Fortuna liga

Statistické okénko - 23. kolo

Ani v týdnu nabitém články nechybí tradiční okénko. Slávisté si udržují solidní náskok před patnáctou, tedy sestupovou příčkou, na které je stále Brno. Přesto ještě nemůže být úplně v klidu.

Slavia na Letnou jela v roli outsidera a přes poměrně solidní hru prohrála o dvě branky. Na vině jsou jak chyby v obraně, tak neschopnost v útoku. Slávisté tak v šestém jarním kole poprvé prohráli, v tabulce klesli, ale klíčoví soupeři v boji o záchranu se na ni nedotáhli. Sparta bojovala o jednu z posledních nadějí na titul. Po derby je na druhém místě šest bodů za Plzní. Sparta má rozjetou sezónu na bodově nejpovedenější minimálně od roku 2005, kdy získala 64 bodů, tentokrát by to však stačit na titul nemuselo.

Větším šlágrem kola než derby byl souboj Plzně s Jabloncem, který skončil přes velký závěrečný tlak domácích remízou. Plzeň tak má po 23 kolech 55 bodů a v posledních sedmi zápasech bude hrát třikrát doma a čtyřikrát venku. Připomeňme, že největší kandidát na titul ztratil na jaře teprve podruhé a opět to byly jen dva body, nikoli tři, které by byly způsobeny porážkou. Stejnou bilanci má také Jablonec, rovněž na jaře ztratil pouze čtyři body. A stejně jako Plzeň, i severočeský tým čekají tři domácí zápasy a čtyři zápasy venku. Plzeň i Budějovice v dalším kole hrají proti týmům ohroženým sestupem, především souboj Plzně v Příbrami by mohl hodně napovědět, jak dopadne souboj o titul.

Dalším zápasem dvou týmů z první poloviny tabulky byl souboj Teplic s Mladou Boleslaví. V ofenzivně zajímavém utkání nakonec brali všechny body hosté, Teplice jsou tak v lize prakticky bez šance na poháry, naopak Boleslav je nyní nejvážnějším kandidátem na pronásledování třetího Jablonce, který má sedm kol před koncem na Boleslav čtyři body náskok. V nejbližších pěti kolech hraje Boleslav se všemi týmy, které má před sebou - Spartou, Plzní i Jabloncem.

Naopak Olomouc, která ještě před měsícem patřila k jasným pohárovým favoritům, počtvrté v řadě vyhořela v ofenzivě a z Liberce neveze ani bod a má z venkovních zápasů bilanci už 3-3-6. Své síly tak Olomouc nejspíš vrhne na domácí pohár, kde má nakročeno do semifinále proti úspěšnějšímu z dvojice Teplice/Slavia. Liberec po tragickém vstupu do jara dvakrát vyhrál a je v klidných vodách.

Na druhém konci tabulky je poslední stále Ústí a hůl nad ním lámou i ti největší optimisté. Brno je ještě reálně ve hře, ale podruhé si na jaře z Edenu už body neodvezl - Bohemians byli v zápase jasně lepší a mohli uštědřit tradičnímu klubu z Moravy klidně pět branek. Brno následně vyhořelo v poháru doma s třetiligovou Kroměříží a vyhodilo trenéra Večeřu, kterého nahrazuje místní patriot René Wagner. Jestli bude jeho mise úspěšná napoví už nejbližší zápasy doma s Libercem a v Hradci.

Na čtrnáctou příčku už spadla Příbram, která podlehla Slovácku. Jak už jsme psali v okénku posledně, právě Příbram je zřejmě hlavním konkurentem Brna v boji o udržení. Venku totiž body moc nesbírá a doma ji čekají zápasy s rozjetými Plzní a Jabloncem. Dá se tak čekat, že Příbram moc bodů do konce ligy už neposbírá. Doufejme, že v 28. kole v Edenu nepůjde o souboj bezprostředně ohrožených týmů.

Baník prohrál v Hradci, který se už může cítit téměř v bezpečí ohledně sestupu. Naopak Baník má jen o bod více než Příbram a na jaře uhrál pouhé čtyři body. Přesto si nikdo nedovolí pochybovat o jeho záchraně. Podobně jako Slavia, i Baník bude hrát čtřikrát doma a z toho třikrát proti soupeřům ze dna tabulky, Baník tak má vše ve svých rukou.

Kolo skončilo úspěchem domácích týmů: 6-1-1 a padlo 20 branek, což dává pěkný průměr 2,5 branky na zápas.

Komentáře (1)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Statistické okénko - 23. kolo

    Wommi     před 13 lety 14.04.2011 23:42 |  
    0 0

    ..myslim ze v lize plzen bolku udela,...v poharu bolka, v lize plzen:)...aspon doufam