Fortuna liga

Slavia - Mladá Boleslav 2:0

Sešívaní porazili v Edenu Mladou Boleslav 2:0, vítěznou branku vstřelil v úvodu druhého poločasu Holeš po centru Ševčíka, brzy poté přidal druhý gól z penalty Václav Jurečka.

Slavia nastoupila prakticky v nejsilnější sestavě, na lavičce náhradníků zůstal prakticky jen Christos Zafeiris, místo kterého hráli ve středu zálohy Ševčík s Oscarem a pod hroty Chytilem s van Burenem nastoupil Jurečka. Hosté naopak zamíchali se sestavou po středečním zápase s Plzní výrazněji, v nominaci vůbec nebyl Matějovský, jen na lavici zůstal Suchý nebo šestigólový Mareček. Do základní sestavy se nedostal ani exslávista Júsuf, místo kterého hrál na hrotu Pulkrab. Slavia si v úvodu zápasu vytvořila tlak, brzy kopala dva rohy, po druhém z nich zůstala v okolí  vápna a Ogbu nedokázal na malém vápně proměnit ve vyložené šanci Wallemův centr v branku. Hosté hráli v rozestavení 5-2-3 a také se směrem dopředu nijak nezdráhali, ale byli nepřesní a ani z rohu si nic nevytvořili. Několik protiakcí slávistů zastavily ofsajdy, poté se ke střele dostal Vlček, ale mířil jen doprostřed brány. Jinak byli však slávisté také velmi nepřesní a měli velký problém se dostat k vápnu soupeře. Po rychlé akci zakončoval ve vápně patičkou van Buren, ale míč nenamířil mezi tři tyče. Když Oscar poslal skvěle vpřed van Burena, akce po chvíli čekání van Burena skončila přihrávkou na Jurečku, který střílel z první z otočky vedle brány. Po druhém rohu Mladé Boleslavi zakončoval Poulolo a míč skončil celkem těsně vedle brány. Vyloženou šanci měl ve 30. minutě Jurečka po přihrávce van Burena, ale vystřelil jen slabě. Na druhé straně letěl z přímého kopu do vápna Slavie nebezpečný centr a byl to Jurečka, kdo odvrátil na roh. Po něm šli slávisté do brejku, van Buren prošel velkou částí hřiště a přihrál do šance Vlčkovi, toho poslal ve vápně k zemi Suchomel aniž by hrál míč, ale penalta se nepískala. Hra se však po tomto souboji rozhodčímu totálně rozpadla pod rukama, náhodně rozdal čtyři žluté karty, jindy nechával tvrdé souboje bez odpískání faulu. Po centru Douděry měl tutovou šanci Chytil, jenže poslal jen slabou střelu a Trmal ji stihl chytit před brankovou čarou. Chvíli nato Chytil naopak hlavičkoval skvěle, ale Trmal fantasticky vytáhl na roh. Van Burenova hlavička naopak nebezpečná nebyla. Na druhé straně zaváhal Vlček, ale Kušej jeho chybu nedokázal potrestat. Vystřelit v první půli stihl i Holeš, jeho pokus byl jemně tečován a Trmal se jen ohlédl, když míč těsně minul tyč. Neskutečně nekonzistentní sudí Volek pak nepískl jasný faul Poulola na van Burena na hranici vápna k velké nevoli tribun. V nastaveném čase ještě prudce vystřelil Ševčík, i s touto střelou si Trmal poradil, na dorážku před ním nebyl ze slávistů včas nikdo. Do kabin se tak šlo za bezbrankového stavu.

V poločase žádný z trenérů nestřídal. První zajímavou šanci měla Slavia, Wallemův bochánek do vápna nezasáhl žádný ze třech slávistů. Pak se z první opřel do míče za vápnem Douděra, míč opět letěl jen doprostřed brány. Ve 49. minutě se už Eden mohl radovat. Slávisté míč udrželi na hranici vápna, van Buren přihrál Ševčíkovi, jehož centr poslal hlavičkou z blízka do sítě Holeš - 1:0! Jen o čtyři minuty později podrazil ve vápně Kadlec Oscara a i sudí Volek tentokrát viděl penaltu. Míč si vzal Jurečka a ačkoli jej před zahráním obtěžoval Trmal, ve vzájemném souboji byl úspěšnější slávistický kanonýr, ačkoliv si Trmal na míč sáhl, nedokázal jej vytěsnit a bylo to 2:0. Pak se vyznamenal Mandous proti Pulkrabovi, když rychle vyběhl a donutil soupeře jej nastřelit. Na druhé straně se za dlouhým míčem z hloubi pole hnal van Buren a jen těsně na něj před Trmalem nedosáhl. Po hodině hry hosté dvakrát vystřídali, dolů šli Kušej s Pulkrabem, na hřiště přišli Júsuf a Jawo. Jawo krátce po příchodu na hřiště efektně obešel Holeše i Wallema a jeho střílená přihrávka trefila Oscara, od kterého se míč odrazil těsně nad bránu. Roh odvracel Ogbu a po odehrání míče dostal úder do hlavy, musel být ošetřován, ale na hřiště se naštěstí vrátil.  Na druhé straně šel do šance Douděra, místo zakončení se snažil nahrávat a míč byl zablokován na roh. Po něm Douděra vystřelil z voleje snad z 25 metrů a míč jen těsně minul tyč. Na posledních dvacet minut hry přišli na hřiště Zafeiris a Tijani místo Ševčíka a van Burena. Slávisté přepustili iniciativu soupeři a převážně se jen bránili. A tak sbírali střelecké pokusy hosté, ovšem ani Fulnek ani Ladra nevyprodukovali něco významněji nebezpečného. Po špatně kopnutém rohu Zafeirise šli hosté do brejku šest na tři, ten ale výborně zastavil Vlček. Na druhé straně měli šanci slávisté, ale Tijani ve vyložené pozici u penalty promáchl a následně Jurečka nastřelil jen Trmala. Třetí gól Slavie vstřelil Zafeiris, jenže vzápěti jej odvolal VAR pro předchozí ofsajd Jurečky. Na posledních pět minut přišel na hřiště ke svému prvnímu ligovému startu v sezóně Stanislav Tecl místo Mojmíra Chytila. V závěru se hrál hodně otevřený fotbal přirozeně především ze strany hostů, několik brejkových šancí ale slávisté nedokázali proměnit ve třetí branku. Nastavený čas už slávisté odehráli ve velké pohodě, průnik Wallema do vápna byl ale zastaven a to už bylo ze zápasu vše. Slávisté tak porazili Mladou Boleslav 2:0.

Utkání zhodnotil trenér Mladé Boleslavi Marek Kulič: "Začátek utkání, tam jsme přežili stoprocentní šanci Ogbua. Slavia byla dominantní na míči, ale nebyla tam žádná vyložená šance. My jsme měli náznaky, Kušej šel sám na bránu, první poločas byl vyrovnaný. Úvod druhé půle nám nevyšel, dostali jsme gól, pak stoprocentní penalta. V závěru si to soupeř už pohlídal. Marek Matějovský je v karetním ohrožení, stejně tak Marek Suchý, proto žádný z nich nehrál. Příčiny inkasování v úvodu druhé půle netuším. Víme, že Slavia je v útočení na Tribunu Sever velmi silná. Inkasované góly si zhodnotíme, ukážeme si, co tam bylo špatně. Ladra mi říkal při střídání, že si myslel, že míč má na hlavě, ale pak tam přiletěl Holeš jako utržený vagón. Vasil i Pulky dostali žluté karty, proto střídali brzy. Čeká nás náročný program, proto jsme je stáhli. Obranná pětice fungovala velmi dobře, Suchomel to zvládl. Rozestavení s pěti obránci jsme zvolili kvůli soupeři. Hřiště v Mladé Boleslavi je velmi dobré, jen těsně před zápasem s Plzní začalo chumelit. Terén zde byl těžký, na pohled vypadal sice dobře, ale trhá se, vypadá to, že Slavia má stejný problém jako na začátku sezóny."

Jindřich Trpišovský řekl po zápase následující. "Na to, jak je terén složitý, to byl zajímavý zápas. Byla spousta zajímavých situací před oběma brankami. My jsme zasloužené vyhráli, ale Boleslav předvedla kvalitní výkon. Jsme rádi, že jsme to zvládli po programu, který jsme posledních 14 dní měli. Boleslav v první půli dobře bránila a s míčem dobře kombinovala. Já ji mám kádrem i trenérsky hodně vysoko, myslím, že na konci skončí v první čtyřce. Vítězství nás stálo spoustu sil. Mrzí mě, že v první půli jsme nezachovali víc klidu v některých situacích. Jsme tím programem trošku rozsekaní, máme i nemoce. Na některých hráčích je to vidět. Přítomnost Holeše na hřišti byla důležitá, když nám chyběl Bořil. O půli říkal, že zápas určitě nedohraje, naštěstí jsme vedli o dvě branky a mohli jej vystřídat. Je pro nás důležitý hráč, po dvou trénincích byl schopný odehrát tak důležitý zápas. Já sám už jsem v pořádku, jen jsem nastydlý. Mám strach, jak terén bude vypadat ve čtvrtek, ve středu budou dva tréninky, pak zápas. Kluci na tom makají, dělají, co můžou. Hřiště je kluzké, bere to hodně sil. Ztěžuje to kombinaci, driblink, ničí to kvalitu hry. Na druhé straně je to zlaté oproti některým jiným hřištím v lize. Nám to moc nesedí, ve čtvrtek přijede soupeř, který má dva vysoké útočníky, hraje jednoduchý fotbal, my si s tím musíme poradit. Musíme se do budoucna všichni zamyslet, aby se hrálo co nejvíce zápasů v létě a v prosinci, lednu a únoru toho hrát co nejméně. Liga se zvedla v návštěvnosti a kvalitě a tyto terény lize škodí. Příští rok se budou hrát poháry i v lednu, týmy si s tím budou muset poradit. Uděláme maximum, aby to bylo na čtvrtek připravené. Nikdo moc teď nekoukáme na tabulku. Jsme ve Slavii, musíme zápasy zvládat. Jestli máme o zápas méně nebo více, to není teď podstatné. Když jsem viděl hřiště ve Zlíně, jsem rád, že jsme tam nehráli. O termínu dohrávky ve Zlíně nemám informace, termín 20. prosince pro nás není reálný, hodně hráčů nám odlétá už pryč. Ani nemyslím, že by bylo dobré počasí. Zatím není nic stanoveného. S hřištěm je složité něco dělat, loni bylo ještě horší. Hrát se na tom dá, proti tomu, co tu bylo na začátku ligy, to je zlaté. K ideálu to má ale samozřejmě daleko. Vždy říkám, že hřiště je vizitka klubu. Země okolo nás mění trávy třikrát čtyřikrát za rok."

18 - Neděle 10. 12. 2023 18:00

Fortuna liga, 2023/2024
2 - 0
0 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

49. Tomáš Holeš
54. Václav Jurečka (pen)

FK Mladá Boleslav
FK Mladá Boleslav

Komentáře (322)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé