Fortuna liga

FC Zbrojovka Brno - SK Slavia Praha 0:1

Ve 23. kole naší nejvyšší fotbalové soutěže nastoupila Slavia v Brně na půdě místní Zbrojovky. Po nepovedeném domácím představení se Zlínem nutně potřebovala urvat všechny tři body, což se nakonec díky gólu střídajícího Tecla po rohovém kopu podařilo.

Slavia jako již tradičně na jaře řešila zdravotní absence. V obraně nezůstal kámen na kameni: poprvé se v soutěžním zápase pod Jindřichem Trpišovským objevil na stoperu Michael Ngadeu, nalevo nastoupil Eduard Sobol, napravo Michal Frydrych, a Jan Bořil se při absenci Jana Sýkory musel posunout do zálohy. Vedle něj se vrátil do sestavy Jakub Hromada, aby uprostřed hřiště tvořil hru spolu s Hušbauerem a Součkem.

Slavia začala aktivně. Když ve druhé minutě Milan Škoda o chloupek na malém vápně nedosáhl na prudký přízemní centr Miroslava Stocha, asi nikdo netušil, že jsme právě viděli největší šanci prvního poločasu. Hostující borci, tentokrát netradičně v modrém, sice měli balón více na svých kopačkách, ale nedokázali najít cestičku k nějakému kloudnému zakončení. Ofenzivní hráči se až příliš často chytali do ofsajdových pastí a centry málokdy našly nabíhajícího střelce. Zhruba po třiceti minutách se osmělilo i Brno a najednou bylo horko i před Kolářem. Naštěstí pro hosty série centrů a zblokovaných střel ani jednou nedonutila gólmana k nějakému vážnějšímu zákroku, natož lovení míče ze sítě. Podobně na tom byl na druhé straně Melichárek.

Kdo očekával, že se ve druhé půli obraz hry výrazně změní, byl zklamán. Hra byla i nadále neurovnaná bez větších šancí. Když už se po výborné přihrávce od Stocha dostával do vápna Sobol, naprosto nepochopitelně místo zakončení zkoušel nasimulovat penaltu. V 62. minutě se za Kolářovým nákopem rozeběhl Milan Škoda se stoperem Brna Pavlíkem na zádech. Tahle dvojice se na hranici vápna střetla s vyběhnuvším gólmanem Melichárkem, jehož šílený kung-fu zákrok minul slávistického útočníka, ale sestřelil brněnského stopera, pro kterého zápas skončil. Slavia se nadechla, Stoch dostal nabito na hranici vápna a Melichárek vytáhl míč zpod břevna. Další rána Miro Stocha šla vedle a do třetice jeho ránu srazil obránce na roh. Po něm si na Hušbauerův centr naskočil Stanislav Tecl a Slavia se dostala do vedení - 1:0. Brno působilo zaraženě pouze pár minut a vrhlo se do útoku. Ve finální fázi však, podobně jako hosté, dojíždělo na zoufalou nepřesnost. Největší šanci Brna připravil gólman Kolář, když si vyběhl pro vysoký míč na hranici vápna a ten mu propadl děravým košem. Střídající Bazeljuk se však šance lekl a do prázdné branky vůbec nezakončil. Akce pokračovala a následnou střelu Acosty z dobré pozice už vyrazil Kolář, který se stihl vrátit na brankovou čáru. Na druhé straně spálil neuvěřitelnou šanci Necid, kterému balón na malé vápno připravil nešikovným zákrokem brněnský stoper, čímž zrušil i ofsajdové postavení hostujícího forwarda. Osamocený útočník místo pohodlného uklizení míče do odkryté branky vsadil na razanci a zamířil vysoko nad. V samotném závěru více vzruchu než fotbalové akce přinesla srážka Michaela Ngadeua s Michalem Škodou, po níž byli oba hráči ošetřováni. To bylo pro celý zápas víceméně charakteristické. Byl to velký boj s množstvím nepřesností, který rozhodla jedna standardní situace.

Slavia tak sice získala důležité tři body, ale výkonem rozhodně nenadchla. Tým hraje čím dál tím hůře a před Jindřichem Trpišovským je ještě hodně práce.   

23. kolo - Sobota 07. 04. 2018 13:00

HET liga, 2017/2018
0 - 1
0 - 0
FC Zbrojovka Brno
FC Zbrojovka Brno

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

71. Stanislav Tecl

Komentáře (530)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé