry na jaře jsou zatím Jihlava (2 body), Hradec, Budějovice, Teplice (všichni 1 bod) a Brno, které všechny tři dosavadní zápasy prohrálo. Všechny tyto týmy jsou naskládané od 11. do 15. místa. Nejvíce klidu mohou mít nováčci této sezóny Jihlava s Brnem, kteří mají 21 bodů a pětibodový náskok na poslední duo. To se však může během několika týdnů změnit, pokud nezačnou vyhrávat. Boj o záchranu bude totiž tuto sezónu zřejmě opravdu dramatický.

Komentáře (19)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

    • Re: Statistické okénko - 18 a 19. kolo

      Kornovo     před 11 lety 14.03.2013 15:25 |  
      0 0

      to cumim teda,nymand pelta,ktery v cervnu konci ve funkci neco placne a hned takova hysterie.pro vasi informaci pelta dale chysta projekt narodniho stadionu a more dalsich pitomosti tak vymyslete dalsi petice.blazni

      • Re: Statistické okénko - 18 a 19. kolo

        Steve2924 (přítel SN)     před 11 lety 15.03.2013 07:57 |  
        0 0

        Neřeš internetový hrdiny, kteří mají pocit, že podepsáním a sdílením nějaké neoficiální petice něco změní. Kdyby to fakt začlo nabývat reálných obrysů a řeklo se, jdeme na Strahov jim to vysvětlit osobně tak přijde deset lidí...

  1. Re: Statistické okénko - 18 a 19. kolo

    mike-k (přítel SN)     před 11 lety 14.03.2013 14:14 |  
    0 0

    "jeden za všechny, všichni za Slavii" pěkný :)

    • Re: Statistické okénko - 18 a 19. kolo

      dArtagnan     před 11 lety 14.03.2013 20:25 |  
      0 0

      Souhlasím :o)

  2. Re: Statistické okénko - 18 a 19. kolo

    PetCC     před 11 lety 14.03.2013 15:07 |  
    0 0

    Já v klidu jsem ... dokud si nepřečtu zdejší komentáře ...

  3. Re: Statistické okénko - 18 a 19. kolo

    Barra     před 11 lety 14.03.2013 15:20 |  
    0 0

    A stejně nám těch 6 bodů proti Zbrojovce (krásných 5-0 doma!) už nikdo nevezme... Těch 6 bodů může (a bohužel asi bude) na konci sezóny dělat rozdíl mezi záchranou a druhou ligou.

  4. Re: Statistické okénko - 18 a 19. kolo

    vlk30 (přítel SN)     před 11 lety 14.03.2013 18:44 |  
    0 0

    Ja mám pocit hořkosti akorát z fotbalové holomajzny tu ale hraje skoro celá kapr liga některé tymy s ní získavali i mistrovský titul. Ze tří bodů mám pocit dobrý.Z čeho mám hořkost ja je neustálé nablblé spekulování co Rebícek má z Brnem a už vidím jak nám nechají body když jsou sami namočení do sestupových vod.

    • Re: Statistické okénko - 18 a 19. kolo

      bongor     před 11 lety 14.03.2013 19:32 |  
      0 0

      Ty řeči o spolupráci s Brnem mě upřímně řečeno taky vadí.Pleteme sami na sebe bič,může se toho chytit kdejaký blb v"přátelských"plátcích a začít psát dobře placené pomluvy s dodatkem"i samotní slávisté si toho všimli na svých SN".
      Takže by neškodilo těchhle skutečně hloupých,škodlivých a ničím nepodložených úvah urychleně zanechat.
      Co mě však zaujalo daleko víc,to je nedůstojné vyjebání s Lukášem Jarolímem,je o tom článek v SN a mně tedy po jeho přečtení není vůbec příjemně.Tohle není slávistický způsob jednání,to si autoři toho vyhazovu vzali za vzor někde na druhé straně Vltavy.Lukáš už není nejmladší,ale nevšiml jsem si,že by byl horší než průměr mužstva.A stejně jak vidíte,nevedlo to k žádnému enormnímu nástupu mlaďochů do našeho áčka.
      Autoři článku o LJ to srovnávají s vyhazovem Brabce.Ten však zřejmě měl neshody s KJVCD,kdežto Luky ne,naopak si ho Radič považoval.
      Vím,že je teď v módě gottwaldovské "mládí vpřed"ve všech oborech,ale často to přináší jen výrzné problémy.Nevšiml jsem si,že u nás s odhozením kapitána mužstva nastal nějaký herní progres.A tohle si tedy LJ naprosto nezasloužil..

      • Re: Statistické okénko - 18 a 19. kolo

        tantalos     před 11 lety 14.03.2013 20:11 |  
        0 0

        Tady je chyba hlavně v P.R.Slavie. Není totiž vůbec jasné, proč se to stalo.

        • Re: Statistické okénko - 18 a 19. kolo

          bongor     před 11 lety 14.03.2013 20:13 |  
          0 0

          Já taky nemohu tvrdit,že ten článek nepsal nějaký náš "příznivec",na takové události se vždycky někdo přiživí a zneužít se dá kde-co.

      • Re: Statistické okénko - 18 a 19. kolo

        bongor     před 11 lety 14.03.2013 20:12 |  
        0 0

        Přiznám se,že jsem si Quelharův článek pořádně přečetl až teď.
        Slavia skutečně ve srovnání s Olomoucí a Bolkou nebyla horší,až na to zakončení.V lize je totiž výrazně dobrá jen Plzeň,ostatní mančafty jsou špatné,míň špatné,nebo špatnější než špatné.Dobrý tam skutečně není mimo Plzeń nikdo,i když novináři se snaží vypotit nějaké světové mužstvo,až jim teče pot i do bot,to se pořád nedaří a hned tak nepodaří.Zkrátka umí to jen Vrba,za chvíli se jdu dívat na TV a doufám,že Plzeňáci zapomenou na ten přechodný útlum ze zápasu s Turky a pořádně jim to tam spočítají.Bohužel letadlo do Istanbulu mi uletělo.Ta zmínka o boleslavské stoperské dvojici sedí,
        jsou to hajzlíci,kteří na hřiště nepatří a když tak na 20-25 minut a potom do sprch.To,že jim rozhodčí jejich brutalitu trpí je neuvěřitelné,stejně jako poměr faulů v zápase s námi 22:12.To bylo skutečně možné na tučnou objednávku pana Mináře.

        • Re: Statistické okénko - 18 a 19. kolo

          Kornovo     před 11 lety 15.03.2013 00:22 |  
          0 0

          jen doplnim,ze dobry tym je i sigma

      • Re: Statistické okénko - 18 a 19. kolo

        vlk30 (přítel SN)     před 11 lety 14.03.2013 20:13 |  
        0 0

        Ma to jen jednu vadu, že to je pohled jen jedné strany navíc v bleskosportu pod samozřejmě výživmým titulkem.Zkusím se poptat.Jinak jsem jasně proto abychom se s ním rozešli v pohodě.Jinak spousta fanoušků si jeho odchod přála,ale to je druhá věc.

  5. Re: Statistické okénko - 18 a 19. kolo

    MVSKSVCFIM (přítel SN)     před 11 lety 14.03.2013 21:46 |  
    0 0

    derby dorostů se hraje vedle edenu na tý umělce jo ?

    • Re: Statistické okénko - 18 a 19. kolo

      quelhar (admin)     před 11 lety 14.03.2013 22:41 |  
      0 0

      Presne tak.

      • Re: Statistické okénko - 18 a 19. kolo

        MVSKSVCFIM (přítel SN)     před 11 lety 14.03.2013 23:33 |  
        0 0

        a jak je to s tím afričanem v juniorce, ten by klidně mohl nastoupit ne? věkově spadá snad ještě od U18, i když on vlastně nemá registračku...

        • Re: Statistické okénko - 18 a 19. kolo

          quelhar (admin)     před 11 lety 14.03.2013 23:45 |  
          0 0

          Nepocitam, ze by byl uz nas hrac, takze nastoupit nemuze. Na pas se muze hrat jen v juniorce. A i kdyby, tak tezko by ho treneri postavili hned do tak prestizniho zapasu jako je derby.

          • Re: Statistické okénko - 18 a 19. kolo

            Jiri1     před 11 lety 15.03.2013 10:04 |  
            0 0

            Neblbnete, ten hrac je slusny , ale na acko zatim nema, navic , kdo zna Radu vi, ze problem z neznamych duvodu maji nasi mladi hraci natoz African, ktereho zrejme ani nevidel.
            Odchod Jarolima bych povazoval za logicke vyusteni celeho pribehu nasich starsich hracu a zejmena Lukase Jarolima.Podivnosti provazejici cely podzim proste museli zvednout vedeni ze zidli a plac nekteych pseudokritiku je sice zaplat panbu zbytecny , nedchazi nemajtny jedinec, ktery nevi co pocit, bude jeste pul roku dostavat nejake penize , bude o nej postarano a jeste je mu umozneno trenerske studium komu z treba ambicioznich , ale chusich treneru ligove mladeze se to povede. Navic mel i jiste nabidky ke spolupaci, pokud se rozhodl takto , vi co dela , ale popravde otce se ve SLAVII NEDOCKA , NENI MEZI VYVOLENYMI.