Hráči Slavie

Hodnocení slávistů - 21. kolo

Slavii se šlágr na půdě Plzně vůbec nevydařil a svému soupeři zaslouženě podlehla 0:2. Co víc, troufnu si tvrdit, že šlo dost možná o nejhorší výkon pod trenérem Trpišovským.

Bohužel, fotbal není jen o radosti a vítězstvích, kterých si v posledních měsících a letech užíváme docela dost. Tentokrát jsme v důležitém zápase tahali za kratší konec a musíme skousnout hořkou porážku. Plzeň působila hladovějším dojmem a my jsme ji vlastním slabým výkonem a první inkasovanou brankou posadili na koně. Vstup do druhé půle nám sice vyšel, ale vyrovnat jsme nedokázali a soupeř posléze našel půdu pod nohama a závěr zápasu si zkušeně pohlídal.

Prohrát se může, horší je ale tristní výkon, který k porážce vedl. K panice samozřejmě není důvod. Sportovní úsek funguje výborně a jsme na dobré cestě. Zároveň si však nemyslím, že šlo jen o zápas blbec, kdy jsme ráno vstali levou nohou z postele a nic se nám pak ve zbytku dne nedařilo. Jde o třetí jarní zápas a z tohoto počtu již lze vyvozovat nějaké závěry o tom, jak nám které taktické záměry vycházejí na hřišti. Takže co nefunguje a mělo by se dle mého názoru změnit?

1) O problému v útoku byla řeč minule. Při dlouhodobé absenci Tecla je to proti top ligové konkurenci naše slabina, což se ukázalo i v neděli, kdy Chorý a Beauguel zastínili duo Olayinka, Škoda. Teď už je ale pozdě to řešit. Doležal není výrazně lepší než Škoda a nespasí nás. Snad tedy až v létě Júsuf nebo uzdravený Standa... Bez výborného útočníka totiž bude Liga mistrů jen těžko, i kdyby zbytek týmu hrál velmi dobře. Ale to není až tak záležitost včerejšího zápasu a domácí soutěže. S tímto faktem už jsme se museli vyrovnat po většinu podzimu a v kontextu celé ligy má Škoda pořád svou kvalitu (která je ale na Evropu nedostatečná). Souhlasím s trenérem, že včerejší problém byl jinde a v Plzni by nás nespasil ani Kane.

2) Velice slabý výkon totiž podala zálohaZejména její srdce, tedy střed. A právě tady jde o problém opakovaný a navíc z větší části nový - jarní. I když se dá říct, že stejnou chybu už trenér dělal na podzim, když opakovaně zařazoval na pozici podhrota Traorého, tak nyní se zařazením nové posily Ševčíka do základu to bylo ještě zvýrazněno. Ševčík ani Traoré totiž nejsou podhrotoví hráči! Respektive Traoré určitě ne a Ševčík se jako podhrot v prvních třech jarních zápasech vůbec neprezentoval. Naopak se snažil hrát jako "druhý Hušbauer". Výsledný efekt? S Pepou si akorát lezli do zelí, na podhrotu nebyl nikdo, a vepředu tak zůstával jen odřízlý útočník. Řešením není ani nasazování jinak velmi dobře hrajícího Krále. To může fungovat maximálně na Genk, kde budeme pod tlakem, ale v běžných zápasech se potřebujeme prosadit směrem dopředu, kde pak prostě jeden hráč chybí.

Trpišovského styl nejlépe fungoval s ryze útočným podhrotem, ať už šlo o Sýkoru, který výborně trhal obranu náběhy (na druhou stranu však zahazoval šance), nebo na konci podzimu s produktivním Stochem, který stejně na hřišti potřebuje volnost a typickým křídlem není. Na podhrotu je navíc nebezpečnější a nemusí oproti kraji zálohy až tak zapínat směrem dozadu, což je jeho slabina, která se včera znovu potvrdila u první inkasované branky. Navíc se skutečným podhrotem můžeme i lépe presovat, což jde těžko když jsou všichni tři středoví hráči zalezlí vzadu.

Takže ideální varianta? K jistotě Součkovi postavit v roli středového hráče a (spolu)rozehrávače BUĎ Hušbauera, NEBO Ševčíka. A na podhrot dát útočného hráče, ne středopolaře. Ideálně za mě Stocha (a napravo dát ryzího krajního hráče). Možností je i Sýkora (otazníkem je slabá finální fáze) či Baluta (otazníkem je pohyb při presinku). Nebo ať Hušbauer se Ševčíkem hrají spolu, ale mají jasně rozdělené role.

Uf, trochu jsem se rozepsal, ale tento bod je podle mě stěžejní a zásadní - podhrot totiž Slavii v úvodu jara zoufale chybí.

3) Dílčím problémem, který není tak systémově zásadním jako předchozí bod, je naše slabší levá strana. Bořil je jistota a je to na ligu velká kvalita, oproti Coufalovi, který dosahuje evropské úrovně, mu ale něco chybí. Zejména centr. Honza sice hraje přes nohu, ale obávám se, že to není hlavní problém. On totiž nikdy tak dobré centry jako Coufal nebyl schopný dát, ani když hrál zprava. Zvýrazněno to je slabou formou Zmrhala a Olayinky z úvodu jara. Hlavně Zmrhal byl včera vyloženě neviditelný. Olayinka je pak dobrý pohybově, ale horší je to s míčem. A když hrál proti Teplicím nalevo, tak hrál Zmrhal přes nohu napravo, což nebylo ideální. Jarda sice má slušnou střelu, ale vše tahal do středu, čímž spíše akce kazil.

4) Malým otazníkem je pak i rotace hráčů. Za trenéra Šilhavého se hráči měnili až příliš, není to teď naopak? Nevím, osobně nemám nic proti důvěře kouče Trpišovského ve svou jedenáctku. Pokud ji ale opakovaně zvolí navzdory náročnějšímu programu v týdnu, tak si musí být jistý, že hráči mají dost sil, aby zápas odjezdili. A v Plzni to tak nevypadalo. Výkon byl mdlý, mátožný. Což je prostě vzhledem k nabušenému kádru asi 24 hráčů neakceptovatelné.

Na závěr si neodpustím pochvalu videa, jehož jsem dlouhodobým zastáncem. Zrovna včerejší zápas byl typickým příkladem, proč je tak dobře, že video bylo do fotbalu zavedeno. Velký šlágr mohl být hrubě ovlivněn umávnutím asistenta při brance Plzně. Přitom šlo o jasnou situaci, která byla hned opravena ve prospěch férovosti a fotbalu.

Hráči jsou hodnoceni na stupnici od 1 (nejhorší) do 10 (nejlepší).

Ondřej Kolář - 4 - Práce paradoxně až tolik neměl. Vyrazil jednu dalekonosnou střelu, s brankami Plzně pak nemohl nic dělat. Co ale ty výkopy? Zrovna v tu dobu začali domácí přitápět pod kotlem a Kolář pomohl jejich tlak stupňovat dvěma nesmyslně odevzdanými míči.

Vladimír Coufal - 5 - Jeden z mála hráčů, kteří zvládli utkání se ctí a podali standardní výkon. U první inkasované branky sice chyběl na pravé straně obrany, ale krajního beka soupeře měl přebraného Stoch, takže to bylo asi v pořádku.

Ondřej Kúdela - 5 - Obrana - s výjimkou slabšího Bořila - zápas podle mě zvládla a nevyhořela. Problém byl v jejím přetížení kvůli slabé hře zálohy. Kúdela odehrál průměrný zápas.

Michael Ngadeu Ngadjui - 5 - Z obrany byl nejviditelnější, těžké souboje s Chorým ještě zvládl jakž takž. U druhé inkasované branky chyběl na svém místě, ale to už bych nepovažoval za tak hrubou chybu, protože Slavia s blížícím se koncem zápasu svou hru více otevřela. Jednou se dobře prosadil k hlavičce při standardce, byl ale tísněný a nedokázal zakončit razantněji.

Jan Bořil - 4 - V předzápasovém rozhovoru tvrdil, že Kayambu zvládne, ale moc to nevyplnil. Nedá se sice říci, že by hořel, ale byl nejslabším článkem naší obrany. To se potvrdilo i v tom, že nemohl mít čisté svědomí u obou inkasovaných branek. Při té první se zapomněl vzadu, čímž zrušil ofsajd, u druhé ho zase obešel Petržela. Na druhou stranu hezkou přihrávkou našel Součka, ten si při gólu ale nepohlídal ofsajdovou lajnu.

Miroslav Stoch - 4 - Patřil k mála hráčům ze zálohy, kteří měli alespoň nějaký akceptovatelný přínos. Se střídavými úspěchy se snažil, na druhou stranu právě on chyboval u vítězné trefy Plzně. Je ale otázkou, jestli by se v takové situaci vůbec měl ocitnout a v roli klíčového posledního hráče. Podle mě by mu to víc sedělo na podhrotu, což prokázal i na konci podzimu.

Tomáš Souček - 4 - Herně zatím na jaře není v nijak oslnivé formě. Vidět je to hlavně při rozehrávce, ve které je Tomáš až příliš nepřesný. Byl ale jediným hráčem zálohy, který se zvládl obstojně účastnit osobních soubojů. Byť i v nich bývá obvykle úspěšnější. Měl to ale těžké, protože mu Hušbauer se Ševčíkem moc nepomohli.

Josef Hušbauer - 3 - Špatný, nevýrazný výkon. Se Ševčíkem jako by se pletli pod nohama. Rozehrávku neřídí ani jeden, útok pak nedoplňuje také ani jeden z nich. Pepa se včera příliš nedostal do hry a nebyl cítit dopředu, ani dozadu. Hodně podprůměrný výkon.

Petr Ševčík - 3 - Souhra Ševčíka s Hušbauerem nefunguje od začátku jara. Proti Genku to ještě nebylo tolik vidět, když se uplatnila Petrova pohyblivost. Včera se ale tento problém ukázal v plné nahotě. Ševčík se opět snažil být všude, reálně ale nebyl nikde. V soubojích byl slabý, s míčem se také nepředvedl. Tato situace by se měla řešit, viz nejobsáhlejší bod v mém úvodním hodnocení.

Jaromír Zmrhal - 3 - První dvě jarní kola odehrál jakž takž průměrně a trochu jsem ho hájil, že mu velké zápasy jdou a dobrý výkon třeba předvede v Plzni. Bylo tomu bohužel naopak a jen tím vygradovala Zmrhalova nepříliš dobrá forma z úvodu jara. Všiml jsem si ho snad jen v momentě, kdy jeho průnik zastavila neodpískaná ruka domácích, jinak na hřišti téměř neexistoval.

Peter Olayinka - 3 - Měl to těžké, protože nebyl doplňován a na hrotu napadal hlavně sám. Nedá se mu vyčítat, že by zápas neodmakal, ale jen to je málo. S míčem ukázal hodně málo kvality, což platí zvláště o zakončení. Musí přidat, a to ať už na hrotu, nebo na kraji zálohy. Na konci podzimu ukázal potenciál, teď zůstává za očekáváním.

Alex Král - 5 - Naši hru oživil, na rozdíl od Ševčíka se nebál chodit do soubojů a hrát. Koncepční řešení to ale není. Nemůžeme hrát na dva defenzivní záložníky Součka s Králem (ač mají přínos i směrem dopředu) a na zalezlého Hušbauera, tak prostě góly dávat nebudeme.

Mick van Buren - 5 - Když přišel na hřiště, tak už byl zápas bohužel ve fázi, kdy byl náš tlak otupen a Plzeň si v poklidu hlídala vedení. Mick se snažil to rozhýbat, ale moc s tím nesvedl a asi to reálně při výkonu našeho týmu ani nešlo. Když už se mu jednou povedla akce po křídle, tak pak následoval špatný centr.

Milan Škoda není hodnocen, protože hrál příliš krátce.

21. - Neděle 17. 02. 2019 17:00

Fortuna liga, 2018/2019
2 - 0
1 - 0
FC Viktoria Plzeň
FC Viktoria Plzeň

45. Chorý
82. Beauguel

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

Komentáře (252)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé