Domácí pohár

Slavia - Sparta 3:0

Slavia zesměšnila v derby svého největšího rivala, zvítězila však jen 3:0 po dvou brankách Součka a jedné Masopusta. Rozdíl ve hře však byl ještě větší, hosté za celý zápas nevystřelili na bránu. Ve finále MOL Cupu se utká Slavia s Baníkem Ostrava.

Trenér Trpišovský postavil ke třetímu zápasu v šesti dnech kromě brankáře Koláře ještě Součka, Bořila a Ngadeua. Na pravé straně obrany nastoupil Frydrych, ve středu zálohy se Součkem Král a Hušbauer, na křídlech Masopust s Olayinkou a v útoku van Buren. Hosté postavili podobnou sestavu jako v nedávném ligovém derby, místo Nity však chytal Heča, místo Sáčka nastoupil Hašek a v útoku dostal přednost před Tettehem Drchal. Sparta začala zápas dvěma rohovými kopy, ze kterých nic nevytěžila, a tak si první střelu na bránu připsal Josef Hušbauer ve třetí minutě, musel k ní ale couvat, nebyla proto příliš prudká a Heča ji chytil. Ve velmi dobré pozici se ocitl v sedmé minutě Mick van Buren, už to vypadalo, že přes Costu dokáže vystřelit, nakonec byl obránce hostů úspěšnější a pokus zblokoval. Jen o minutu později van Buren uvolnil Masopusta, který místo střely ještě hledal lépe postavené spoluhráče, což se mu nepovedlo. V 11. minutě přišla už čtvrtá solidní šance Slavie, tentokrát po rychlé akci na pravé straně zakončoval Olayinka, střela se mu úplně nepovedla a Heča ji chytil. A jen o minutu později měl van Buren loženou hlavičku po rohovém kopu Hušbauera, jenže míč vůbec netrefil. Slavia měla viditelnou převahu, v 16. minutě hlavičkoval Souček zblízka těsně mimo. O dvě minuty později střílel z dálky Král, Heča míč vyrazil hrudí. V 25. minutě už šla Slavia naprosto zaslouženě do vedení. Po faulu Frýdka na Olayinku zahrával přímý kop skoro z rohu pokutového území Hušbauer, krásným centrem našel Součka, který tentokrát už nedal Hečovi šanci - 1:0. O chvíli později chyboval v rozehrávce Costa, prekérní situaci řešil skluzem oběma nohama napřed na Krále, který odehrál míč jako první. Slávisté šanci nedotáhli a Costa pak viděl za svůj zákrok jen žlutou kartu. V 31. minutě hlavičkoval po rohovém kopu Král, bránu netrefil. 35. minuta a další šance Slavie, centr Hušbauera se pokoušel zakončit Bořil před Zahustelem, k míči se ale dostal pozdě a nestihl jej nasměrovat na bránu. Ve 44. minutě se hosté dostali k první střele, když Hložek pálil z hranice vápna, nastřelil však jen jednoho z bránících hráčů v sešívaném. V nastaveném čase si přece jen slávisté připsali zasloužený druhý gól, rohový kop Hušbauera hlavičkoval van Buren, Hašek na brankové čáře odvrátil míč do břevna, od nějž se kulatý nesmysl odrazil do kolena Tomáše Součka a za brankovou čáru - 2:0. To ale v první půli nebylo vše, Frýdek ještě předvedl na Hušbauera stejný zákrok jako Costa, viděl však nejprve červenou kartu. Na základě videa mu však nakonec byla změněna jen na žlutou a mohl zůstat na hřišti. Žluté karty v následné mele viděli i Kanga se Součkem. Poločas tak skončil 2:0 pro Slavii, která soupeře naprosto jasně přehrávala.

V dresu hostí nahradil do druhé půle Plavšiče Moberg Karlsson. Slavia však začala opět lépe, získala míč na polovině soupeře a Hušbauer střílel zpoza vápna, Heča jen vyrazil před sebe, kde dobíhali hned tři slávisté, ale zakončit nedokázali. A hned za minutu měl na hlavě tutovku Olayinka, Heča tentokrát předvedl neskutečný zákrok, kterým udržel Spartu přece jen ještě ve hře. Ze hry však hosty definitivně poslal Štetina, který šílenou hrubicí poslal do samostatného brejku van Burena, ten před golmanem ještě posunul na volného Masopusta, který nemohl neproměnit - 3:0. V 59. minutě vysunul Hušbauer van Burena do dalšího samostatného úniku, nizozemský útočník jej ale tentokrát vyřešil tragicky a napálil jen Heču. V 63. minutě si frustrovaní fanoušci hostí vylili zlost a naházeli na hřiště světlice, slávisté si tak mohli na pár okamžiků odpočinout. Zápas se víceméně dohrával, žlutou kartu za faul na Kangu obdržel van Buren, nicméně pro většinu fanoušků to byl bezpochyby vrcholně uspokojivý moment utkání. V 74. minutě šel zase sám na bránu van Buren, tentokrát Heču obstřelil, ale pro změnu trefil jen břevno. V závěru zápasu ještě slávisté neproměnili nadějný útok 4 na 3. V nastaveném čase pak zazdil druhou šanci hostů v zápase Kanga, na druhé straně Heča zázračně vytáhl tečnovanou střelu Ngadeua a Kolář vyřešil dobrým vyběhnutím poslední akci zápasu. Slavia v derby naprosto zesměšnila svého soupeře, který nevystřelil na bránu. Skóre 3:0 je pro hosty ještě hodně milosrdné.

Slavia tak postoupila do finále poháru, kde se utká na neutrálním hřišti s Baníkem Ostrava. Ten porazil Bohemians 1:0. Oficiální termín finále je středa 22. května, mezi 4. a 5. kolem nadstavby. S Baníkem Ostrava se navíc Slavia nejspíš utká právě ve 4. kole nadstavby.

Zdeněk Ščasný byl po zápase nešťastný: "Nepamatuju si, že by Sparta nevystřelila za celý zápas na bránu. V první řadě je třeba říct, že Slavia byla lepší od první do poslední minuty. Vlastními chybami jsme jim vše nabídli. A to nemluvím o standardních situacích, už jsme na Součka vystřídali tři nebo čtyři hráče a stejně nám vždy dal gól. Nevyrovnali jsme se s agresivitou Slavie, která byla lepší. Až čas ukáže, jestli se nám ty špatné výsledky nakumulují i v nadstavbě. S Karvinou to byl malér, na Slavii se prohrát může, ale ne způsobem jako dnes. Zatím nechci srovnávat podzim s jarem, dnešní porážka je samozřejmě deprimující. Někdo v kabině to teď řekl, že dřív jsme byli s prominutím ve sračkách, tak se to dalo pochopit, dnes se to pochopit nedá. Mužstvo musí posbírat především psychické síly, oklepat se a pokračovat. Jednoznačně nás štve, že nezískáme letos trofej. Těch faktorů, které nás dostaly tam, kde jsme, je několik, ale na tiskovce je teď nebudu rozebírat. Žádný z těch faktorů ale nemůže omluvit třeba porážku s Karvinou. Po zápase by to působilo podivně, takže to teď šíře rozebírat nebudu. Naši sílu ukáže, jak budeme na tyto zápasy reagovat. Kluci se standardkám hodně věnují, Slavia je ale kope velmi dobře a používá při nich to co v celém zápase, velkou agresivitu."

Místo Jindřicha Trpišovského přišel hodnotit zápas asistent Jaroslav Köstl a ten naopak mohl být spokojený: "Dali jsme Michalu Býčkovi pěkný dárek k narozeninám. My trenéři jsme plní emocí po zápase, ale co jsem vnímal od čáry, tak to byla naprostá dominance, kluci zvládli zápas v hlavě i v nohách a odehráli to jako velký tým. Nám se nepovedl zápas ve Zlíně, ale souvisí to i s hřištěm, my jsme dnes měli dobrý povrch, což přispělo k našemu výkonu. Pomohli nám i fanoušci. Určitě jsme vycházeli z prvního derby minulý týden. Ten první zápas sklouzl do války, kterou jsme nechtěli. Dnes bylo vidět, že fotbalově máme navrch. I dnes o poločase jsme uklidňovali hráče, aby to nesklouzlo do války. Myslím, že si to všichni užíváme, je jedno jestli to je liga, pohár nebo o zlatý ananas, je to derby a my jsme hodně šťastní. Tahle výhra přišla ve správný čas, my jsme teď měli těžké soupeře, únava se kumuluje. Vyzdvihl bych středovou trojici, která absolutně přehrála svého soupeře. Ten výkon není nikdy úplně ideální, takže hráčům budeme vytýkat proměňování šancí, byly tam i jiné chyby, na které se podíváme. Výkon nebyl bezchybný, ale přesto skvělý. Jeden z našich hlavních záměrů byly dobré standardní situace, signály nějaké děláme. Vláďa Coufal je v tréninkovém procesu, stačí mu dva tréninky a bude v pohodě. Samozřejmě nám chybí.  Říkali jsme si, že musíme ještě zvládnout tento týden, pak se to tempo trochu zvolní. Plný týmový trénink nám chybí. Myslím, že herně to v těch předchozích zápasech nebylo špatné, snad až na Zlín. Každé vítězství je důležité pro psychiku hráčů. Double je obrovské lákadlo, chceme to a uděláme pro to všechno."

semifinále - Středa 24. 04. 2019 19:30

MOL Cup, 2018/2019
3 - 0
2 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

25. Tomáš Souček
45. Tomáš Souček
51. Lukáš Masopust

AC Sparta Praha
AC Sparta Praha

Komentáře (854)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé