Fortuna liga

Slavia - Plzeň 2:0

Slavia porazila vedoucí Plzeň 2:0 brankami Lingra a Krmenčíka. Hosté dohrávali zápas v osmi lidech, první červenou kartu viděl Řezník už v 11. minutě, v závěru se pak ze hřiště poroučeli ještě Pernica a Mosquera.

Trenér Jindřich Trpišovský překvapil nasazením Lukáše Masopusta na levý kraj obrany, který musel zaskočit za zraněného Oscara. Do zálohy pak postavil mimo jiné Ondřeje Lingra nebo Ubonga Ekpaie, ve středu zálohy Lingra doplnili Hromada a Ševčík, jen na lavičce zůstal Nico Stanciu, ani tam pak nebyl Ivan Schranz. Michal Bílek na lavičce hostů rozhodl o nasazení exslávisty Jana Sýkory do základní sestavy na post podhrotového hráče, který měl doplňovat útočné trio Kopic, Beauguel, Mosquera. Před zápasem se na stadionu setmělo a Tribuna Sever předvedla pěknou pyroshow, také nástup hráčů se odehrál v přítmí a demonstroval tak dnešní speciální zápas mistra s lídrem tabulky. Los vyhráli hosté a zvolili výměnu stran, sešívaní tak v první půli útočili na Tribunu Sever. Ve čtvrté minutě Havel stáhl unikajícího Ekpaie, vyvázl kupodivu bez žluté karty a slávisté následný přímý kop ze solidní pozice nerozehráli dobře, Ševčík střílel jen do hráče, který jej dostoupil hodně natěsno. V jedenácté minutě byl po zásahu VAR vyloučen hostující Radim Řezník, přestože původně rozhodčí Franěk udělil za jeho faul výhodu a následně v přerušení hráči jen domluvil a neudělil ani žlutou. Červená karta jakoby úvodní tlak Slavie spíše zarazila a hrál se najednou vyrovnaný fotbal. Hosté při bránění postavili šest hráčů do jedné linie jen tři ofenzivní hráči napadali kombinaci slávistů na jejich polovině. Sešívaní si s tímto schematem nebyli schopni poradit, zkoušeli průnikové přihrávky z hloubi pole do vápna, tam však vše lehce kontroloval Staněk ve spolupráci se stopery. Ve 23. minutě to zkusil z přímého kopu z 25 metrů Bah, Staněk jeho pokus však bez problémů lapil. Slávisté byli často bez pohybu a nebyli se vůbec schopni dostat do pokutového území soupeře. Alespoň trochu rychlá kombinace se do hry Slavie vrátila po 30. minutě zápasu, ze dvou náznaků však byla jen pomalá střela Kačaraby snad ze třiceti metrů. Minuty ubíhaly a jediné emoce na tribunách vzbuzoval usilovně zdržující brankář Staněk tolerovaný rozhodčím Fraňkem. Na konci 42. minuty si hosté po rohovém kopu vybojovali přímá kop z hranice pokutového území, jednoznačně největší šanci dosavadního průběhu zápasu. Kalvach naštěstí technickým pokusem trefil jen zeď. Poločas tak skončil bez branek, aniž by si Slavia proti oslabenému soupeři vypracovala jedinou příležitost ke skórování.

V poločase přišla na straně Slavie očekávaná střídání, na hřiště přišli Samek se Stanciem, nahradili Baha s Hromadou. Stanciu však nejprve vyrobil nebezpečnou standardku pro hosty, centr do vápna zlikvidoval Mandous. Úvod druhé půle se slávistům vyloženě nepovedl, nechali hosty zahrávat několik standardních situací a sami se nedostali ani k vápnu soupeře. V 59. minutě tak trenér Trpišovský poslal na hřiště další dva čerstvé hráče, Ekpaie s Kuchtou nahradili Plavšič s Krmenčíkem, Plavšič se postavil na post levého obránce. Až v 62. minutě si konečně slávisté vypracovali šanci, centr Olayinky ale hlavičkoval Masopust nad bránu. V 65. minutě se slávisté konečně mohli radovat, po odvráceném rohovém kopu střílel z hranice vápna Stanciu, Staněk míč jen vyrazil před sebe, kde byl nejrychleji Lingr a dorazil míč do sítě. Situaci pak dlouze zkoumal VAR, porušení pravidla o ofsajdu nenašel a branka tak platila - 1:0! Slávisté však po vstřelené brance nechtěli přidat další gól, jen drželi míč na polovině hřiště a když o něj přišli, hosté byli daleko nebezpečnější. Po jedné ze standardek se ve vápně dostával ke střele Beauguel, poslal míč však jen k Mandousovi. Sudí Franěk toleroval některým hráčům Plzně opravdu nevšední chování, především Mosquera mohl být rád, že stále ještě hrál. To o sobě nemohl říct Pernica, který surovým skluzem sejmul Plavšiče a viděl rovnou červenou kartu. Přízemní centr Traorého ve skluzu poslal těsně mimo Plavšič a odmítl tak zápas definitivně rozhodnout. Mosquera se pak rozhodl, že otestuje, zda mu projde úplně cokoliv a Franěk byl proti, po faulu na Masopusta viděl druhou žlutou kartu a hosté dohrávali zápas v osmi lidech. Toho v závěru nastaveného času využil Stanciu, prošel středem hřiště, dal míč Krmenčíkovi a ten se tváří v tvář nemýlil, upravil stav zápasu na konečných 2:0! Slavia je tak po 13. kole ligy na druhém místě tabulky s jednobodovou ztrátou na Plzeň, bod před třetím Slováckem a dva body před čtvrtou Spartou.

Nepovedený zápas z pohledu hostů hodnotil Michal Bílek: "Dostali jsme červenou kartu hned z kraje zápasu, soustředili jsme se na defenzivu, tam jsme hráli velmi dobře. Prvním gólem se to zkomplikovalo, přišla další vyloučení a bylo těžké s tím něco udělat. Neviděl jsem ani jeden ten červený zákrok, je těžké se k tomu vyjadřovat. Na post levého beka jsme měli více variant, mohl tam jít i Mosquera, případně jsme měli na lavičce Faltu, ale Sýkora si tam poradil dobře. Když jsme byli v deseti, dali jsme hodně na obranu, vycházelo nám to, navíc jsme věděli, že můžeme zahrozit ze standardky. Do defenzivy kluci odvedli velmi dobrou práci. U třetí červené karty se mi to nezdálo jako faul na kartu. U naší lavičky trefil Ekpai do hlavy Mosqueru a nepískal se ani faul. Ohledně Krmenčíka, jeho chování je otázka jeho svědomí."

Jindřich Trpišovský komentoval zápas těmito slovy: "Ten zápas se změnil červenou kartou, zápasu to vždy uškodí. My jsme šli do zápasu s nějakým plánem a tohle ráz zápasu změnilo. Jsme rádi, že jsme to zvládli, Plzeň velmi dobře bránila, zahustila blok před pokutovým územím. Postupem času a nějakými změnami se nám podařilo dostat do nějakých šancí a jednu situaci jsme dohráli. Z naší strany to nebyl dobrý výkon, v útočné fázi jsme se moc neprosadili, ani se moc nehrálo, nebyly tam zajímavé momenty, spíš fauly. Výsledek je pro nás jediné vyloženě pozitivní na tom zápase. Zápas nebyl koukatelný, řešili jsme personální problémy během zápasu. I v takových zápasech se dají v závěru ztratit body, jsme rádi, že jsme to dohráli. Zápas nám ukázal, že je před námi spousta práce. Dohrávali jsme to v dost netradičním složení na některých postech. Plzeň přijela perfektně připravená, dobře bránila, ne náhodou vede ligu. Zvažovali jsme poslat do hry Samka a Stancia do hry dříve, ale pro hráče není příjemné, když je střídán v 30. minutě, to si nikdo z nich nezasloužil. Střídání Baha bylo vynucené, Hromadu jsme střídali z taktických důvodů, ten se nedostával do situací, které jsme před zápasem očekávali, protože padla ta červená karta. Faulů muselo být strašně moc, je to škoda. Velký zápas, spousta lidí, skvělá atmosféra. Do prvního vyloučení to bylo svižné. Na fauly lidi nechodí, chodí na fotbal. Raději bych byl, kdyby tam bylo víc fotbalovosti, ale taková je realita. S Krmenčíkem jsme mluvili, aby se soustředil na hru, to jsme apelovali ostatně na celý tým. K trendu rozhodčích, kteří dávají červené karty více než v minulosti, se moc vyjadřovat nechci, ale určitě chceme chránit zdraví hráčů. Nejjednodušší je ty zákroky nedělat a pak nebudeme muset řešit trend jejich posuzování. Příchod Krmenčíka měl poutat větší pozornost Hejdy i Pernici na jeho osobu a pak jsme se chtěli více prosadit středem. Další věc byla výška hráčů, takže nám pomohl při bránění standardních situací. Co se děje mezi Limberským a Krmenčíkem, to komentovat nechci. Já jsem rád, že Krmenčík hraje za nás. Ekpaie jsme stáhli mimo jiné i proto, že mu mohla hrozit červená karta. Dělám to tak docela často, podobně jsme střídali takhle Tarase tuším proti Ostravě nebo Slovácku. Hrajeme vzadu hodně jeden na jednoho, nikdy nevíte, co se tam může stát. Mrzí mě, že zápas vypadal tak, jak nakonec vypadal. Je to těžký zápas, jsme rádi, že jsme ho zvládli, někteří kluci hrají takové zápasy poprvé, třeba Aiham Ousou nebo Dan Samek. Z dílčích věcí tak mám radost, ale fotbalově to velký zápas nebyl. Pyroshow před zápasem jsem neviděl. Proti osmi hráčům jsem nikdy tým nevedl. I pro hráče to je dost nestandardní situace. Snažil jsem se klukům ukázat některé věci, protože hodně z nich hrálo jinde. Jsem strašně rád za fanoušky, že kluky povzbuzovali. Je rozdíl, když takový zápas hrají hráči se zkušenostmi a nebo tým, který jsme tentokrát postavili my."

13. kolo - Neděle 31. 10. 2021 18:00

Fortuna liga, 2021/2022
2 - 0
0 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

65. Ondřej Lingr
90. Michael Krmenčík

FC Viktoria Plzeň
FC Viktoria Plzeň

Komentáře (602)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé