Evropská liga

Slavia - Zenit 2:0

Rozhodující zápas o postup ze skupiny odehrála Slavia doma v Edenu proti již jistě prvnímu Zenitu. Přestože stačil sešívaným bod, tak zápas zaslouženě vyhráli 2:0 a mohou se těšit na jaro v evropských pohárech!

Trenér Trpišovský vyslal do utkání očekávanou sestavu, když před Sýkorou dostal přednost Olayinka. Na místě podhrota pak nastoupil stejně jako v ligovém zápase Stoch. Vedle Kúdely dostal ve stoperské dvojici z afrických hráčů přednost Ngadeu. Vykartovaného Bořila pak při své pohárové premiéře nahradil Zelený.

Kouč hostů Semak si vzhledem k jistotě prvního místa ve skupině bez ohledu na zápas v Praze mohl dovolit nechat doma opory Paredese, Dzjubu, Ivanoviče či Jerochina. Jen na lavičce pak zůstali brankář Luňov, Kuzjajev či Slovák Mak. I tak ale nastoupil za Zenit silný tým v čele s Marchisiem, který do Ruska přišel z Juventusu, či mladým talentovaným stoperem Mammanou, jehož cena je dle Transfermarktu odhadována na cca 300 milionů korun.

Slavia začala klíčový zápas aktivně, Coufal se ocitl na straně vápna sám a vracel míč do chumlu pod sebe, bohužel však žádného spoluhráče nenašel. Slavia však brzy vybojovala rohový kop, kterým Hušbauer našel přesně hlavu osamoceného Ngadeua! Jeho hlavičku mířící do sítě ale na poslední chvíli výborně vyškrábl brankář Keržakov! Poté se osmělil i Zenit, ale při podobné situaci jako v úvodu u Coufala i hráčům hostí chyběl přesný finální centr. Žluté karty byl pak za přerušení slibně se rozvíjející akce Petrohradu ušetřen Hušbauer. Naopak vzápětí si žlutý kartónek zblízka prohlédl Škoda po celkem nevinně vypadajícím zákroku. První branka přišla paradoxně v době, kdy se hra po otevřeném úvodu celkem uklidnila. Olayinka se skvěle uvolnil, vysunul do vápna Hušbauera, ten vrátil pod sebe a Zmrhal pohodlně uklidil míč do odkryté branky! Skvělá akce a důležité vedení Slavie 1:0! Frustrovaný Nabiullin nebyl o pár minut později daleko od červené karty, když bez šance hrát míč sestřelil skluzem Zmrhala. Sudí Dallas si však prozatím vystačil se žlutým napomenutím. Vedoucí branka sešívaným pomohla, Coufal zastavil slibný brejk soupeře, rychle otočil hru na Stocha, ten si navedl míč na levačku a úžasnou ránou poslal míč o tyč do sítě - 2:0! Slavia dohrála poločas s přehledem a po prvním dějství byla velmi blízko postupu do jarní části soutěže.

Zenit udělal do druhé půle dvě změny, ke změnu obrazu hry však nedošlo. Ba naopak převaha Slavie byla ještě výraznější než v prvním poločase. Červenobílí uzamkli Petrohrad na jeho polovině, ke gólové šanci ale vždy kousek chyběl.  Náznak ojedinělé šance hostů pak naše obrana dokázala zablokovat. Emoce na stadionu vzplály v 57. minutě, kdy zůstal po střetu ležet brankář Kolář. Zelený míč odkopl jen k Driussimu, který chtěl navzdory ležícímu brankáři pokračovat ve hře. Skluzem nakonec zabránil nejhoršímu Olayinka a sudí Dallas měl pak co dělat, aby uklidnil následnou strkanici. Svou druhou branku pak mohl v 62. minutě přidat aktivní Stoch, jeho další pěknou ránu ale zastavilo břevno, od něhož se míč odrazil do zámezí. I v dalších minutách měla Slavia navrch a postupně se čím dál více přibližovala postupovému cíli. Zasloužené vítězství ještě mohl podtrhnout brankou Zelený, ke kterému propadl míč ve vápně. Náš krajní obránce loboval přes vyběhnuvšího brankáře, toho ale v poslední chvíli zastoupil Mammana a vyhlavičkoval míč na roh. Více už se v zápase nestalo

Trenér Zenitu Sergej Semak okomentoval utkání takto: "Vyhrál tým, který si to více zasloužil. Neměli jsme dobrou organizaci hry, dostali jsme laciné dva góly, které určily ráz zápasu. Chtěl bych poděkovat našim fanouškům, kteří nás v Praze podpořili ve velkém počtu. Bohužel jsme se jim neodvděčili. S vítězstvím ve skupině jsem spokojený. Víc než dnešní zápas mě mrzí špatná koncovka podzimu v ruské lize. Skupina byla podle mě velmi vyrovnaná, nemůžu říct, že by třeba Bordeaux či Kodaň byli výrazně slabší než my nebo Slavia. Pro ruský fotbal je škoda, že jsme do jara postoupili jen my a Krasnodar, ale nedá se nic dělat."

Slávistický kouč Jindřich Trpišovský mohl pozitivně hodnotit jak výkon, tak i výsledek. "Jsem šťastný, že jsme hlavně zvládli postoupit, výsledek je o to příjemnější a myslím, že i zasloužený. Jsem rád, že před plným stadionem jsme to dotáhli tam, kam jsme si všichni přáli. Cítil jsem z týmu obrovské odhodlání zápas zvládnout, prvních 15 až 20 minut z nás byla cítit nervozita. U Zenitu byla vidět obrovská kvalita v prvním doteku, když se dostal k míči. Pomohla nám i atmosféra na stadionu. Postup je velkým úspěchem pro Slavii i český fotbal, vzhledem k tomu, jaké soupeře jsme měli ve skupině. Kromě zápasu v Bordeaux si myslím, že jsme se představili v dobrém světle, ukázali jsme, že se dokážeme utkat s kvalitními evropskými týmy, hrát ofenzivně. Stejně tak bych chtěl vyzvednout naši obranu, když si vezmu, proti komu hráli, tak byli úspěšní v soubojích jeden na jednoho, dobře fungovali."

Los jarního kola 32 týmů proběhne v pondělí ve 13 hodin v Nyonu. Pro Slavii vzejde soupeř z 16 nasazených týmů, mezi kterými bude i Zenit, s ním ale Slavia hrát nemůže. "Asi bych chtěl Inter Milán, mám rád i anglické týmy. Ovšem myslím, že teď jsem to zakřiknul a do Anglie určitě nepojedeme. Zenitu budu fandit a držet mu palce, má skvělého trenéra a je to velký klub, doufám, že dojdou co nejdál. A co se týká toho, kam můžeme dojít my, tak rozhodující bude vždy los, bude záležet na protivníkovi."

6. - Čtvrtek 13. 12. 2018 21:00

Evropská liga, 2018/2019
2 - 0
2 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

32. Jaromír Zmrhal
41. Miroslav Stoch

FK Zenit Petrohrad
FK Zenit Petrohrad

Komentáře (300)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé