Rozhovory

Velký rozhovor s Karlem Jarolímem

Těsně před derby jsme pro vás připravili exkluzivní velký rozhovor s novým trenérem Slavie Karlem Jarolímem. V novém angažmá prohlašuje: "Je pro mě prioritní, aby slávisti začali chodit na fotbal."

Návrat do Slavie

Jak vás hráči přijali?
To je spíše otázka pro hráče. Ale jsou to profíci, měli jsme s nimi individuální pohovory a necítil jsem nic, co by nám bránilo ve spolupráci.

Jak dlouho jste Slavii sledoval? Napadlo vás, že by mohla přijít nabídka, již na podzim se spekulovalo, že byste mohl přijít do Slavie.
To byly novinářské spekulace, v té době jsem se soustředil na práci ve Slovácku, měli jsme bodové manko, tak jsme se ho museli pokusit odstranit, aby vstup do jara byl co nejjednodušší. Takže jsem ani nepřemýšlel o tom, že by nějaká nabídka mohla přijít.

Ani na jaře, když už jste nebyl trenérem Slovácka?
Samozřejmě se ke mně něco doneslo, ale nechci, aby to vyznělo tak, že čekám za dveřmi, než mě někdo osloví. Pro trenéra je nejhorší období, kdy netrénuje, ale nikomu jsem nepřál nic špatného.

Není to trenérské harakiri, jít do Slavie v jejích současných problémech?
Problémy jsou všude, v 60-70 procentech klubů. Pro mě je to výzva, mám rád určité riziko a jdu do něho s tím, že se nám podaří udělat kus práce.

Můžete trochu představit váš realizační tým? Máte dva asistenty, takže kde trenérsky působili?

Petr Vrabec se mnou byl na angažmá ve Slovácku, mám s ním jen ty nejlepší zkušenosti. S Mirkem Janů jsme dlouhodobě hráli ve Slavii, je to srdcař, trénoval v dorostu, takže mě dobře doplní.

Jaké budou jejich úkoly?
V trénincích gólmanů se budeme střídat, do léta je to takový provizorní stav, v létě se tato situace vyřeší. Jinak se oba asistenti podílí na sledování mužstev, takže v předávání informací mi budou nápomocní, jeden bude třeba mít na starost obrannou činnost, standardní situace apod. Je dost věcí, o co se dá podělit.



Plány ve Slavii

Budete si přát příchod nějaké posily, bylo to také předmětem jednání?
V této fázi o tom nechci spekulovat, máme kádr jaký máme a každý má šanci se ukázat v tom nejlepším světle. Uvidíme, jak dopadne zbytek jarní části, a podle toho pak zareagujeme.

Máte vytipované nějaké hráče, které byste rád přivedl?
Víme, kde nás tlačí bota. A znám hráče, kteří by byli ochotni do Slavie jít, přišli by rádi a byli ochotni zde odevzdat maximum.

Co třeba váš syn Lukáš, kterému ve Slovácku končí smlouva?
Práce mezi otcem a synem je specifická, zažil jsem si to dvakrát, v Příbrami a teď ve Slovácku. Je to podstatně náročnější než s normálními hráči, ale nevím, uvidí se v blízké budoucnosti.

Bude potřeba někoho přivést na post gólmana?
Nechci o tom spekulovat, aby se hráči pak dozvěděli informace přes tisk. To jsou věci, které s nimi budu probírat.

Myslíte si, že by toto mužstvo bylo schopné hrát o LM a úspěšně se v ní prezentovat (tzn. hrát fotbal, za který by se nemuselo stydět)?
Doufám, že to není jen o Lize mistrů, abychom se nemuseli stydět. Zatím jsem to moc nezmiňoval, ale chtěl bych na to klást důraz. Doposud jsem říkal, že mým snem a cílem je Slavii dostat do Ligy mistrů, ale byl bych strašně rád, kdyby fanoušci našli cestu na ten stadion a začali na nás chodit. A tím je řečeno všechno, když začnou lidi chodit na fotbal, tak budou vědět, proč sem
jdou, protože jim budeme mít co nabídnout. To je pro mě prioritní, aby slávisti začali chodit.

Jak byste chtěl na vázat na vaší práci, kterou jste ve Slavii před časem začal? Máte nějakou dlouhodobější koncepci, kterou byste chtěl prosadit?
Mám takovou filozofii, aby se na hru dalo koukat, měla by být dostatečně dynamická a agresivní, tím je řečeno že i efektivní, protože bez konečného výsledku by to mohlo vyznít planě, ale ne vždy se výsledek podaří. Podstatné je to, abychom věděli, že jdeme správnou cestou a že se dá na fotbal koukat a přináší výsledky a když ne výsledky, tak si dokážeme vytvořit dostatek
šancí. Je to všechno o práci, fotbal bez pohybu se dá hrát nedá. Ani bez agresivity. A touto cestou půjdu. Musí se na tom dennodenně pracovat, aby hráči pochopili, co po nich budu vyžadovat.

Máte představu, zda chcete doplňovat kádr mladými hráči nebo hráči středního věku?
Jen s mladými se hrát nedá. A když sem někdo přijde, tak musí být hladový po úspěchu, ne jím být nasycen.

Budete zkoušet hráče na jiných postech než hráli za trenéra Csaplára?
I k tomu může dojít, ale v dlouhodobějším časovém prostoru. Teď ze dne na den to nejde, i když někteří hráči hráli na jiných postech, takže to nebude nic nového. A určitě se seznámí s tím, co od nich na daném postu budu vyžadovat.

Jaké rozestavení hodláte ve Slavii praktikovat?
Uvidíme, možností je více, ale zatím před derby s tím moc hýbat nechceme, abychom hráče nerozhodili. Dostanou pokyny, jejichž dodržování po nich budeme požadovat.

čím chcete v hráčích probudit vetší nasazení při hře?
Věřím, že zápas odehrají na sto procent podle mých představ, každý totiž může mít jiné představy a říkat, jestli hrají dobře či špatně. To je věcí trenéra. Když to splní, tak budu spokojen, rád bych, kdyby na konci byla ta třešnička na dortu, ale ne vždy se to může podařit. Protože o konečném výsledku rozhoduje plno maličkostí a detailů, které mohou sehrát důležitou roli.



Současný kádr Slavie

Jakou roli dáte Pavlu Kukovi v posledních dvou měsících jeho působení ve Slavii?
Byl bych hrozně rád, kdyby byl pozitivní ve všech směrech.

A daří se to?
Co jsme zatím absolvovali tréninkové jednotky, tak jsem měl pocit, že má docela chu?, takže věřím že to vydrží.

Nemohou zde vzniknout nějaké problémy s hráči, které si přivedl trenér Csaplár a kteří šli vyloženě za ním?
Nechci o tom vůbec spekulovat, bylo by to hodně smutný a byl by to jejich problém.

V přípravě se dařilo Paulu Munsterovi, ale v lize příležitost zatím moc nedostal, změní se to?
Uvidíme, jak bude vypadat v tréninku. Moc na výběr mezi útočníky nemáme, takže určitě naskočí.

Když dostane Slavia v létě nabídku na přestup Pitáka, Gedeona či podobně - budete pro?
Je to otázka nabídky a případně doplnění mužstva. Je o tom předčasné mluvit. Ale byl bych rád, kdyby takovýto hráči, kteří mají tým táhnout, neodcházeli.


Práce s mládeží

Máte přehled o výsledcích rezervy a o tom, jací hráči tam hrají?
Každopádně je potřeba se s tím ještě více seznámit, ale i v dorostech je plno nadějných dorostenců a reprezentantů a je potřeba s nimi pracovat, aby se neztratili.

A co třeba Jiří Studík, v posledních dnech trénoval s áčkem, stále s vámi trénuje?
Zatím s námi byl na dvou trénincích a teprve uvidíme.

Budete se chodit dívat na utkání rezervního celku?
Samozřejmě, že se zajdu podívat buď já či někdo z mých asistentů. Vše se bude odvíjet od povinností, zda třeba nebudeme sledovat našeho soupeře apod.

Budete hledat mladé talentované hráče i v nižších soutěžích?
Hledat můžeme, máme spoustu lidí, kteří nám informace předají, ale pak je potřeba je vidět na vlastní oči, protože ne vždy na doporučení je to tak, jak by si člověk představoval.

Vytáhnete si někoho z B-týmu v průběhu sezony?
Nechci o tom spekulovat. I když kádr není široký kvůli zraněním, tak stát se to může, netvrdím že ne, ale musel by nás někdo zaujmout a my museli být přesvědčeni, že bude přínosem pro mužstvo.



Ostatní

Můžete už porovnat kádr Slavie s tím, který tu byl za vašeho prvního působení?
Kádr byl určitě o něco širší, ale můžu to porovnat z toho pohledu. Věřím, že po skončení sezony budu moci říkat, že je na stejné úrovni, protože by se skončilo na druhém místě.

Mně osobně přijde, že předtím jste měl více dříčů. Teď máte více hvězd, souhlasíte?
Nevím zda více dříčů, ale každopádně je to o vůli, aby to bylo z týmu cítit, že chtějí vyhrát. Z těchto kluků je možné to dostat, někteří to ale v sobě mají od narození. Musí si uvědomit, že jsou ve Slavii a to by jim nemělo chybět. A to jsou hlavní znaky, aby mohli být úspěšní.

Jaký markantní rozdíl vidíte mezi současnou hrou Slavie a Sparty?
Nechci o Spartě polemizovat, ale vidím to ve výsledcích, i když nehrají líbivě, tak bohužel z pozice slávisty ty body mají, proto mají takový náskok. A to Slavii chybí a rád bych to změnil. I když třeba to nebude herně dobře, tak aby výsledek byl pozitivní.

Cítíte při tomto angažmá větší důvěru než při tom minulém, vzhledem k tomu, že se pan Leška vyjádřil, že bylo chybou, že vám neprodloužil smlouvu? Myslíte si, že budete mít čas na práci i když se nebude dařit výsledkově?
Já chci něco vybudovat, ale chtěl bych, aby se dařilo i výsledkově. Každý zápas chci vyhrát a a? se to bude budovat jakkoli, tak věřím že to nebude tak hrozný, že by vedení muselo přemýšlet o výměně. Nějaký prostor tu snad je, ale nechci si dělat alibi. A i když nebylo moc času a hrajeme zítra se Spartou, tak chci každopádně vyhrát.

Váš syn David je již dlouho úspěšným legionářem. Co si myslíte, že mu chybí pro reprezentaci?
To je spíš otázka pro pana Brücknera. Prožíval teď období, kdy byl ve formě, začal střílet branky, ve finální fázi byl platný, dokázal připravit šance. Ale trenér asi má svou představu, jak by každý ten hráč měl vypadat a možná i z toho důvodu mu příležitost nechce dát. A kdyby ji dostal, pak už by záleželo na něm, zda by se dokázal prosadit či ne.


P.S.: Děkujeme všem čtenářům, kteří zaslali otázky, některé jsme zařadilI, některé upravilI. Sami též vymyslelI pár dotazů.

Komentáře (0)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)