Liga mistrů

Slavia proti jednomu z dvojice Dudelange - Žilina

Slavia zná svého soupeře pro 2. předkolo Ligy mistrů. Vzejde z dvojice Dudelange - Žilina. Zápasy Slavie se budou hrát 31. července nebo 1. srpna venku a 7. nebo 8. srpna doma. Los provázel zmatek, původně bylo oznámeno, že Slavia bude hrát s polským mistrem Zaglebií Lubin.

Soupeř Slavie vzejde z dvojice, která vyhrála své domácí ligové soutěže s velkým náskokem. Ačkoliv Dudelange by bylo jistě příjemnějším soupeřem pro Slavii, favoritem duelu je Žilina. Dudelange má ze všech letošních účastníků hry o Ligu mistrů šestý nejnižší koeficient 0,550, Žilina má 3,575. Každopadně ať už postoupí jakýkoliv tým, Slavii odpadne nepříjemné dlouhé cestování.

"Je to soupeř, na kterého lidi přijdou, tenhle česko-slovenský souboj bude mít patřičný náboj, bude to boj se vší parádou a atmosférou. Pokud jde o sportovní stránku, tak tedy před Žilinou klobouk dolů. Tohle mužstvo šlo poslední dobou nesmírně nahoru. A že je hodně ambiciózní, o tom víme hodně od slovenského útočníka Reitera, který v Žilině hrával a u nás teď hostoval," uvedl pro fotbal.idnes k losu slávistický útočník Stanislav Vlček. Z jeho postřehů je jasně vidět, koho z dvojice Dudelange - Žilina hráči favorizují. Spokojen s losem byl i kouč Karel Jarolím. "Pro fanoušky je Žilina ideálním soupeřem, je mi jasné, že se to bude brát jako souboj českého a slovenského fotbalu. Atraktivita je tedy zaručena. Ale pokud jde o kvalitu, tak pozor! Žilina má výborně poskládané mužstvo a udělala obrovský výkonnostní vzestup. Takže nás nečeká nic jednoduchého," řekl Jarolím.

Dudelange je mistr lucemburské ligy a zároveň vítěz domácího poháru, vyhrál o třináct bodů před druhou Etzellou. Šestadvaceti koly nejvyšší lucemburské soutěže prošel vcelku suverénně, jen ve dvou zápasech remizoval a třikrát prohrál.

Klub vzniknul poměrně nedávno, v roce 1991, spojením dalších tří klubů: CS Alliance, US Dudelange a CS Le Stade. Od roku 1999 šestkrát vyhrál titul a třikrát domácí pohár.

Ve svém kádru má nejlepšího hráče lucemburské ligy útočníka Jorise Di Gregoria, který byl nejlepším hráčem zvolen novináři i v předminulé sezóně. V uplynulé sezoně ve čtyřiadvaceti zápasech nastřílel 22 gólů. Čtyři hráči Dudelange jsou členy národního týmu Lucemburska. Vedle Lucemburčanů převažují na soupisce Dudelange Francouzi.

Oficialni web Dudelange

Fotbalový klub Žiliny vzniknul roku 1909, kdy po několikaměsíčních přípravách založila skupinka studentů "Krúžok žilinských športovcov". Jednalo se zpočátku o fotbalový a tenisový klub. Poměrně brzy, po dvaceti letech, Žilinu potkaly první větší úspěchy. V září 1928 dokázala porazit trojnásobného mistra Slovenska ČsŠK Bratislava, následně i SC Ligeti Bratislava. Žilina se tak stala mistrem Slovenska a zároveň se probojovala mezi čtyři nejlepší týmy Československa do semifinále amatérského mistrovství republiky. O rok později stejný úspěch zopakovala a stala se podruhé po sobě mistrem Slovenska. V dalších letech Žilina bojovala v Stredoslovenskej futbalovej župe a Slovensko-Podkarpatské divizi. Po druhé světové válce se Žilinští jako vítěz celoslovenského kvalifikačního kola probojovali do státní ligy, která se hrála na dvě skupiny. Největšího úspěchu tehdejší doby dosáhla Žilina hned v sezoně 1946/1947, kdy obsadila třetí místo za Spartou a právě Slavií. Podobný úspěch zopakovala ještě o dva roky později. Roku 1961 si Žilina zajistila jako vítěz národního poháru účast v Poháru vítězů národních pohárů. Po vyřazení Olympiakosu Pierus hráči Žiliny nestačili na Fiorentinu. Od roku 1967 hráli po šest let pravidelně evropské poháry, avšak se střídavými úspěchy. Začátkem osmdesátých let se Žilina stala mistrem Československa, roku 1988 ale spadla do druhé ligy. V té působila až do rozpadu federace. Hned následující sezonu se umístila na pátém místě samostatné Slovenské ligy. Další sezona byla velice odlišná, náš soupeř ve druhém předkole opět sestoupil. Bleskově ale postoupila zpět do ligy, od roku 1996 se liga na Slovensku hrála na jednu skupinu. Až do roku 2002, kdy se stala mistrem Slovenska, se Žilina umisťovala zpravidla ve středu ligové tabulky. V dalším roce svůj úspěch zopakovala. V sezoně 2004/2005 si Žilina zahrála první dvě kola Poháru UEFA. Po čtvrtém místě v další sezoně přišel opět mistrovský titul. K tomu ho dovedl český kouč Pavel Vrba. Žilina většině soupeřů pořádně zatížila brankové konto. Výhry o tři góly nebyly výjimkou. V klubu působí i krajané Pavel Devátý, Martin Švestka a Benjamin Vomáčka

Žilina hraje na stadionu Pod Dubňom s kapacitou 6 233 diváků. V minulé sezóně si na svůj ligový účet připsala 28 výher, 5 remíz a 3 prohry.

Oficialni web Ziliny

Komentáře (38)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Slavia proti

    (host)     před 17 lety 29.06.2007 12:30 |  
    0 0

    No tak to je dost těžký los. Musíme sehnat posily to je jasný !!!

  2. Re: Slavia proti

    (host)     před 17 lety 29.06.2007 12:33 |  
    0 0

    Tak to vůbec není lehkej soupeř - podle mě to bude hodně vyrovnaný. A jestli nepřijdou nějaký posily... bylo by smutný skončit už ve 2. předkole. Ale budu optimista: venku 1:1, doma vyhrajeme 2:0. Jo, a chytal tam Václavík, tak jestli už třeba odešel (což nevím), tak by nám mohl poradit!

    • Re: Slavia proti

      (host)     před 17 lety 29.06.2007 16:46 |  
      0 0

      To jsem psal, když tu ještě byla zpráva, že hrajeme s Lubinem.

  3. Re: Slavia proti Zaglebii Lubin

    (host)     před 17 lety 29.06.2007 12:38 |  
    0 0

    Ale aspoň je to blízko, dokonce blíž než třeba do Olomouce, určitě tam půjde udělat pěknej autobusovej zájezd, už se hlásím!!!:-) Stadion maj pro 30 000 lidí, tak se tam snad vejdem:-) A až vyrukujem se slávistickejma vlajkama, tamní obyvatelstvo nás bude považovat za polský nacionalisty:-D To bude prima vejlet!

    • Re: Slavia proti Zaglebii Lubin

      (host)     před 17 lety 30.06.2007 10:43 |  
      0 0

      Jako fór dobrý, ale : "Celková kapacita štadióna 6 311 miest"

  4. Re: Slavia proti Zaglebii Lubin

    (host)     před 17 lety 29.06.2007 12:39 |  
    0 0

    http://www.zaglebie-lubin.pl/www/ a http://www.zaglebie-lubin.pl/www/ Vůbec bych to nehrotil. Kvalita je na naší straně. V polsku je dobrá jen Wisla Krakow a Legia a poláci mají vítr z toho, že je mají v evropě reprezentovat Lubin a Belchatov (v UEFE). Prostě postoupit musíme.

    • Re: Slavia proti Zaglebii Lubin

      (host)     před 17 lety 29.06.2007 12:47 |  
      0 0

      Kua to jsou osli... Ale to vyjde na stejno.

      • Re: Slavia proti Zaglebii Lubin

        (host)     před 17 lety 29.06.2007 12:51 |  
        0 0

        to jsou, ale žilina je o něco málo snažší, aspon to tam nevyblázní diváci..:) slaviator

        • Re: Slavia proti Zaglebii Lubin

          (host)     před 17 lety 29.06.2007 13:08 |  
          0 0

          jdi do pici kua

          • Re: Slavia proti Zaglebii Lubin

            (host)     před 17 lety 29.06.2007 13:10 |  
            0 0

            Co je??

  5. Re: Slavia proti jednomu z dvojice Dudelange - Žilina

    (host)     před 17 lety 29.06.2007 12:59 |  
    0 0

    Právě jsem odložil mapu a smutním. Lubin (do roku 1945 Lüben) leží u západní hranice Polska, nějakých 200-250 km od Prahy!!! (východně od středu úsečky Cottbus/Chotěbuz - Görlitz/Zhořelec, sz. od Wroclawi. To by byl výlet!!! Žilina? Už se na nás Ján Slota třese a mám mrazení v zádech. Bůh s námi!
    Dobi

  6. Re: Slavia proti jednomu z dvojice Dudelange - Žilina

    (host)     před 17 lety 29.06.2007 13:09 |  
    0 0

    No tak to je bordel! A ze Žiliny taky nemám radost, ta vůbec není špatná... to bude maso. Slováci se na nás šíleně nažhavěj... ale třeba až moc, jako při kvalifikaci ME:-) Stejnej výsledek by potěšil:-)

    • Re: Slavia proti jednomu z dvojice Dudelange - Žilina

      (host)     před 17 lety 29.06.2007 13:30 |  
      0 0

      Zilina rozhodne neni lehky soupwr, ale pri vhodnem doplneni muzstva je hratelna, i tam se totiz poustelo muzstvu zilou, odesli Sestak, Svestka a Vrsic,kteri byli i velmi dobri strelci Sestak jednim z nejlepsich z cele Slovenske ligy.Stadion za moc nestoji, neni majetkem oddilu , ale mesta, ktery donej investuje postupne prachy, aby splnovalo kriteria UEFFA. Ma kapacitu 6.200 mist, nove se prestavuje jedna z tribun a svetelna tabulůe,Tym vede kauc znamy hlavne od mladeze repre a Ostravy Vrba a lidry tymu jsou momentalne Nemec, Pozarik aJez, tym nechce posilovat bezhlave a proto ma zajem hlavne o utocnika / ivana/ a beka.Slovenskou ligu vyhral se znacnym naskokem,obecne lze rict , ze los privitali a mysli si , ze Slavia je pro ne dobrym souperem. Mezi slabiny tymu by mohla patrit hra obrany, jZilina ma podobny rozpocet jako soucasna Slavie, hlavne diky mestu nema vyraznejsi financni problemy. FanouskemZiliny je i narodovec Slota, ale nejak hystericke vylevy bych necekal. Pro mne osobne je Zilina momentalne fagoritem, nema tolik obmen v tymu a pusobi na mne kompaktneji. Presto si myslim, ze postup do 3 kola bude zalezet hlavne na dalsim profesionalnim doplneni naseho muzstva, cili uz zadne podavani rukou, ale vse hezky na papire. Podivejte na Viktorku Zizkov ma uz jisteho Bestu, Parizka, Pilare Tingu/ fakt slusny brazilec/ a na ceste je jeste jedna dobra posila zvenku. Jiri

      • Re: Slavia proti jednomu z dvojice Dudelange - Žilina

        (host)     před 17 lety 29.06.2007 14:18 |  
        0 0

        Takze uz ani Balek se nevrati, je Bohemky cena ai 2.5mil korun, tak doufam, ze Slaviatore Karel veliky nekecal a zanou se dit veci, dneska na Xaverove behali s Viktorkou nove posily, Lednicky/redirel/ pravil , ze to neni konec, tak ja doufam, ze my budeme lepsi. Jiri

        • Re: Slavia proti jednomu z dvojice Dudelange - Žilina

          (host)     před 17 lety 29.06.2007 14:22 |  
          0 0

          uvidíme uvidíme, snad se splní co KeyJey říkal.:)) slaviator

      • Re: Slavia proti jednomu z dvojice Dudelange - Žilina

        (host)     před 17 lety 29.06.2007 14:19 |  
        0 0

        Tak Besta by se nám hodil o tom žádná, ale jak víš že zrovna tento Brazilec je dobrý? Takových tu přes léto je po různých týmech... Ravik

        • Re: Slavia proti jednomu z dvojice Dudelange - Žilina

          (host)     před 17 lety 29.06.2007 14:34 |  
          0 0

          Byl jsem tam dnes rano, takze jsem v ramci prac. veci sledoval i Viktorku, mluvil jsem s Lednickym a on my potvrdil, ze je skutecne kvalitni, ze ho testovali v ramci nejakyho kempu pro tyhle cizince. Zajimava je i provize pro Nehodu za Bestu , ta je asi 300 az 400 tisic. A myslim ze Griga udelal fakt dobre, dejchala tam na mne takova rodinna nenucena atmosfera a Grigu, kteryho licila ta ruda havet jako malem clena sekty si s hraci viditelne rozumel.Ale zpet ke Slavii, Karel ma v podstate stejny nazor jako my nutne doplneni o 2- 3 hrace, ja myslim , ze je nutno o vic, kdyz si vezmu jen podzimni programy mladeznickych reprezentaci, tak to bude husty.Jiri

          • Re: Slavia proti jednomu z dvojice Dudelange - Žilina

            KING25     před 17 lety 29.06.2007 14:40 |  
            0 0

            Hele Gary se proměnil na Jiřího ne?..:-)

      • Re: Slavia proti jednomu z dvojice Dudelange - Žilina

        (host)     před 17 lety 29.06.2007 15:34 |  
        0 0

        tak jiří, jestli je pro tebe favoritem žilina, tak na to už nemám co říct. to už snad nestojí za to ani komentovat. u nás 3 slovenští reprezentanti (2 základ) 1 širší kádr repre čr + myriáda reprezentantů juniorek. jim odešli piliře zákl. sestavy, nám jen jarolím+ béčkaři. jsi paranoik, myslím, že i kdyby postoupili lucemburčani, budeš favorizovat je!
        amon

  7. Re: Slavia proti jednomu z dvojice Dudelange - Žilina

    KING25     před 17 lety 29.06.2007 14:12 |  
    0 0

    Tak los dopadl super. Žiline se sice povedla sezona, ale ten klub nemá na to, udržet ten kádr pohromade a už ho rozprodává. Prostě přijatelný los. je to blízko a snad vyrazí dost fanoušků. Jen aby jsme se na ten stadion vešli..

    • Re: Slavia proti jednomu z dvojice Dudelange - Žilina

      (host)     před 17 lety 29.06.2007 15:52 |  
      0 0

      Amone odesel jim Sestak, snad i tenVrsic, ale maji daleko mensi pohyb v kadru a bohuzel i mensi marodku, navic udelali Ancice, maj rozdelany jeste asi 2 slusne hrace, jasne jsem napsal, ze nase sance je v co nejrychlejsim doplneni muzstva, ze zakladu, ktery hral ke konci ligy vypadnou Slavii minimalne 2, ale spise 4 hraci, tvuj vecny optimizmus nesdilim, Volesak je prinos, ale jrestli to bude na zaklad nevim, ja osobne treba radsi fagorizuju Kalivodu. Jinak i kdyz je doktor u Latky optimisticky, vis jak to bylo minule budou to tri nedele , on se z toho sveho zraneni lize v podstate dodnes, protoze nam chtel pomoci v zaveru ligy a Aradzic., to v tuto chvili nechci vubec komentovat/radsi/. a jeste specialne pro tebe radeji jsem vynechal Sucheho, Jandu, Gecova, ktery budou k dispozici buhvi kdy a hlavne zase v jaerm stavu.Jiri

      • Re: Slavia proti jednomu z dvojice Dudelange - Žilina

        (host)     před 17 lety 29.06.2007 16:21 |  
        0 0

        Tak to jeho obnoveny zraneni nebylo tim ze nastoupil moc brzy. Sam to v jednom rozhovoru rikal, ze cekal az to bude uplne zahojeny aby mohl jet s 21 na ME.

      • Re: Slavia proti jednomu z dvojice Dudelange - Žilina

        (host)     před 17 lety 29.06.2007 16:22 |  
        0 0

        Suchy uz k dispozici nebude

      • Re: Slavia proti jednomu z dvojice Dudelange - Žilina

        KING25     před 17 lety 29.06.2007 16:22 |  
        0 0

        Ty jo...koukni se na stav slovenské ligy a pak něco říkej. Ta za naší ligou zaostává o 2 třídy + slovenské týmy v evropských soutěží = bída a utrpení. Kdyby se Armedii nepodařilo s velkou dávkou štěští proklouznout do LM, tak prakticky slovesnké vystoupení v evropských soutěžích nulové. Se koukni na Oravce, jaká je to na slovensku hvězda a přitom v čechách byl ve viktorce průměrný hráč. A jestli se máme bát toho, že k nim šel Ancič? Hm..to je posila jak Brno!! Prostě nechápu tě, že na Slavii hledáš samé negativní věci. Prostě ty nejsi slávista, ale prostě takový ten hospodský kecal..

        • Re: Slavia proti jednomu z dvojice Dudelange - Žilina

          (host)     před 17 lety 29.06.2007 16:31 |  
          0 0

          Kdybych chtel byt jen negativni, tak bych sem nechodil,Buldock my snad i popravu vytknul povahu podomniho obchodnika, ale ve chvili kdy jsem vedel o Holenakovi a nemohl s tim ven sem treba nic jinyho nez pesimismus sdilet nemoh. Ano urcite nejsem klasicky fanousek, kterej podleha naladam na webu , nadava kdyz je neco spatne a jasa , kdyz je to dobre, S klubem jsem si prozil i par let za vlady Ladi Lezky a proto dnes uz prebiram info jinak nez jen jako obdivovatel kecu typu Vse je na nadejne ceste, jeho prichod do Slavie vypada nejlepe,v tuto chvili bylo jasne, ze pujde nekam , ale rozhodne ne k nam. jenze to je bohuzel zakulisi fotbalu do kteryho ani ja nevidim, proto to cerne videni sveta. Ale jinak pozor drzel bych se hesla Slavistou navzdy. Jiri

          • Re: Slavia proti jednomu z dvojice Dudelange - Žilina

            (host)     před 17 lety 29.06.2007 17:20 |  
            0 0

            Už jsem se lek,že ani nenapíšeš Jiri,Přistih jsem se,že mě Tvoje články
            docela zajímají,i když to vůbec není moje gusto.Já jsem na rozdíl od tebe opatrnej optimista a taky sarkasta.Žilina je podle mě ta nejtěžší překážka,co nás mohla potkat.Slavia je ale stabilně na nadějné cestě,ať postoupíme,nebo ne.Vždyť nám roste nejlepší stadion v republice a s tím stadionem se přihrnou sponzoři.Nakoupíme hráče za 200-300 mega ,žádné amatéry typu Limberský,ale a budeme se chodit posmívat konkurenci na Letnou za tu jejich arénu=kurník.Nejsou to snad hezký vyhlídky?

          • Re: Slavia proti jednomu z dvojice Dudelange - Žilina

            Bulldock (přítel SN)     před 17 lety 29.06.2007 23:44 |  
            0 0

            To sem nebyl já, ale Tantalos. Se Žiliny strach nemám ani v součsnym složení. Já jí chtěl. A tak jsem rád, že ji máme místo Poláků. Beru, že vítez slovenský ligy musí něco umět, ale na nás podle mě nemá. I když se to třeba nezdá, máme hodně zkušených hráčů z Evropy( Švento, Krajčík, Vlček, Latka, Suchý, Švec, Hubáček). Všichni už hráli rok, dva a víc v pohárech. A když budy šmíca. . a věřme, že bude. . neni o čem. Nějaká posila ještě přijde a prostě věřim, že to uhrajem. Máme nouhau a kejdžej :)

        • Re: Slavia proti jednomu z dvojice Dudelange - Žilina

          (host)     před 17 lety 29.06.2007 16:52 |  
          0 0

          Tak sice Jiřího pesimismus a názory tak úplně nesdílím, ale rozhodně není na místě Žilinu podceňovat. Co třeba případ Artmedie?? Taky je každý podceňoval... Ale jestli neposílíme stoperskou dvojici aspoň o jednoho hráče tak to moc nadějně nevidím. Prostě Suchý musí zůstat. Bez něj to nepůjde. Ravik

          • Re: Slavia proti jednomu z dvojice Dudelange - Žilina

            (host)     před 17 lety 29.06.2007 17:50 |  
            0 0

            Mě by jen zajímalo koho chtěj místo Holenáka přivést, Johana asi taky nepřijde a zrovna on by asi velká posila nebyl. Doufám jen že někoho seženou a hlavně že ho někoho hledaj.

            • Re: Slavia proti jednomu z dvojice Dudelange - Žilina

              Bejbl     před 17 lety 29.06.2007 20:33 |  
              0 0

              Opravdu nevím, proč se navážíte do Jiřího. Jeho články mají hlavu a patu, je to realita, co píše. Čeká nás těžký soupeř, navíc derby se Slováky. A snižování kvality Žiliny není na místě, vyhrála slovenskou ligu s velkým náskokem a jen vymění prostě pár hráčů, určitě nebuduje nový tým. Bude na nás připravena. Ale přesto to vidím 60% ku 40% pro nás.
              Mireček Holeňáků mě mrzí, ale holt jak řekl, platební morálka Liberce je stabilnější... No, škoda.

              • Re: Slavia proti jednomu z dvojice Dudelange - Žilina

                (host)     před 17 lety 30.06.2007 09:44 |  
                0 0

                Tak se to blizi , brzy odtajnime dalsi posily, pro nekoho budou mozna prekvapive pro mne asi tez,pristi tyden bude prelomovy a jsem zvedav jestli akce kulovy blesk , ktera zacala v patek splacenim dluhu Zboncakovi bude pokracovat urychlenym nakupem posil a odchodem nekterych dalsich hracu o kterych se mluvi v zakulisi.Zitra budeme hrat bez Sventa, Krajcika,pry jsou na Slovaci. To pry zduraznuji, ale docela se na klujky tesim a doufam, ze my to do te Modre vyjde.Jiri

                • Re: Slavia proti jednomu z dvojice Dudelange - Žilina

                  martyni (přítel SN)     před 17 lety 30.06.2007 10:24 |  
                  0 0

                  Jiří jak to tu píšeš, vypadá to skoro na dvanáctisměnu..:-)) To bych byl přeci jen raději, kdyby to byla menší akce... zápas se Žilinou se blíží, aby zas těch změn nebylo moc a nedopadli jsme jako tehdy s grasshoppers...no uvidíme...

                  • Re: Slavia proti jednomu z dvojice Dudelange - Žilina

                    (host)     před 17 lety 30.06.2007 12:13 |  
                    0 0

                    Nevíte něco o tom, že by se k nám měl vrátit udájně Radek Černý ? Patrně je to kachna, ale zaslechl sem, že by k nám měl jit zpět.

                    • Re: Slavia proti jednomu z dvojice Dudelange - Žilina

                      jane (admin)     před 17 lety 30.06.2007 12:49 |  
                      0 0

                      Uz vidim jak se z Premiere league pozene do nejaky Slavie, ktera mu dluzila, a mozna jeste porad dluzi, slusnej balik. To jen za predpokladu, ze by o nej v Tottenhamu nebyl zajem, ale myslim, ze ma jeste na dva roky smlouvu? A zcela urcite by prefroval hostovani ve 2. anglicky lize nez v Cechach.

                • Re: Slavia proti jednomu z dvojice Dudelange - Žilina

                  Bulldock (přítel SN)     před 17 lety 30.06.2007 14:11 |  
                  0 0

                  Osobně bych byl nsad i raději, kdyby nepřišel nikdo a zůstal Matej. Jestli odejde do toho Řecka, tak to vobrečim. A jestli nedejbože v rámci ligy, tak mě trefí šlak! To, co dělá na hřišti je jenom zlomek jeho přínosu. Pro mne prakticky nenahraditelnej hráč. ( Leda by přišel Kája Piták, Vachy nebo Ruda Skácel) Odešel jednen tahoun LJ a jestli by odešel i Matej, tak to bude hodně špatný, protože jinýho nemáme:(, jestli nevyjde Vláďa. Tak ti ani nevim Jiří, jestli se mám těšit, nebo bát.

              • Re: Slavia proti jednomu z dvojice Dudelange - Žilina

                (host)     před 17 lety 02.07.2007 22:11 |  
                0 0

                No ta naše platební morálka,to je fakt nemilý.Ale na druhou stranu Holeňák rukoudáním slíbil,že jde do Slavie.Takže jeho přestup do Liberce je takovej menší podraz.