Fortuna liga

Ostrava - Slavia 1:1

V dohrávaném 11. kole si slávisté odvezli z Ostravy jen bod za remízu.

V prvním poločase byli hosté naprosto neškodní, působili dojmem, že očekávají, že si Ostrava vsítí góly sama. Z toho vyplynulo, že Baník byl mnohem nebezpečnější, dostal se do několika akcí zavánějících gólem. Již v 19. minutě si vycházku do našeho vápna udělal Bystroň, nahrál Mario Ličkovi a tomu už nezbylo nic jiného, než trefit branku. O chvíli později se snažil odpovědět Tomáš Došek, ale jeho střela z hranice vápna byla velmi slabá. Slávisté v průběhu první půle ztráceli dost míčů, nevycházela jim kombinace a Ostravané vedli zaslouženě.

V úvodu druhého dějství se nám podařilo soupeře dostat pod tlak a vstřelit vyrovnávací branku – Vachoušek nahrál patičkou v malém vápně Gedeonovi a ten se trefil přímo k tyči. Trenér Baníku Cviertna reagoval na situaci dvojím střídáním, na hřiště poslal Prohászku a čížka a posílení ofenzivy bylo hned znát, slávisté měli velké problémy a museli bránit v devíti lidech. Tento stav trval asi deset minut, pak jsme se opět vrátili k naší hře a snažili se protlačit před soupeřovu branku, naše centry do vápna však ostravská obrana v čele s René Bolfem likvidovala. Na hřiště se dostal i Martin Lukeš a uvedl se střelou z první z hranice vápna, která naštěstí mířila vedle. V 82. si Karel Piták narazil s Pavlem Kukou, ale mířil jen do brankáře. Když se ani on netrefil, rozešla se Slavia s Ostravou smírně 1:1.
Hrál se atraktivní fotbal, hra se však v druhém poločase dost přiostřila a neškodilo by, kdyby slovenský sudí Hriňák občas ukázal žlutou kartu.

Sestava Slavie: R. černý – L. Došek, A. Petrouš, R. Bejbl, R. Skácel – K. Piták, P. Gedeon, R. Dostálek, T. Kuchař (70. Adauto) – T. Došek (46. Kuka), Š. Vachoušek

Gól Slavie: 52. Gedeon

Info ze Sportovních novin:
Fotbalisté Slavie remizovali v Ostravě 1:1 a odrazili útok Baníku na třetí pozici v tabulce. Oba týmy nabídly v dohrávce jedenáctého kola zápas dvou rozdílných poločasů: zatímco v prvním na trávníku vládl domácí tým, druhý už patřil Pražanům, kteří vyrovnali a v závěru byli blíže k vítězství. Jediný gól Ostravy vsítil Mário Lička a pro Baník byl jubilejním 2500. v jeho ligové historii.

Trenér Baníku Erich Cviertna nectil nepsané pravidlo, že vítězná sestava se nemění, a oproti předchozímu utkání s Brnem udělal v základní jedenáctce dvě změny. Zásahy se vyplatily a Ostravané v první půli jednoznačně udávali tempo hry. Ofenzivní snahu Baníku obstarával většinou pohyblivý benjamínek Lička, který se stal mužem prvního poločasu a do přestávky byl u všech nebezpečných situací před brankou Slavie.

Domácí hrozili po zemi i ze vzduchu. Pozornost černého po rohových kopech v úvodu dvakrát prověřil hlavou Dvorník, ale větší pohotovost musela defenzíva Pražanů hlásit ve chvílích, kdy se míče ujal Lička. V 10. minutě dalekonosnou dělovkou protáhl černého, o devět minut později si po Bystroňově individuálním průniku řekl pohybem o přihrávku do prostoru před malým vápnem a levačkou obstřelil gólmana soupeře.

Druhou ránu mohl syn bývalého ostravského kanonýra zasadit soupeři ještě před přestávkou, jenže Žůrek se ve slibné akci místo přihrávky utopil v kličkách a z těžkého úhlu už namířil pouze do gólmanovy náruče.

Pražané v první půli nepředvedli téměř nic, co by vyvedlo brankáře Laštůvku z klidu. Kouč Miroslav Beránek po přestávce osvěžil útok střídajícím Kukou. Už po šesti minutách zakončil Kuchařovu akci přesnou střelou Gedeon a jeho gól měl na hru Pražanů blahodárný vliv. Hosté zlepšili pohyb, získali převahu ve středu pole a v závěru se mohutně tlačili před ostravskou branku.

Alespoň remízu však Baníku jistil Laštůvka. Deset minut před koncem si poradil s Dostálkovým přímým kopem a po něm nohama vytěsnil i Pitákovu ránu. Když pak znovu Dostálek vystřelil jen slabě a Adautovy útoky končily na nohách domácích obránců, skóre se už nezměnilo.

Fotbalisté Baníku poprvé v sezóně ztratili body v domácím prostředí, ale kouč Erich Cviertna vzhledem k vývoji ve druhé půli bral i remízu. "Zápas jsme měli slibně rozehraný, jenže jsme spálili několik nadějných šancí. Připadlo mi, že ve druhém poločase se naši hráči lekli možného vítězství. Udělali jsme řadu chyb, vázla kombinace a chyběl klid při akcích do otevřené obrany Slavie," vysvětloval Cviertna.

Ztrátu však remíza přinesla také do plánů Slavie. Trenér Miroslav Beránek si posteskl, že především v první půli byl výkon Pražanů špatný. "Nehráli jsme dobře v ofenzívě ani defenzívě, na můj vkus a naše poměry jsme udělali řadu nevynucených chyb," stěžoval si. Výkon Slavie se zvedl až po domluvě v kabině o poločase. "Rychle jsme vyrovnali, a pak už sehrálo nahoru-dolů. Chtěli jsme zvítězit, ale několik akcí jsme pokazili ve finální fázi. Těžký terén vzal navíc hráčům dost sil," dodal Beránek.

Komentáře (3)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Ostrava - Slavia 1:1

    vizzir     před 22 lety 21.10.2002 21:09 |  
    0 0

    Je fajn, že neprohráváme, ale občas by to chtělo vyhrát..Zvlaste remiza na Synotu byla ztrata,v Ostrave se prece jen tak casto nevyhrava,navic ma ted Banik docela formu..Doufam,ze co nejdyl vydrzi forma Vachouskovi,Dostalkovi a Cernymu,kde bysme bez nich byli..Akorat mam obavy,ze o Vachyho bude v zime velkej zajem a ENIC bude chtit naky penizky zpatky...

    • Re: Ostrava - Slavia 1:1

      (host)     před 22 lety 22.10.2002 10:26 |  
      0 0

      A už je to tady, na první straně deníku SPORT velkej titulek "Nahradí Vachoušek v Interu Ronalda?"
      Já doufám, že ne a že aspoň jednu sezónu Štěpán ve Slavii vydrží. Momentálně je to náš nejlepší hráč. Snad si ho trenér Beránek uhájí a i Štěpán Vachoušek s odchodem počká. I když i ve fotbale je všechno o penězích...

  2. Re: Ostrava - Slavia 1:1

    Chopik     před 22 lety 22.10.2002 16:07 |  
    0 0

    Myslím, že bod z Ostravy je dobrý, ale škoda dřívějších zaváhání (Synot apod.). Jak se vám líbil Adauto? Získal jsem pocit, že se mu prakticky nic nepovedlo, i když asi není snadné přijít na hřiště po sedmdesáti minutách.