Hráči Slavie

Hodnocení slávistů - 17. kolo

Start do jara se Slavii nevydařil, když podlehla Jihlavě. Pojďme si zhodnotit první ostrý zápas pod vedením nového trenéra Trpišovského.

Stalo se to, čeho se po přípravě asi každý slávista v koutku duše obával. Obrana si opět neodpustila minelu, kterou soupeř pohotově potrestal, a naopak Slavia i přes velký tlak nebyla schopna proměnit ani několik vyložených šancí proti zalezlému a urputně bránícímu soupeři. Výsledkem je tak zbytečná porážka, která mrzí a která by se stávat neměla.

Ale popořadě. Hrubka obrany přišla hned v úvodu zápasu. Frydrych zůstal špatně pozičně postavený v pásmu nikoho, Ngadeu propadl v souboji a vzhledem k riziku, na které vzadu pod Trpišovským hrajeme, se Jihlava rázem hnala do dobré příležitosti. A když nepříliš dobře situaci řešili i stopeři Deli a Kúdela a Dvořák propálil tváří v tvář Koláře, tak bylo vymalováno. Co se týče obranné činnosti, tak náš systém vidím jako hodně ostrou dvojsečnou zbraň. Je pravda, že Jihlava se díky naší vytažené obraně dostala s trochou nadsázky jen třikrát za zápas za půlku, ale pokaždé z toho byla téměř vyložená šance. Takové riziko je neúměrné a v součinnosti bránění musíme rychle přidat, protože naším nejbližším soupeřům Bohemce a Liberci vyhovuje rychlý přechod do otevřené obrany.

Co se týče útočné fáze, tak jsem byl velice spokojen s naší aktivitou a maximálním nasazením. Presink nesl ovoce a naše územní převaha byla drtivá. Druhou stranou mince ale byla doslova zoufalá kvalita předfinální a finální fáze. Jen rohů jsme měli 13 a centrů letěl do vápna Jihlavy za celý zápas nespočet. Bohužel jejich provedení bylo v alarmujícím poměru mizerné. Rohy pravidelně sotva dolétly do vápna a centry buď létaly úplně mimo, nebo šlo o "bochánky", které ze vzduchu snadno sebral brankář. Můžeme se jen domnívat, zda to bylo nervozitou, terénem, nebo zda může být na vině preference atletických typů hráčů před těmi fotbalovými v sestavě. Zkrátka když slabšímu soupeři dáme vedení na zlatém podnose, tak musíme počítat s tím, že zaparkuje ve vlastním vápně autobus. A my pak musíme mít v závěrečné fázi dostatečnou kvalitu, abychom tento obranný val překonali. I přes to jsme si hlavně v první půli vytvořili několik vyložených šancí. Bohužel se z podzimu přenesla naše střelecká nemohoucnost. Co za šanci byl schopen zahodit Škoda, nad tím zůstává rozum stát. Ke gólu pak neměli daleko ani Zmrhal a Sýkora, ale branka soupeře jako by byla znovu zakletá... Druhá půle pak pohříchu přinesla ze strany Slavie jen střely zpoza vápna.

Toť mé dojmy z prvního zápasu sešívaných v ligovém jaře. Spoustu věcí je potřeba dopilovat, leccos je i k zamyšlení. Nicméně Slavia vyrazila novou cestou a bylo jasné, že překážky a klopýtnutí přijdou, tím spíše v úvodu. Mně ta cesta smysl dává a její první vážnější zhodnocení lze udělat až koncem jara. Zatím se jistě můžeme (ba i musíme) bavit o nedostatcích v naší hře, ale hlavně bychom měli Slavii podpořit, ať už třeba někteří máme k nové koncepci rezervovanější postoj. Věřím, že již další dva domácí zápasy budou lepší jak herně, tak i výsledkově. A já osobně se do Edenu po dlouhé zimní pauze neuvěřitelně těším navzdory nepovedenému sobotnímu odpoledni v Jihlavě.

Hráči jsou hodnoceni na stupnici od 1 (nejhorší) do 10 (nejlepší).

Ondřej Kolář - 5 - Inkasovaný gól se mu vyčítat nedá, jednou si jistě došel pro centr. Jinak Kolář potvrdil, že je typem brankáře, který asi dosud v Edenu nebyl. Tedy "neuerovský" typ či jakési libero. Obě strany mince tohoto stylu se ukázaly hned v Jihlavě. Nejdřív Kolář dvakrát výborně vyběhl do hloubi pole a soupeř se ani nedostla k míči. Jednou ale situaci špatně odhadl a situace pak hrozí inkasovanou brankou nebo vyloučením, které tentokrát naštěstí nepřišlo. Já jsem na Kolářovy výkony ve Slavii nesmírně zvědav. Přiznám se, že v něm vidím velký potenciál a že se mi takový styl chytání líbí. Tak uvidíme, nakolik Ondřej mé představy naplní.

Michal Frydrych - 3 - Při absenci Bořila dostal přednost na pravém kraji obrany a bohužel to nebyla šťastná volba. Frydrychovi se zápas nevydařil a byl nejslabším článkem naší sestavy. Po jeho straně padl gól a následně po ní byla vedena i další dobrá šance Jihlavy v první půli. Michalovi se nedařilo ani směrem dopředu a zápas v Jihlavě bohužel v nahotě ukázal jeho nedostatky v rychlosti a technice.

Ondřej Kúdela - 4 - Obrana měla díky dobrému vystupování málo práce, na druhou stranu když už se Jihlava dostala za půlku, tak to bylo velmi nebezpečné. Kúdela si nepočínal nejlépe při inkasované brance. V závěrečném přečíslení 2 na 1 měl radši zůstat u hráče ve vápně a Ikauniekse nechat s míčem u lajny, kde nebyl vůbec nebezpečný. Kúdela bohužel vystoupil, přišla logická přihrávka, vyložená šance a gól.

Simon Deli - 4 - Platí to stejné co u Kúdely. Obrana dobře sbírala míče na půlce, v několika brejkových situacích si ale počínala špatně. I Deli nepříliš vhodně vystoupil při gólové situaci. Jinak mi přišel o něco výraznější než Kúdela, takže dávám lepší čtyřku.

Jan Sýkora - 5 - Kraj obrany v Trpišovského systému mu vyloženě sedí, soudě tedy alespoň podle prvního zápasu. Sýkora patřil k nejaktivnějším hráčům a naše levá strana fungovala až na závěrečné centry výborně. Sýkora si připsal i těch pár dobrých rohů, které si Slavia připsala. Jedním našel v dobré šanci Zmrhala. Gólovku měl i samotný Honza, ale hradbu těl před sebou nepropálil a trefil jen tyčku. Dávám lepší pětku s tím, že kdyby Sýkora lépe centroval, tak má známku jistě vyšší.

Ruslan Mingazov - 4 - Jeho nasazení jsem celkem chápal. Rychlé tahové křídlo, které v případě formy (která vinou častých zranění bohužel není tak častá) patří k nejnebezpečnějším v lize. Bohužel se tento tah úplně nepovedl a Mingazov, jakožto i celá pravá strana v první půli, byl hodně nevýrazný. Vedle zakončil i nadějnou hlavičkovou možnost. O přestávce byl správně vystřídán.

Michael Ngadeu Ngadjui - 4 - Nezvládl důležitý souboj před inkasovanou brankou a již se nestačil dostatečně rychle vrátit do obrany. Jinak odehrál průměrný zápas, ve kterém měl i dobré momenty. Celkově je ale jasné, že není předností Ngadeua, být platný při obléhání přehuštěné soupeřovy šestnáctky.

Pavel Bucha - 5 - Obstojný debut mladého hráče, byť se přiznám, že pro jednou nesouhlasím s quelharem, že byl naším nejlepším hráčem (za mě to byl Sýkora), notabene o parník. Naopak souhlasím s trenérem, že Pavlovi chvíli trvalo, než se do zápasu dostal. Ve druhé půli už se mu ale skutečně dařilo a byl motorem naší zálohy. Moc se mi líbil jeho pohyb i rychlá práce s míčem. Pro vyšší známku bych si ale představoval jeho větší zapojení do nebezpečných akcí a lepší úspěšnost v soubojích.

Josef Hušbauer - 5 - Měl spíše nevýraznou přípravu, v Jihlavě mě ale Hušbauer nezklamal. Sice nezářil, ale patřil k naším nejnebezpečnějším hráčům. V první půli skvělým centrem vymyslel tutovou šanci pro Škodu, ve druhé se pak hezky uvolnil a krásně vystřelil. Bohužel střele chybělo zhruba půl metru, aby na ní Rakovan nedosáhl. I tak to byl ale jeden z mála hezkých momentů ve druhé půli. Chápu trenérovo odůvodnění jeho střídání, ale reálně se Dannymu nedařilo a tentokrát Pepovu kreativitu a dobré centry, které se nám v závěru mohly hodit, nahradit nedokázal.

Jaromír Zmrhal - 5 - Levá strany fungovala a i Zmrhal patřil k našim lepším hráčům. Na noze měl první gólovku Slavie a nezakončil ji úplně špatně, chyběl však i kousek štěstí. Ve zbytku zápasu byl aktivní, ale centry se mu podobně jako zbytku týmu vůbec nedařily.

Milan Škoda - 4 - V první půli byl hodně vidět a byl pro tým platný. Bohužel zahodil naprosto vyloženou šanci, kdy se jen stačilo zeptat brankáře, kam to chce. Pro mě stejná hrubka jako zaváhání obrany při gólu. Ve druhé půli se pak vytratil. Čtyřka je ještě poměrně shovívavá.

Miroslav Stoch - 5 - V půli logicky vystřídal nevýrazného Mingazova a naši hru jasně oživil. V samostném závěru hezky pálil, ale Rakovan chybu neudělal a jeho střelu z větší dálky vytěsnil. Včerejším minusem u Stochova výkonu byly mizerně kopané rohy. Celkově lepší pětka, kterou si řekl o základ pro příště. Navíc si myslím, že je správně ho stavět na pravou stranu.

Danny a Tomáš Necid nejsou hodnoceni, protože hráli příliš krátce.

17. kolo - Sobota 17. 02. 2018 16:30

HET liga, 2017/2018
1 - 0
1 - 0
FC Vysočina Jihlava
FC Vysočina Jihlava

10. Dvořák

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

Komentáře (257)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé