Fortuna liga

Slavia - Karviná 3:2

Slavia porazila v Edenu Karvinou 3:2, ale výkonem opět zklamala. Zazářil dvoubrankový Miroslav Stoch, třetí branku Slavie přidal Jugas. Report je doplněn o rozhovor se střelcem Stochem.

Trenér Trpišovský udělal v sestavě oproti zápasu v Brně jedinou - a vynucenou - změnu, vykartovaného Ngadeua nahradil na stoperu Kúdela. Přesto základní sestava mohla být pro mnohé překvapením, střelec vítězného gólu z Brna Stanislav Tecl zůstal opět jen na lavičce, naopak Eduard Sobol, kterému zápas v Brně vyloženě nevyšel, se opět postavil na post levého beka.

Slávisté začali územní převahou, Součkova střela z dálky byla tečovaná na roh, po kterém ale žádné nebezpečí nepřišlo. A tak první větší šance přišla na druhé straně, po několika přihrávkách na pravé straně slávistické obrany se do vápna s míčem dostal Budínský, i jeho střelecký pokus skončil jen rohovým kopem. V 11. minutě pěkně sklepl míč Frydrych do volného prostoru Hušbauerovi, ten střílel ve vápně na bližší tyč, ale Le Giang byl pozorný a míč vyrazil. Ve 14. minutě přišel šok. I když - je vůbec možné inkasovanou branku na začátku zápasu v případě Slavie ještě považovat za šok? Panák mezi třemi bránícími hráči v klidu přebral míč, nikým výrazně neatakován prostrčil na nabíhajícího Kalabišku, na kterého se vykašlal Frydrych a Kolář inkasoval - 0:1. Slávisty inkasovaná branka naprosto opařila, nebyli schopni se dostat k soupeřově vápnu a v polovině první půle se už z tribun ozýval hlasitý pískot. Naštěstí se sešívaným podařilo vyrovnat prakticky z první kloudné akce po inkasované brance, Hromada prostrčil za obranu na Stocha, který přehodil brankáře Le Gianga - 1:1. Vstřelená branka hráčům v červenobílých dresech ale nijak zvlášť nepomohla, obraz hry zůstal prakticky beze změn, směrem dopředu to byla bída s nouzí z obou stran, defenzivy vládly. Ještě před koncem poločasu musel pro zranění střídat dnes málo viditelný Milan Škoda, na hřišti jej nahradil Stanislav Tecl.

Na začátku druhého poločasu olízl nepovedený Frydrychův centr břevno. Pak ale dlouhé minuty drželi míč hosté, vybojovali dva přímé kopy a z toho druhého asi z 20 metrů Budínský těsně minul šibenici. Žádný tlak Slavie se nekonal, naopak se hrál naprosto vyrovnaný zápas, kde hosté působili nebezpečněji. Ale podobně jako v první půli posunul skóre zničehonic Miroslav Stoch. Dostal se ke střele z 25 metrů a poslal ji přesně k tyči mimo dosah Le Gianga - 2:1! Ani tentokrát vstřelená branka nijak zásadně nezměnila obraz hry, snad jen v tom, že hosté se snažili hrát dopředu ve více lidech a tím se otevíralo více okének pro brejky sešívaných. Po jednom takovém a krásné kličce Bořila na polovině hřiště to chvíli vypadalo, že půjdou čtyři slávisté sami na Le Gianga, Bořil ale vedl míč pomalu a pak o něj při kličce ve vápně přišel. Další brejk vedl Tecl, z úhlu došel až na malé vápno a vybojoval roh, po něm se prosadil Jakub Jugas a zvýšil na 3:1! Třetí branka Slavie zdánlivě zápas definitivně rozhodla, Bořil mohl přidat i čtvrtou, ale z hranice vápna přestřelil. A pak zase zčistajasna přišla branka do sítě Slavie, střídající Wágner byl na hřišti sotva minutu, když na něj prostrčil míč ve vápně další střídající hráč Ramirez a kanonýr Karviné se nemýlil - 3:2. Najednou tu byl hektický závěr, hosté poslali všechno dopředu a sešívaní měli dva krásné brejky. Nejprve šli na Le Gianga Tecl s Jugasem, střílel první jmenovaný, ale brankář hostů míč kryl pod tělem. O minutu později pěkně vykombinovali míč Danny, Tecl a Sobol, ten se zjevil také sám před Le Giangem, ale ten i tentokrát míč za záda nepustil a vyrazil jej na roh. Hosté se pak už naštěstí k ničemu nedostali a Eden se tak nakonec po nespokojenosti v první půli přece jen radoval ze tří bodů.

Trenér hostů Josef Mucha nebyl z porážky nijak zklamaný: "Jsem spokojený s výkonem mužstva, s výsledkem už méně. V prvním poločase se nám podařilo jít do vedení, hned z první akce soupeře jsme ale zase inkasovali, ovšem první půli jsme odehráli solidně. Chtěli jsme pokračovat i ve druhém poločase a myslím, že se nám to i dařilo, ale pak jsme pozdě dostoupili Stocha, dostali jsme druhý gól a to bylo pro nás zlomové. Stochovi ten zápas vyšel, vstřelil dva góly a zápas rozhodl. Ale s výkonem mužstva jsem spokojený. Prohráli jsme poprvé v osmi jarních kolech. Potřebovali bychom takový výkon jako dnes i za týden, kdy hostíme Teplice. Byli jsme hodně na míči, kombinovali jsme, když to budeme předvádět častěji, tak se zachráníme. Slavia dnes nepressovala tak, jak jsme čekali. Nemyslím, že by na nás prohra na Slavii měla nějak dolehnout, naopak výkon by nás měl povzbudit. Cítil jsem, že to dnes mohlo vyjít na body. Dobře jsme se na zápas připravovali, čekali jsme, že bude důraznější. Ale Slavia má zkušené mužstvo a Stocha, který zápas rozhodl. Tomáš Wágner je pro nás hodně důležitý, ale má tři žluté karty, tak jsme se rozhodli něco změnit a zkusit něco jiného. Samotnému se mi v hráčské kariéře povedlo dát branku po několika vteřinách na hřišti."

Jindřich Trpišovský hodnotil zápas takto: "Nevstoupili jsme do zápasu dobře, vázla nám kombinace, hodně jsme kazili, Karviná nás dostupovala, dostali jsme se do jediné šance Hušbauera. Pak jsme dostali hloupý gól, za nějakou dobu se nám podařilo srovnat. Ve druhém poločase se naše aktivita zvedla, odskočili jsme do rozdílového gólu a místo abychom zápas rozhodli, nechali jsme si dát po nákopu gól na 3:2. Jsme rádi, že jsme zápas zvládli, že jsme potvrdili body zvenku, ale podruhé v řadě jsme doma dvakrát inkasovali, což nás trápí. V momentě, kdy jsme hráli v zápase úplně nejhůř, vrátil nás do hry Stoch, seděl mu terén, zahrál fantasticky, byl aktivní na míči. Já jsem rád, že to takhle funguje, že když se některým hráčům nedaří, tak se najde nějaká individualita, která ten zápas strhne. Potenciál má Stoch obrovský, jde o to, aby neusnul, je potřeba aby se pohyboval celoplošně. Neustále se v tom zlepšuje. U ofenzivních hráčů jsou nejdůležitější body. Nechci ho úplně přechválit, je potřeba to potvrzovat v dalších zápasech, ale dnes byl skvělý. Dnes je to jiný hráč, než byl na začátku přípravy, jsme z něj nadšení. Jestli budeme fandit Spartě? My budeme hlavně fandit sobě, potřebujeme zvládat naše zápasy, v úterý bude pohár s Boleslaví, my se na to musíme připravit. Soupeř to bere hodně vážně, dnes šetřil nějaké hráče. My hlavně potřebujeme dostávat méně branek a využívat šance. Efektivita v útočné fázi nás trápí stejně jako velké chyby vzadu. Já se spíš než na celkovou tabulku koukám na jarní tabulku, ve které jsme druzí. Ve fázi, ve které teď jsme, jsme schopni porazit každého a prohrát s každým. Zatím naše výkony nejsou takové, abychom pošilhávali někam výš. Naše představy na začátku ledna bylo nějaké, limitují nás karty a zranění, Škoda nedohrál, Mešanovič je mimo, Buren je mimo, Zmrhal je mimo, trápí nás nedostatek ofenzivních hráčů. Aktuálně jsou lepší výsledky než hra, je to boj a urputnost, od toho se musíme odpíchnout a zlepšit fotbalovost. Škoda dostal kolenem do zad, nemůže se narovnat, pojede na vyšetření. Hromada hrál také se sebezapřením. Dnes bylo nominováno vše, co je zdravé. Když přičtu tyto dva, tak máme prakticky deset hráčů mimo, vrátí se nám zase Ngadeu po trestu za karty. Doufám, že se nám někdo uzdraví, především Hromada, který je pro nás klíčový ve středu pole. Jde většinou o úrazové věci ze zápasu. V lize každý o něco hraje, nahoře o poháry, dole o záchranu, je to válka na trávníku, já jsem rád, že ze soubojů neuhýbáme, ale někdy to odneseme zraněním."

Na pozápasových rozhovorech nemohl chybět ani hrdina utkání Miroslav Stoch: "Vybojovali jsme tři body a ty se počítají. Ale zase jsme z toho udělali drama. Nedali jsme čisté šance a dostali dva góly. Opět jsme prohrávali a je těžké to pak otáčet. Jsem ale spokojený, že mužstvo ukázalo charakter. Co se týče mých branek, tak jsem velmi rád, že jsem pomohl mužstvu. Produktivita mi zatím chyběla, to mi nemusí nikdo říkat. Každý ofenzivní hráč potřebuje góly a asistence. První branka padla po pěkné přihrávce od Kuby Hromady, kterou Milan Škoda pouštěl mezi nohama. Už jsem byl blízko brankáře, tak jsem naznačil střelu, ale nakonec míč jen jemně lobl. Brankář šel na zem a vyšlo to. U druhého gólu jsem si připravil míč před šestnáctkou a zkusil vystřelit. Konečně mi to vyšlo. Pomalu každý zápas jsem měl několik střel, ale nepadalo mi to. Celou kariéru mě takové střely zdobily, ale tady mi to nějak drhlo a strašně dlouho jsem na to čekal. Myslím, že to přišlo v pravý moment. Věděli jsme, že hrajeme v kole první a chtěli jsme vytvořit tlak na Plzeň. Ale stejně se tlačí i kluby za námi na nás. Uvidíme, jak to dopadne v neděli. Myslím, že by to ještě mohlo být zajímavé."

24. kolo - Pátek 13. 04. 2018 18:00

HET liga, 2017/2018
3 - 2
1 - 1
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

29. Miroslav Stoch
58. Miroslav Stoch
78. Jakub Jugas

MFK Karviná
MFK Karviná

14. Kalabiška
87. Wágner

Komentáře (418)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé