Fortuna liga

Žižkov - Slavia 0:4

Vynikající hra slávistů potěšila každou slávistickou duši a zajistila plný bodový zisk a i několik zlomů...

sestava: R. černý - L. Došek, M. Müller, A. Petrouš, T. Hrdlička - K. Piták (76. R. Sláma), R. Dostálek, P. Gedeon, R. Skácel - T. Došek (71. E. Adauto da Silva), Š. Vachoušek (65. P. Kuka)

góly: 2x Skácel, T. Došek, A. Petrouš

Prvním a nejvýraznějším zlomem je prolomení neporazitelnosti Viktorie na jejím domácím stadionu. Naposledy se tam povedlo vyhrát právě Slavii před dvěma lety. Navíc zaplněný stadionek byl plný slávistů, takže se klukům hrálo určitě o něco lépe. Další zlom je čistě střelecký - konečně se trefil Rudolf Skácel, který na branku čekal od března. Dařilo se i T. Doškovi, který též prolomil svou střeleckou smůlu. Snad jim to pomůže do budoucna.

červenobílá jedenáctka vyběhla na hřiště v očekávaném složení, tj. zraněného Radka Bejbla nahradil Muller. Hned od prvních minut se na soupeře vrhla a získala převahu, která však časem vyprchala a růžky začali vystrkovat i domácí. Naštěstí ve 22. minutě T. Došek skvěle posunul míč na Skácela a ten prudkou střelou z hranice šestnáctky rozvlnil sí?. Pak se hra odehrávala spíše ve středu hřiště s mírnou převahou domácích, největším vzrušením byl souboj T. Doška, který bránil atakovaného gólmana (Radek v té chvíli předvedl vynikající zákrok) tím, že strčil do soupeře. Naštěstí jen oba dostali žlutou kartu a hrálo se dál v plném počtu. Už se blížil konec poločasu, když Skácel vypíchl míč chybujícímu gólmanovi hosti a v poklidu podruhé skóroval do prázdné branky.

Do druhého poločasu vstoupila lépe Viktorka. Na hřiště se dostal útočník Šebesta, který nás všechny vcelku bavil, protože se nesnažil o nic jiného, než filmovat pády ve vápně. Překvapivě za svá vystoupení nedostal ani žlutou kartu. V té době byla Slavia pod tlakem. Nejsilnější zbraní domácích jsou standardní situace, takže nám při každé z nich zatrnulo. Naštěstí sešívaná obrana odolala a po skvělé přihrávce kapitána Dostálka rozvlnil sí? i T. Došek, který ten gól moc a moc potřeboval. Za chvíli byl střídan a vyzařovala z něj radost. V té době již bylo rozhodnuto, takže si mohl uzdravený a za béčko hrající Radek Sláma vyzkoušet, jaké je to hrát první ligu. Utkání završil Adam Petrouš, který v 79. minutě zužitkoval rohový kop.

Dnešní vítězství je velmi cenné. Slávisté se museli vyrovnat s tvrdou a někdy až záludnou hrou domácích a s často otočenými rozhodnutími rozhodčiho Pučka. čtvrteční postupové ambice vypadají hned lépe.


Info ze Sportovních novin: Třicet zápasů trvající domácí neporazitelnost fotbalistů Žižkova v první lize ukončila dnes Slavia. Svěřenci trenéra Miroslava Beránka, kteří vítězstvím na Strahově v květnu Viktorii obrali o mistrovský titul, rozhodli utkání 14. kola již v prvním poločase, kdy se dvakrát trefil Rudolf Skácel. Slavia, jež je také posledním týmem, který před dvěma roky na Žižkově uspěl, zvítězila vysoko 4:0.

V úvodních dvaceti minutách hledala obě mužstva přesnější mušku a mezi tyče se nevešly střely domácích Straceného, Pikla, Janouška ani hostujících Vachouška a Gedeona. Ve 22. minutě po kombinaci Slavie putoval míč od Vachouška přes Tomáše Doška na levou stranu ke Skácelovi, který prudkou ranou otevřel skóre.

Skácel byl i nadále při střelecké chuti, ale ve 30. minutě branku přestřelil. Žižkov nejvíce ohrozil černého sedm minut před poločasem. Pikl si vynutil faul před šestnáctkou na Dostálkovi a sám z trestného kopu vyslal nebezpečnou skákavou střelu. Po Piklově ráně šel Sabou ostře do souboje se slávistickým brankářem a po následné strkanici viděl on i Tomáš Došek žlutou kartu.

V nastaveném čase se dočkala znovu Slavia. Obrovskou chybu totiž udělal brankář Kučera, který chtěl centrovaný míč odkopnout nohou, ale místo toho ho zpracoval přímo před nabíhajícího Skácela. Levý záložník hostí tak bez problémů přidal do prázdné branky svůj druhý gól.

Žižkovští se snažili ve druhé části soupeře dostat pod tlak, ale Pikl v jediné šanci nehlavičkoval přesně ani razantně. Naopak Slavia mohla svůj náskok zvýšit. V 57. minutě chytil Kučera pokus osamoceného Tomáše Doška, vzápětí mířil vedle Dostálek.

Dvacet minut před koncem už žižkovský gólman proti Tomáši Doškovi, který dostal přihrávku za obranu, neuspěl. V 79. minutě po rohovém kopu dovršil debakl Viktorie Petrouš. Výhra udržela Slavii na druhém místě s pětibodovou ztrátou na vedoucí Spartu.

Hlasy po utkání:

Žižkovský trenér Vítězslav Lavička považoval výhru soupeře za zaslouženou. "Bohužel nás v poslední době provázejí hrubé chyby v defenzívě, a proto nemůžeme dosáhnout lepšího výsledku. Podobné to bylo v minulém utkání v Brně," stěžoval si Lavička na obrannou práci svých svěřenců. Rozhodující podle něj byla minela brankáře Pavla Kučery těsně před poločasem, po níž svou druhou branku vstřelil Rudolf Skácel.

"Po vedoucí brance Slavie jsme zvýšili aktivitu a dokonce jsme si vytvořili slibné příležitosti, bohužel nás srazila hrubá chyba brankáře. Ta nás připravila o možnost lepšího výsledku," doplnil Lavička. Nedostatky však viděl žižkovský kouč i v ofenzívě. "Naší hře dopředu chyběl účel. Slavia hrála daleko jednodušeji. Navíc takové mužstvo jako Slavie dokáže potrestat chyby, které jsme vytvořili," dodal Lavička.

Naopak trenér Slavie Miroslav Beránek byl maximálně spokojený. "I přes těžký terén se hrál vynikající fotbal. My jsme předvedli hodně kvalitní výkon a zaslouženě zvítězili. Vyrovnali jsme se se všemi nástrahami, které nás čekaly. Ode dneška se již budeme koncentrovat na Pohár UEFA," zhodnotil utkání Beránek.

Komentáře (5)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Žižkov - Slavia 0:4

    Richi (admin)     před 21 lety 10.11.2002 21:14 |  
    0 0

    Hráli jsme fakt skvěle, ale brutalita některých hráčů Viktorky je zarážející. Chudák Vachoušek během dvou minut byl dvakrát faulován tak, že soupeř vždy dostal ŽK. A pak musel být střídán! Ale s výkonem jsem maximálně spokojen, nezaspali jsme začátek, jak to bylo vždy zvykem! Výkon je dosti nadějný na čtvrtek, snad proměňování šancí bude pokračovat s takovou efektivitou jako doposud! Takže ve čtvrtek všichni přijďte!!! A? je nás co nejvíce!

    • Re: Žižkov - Slavia 0:4

      (host)     před 21 lety 11.11.2002 02:04 |  
      0 0

      Clovek by nemel byt nikdy spokojen a uz vubec ne maximalne. Vsak on nam tam Belehrad jeden gol soupne a ja jsem moc zvedavy, jak my dame ctyry. Ale jinak se pripujuji. Ve ctvrtek vsichni prijdte!!!

      • Re: Žižkov - Slavia 0:4

        (host)     před 21 lety 11.11.2002 09:48 |  
        0 0

        když nám Bělehrad šoupne jeden stačí nám dát 3 víš.

        • Re: Žižkov - Slavia 0:4

          (host)     před 21 lety 11.11.2002 10:19 |  
          0 0

          plus jeden v prodloužení, takže čtyři.

    • Re: Žižkov - Slavia 0:4

      (host)     před 21 lety 11.11.2002 10:22 |  
      0 0

      Doufám, že návštěva na čtvrtečním zápase UEFA bude na Slavii více než velká...Mj. tento match si nemužu nechat ujít ani já a to jsme ze Zlína.Takže doufám, že dojdou všichni pražáci a Slavia vyhraje o dva goly.Slaviaforeverrrrr!!!!!