Fortuna liga

Sparta - Slavia 1:0

Slavia třísté derby prohrála na Letné 0:1 brankou domácího Haraslína, když padesát minut hrála oslabená o vyloučeného Ousoua.

Trenér Jindřich Trpišovský postavil do derby překvapivou sestavu bez Nica Stancia, v záloze nastoupili Samek, Ševčík a Lingr. Domácí postavili stejnou sestavu jako v posledním soutěžním zápase. V prvních minutách si slávisté připravili dvě zajímavé situace ve vápně, po Lingrově průniku se kopal jen roh a po jeho částečném odvrácení vtrhnul do vápna s míčem na noze Masopust, jenže centr poslal úplně mimo dosah všech hráčů. Na druhé straně se po prvním rohu domiácích odrazil míč Schranzovi do podpaží, hráči v rudých dresech mohutně reklamovali penaltu, ta se ale nepískala ani po zásahu VAR. Pak zabrnkali na nervy fanouškům Slavie Ousou s Mandousem, brankář Slavie však nakonec malou domů stihl chytit. Poté se spíš než na hraní fotbalu hráči obou týmů soustředili na to, jak zastrašit soupeře tvrdými zákroky. Až ve 14. minutě Kuchta po dlouhém autu hezky udržel míč na hrací ploše, zblízka však nepropálil Nitu a odražený míč nedokázal Lingr nasměrovat mezi tři tyče. O šest minut později krásně kličkoval vápnem Ševčík, ale když už se odhodlal ke střele, trefil jen svého spoluhráče v ofsajdu. O pět minut později po kombinaci na levé straně střílel z otočky Kuchta, bránu však netrefil výrazně. Až ve 28. minutě si domácí vytvořili první velkou šanci. Po žlutém faulu Ousoua Pešek překvapivě rozehrál přímý kop na Haraslína, ten v dobré pozici ve vápně nastřeloval míč do prostoru zadní tyče, kde obrana Slavie pozorně odkopla míč. Sparta touhle akcí nabrala sebevědomí a najednou byla lepší na hřišti, Pešek prošel středem hřiště a střelou z úhlu pořádně provětral Mandouse, který vyrazil na roh. V 41. minutě hasil únik Haraslína faulem za druhou žlutou kartu Ousou, byl vyloučen a Slavia musela dohrávat v deseti. Navíc Haraslín svůj pokus z přímého kopu otřel o zeď, která tečovala míč mimo dosah Mandouse - 1:0. Do poločasu ještě viděl za naprosto nesmyslný skluz žlutou kartu Kuchta. Před slávisty byla do druhé půle pořádně těžká práce, v deseti na hřišti největšího rivala alespoň vyrovnat.

Do druhé půle nahradil Samka na hřišti Stanciu, stopera šel hrát Masopust a na post pravého beka se zasunul Bah. Hned v první minutě měl po dlouhém autu domácích tutovku na noze Haraslín, míč však napálil jen do Mandouse, který míč dokázal ztlumit. V 50. minutě sehráli slávisté pěknou akci, ta však skončila jen akrobatickým zakončením Stancia zpoza vápna, které nemělo velkou šanci na úspěch, skončilo však alespoň rohem. O pět minut později střílel z přímého kopu znovu Haraslín, tentokrát ovšem vysoko přestřelil. Domácí těžili z chyb slávistů v rozehrávce na vlastní polovině, v 59. minutě po ztrátě Baha do kombinovali až do malého vápna, ale v zakončení si dávali přednost a získali jen roh. O chvíli později nahradil Kuchtu na hřišti Plavšič a na hrot se přesunul Schranz. Za dalších pár minut pak ještě Lingra nahradil Olayinka. Po odraženém míči z rohového kopu střílel z voleje zpoza vápna Stanciu, bránu minul. V poslední půlhodině hry byla hra dost rozkouskována množstvím faulů a dalších přerušení, moc se nehrálo, což přirozeně vyhovovalo domácím. Ti to zkusili ještě střelou Pavelky, ta však trefila jen boční síť. Až v 88. minutě si slávisté připravili šanci, centr Stancia z přímého kopu hlavičkoval Krmenčík mimo tři tyče. Zmar Slavie dokumentoval rohový kop z 92. minutě, kdy na rohový kop běžel do vápna domácích i Mandous, ale Stanciu poslal míč jen na prvního bránícího hráče. Sparta se v závěru probránila k vítězství, Slavii nepustila prakticky za celou druhou půli do šance a po pěti letech tak opět poznala radost z vítězství v derby.

10. kolo - Neděle 03. 10. 2021 19:00

Fortuna liga, 2021/2022
1 - 0
1 - 0
AC Sparta Praha
AC Sparta Praha

42. Haraslín

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

Komentáře (671)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé