Ženský fotbal

Slávistky čeká los LM i start ligy

Slávistky zítra ve 13.30 čeká los Ligy mistryň, hned v sobotu je na programu první ligové utkání s Plzní. A jak doposud probíhá příprava a k jakým došlo změnám? Vše se dozvíte v souhrnném článku.

Los Ligy mistryň
Slávistky jako šestý tým s nejvyšším koeficientem mají jistotu, že v prvním kole budou nasazeny. V případě postupu i v dalším kole. Mohou za to skvělé výsledky z posledních let, kdy se třikrát dostaly až do čtvrtfinále. Na první příčce ze současných týmů se nachází Lyon, následuje Wolfsburg. Třetí je PSG a pak Barcelona a Bayern. Kromě pařížského PSG mají slávistky zkušenost se všemi týmy. Mezi 16 nasazenými se nachází také Sparta.

Soupeř z nenasazených automaticky neznamená jednoduchý los. Nacházejí se tam týmy, které ještě nemají tak vysoký koeficient, ale rozhodně budou mezi top týmy. Jedná se třeba o anglický Arsena, italský Juventus (v létě tam přestoupila ze Sparty Stašková) nebo švédský Göteborg.

Slávistky mají však i pozitivní úspěšnost s týmy jako je St. Pölten (pravidelný soupeř v přípravě) nebo Minsk.

První zápasy se hrají 11. nebo 12. září, odvety jsou na programu 25. nebo 26. září.

Nenasazené týmy:
St. Pölten (AUT) 20.270
ŽFK Spartak* (SRB) 17.955
Arsenal (ENG) 17.655
Piteå (SWE) 17.655
Göteborg (SWE) 17.655
FC Minsk* (BLR) 16.625
Juventus (ITA) 14.890
Ryazan-VDV (RUS) 14.580
Hibernian* (SCO) 13.085
Breidablik* (ISL) 10.930
Lugano (SUI) 10.230
Chertanovo (RUS) 8.580
Vllaznia* (ALB) 7.315
Anderlecht* (BEL) 5.465 
Braga* (POR) 3.630
Mitrovica* (KOS) 0.330

Průběh přípravy
Kádr Pražanek zaznamenal přes léto docela hodně změn. Přišel nový trenér Michal Kolomazník. Jeho asistentkou se stala Blanka Pěničková, která ukončila hráčskou kariéru.

Domácí zápasy se budou hrát v Horních Měcholupech, až na první dva domácí zápasy. Slávistky zde získají nově zrekonstruované zázemí.

Ze Slavie odešly Maria Rojas, Ashley Herndon, Melisa Hasanbegovič (Ferencvároš), sestry Dubcovy (italské US Sassuolo Calcio), Jitka Chlastáková (Jena) a Eva Bartoňová (Inter).

Do Slavie přišla Michaela Khýrová ze Sparty a mladá Laura Žemberyová z Brna. „Určitě mi bude chvíli trvat, než si zvyknu, ale je to na dobré cestě. Věřím že pomohu svou rychlostí a tahem na bránu,“ říká Žemberyová.

Další posilou je Švédka Mia Persson. „Budu si muset zvyknout na jazykovou bariéru. I když holky umí anglicky, tak na hřišti na to nebudou myslet. Oproti Švédsku je změna v bránění, tam je to hodně taktické a hraje se hodně zónově. V Čechách je to o osobních soubojích jedna na jednu. Mezi mé silné stránky je čtení hry a snažím se neustále nabízet a nacházet volné prostory pro spoluhráčky,“ uvedla Persson.

Mezi posily můžeme zařadit i návraty z hostování. Po roce se vrací Simona Necidová a po půl roce Tereza Kožárová.

Rozhovor s trenérem Michalem Kolomazníkem
Jak hodnotíte přípravu?
Přípravu hodnotím kladně, holky vnímají nové věci, které po nich vyžaduji. Jsou schopné přenést to do zápasu, což je ideální. V zápasech jsme měli kvalitní soupeře a tyto utkání nám jen mohou pomoci do Ligy mistryň.

Jak jste se zabydlel ve Slavii?
S adaptací nebyl problém, zabydlel jsem se rychle. Pro mě je zásadní, že holky pracují, mají chuť a prokazuje se to v zápase.

V kádru došlo k řadě změnám…
Změny nastaly, někdo přišel, někdo odešel, ale já pracuji s tím, co mám k dispozici. Nebudu řešit odchody, příchody, co jsem chtěl, tak mám. Ještě bych na některých pozicích rád posílil, ale uvidíme, jak se to bude vyvíjet.

Nastala ve hře nějaká změna? Navíc některé holky zkoušíte na jiných postech.
Zkoušíme jiný systém hry, na který holky nebyly zvyklé, ale je důležité, že se zlepšují, je to vidět. Změnám postů u některých holek nahrává daná situace, takže si to mohou vyzkoušet a je dobře, že na to jsou schopné reagovat.

Jak hodnotíte nové posily?
Mia má něco za sebou. Je to prověřená hráčka. Když přijde cizinec, tak jednoznačně do základní sestavy. Ostatní holky jsou mladé, nějaké zkušenosti mají, ale bude důležité, jak se budou rozvíjet, vše mají před sebou.

Hned ve druhém kole je derby…
Ideální by asi bylo se ještě připravit v lize, ale je to tak, jak to je. Na derby je třeba se nachystat, abychom mohli konkurovat a byli úspěšní.

Komentáře (4)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Slávistky čeká los LM i start ligy

    Petr9608     před 5 lety 15.08.2019 23:41 |  
    0 9

    https://www.idnes.cz/fotbal/reprezentace/facr-zensky-fotbal-chce-vetsi-pozornost-holky-taky-rebranding.A190815_130838_fot_reprez_vp2

    Je to stejně paradox. Chce se ukázat, jak fotbal není chlapskej sport a právě ženský fotbal ukazuje, jak moc chlapským sportem fotbal je. Pokud k tomu, aby holka byla fotbalistkou, tak moc předurčuje "tam ta" věc, kterou disponují střední jednotky % ženské populace, tak se to prostě nedá vokecat. Mrzí mne to. Fakt. Kvůli tomu sportu.

    • Re: Slávistky čeká los LM i start ligy

      Karel13     před 5 lety 16.08.2019 09:33 |  
      5 0

      A teď to ještě přelož ...

      • Re: Slávistky čeká los LM i start ligy

        Petr9608     před 5 lety 17.08.2019 19:17 |  
        0 3

        Povězme, že bych byl překvapen, kdyby alespoň 4 děvčata ze základní 11 měly v budoucnosti stabilní vztah s mužem.

        Možná by bylo zajímavé se pokusit zjistit, kolik bývalých fotbalistek 30+ se nakonec vdalo. Za muže.

  2. Re: Slávistky čeká los LM i start ligy

    gazza     před 5 lety 16.08.2019 00:44 |  
    0 6

    Me teda zensky fotbal vubec neoslovil Spise je To parodie na fotbal Za chvili budou chtet ty same penize jako chlapi ,ale to je samozrejme nesmysl